Šta je novo?

Manji broj GB od stavarnog

Matador

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
Nabavio sam novi Maxtor Diamond Max 7200 RPM 40 GB i od nule odradio instalaciju WIN 2000 PRO, medjutim sistem prepoznaje samo 33 GB, iako disk ima 40 GB. U cemu moze biti problem?

Drugo, nakon instalacije SW i rada od nekih sat vremena, novi HD je bio bukvalno VREO, sta mi preporucujete kao resenje za ljeto koje predstoji ( ovdje u PG nema kulera za HD, da li dodatni ventilatori na kucistu mogu da pomognu, da li da stavim 2 i kako da ih okrenem da bi optimalno izbacivali vruci vazduh ) ?

Pozdrav

Pominjes SW (valjda drajver), pretpostavicu da imas NF2 plocu.

Problem je verovatno da ti je disk jumperovan na "kompatibiliti mode", tj. jumperom je skresan na 32 Gb. Dzampuj ga kako treba i trebalo bi da se vidi citav.

Sto se fanova tice, stavi jedan da duva preko harda i resio si problem.

Dreadnought je napisao(la):
Problem je verovatno da ti je disk jumperovan na "kompatibiliti mode", tj. jumperom je skresan na 32 Gb. Dzampuj ga kako treba i trebalo bi da se vidi citav.

Otku(a)d ovo na Maxtoru?

Dreadnought je napisao(la):
Pominjes SW (valjda drajver), pretpostavicu da imas NF2 plocu.

Sto se fanova tice, stavi jedan da duva preko harda i resio si problem.

Mozes li biti malo konkretniji kada su jumperi u pitanju?

Ne bih da ispadnem "glup u drustvu" :smoke: ali kak'e veze ima "kompatibiliti mode", tj. jumperom je skresan na 32 Gb, kad liku nakon instalacije sistema prikazuje 33Gb!
Pre svega, disk od 40Gb ima oko 38Gb (zavisi od proizvodjaca - da se ne ponavljamo) pre bilo kakve instalacije. nakon instalacije, odredjeni deo se cuva za MFT a deo zauzme pagefile.sys sto sa sve instalacijom Win2000 i ostalih programa meni zvuci OK da ostane 33Gb i ne znam sta se cudite :D

Poslednja izmena:
Pa nije covek rekao da mu ostaje 33Gb slobodno, nego da ga WIN prepoznaje kao disk kapaciteta 33GB.

vlasta je napisao(la):
Otku(a)d ovo na Maxtoru?

Video sam to na Maxtoru 40 Gb, slim varijanta, ubio me bog ako znam koji model. Postoji jedan seting jumpera koji krese disk tako da se vidi samo 32 Gb. Ako se dobro secam taj seting je bas kao setovanje master diska na drugim (ne-slim?) modelima. Setovanje na master se podesava skidanjem jumpera (ovo sam video u jednoj igraonici kad je gazda kukao da su ga zavrnuli sa neispravnim diskovima i na kraju jumpovanjem je sve sredjeno, ali nemoj me uzimati zdravo za gotovo, proslo je od tada godinu dana i mozda se ne secam tacno...)

to matador: Najbolje da pogledas nalepnicu na hardu, tamo bi trebalo da bude nacrtana shema za jumpovanje. Ako tako ne resis problem onda ti je frka malignije prirode.

Dakle, posto me svi niste dobro shvatili, prije bilo kakve instalacije WIN ga je prepoznao kao 33 GB, znaci u startu je @skrajnuo@ 7 GB. Nakon svih instalacija ostalo je mnogo manje od 33GB. Hvala svima na pomoci oko jumpera, probacu da preko njih izboxujem stvaran kapacitet.

pozdrav

Matador je napisao(la):
Nabavio sam novi Maxtor Diamond Max 7200 RPM 40 GB i od nule odradio instalaciju WIN 2000 PRO, medjutim sistem prepoznaje samo 33 GB, iako disk ima 40 GB. U cemu moze biti problem?

Stari Bios od maticne ploce - potrazi da li postoji neka aktuelnija verzija...

deka je napisao(la):
Ne bih da ispadnem "glup u drustvu" :smoke: ali kak'e veze ima "kompatibiliti mode", tj. jumperom je skresan na 32 Gb, kad liku nakon instalacije sistema prikazuje 33Gb!
Pre svega, disk od 40Gb ima oko 38Gb (zavisi od proizvodjaca - da se ne ponavljamo) pre bilo kakve instalacije. nakon instalacije, odredjeni deo se cuva za MFT a deo zauzme pagefile.sys sto sa sve instalacijom Win2000 i ostalih programa meni zvuci OK da ostane 33Gb i ne znam sta se cudite :D

Matador je napisao(la):
Dakle, posto me svi niste dobro shvatili, prije bilo kakve instalacije WIN ga je prepoznao kao 33 GB, znaci u startu je @skrajnuo@ 7 GB. Nakon svih instalacija ostalo je mnogo manje od 33GB. Hvala svima na pomoci oko jumpera, probacu da preko njih izboxujem stvaran kapacitet.

pozdrav

Izvinjavam se na preduhitrenom odgovoru :wall:

Hm,... cak i da je particionisan u Ext2 win ga ne bi video, ali bi pri instalaciji trebao da pokaze ukupnu velicinu diska...
Ma nosi im na garanciju, sta ima da se cimas.

Nazad
Vrh Dno