Šta je novo?

Manjaro ne' da butuje, POMOC!

1. Drajver skinut OK
2. Nije imao sta da ukloni sto se nV tice
3. Nakon pokretanja sh komande za install drajvera izbacio je sledece 2 strane/slike i tu je bio kraj :(
2.jpg1.jpg

Normalno. To je ono što sam spomenuo u gornjem postu i to sam i očekivao.

Uradi:

Kod:
uname -r

Zapiši ili zapamti koja je verzija trenutno instaliranog kernela, a onda kucaj:

Kod:
sudo pacman -S linux-headers dkms

Ponudiće ti nekoliko verzija za instalaciju, odaberi verziju koja se poklapa sa onom verzijom koju si zapisao ili zapamtio. Restartuj mašinu, uloguj se opet kao root, i opet kucaj:

Kod:
sh NVIDIA-Linux-x86_64-470.86.run

Isprati ceo proces instalacije, ako opet naleti na grešku, slikaj i okači. Ako ne prijavi nikakvu grešku, reboot-uj mašinu, i nakon toga bi trebalo sve da bude ok.

Sve je glatko proslo ali, sada kada startujem Manjaro iz Grub-a opet se pojavi TTY login skrin i onda se logujem kao user pa
Kod:
startx
i ukljuci se Desktop.
Kako da vratim onaj Login ekran gde unosim password i takoOo... ?
P.S. Wayland nece da se ukljuci. Odmsah izbaci i vrati na TTY LogIn.

TNX

Poslednja izmena:
Sada treba da enablujes SDDM. Uloguj se kao root, i kucaj:

Kod:
systemctl enable sddm && reboot

Nakon reboot-a bi trebao da te doceka login screen i tvoj cinnamon desktop.

Docekao me je LogIn screen ali je totalno drugaciji no sto je bio. Ne lici na sebe :O
No, to nije toliko ni bitno.
Bitno je da radiiiiii i to zhvaljujuci nesebicnoj pomoci @alex303

Normalno da je drugačije, jer smo stari lighdm login screen koji je pukao odstranili, i sada umesto njega imaš SDDM. Pitanje je samo da li si ti nešto naučio iz svega ovoga, i da li barem malo razumeš sve te silne komande.

Poslednja izmena:
Razumem poprilicno ali ne umem da baratam njima.
Naucio, pa i, nisam ali te zato molim za "pravni lek" sto bi se reklo ako te ne mrzi sazmi sustinu i posveticu se tome da shvatim (ima dosta stvari o kojkima smo pisali).
Unapred zahvalan sto pomazes!

Ti si na svojoj Manjaro instalaciji imao kernel-headers čija se verzija razlikuje od verzije kernela koji koristiš. Da li ti je pukao update, ili si prekinuo proces nadogradnje, ili si odabrao pogrešnu verziju kad je bio update, ja to ne znam. U jednom momentu je došlo do update-a Nvidia drajvera. Drajver je instaliran, ali je prekompajliran pogrešnom verzijom kernel headera koja se ne poklapa sa postojećom koja je novija. Zaključak je da problem uopšte nije bio lighdm login manager, nego kernel sources+Nvidia drajver. Siguran sam da kada bi sada obrisali SDDM i vratili lightdm da bi sve proradilo kao pre. Takođe nije instaliran DKMS paket koji se brine o tome da do ovakve situacije ne dođe. Kako je do toga došlo, isto ne znam. Da li si ti to brisao ručno, ili si čukao neke random komande sa neta, to samo ti znaš. Iz liste koju si okačio sam video da nedostaje DKMS pa sam ga dodao. Tako da će sledeći Nvidia drajver update automatski povući pravu verziju kernel-headera i prekompajlirati drajver bez da se isti reinstalira kao što smo mi odradili u poslednjem koraku.

Tehnički deo i nije toliko bitan koliko je bitna tvoja komunikacija. Kada ti neko da komandu, i ona ne radi, obavezno moraš da okačiš output da bi se videlo u čemu je problem. Napisati "Ne radi, ajmo dalje" je jako drsko i neozbiljno. To je razmišljanje tipa "svi dajte sve komande koje koje imate i znate, a ja ću da ih isprobam sve redom, dok ne nabodem neku koja će rešiti problem". Takođe se iz svakog tvog posta osećala frustracija i razočarenje. Svaki post si završavao tužnim smajlijem kao da sve što radimo, radimo uzalud. Pogotovo u onom postu kad više nije bilo login screen-a, a meni je to zaglavljivanje jasno stavilo do znanja u čemu je problem, ali sam te i dalje vodio korak po korak da bi sam skontao gde je problem. Na žalost nisi skontao, jer si nakon kucanja startx komade koja te je bacila na desktop, opet pitao zašto nemaš login screen iako je bilo očigledno da si samo trebao da enabluješ SDDM kao servis i to je to. Ti rešavaš problem prateći uputstvo ali ne razumeš tačno šta se dešava, i u tome je najveći problem. Zato sam napisao da Manjaro nije za tebe.

Šta smo ukratko odradili:

1. Obrisali lightdm, i instalirali SDDM
2. Isključiči lighdm servis
3. Instalirali smo odgovarajuću verziju kernel headera + DKMS
4. Instalirali smo poslednju verziju oficijelnog Nvidia drajvera
5. Omogućili smo SDDM servis

Prijatelju dragi, gde ti ode? Frustracija i razocarenje... Meni otac i psihijatar nije potreban vec pomoc forumasa i zajednice. Pomogao si extra ne mogu da sporim ali, ovakvi komentari su izlisni, slazes li se? Ako nisi hteo, nisi zeleo morao da pomazes. Deljenje packi je suvisno i nepotrebno!

Elem. Potrebna jos jedna pomoc a da ne otvaram novu temu.
Posto mi vise ne radi Suspend, moram rucno da disejblujem wake procese. Sve to mi radi kroz parcijalne komande ali ne znam kako da napravim EXEC skriptu za Manjaro Cinnamon koja bi se automatski izvrsavala prilikom svakog reboot-a i nakon wake procesa iz Suspend-a.
Proveru wake procesa vrsim komandom
Kod:
cat /proc/acpi/wakeup
a ovo je njen output nakon reboot-a:
Device S-state Status Sysfs node
SBAZ S4 *disabled
PS2K S3 *disabled
PS2M S3 *disabled
P0PC S4 *disabled pci:0000:00:14.4
GEC S4 *disabled
UHC1 S4 *enabled pci:0000:00:12.0
UHC2 S4 *enabled pci:0000:00:12.2
USB3 S4 *enabled pci:0000:00:13.0
UHC4 S4 *enabled pci:0000:00:13.2
USB5 S4 *enabled pci:0000:00:16.0
UHC6 S4 *enabled pci:0000:00:16.2
UHC7 S4 *enabled pci:0000:00:14.5

PE20 S4 *disabled
PE21 S4 *disabled
PE22 S4 *disabled
PE23 S4 *disabled
PC02 S4 *enabled pci:0000:00:02.0
PC03 S4 *disabled
PC04 S4 *enabled pci:0000:00:04.0
PC05 S4 *enabled pci:0000:00:05.0
PC06 S4 *disabled
PC07 S4 *disabled
PC09 S4 *enabled pci:0000:00:09.0
GBE S4 *disabled pci:0000:04:00.0
PC0A S4 *disabled
PC0B S4 *disabled
PC0C S4 *disabled
PC0D S4 *disabled
PWRB S3 *enabled platform:NP0C0C:00
Boldovane procese disejblujem na sledeci nacin:
Kod:
sudo sh -c "echo UHC1 > /proc/acpi/wakeup" ... sudo sh -c "echo UHC7 > /proc/acpi/wakeup"

Za navedene komande mi treba pomoc kako da napravim exec skriptu koja ce se auto-startovati prilikom svakog boot-a ili reboot-a.
Gledao sam razna resenja na net-u ali ne nadjoh nista sto bi radilo...

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: EMF
Prijatelju dragi, gde ti ode? Frustracija i razocarenje... Meni otac i psihijatar nije potreban vec pomoc forumasa i zajednice. Pomogao si extra ne mogu da sporim ali, ovakvi komentari su izlisni, slazes li se? Ako nisi hteo, nisi zeleo morao da pomazes. Deljenje packi je suvisno i nepotrebno!
Malo si zastranio, kad trazis help onda moras da das i neke informacije sta se desilo. Pratio sam temu jer ja menjam login manager ali nemam nikavav problem ladno taj tvoj promenim u SDDM jer imam plasma distribucije ARCh-a a GUI instalacija stavlja taj tvoj login manager. Nekad sa Nvidia karticama nije bilo problema samo sa amde. Sad AMDE nema drajvere postoje samo slobodni i svaka instalacija prodje. Kako i gde se izgubio DKMS nije mi jasno jer kod mene kod svakog azuriranja-update lepo prijavi da azurira i DKMS. Frustrirajuce za mene koji mnogo manje znam od Alex303 je bilo tvoje pisanje u silu nije proslo, nigde sta se desilo, idem na posao pa cu posle da probam a to posle se uvek svodilo na probanje nabrzaka pre odlaska na posao. Covek ti je pomogao i sistem ti radi, da si isao vracanjem sa Acronis pitanje je dal bi opet sistem pukao jer mozda i sam upgrade ima neku falinku. Ja pitam na forumu samo ako ne nadjem odgovor na google. Nije ti bilo potrebno ovo da napise a covek ti resio problem.

Poslednja izmena od urednika:
Rešio jeste i zahvalan sam na tome samo tako ali da se ovde piše da sam frustriran i razočaran mislim da nije mesto. Kome god sam pomogao i u bilo čemu, ta pomoć je bila moja nagrada a ne da nekome kažem da je frustriran, ovakav ili onakav...
Shvati da sam malte ne "neznalica" što se Linixa tiče i zato i tražim pomoć a ne deljenje packi o frustracijama i da sam zastranio.

Svakako, hvala svima koji su pokušali da pomognu u ovoj temi!

Poslednja izmena:
Бежи од Манџара колико те ноге носе.
Пробај Artix Linux.
Срећно са Манџаром ако ипак одлучиш да наставиш.

Da ne otvaram novu temu,
podignem live manjaro da bih sa DVD-a izvuko neke filmove, neda mi da ih prebacim na HDD dok mi spolja preko usb-a na flash daje. Šta treba da uradim da bih ih prebacio na HDD?

Nazad
Vrh Dno