Šta je novo?

Mandrake 9.1, please help!

Zeljko_NS

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
609
Pocetnik sam u Linux-u, pre par dana instalirao sam navedenu distribuciju.
Imao bih par pitanjca:

1. Gde da namestim refresh rate za monitor? Imam 19" LiteOn, i na rezoluciji 1152x864 mogu da izvucem samo 75Hz, dok je na WinXP-u islo do 85Hz. Gledao sam fajl /etc/X11/XF86Config-4, tamo mi pod sekcijom monitor stoji HorizSync 30-96, VertRefresh 50-160 , ali ne znam gde mogu da biram osvezavanje u grafickom okruzenju.

2. Da li mi neko moze reci kako se na elegantan nacin mogu podesiti YU slova, kako bi ih mogao koristiti u OpenOffice-u?

3. Nikako mi nije jasan Logout iz KDE okruzenja, uvek je razlicito...U jednom slucaju mi se samo ugasi graficko okruzenje, te ga moram rucno gasiti komandom shutdown -h now, drugi put se pojavi neki prozorcic sa zelenim zmajem koji me pita da li zelim da ga ugasim ili restartujem, a postoji i situacija kada se izloguje,a zatim se opet podigne graficko okruzenje i meni sa mojom slicicom gde me pita za shutdown,reboot,ili podizanje drugog grafickog okruzenja(KDE,Gnome,IceWM...). U cemu je fazon? :eye:

I mene malo zbunjuje nesumicno pojavljivanje zelenog zmaja i samo logout prozora. Stvarno, u cemu je fora... Zar zmajic nije iz Gnome-a?

Refresh rate za monitor moze se podesiti u Mandrake Control Center-u->Hardware-> "XFdrake helps you set up the graphical server"-> Monitor-> Generic. Medjutim ovde izbor nije bas najsjajniji, pa je svakako preporucljivo rucno editovanje /etc/X11/XF86Config-4 , gde u sekciji "Monitor" valja rucno postaviti vrednosti za hor i ver frekvenciju osvezavanja; ove vrednosti sigurno postoje u uputstvu koje si dobio pri kupovini svog LiteOn monitora. Nakon restarta X-a, on sam ce da na osnovu tvojih setovanja proceniti koje je max osvezavanje tvog monitora, te ce sa takvim startovati. Sta ako dobijes preveliko osvezavanje i mutnu sliku? E tad na scenu stupa rucno stelovanje, tj smanjivanje hor i ver frekvencija, sve dok ne budes zadovoljan.

"Elegantan" nacin dobijanja nasih slova iz KDE-a:
Start(K)->Configuration->KDE->Accesibility->Keyboard Layout, pa tu podesi tastature; sa alt+ctrl+K se menjaju tastature, slicno kao u windowsu alt+shift ili ctrl+shift.

Zmaj: da, on je maskota KDE-a, a ne gnome-a. Ovo su malo cudni problemi, ali kako izgleda nije ti postavljena neka od ENV varijabli (spisak istih videces kad u shell-u otkucas komandu 'env'. Cini se da start skripte nekih od programa, kada si u KDE-u, vrse reinicijalizaciju tj postavljanje istih iz pocetka, pa nekad zmaja ima, nekad nema, a nekad nema nicega. Ponavljam, dosta cudno, i ne znam kako bi mogao da korigujes ovaj problem; pokusaj da nadjes KDE aplikaciju posle cijeg startovanja dobijas zmaja i fini logout prozor, pa onda pogledaj sa 'env' sta ti je on postavio sto ranije nisi imao (napr varijable KDEDIR i sl. znaci nesto sto u nazivu nosi ime KDE), pa ih dodaj rucno u .bashrc ili /etc/rc.local.

Nazad
Vrh Dno