Za one sa jeftnijim ulaznicama :
Distribucije se razlikuju po onome sta distribuiraju korisnicima od linux programa(zato se i zovu distribucije 🙂).
Svaka firma koja izdaje linux distribucije ima svoju 'viziju' kako linux treba da izgleda,pa se prema tome orijentisu na odredjene programe koje ce isporuciti kupcima.Distribucija ima par stotina,a najpoznatije su Red Hat,SuSe,Debian,Slackware,Mandrake,(nekad bio) Turbo Linux,VA linux,Caldera itd.
Karakteristicno za Debian i Slackware je maximalna stabilnost sistema.To su distribucije sa jako malo sminke,programi koji stizu u njih su dugo vremena testirani i uz njih cesto stize nesto stariji kernel (kernel je osnova sistema i ide se na njegovu apsolutnu stabilnost).U tim distribucijama sve se rucno radi,od dodavanja hardvera,namestanja raznih settinga,sto je najcesce u ostalim distribucijama automatizovano,a sve radi sto boljeg i sigurnijeg funkcionisanja sistema.
Mandrake distribuciju karakterise 'svezina' paketa koji stizu uz nju.Verzije su uvek najnovije,kernel je bas 'latest stable',a to znaci da se vrlo malo radilo na proveri stabilnosti sistema i bagovima.Mandrake je isao na to da linux bude OS friendly,tako da cete imati gomilu (ne)korisnih programcica koji vam olaksavaju zivot (i smanjuju potrebno znanje,jos nisam sreo korisnika Mandrake-a koji je na Slacku umeo da lepo konfigurise stampac 🙂).Kad smo kod stabilnosti,na Mandrake-ovom sajtu se pojavljuju patchevi mnogo cesce i vise nego patchevi za win kod M$-a,sto vam govori o stabilnosti ove distribucije.Cak se prica da je ona manje stabilna od win2k 🙂.Za ovu distribuciju vazi da je instalacija mnogo laksa od '98-ce,moja preporuka sa apsolutne pocetnike.
Red Hat i Caldera su neka zlatna sredina....relativno lepo upakovane distibucije,dobre stabilnosti,obe su user friendly,naravno nisu imune od bagova,ali za neke manje ozbiljne linuxashe ili za neke manje servere,pravi izbor.
Red Hat je imao par bisera (onaj cuveni sa GCC 2.96 kompajlerom koji nije mogao da iskompajlira 2.4.xx generaciju kernela kako valja,pa se pokusaj stavljanja novog kernel uglavnom nije zavrsavao 🙂).
Distribucije su vam samo nesto sto vam je potrebno za pocetak,posle toga,sami cete napakivati svoje programe tako da ce uskoro distribucija izgubiti ulogu.Kod mene je pola linuxa Red Hat 7.2,a pola sam ja napakovao.Kod ortaka koji ima slack 7.0,distribucija je nestala u promenama koje je izvrsio na svom sistemu.