Šta je novo?

mandrake 8.2 pitanje

• Začetnik teme Začetnik teme TEP3A
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

TEP3A

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
785
posto hocu da instaliram linux na komp. da malo pocnem da ucim o njima, procitao sam preporuku da je ovaj os dobar za pocetnika i da nije bagovit kao red hat 7.2...

zato pitam da li ga neko ima ( najbolje ako je taj neko u nisu 🙂 )

i takodje me zanima hoce li biti problema prilikom instalacije jer imam na sistemu win98 na c: i win2k na d: a za linux sam odvojio 4gb na e: (da li je to dovoljno, i da li ce on moci da sam tu particiju prilagodi sebi jer je ona trenutno prazna ali je fat32??)

Ovako,Mandrake vazi za jednu od najnestabilnijih linux distribucija.Red Hat 7.2 je za nju izmislio stabilnost.
Izem ti distribuciju (Mandrake) koja po defaultu ne istalira Ncurses paket.

A jel bi bio neko ljubazan da nama sa "jeftinijim ulaznicama"😀 objasni razlike između pojedinih distribucija Linux ?

Unapred hvala.

Za one sa jeftnijim ulaznicama :
Distribucije se razlikuju po onome sta distribuiraju korisnicima od linux programa(zato se i zovu distribucije 🙂).
Svaka firma koja izdaje linux distribucije ima svoju 'viziju' kako linux treba da izgleda,pa se prema tome orijentisu na odredjene programe koje ce isporuciti kupcima.Distribucija ima par stotina,a najpoznatije su Red Hat,SuSe,Debian,Slackware,Mandrake,(nekad bio) Turbo Linux,VA linux,Caldera itd.
Karakteristicno za Debian i Slackware je maximalna stabilnost sistema.To su distribucije sa jako malo sminke,programi koji stizu u njih su dugo vremena testirani i uz njih cesto stize nesto stariji kernel (kernel je osnova sistema i ide se na njegovu apsolutnu stabilnost).U tim distribucijama sve se rucno radi,od dodavanja hardvera,namestanja raznih settinga,sto je najcesce u ostalim distribucijama automatizovano,a sve radi sto boljeg i sigurnijeg funkcionisanja sistema.
Mandrake distribuciju karakterise 'svezina' paketa koji stizu uz nju.Verzije su uvek najnovije,kernel je bas 'latest stable',a to znaci da se vrlo malo radilo na proveri stabilnosti sistema i bagovima.Mandrake je isao na to da linux bude OS friendly,tako da cete imati gomilu (ne)korisnih programcica koji vam olaksavaju zivot (i smanjuju potrebno znanje,jos nisam sreo korisnika Mandrake-a koji je na Slacku umeo da lepo konfigurise stampac 🙂).Kad smo kod stabilnosti,na Mandrake-ovom sajtu se pojavljuju patchevi mnogo cesce i vise nego patchevi za win kod M$-a,sto vam govori o stabilnosti ove distribucije.Cak se prica da je ona manje stabilna od win2k 🙂.Za ovu distribuciju vazi da je instalacija mnogo laksa od '98-ce,moja preporuka sa apsolutne pocetnike.
Red Hat i Caldera su neka zlatna sredina....relativno lepo upakovane distibucije,dobre stabilnosti,obe su user friendly,naravno nisu imune od bagova,ali za neke manje ozbiljne linuxashe ili za neke manje servere,pravi izbor.
Red Hat je imao par bisera (onaj cuveni sa GCC 2.96 kompajlerom koji nije mogao da iskompajlira 2.4.xx generaciju kernela kako valja,pa se pokusaj stavljanja novog kernel uglavnom nije zavrsavao 🙂).

Distribucije su vam samo nesto sto vam je potrebno za pocetak,posle toga,sami cete napakivati svoje programe tako da ce uskoro distribucija izgubiti ulogu.Kod mene je pola linuxa Red Hat 7.2,a pola sam ja napakovao.Kod ortaka koji ima slack 7.0,distribucija je nestala u promenama koje je izvrsio na svom sistemu.

pa sta bi onda porucio meni kao pocetniku za ulazak u svet linux-a...???

na elitesecurity.org su rekli da je mandrake kao sasvim pogodan za pocetnike pa ja reko ajde da ga nadjem..

moze i red hat (novije verzija) ali nemam gde da nadjem bre ovde po nisu(mada da budem iskren nisam se ni mnogo raspitivao)

aa, da !

i dalje me zanima odgovor na drugo pitanje iz mog posta o tome kako ce se odvijati instalacija kada na kompu vec leze dva os-a??

za linux sam odvojio 4gb na e: ...

TEP3A je napisao(la):
pa sta bi onda porucio meni kao pocetniku za ulazak u svet linux-a...???
na elitesecurity.org su rekli da je mandrake kao sasvim pogodan za pocetnike pa ja reko ajde da ga nadjem..
moze i red hat (novije verzija) ali nemam gde da nadjem bre ovde po nisu(mada da budem iskren nisam se ni mnogo raspitivao)
aa, da !
i dalje me zanima odgovor na drugo pitanje iz mog posta o tome kako ce se odvijati instalacija kada na kompu vec leze dva os-a??

za linux sam odvojio 4gb na e: ...

Moja preporuka je ipak Mandrake... mada se neki sigurno nece sloziti samnom, ali ako nezelis da prodjes ko vecina koja je linux instalirala videla da neide sve "iz prve" i u momentu ga skinula sa masine, Mandrake ce biti dobar za pocetak. Kasnije kad malo bolje upoznas linux nece ti biti tesko da predjes na ozbiljniju distribuciju.
Jedino nemoj stavljati distribuciju 8.2 nego 8.1 posto su "majstori" pozurili sa izdavanjem nove verzije, pa je dosta bagovita.

Sto se tice instalacije na komp. pored vec postojecih OS-ova, nebi trebalo da imas problema... ostavi particiju rezervisanu za linux neformatiranu, a linux ce sam ponuditi da se instalira i formatira na istu... (bar je kod mene tako islo)...

pozdrav

p.s. ne bi bilo lose da posetis sajtove koji se ticu instalacije ili sam sajt distribucije za koju se odlucis, posto tamo uglavnom postoje uputstva step by step, sto ce ti mnogo pomoci.
Poseti http://www.tldp.org/ a, imas i uputstava na www.linux.co.yu ako se ne snalazis najbolje sa engl.

Evo i ja koristim Mandrake od ver. 7.0 i zadovoljan sam. Jedino sam njega naterao da stavi bootloader u mbr (a pored je bio instaliran i Win98 i WinXP(na NTFS-u) ). Za Red Hat i Corel Linux to je vec bila visa matematika.
Sto se tice security patcheva za njega to Te ne treba previse da brine ako si obican korisnik.
Sad sam nabavio i 8.2 al ga jos nisam probao, pa ako neko moze da kaze sta je novo u njemu bio bih zahvalan.

da li neko ima noviju verziju mandrake ?? mislim na 8.XX

Matthias je napisao(la):
Evo i ja koristim Mandrake od ver. 7.0 i zadovoljan sam. Jedino sam njega naterao da stavi bootloader u mbr (a pored je bio instaliran i Win98 i WinXP(na NTFS-u) ). Za Red Hat i Corel Linux to je vec bila visa matematika.
Sto se tice security patcheva za njega to Te ne treba previse da brine ako si obican korisnik.
Sad sam nabavio i 8.2 al ga jos nisam probao, pa ako neko moze da kaze sta je novo u njemu bio bih zahvalan.

Ima podosta, ali evo ukratko:
Linux Kernel 2.4.18
Improved Firewire support
Support for USB, USB2, i830 DRM, ATA133, Geforce3
XFree86 4.2
Glibc 2.2.4
Gcc 2.96 and 3.0
Sun-ov StarOffice 6.0 je takodje spakovan unutra.

poz.

To je set stvari koji je podrzan od svake novije distribucije.

Nazad
Vrh Dno