Šta je novo?

Mandrake 10 Install - problem na pocetku!

mariaana

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2003
Poena
609
Na samom pocetku instalacije, posle Detect USB krene Loading program into memory i na pola stane. Prijavljuje fatalnu gresku - ne moze da otvori fajl 'usr/bin/runinstall2'. Ne pomaze ni kad pokrenem instalaciju iz text moda ili niskog grafickog moda.

Mislio sam da nije CD medij ili uredjaj neispravan, ali nije - poterao sam instalaciju na drugoj masini i sve ide OK, a kod mene ni sa drugog CD ROMa ne radi.

Konfiguracija je:
CPU Intel Celeron 700MHz
RAM 128MB
HDD 20GB
CD - _NEC NR-7800B
CD ROM SC-152C
Grafika integrisana - Intel 82810E

Sta bi trebalo da uradim?

mariaana je napisao(la):
Sta bi trebalo da uradim?
Da instaliras Windows XP 😛 :d

p.s.
izvini ali ovo je bilo jače od mene :angel:

p.p.s.
postoje hardw.komponente koje su nekompatibilne sa Linux'om (idi na Mandrake sajt pa potraži spisak).
Naravno da može biti još mnogo toga, danas i Linux traži mnogo RAM'a - pogledaj u nekom fajlu koji je potreban minimum.
A možda je najbolje da potražiš tu vrstu greške na search na nekom od sajtova:
http://www.linuxbasis.com/
http://www.yulinux.com/
http://www.linuxquestions.org/

Poslednja izmena:
Probaj sa nekom drugom distribuciom npr SuSe 9.1 on se isto bazira na red hat-u ko mandrake i isto barata sa *.rpm arhivama. A i po mom misljenju bolji u celini...

Samo preporuka za SuSE 9: mnogo je kompletniji i ozbiljniji od Mandrake 10 Community. 😉

Uzrok tvog problema moze biti :
1. los cd plejer - uzmi od ortaka njegov cd plejer pa probaj instalaciju
2. losa/overklokovana memorija ili overklokovani CPU - vrati klok na difoltne vrednosti i ponovo poteraj instalaciju
3. neki uredjaj nakacen na usb port zbunjuje instalacionu skriptu - iskljuci ga, sacekaj da instalacija prodje, pa zatim ubodi i setuj uredjaj
4. potrazi pomoc na www.mandrake.co.yu

MDK Community pati od nekih nezgodnih bagova (kao uostalom svaka distribucija), ali izgleda da ljudi zaboravljaju da je ovo u potpunosti GPL distribucija za razliku od SuSe 9.1 Prof o kome se na forumu dosta prica. SuSe Prof se placa 90$ -> njegovo koriscenje bez placanja licence je piraterija. SuSe Personal moze slobodno da se koristi ali je zato po broju paketa i programa sa kojima dolazi daleko iza MDK.

Ne, SuSE nema takvu vrstu licence - niti nema pravo da nesto sto je i sam preuzeo pod GPL-om da tretira kao pirateriju. Moze samo delove koje je sam napravio da stavi eventualno pod drugaciji lajsensing i to je sve - a za to lajsensing glasi:

"The first major change to be introduced in SuSE 9.1 Professional is the licensing. Previously the excellent YaST setup tool and its several parts were licensed under the YaST license, which prevented redistribution for profit. That made SuSE non-Free in the eyes of the Free Software Foundation. Now YaST is under the GNU General Public License, which for the most part makes it entirely Free as in rights, although some of the included ancillary programs and plugins are still proprietary."

SuSE moze da preuzme GPL osnovu linuxa pod uslovom da ga i dalje distribuira i isporuci source koji je i sam izmenio, uz internu odluku da taj svoj rad naplati ili ne. Pro verzija ima vise paketa, pravo na duzi support i slicno - ali SuSE jednostavno nije hteo da ga distribuira dalje u downloadable formi, nego iskljucivo kao retail paket (cisto radi naplate tog rada, ne drugacijeg lajsensinga). Tako kupljen paket nije cak ni paket koji sme da se instalira samo na jednu masinu - mozes da ga instaliras na koliko god hoces masina, ali imas pravo i support na samo jednu masinu. Nikakva posebna licenca se ne placa SuSE-u. Jedina razlika je u server verziji, gde se mora obratiti paznja na licence non-GPL softvera koji ide uz server, ali ciji SuSE nije nosilac.

Poslednja izmena:
Ok, reci mi da li ja krsim zakon ako od nekoga narezem tih 5-6 CD-ova (ili 2 DVD-a) SuSe-a 9.1 Pro i instaliram ih na 10 masina bez placanja 90$? Jer koliko sam video ova distribucija dolazi sa softverom koji nije pod GPL-om (Opera, nvidia drajveri, Acrobat Reader i sl.)?

Ne, ne krsis zakon dokle god se koriste paketi koji su free za koriscenje, bez obzira kako se licenca zove. Nemas pravo na SuSE registraciju, support, nemas pravo da fotokopiras knjigu i takve stvari. Ali da koristis softver koji je free - smes (sustinski, i SuSE je preuzeo sav taj softver takodje free pod istim uslovima, on nije njihov vlasnik). Sw paketi koje je pravio sam SuSE su takodje sad pod GPL-om, na primer. Opera nije pod GPL-om, ali njena licenca kaze da moze da se koristi free koliko god hoces, ali moras da trpis reklame u njoj. Adobe Acrobat Reader takodje mozes da besplatno koristis - da li si ga skinuo sa njihovog sajta ili nekoga od njihovih distributera, svejedno je. SuSE ne distribuira nVidijine drajvere - on instalira nv dummy drajver bez 3D-a (od XFree-a valjda) i u sledecem online apdejtu ti kao krajnji korisnik instaliranog sistema imas pravo da skines taj puni nvidia drajver, jer si vlasnik vec "njihovog proizvoda" (tj. nv GPU-a).
Uglavnom, uz takve custom licence neces dobiti source ili pravo da taj sw menjas, ali ako je free za koriscenje bez naplate, onda to znaci upravo to. To znaju i oni - kako ce znati da li si to instalirao sa distroom ili instalirao distro, pa ovo naknadno skinuo (na sta imas pravo) i onda instalirao? Prakticno, nema razlike.

Poslednja izmena:
Fala na odgovoru!

poz :wave:

problem ti je u verovatno u integrisanoj grafickoj , posto linux pri boot-ovanju instalacije ne provaljuje da nema svu memoriju na raspolaganju. Ne secam se vise kako tacno ide, ali prilikom butovanja imas negde opciju da kazes koliko ce tacno memorije koristiti

Poslednja izmena:
Malo sam zastao sa ovim problemom jer mi je ova masina na poslu, a trenutno sam na odmoru. Evo sad sam probao instalaciju na kucnom PC-ju. Javlja se potpuno ista greska na sasvim drugacijoj konfiguraciji

CPU AMD DURON 850MHz
RAM 384MB
CD ROM Teac
Graf NVIDIA RIVA TNT2 32 MB
...

Ocigledno je ipak neki problem sa CD medijem, kad vec treci CD uredjaj ne moze da procita neke fajlove na njemu. Za pocetak moracu da zamolim distributera da mi ponovo nareze prvi disk, pa da probamo dalje...

PS: WinXP je vec instaliran na toj masini, ali se prilicno jadno vuce na 128MB RAM-a sa integrisanom grafikom. A i ova diskusija na temu SU SE-a je interesantna, pa videcemo...

Pozdrav
Bane

uzmi onda suse9.1, toliko je dobar da ce ti winXP izgeldati kada se naviknes sugavo, jedino pomalo ce ti nedostajati neki ustaljeni programi

mariaana je napisao(la):
Malo sam zastao sa ovim problemom jer mi je ova masina na poslu, a trenutno sam na odmoru. Evo sad sam probao instalaciju na kucnom PC-ju. Javlja se potpuno ista greska na sasvim drugacijoj konfiguraciji

CPU AMD DURON 850MHz
RAM 384MB
CD ROM Teac
Graf NVIDIA RIVA TNT2 32 MB
...

Ocigledno je ipak neki problem sa CD medijem, kad vec treci CD uredjaj ne moze da procita neke fajlove na njemu. Za pocetak moracu da zamolim distributera da mi ponovo nareze prvi disk, pa da probamo dalje...

PS: WinXP je vec instaliran na toj masini, ali se prilicno jadno vuce na 128MB RAM-a sa integrisanom grafikom. A i ova diskusija na temu SU SE-a je interesantna, pa videcemo...

Pozdrav
Bane

Gde si uzeo te diskove? Moj ortak je imao istih problema (uzeo kod onog lika linuxbalkan).

Ja sam dobio suse9.1 direkt od novella i lepo pise da smem da ga korisitim u evaluation purposes... ondosno smem da se igram koliko hocu sa njjim (mada me malo mrzi ovih dana...), ali nema skidanja updateova pomocu yasta, jer za to moram da budem registrovan |[ Nikakvi drugi uslovi ni ogranicenja nisu navedeni...

Love Hunter je napisao(la):
Gde si uzeo te diskove? Moj ortak je imao istih problema (uzeo kod onog lika linuxbalkan).
Diskovi su preko naseg Linux-Mandrake sajta - www.Linuxo.org.
Sad sam napravio kopiju ovog diska na odlicnom novom rezacu, i kopija je citljiva i na starim CD uredjajima. Znaci problem je zaista samo u losem CD mediju!

Nazad
Vrh Dno