Management of backups + data deduplication

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,927
Poena
83
Nedeavno sam shvatio da imam potrebu za ovakvom vrstom softvera.
Naišao sam na Restic i ako mi to liči na ono što mi treba, i ako sam počeo da eksperimentišem sa istim - želim da se posavetujem sa sa vama. :)

Da li se navikavati na ovakvu vrstu softvera / servisa ili je pametnije implementirati nekakav interni Git server?
 

ness1602

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
10.08.2009
Poruke
1,276
Poena
48
Duplicati je dobar za generalni bekap,ali GIT/SVN/Mercurial za fajlove.
 

optical

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.05.2017
Poruke
1,528
Poena
48
Meni je duplicati 2 radio odlično pre 4-5 meseci. Juče htedoh da odradim backup, update-ujem aplikaciju, da pokrenem proces za backup, ono izbaci da postoje fajlovi u tom folderu, što su prethodni backup-i logično. Promenim ja folder, odradi backup, ali ne može da odradi restore uopšte. Izbaci neku grešku za "repair" fajlova, kliknem na to, ne desi se ništa. Mrzi me da istražujem da li su imali breaking change neki, ali očigledno ne radi kako treba.

Tako da i meni treba preporuka za neku aplikaciju koja bi radila enkriptovan backup na eksterni hard disk, a da nije git.
 

Space Beer

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poruke
4,871
Poena
83
I ja se pripremam da promenim svoj trenutni sistem.

Ja sam na eksternom disku napravio veracrypt particiju i tu prebacujem bitne fajlove koristeći FreeFileSync (mirror). I to mi se čini kao najbolja opcija, pošto nije potreban restore na neku destinaciju da bih imao pristup fajlovima. A postoji i portable verzija programa. Druga opcija bi bila Cryptomator.

Sad imam ideju da prestanem da koristim Tresorit, podignem Syncthing "server" (netbook koji će raditi 24/7), i sa kog bih bekapovao bitne fajlove na Nextcloud, koristeći rclone i njegovu enkripciju.
Koliko sam video, problem sa rclone enkripcijom je što ako ostaneš bez .conf fajla, ostaješ i bez ključa, ali možda grešim. U svakom slučaju, treba i njega bekapovati.

I mene je Duplicati zezao kada sam hteo da koristim webdav (Nextcloud) kao destinaciju. Za eksterni disk mi radi ok. Mislim da greške nastaju sa otvorenim i/ili temp fajlovima.
 

cmyk

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.08.2006
Poruke
33
Poena
8
Ja na linuksima koristim restic u kombinaciji sa storageom na hetzneru, a po za po kući sam na kraju platio 20e godišnje i uzeo duplicacy.
Duplicaty (ona free verzija) mi je stalno javljala probleme.
Ova, koja se plaća i koja je sa C a ne sa T (posvađali su se pa se forkovali) radi jako dobro, sv esto mi treba.
I druga opcija je na uzmeš na hetzneru nextcloud i da sipaš na njega....
 

Space Beer

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poruke
4,871
Poena
83
Koliko sam video, restic može na SFTP, ali nema WebDAV opciju? Tako da bih mogao na njihov storagebox, ali ne i na storage share (nextcloud), koji koristim i za druge stvari. I koja je razlika u odnosu na rclone?
 

bmaxa

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.01.2021
Poruke
199
Poena
28
Kolika je maksimalna veličina podataka sa obzirom da ostavljaš ms u na github?
 
Vrh Dno