Šta je novo?

Malo veci problem sa fontom

zveronja

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2008
Poena
304
Prvo, veliki pozdrav svima!

Znam da je glupo da se sa prvim postom otvara tema, ali sta da se radi kad nuzda potera 😀

Naime, muci me jedan problem koji na prvi pogled deluje jako lako za resiti. To je problem sa kockicama i cudnim znacima koji se javljaju umesto nasih latinicnih slova, a koji me muci nakon reinstalacije windows-a. Taj problem imam prilikom iscitavanja nasih tekstova u word padu ili slicnim programima (MS word jos nisam instalirao), i sto je najgore taj problem me prati i u programima za gledanje filmova, kao sto je BS Player.

Plasticnije receno, ukoliko bih kao font postavio Ariel, nasa latinicna slova bi bila prikazana u obliku Ћ, Ж, Љ, Њ.., ali pritom ta cirilicna slova nisu kompaktibilna sa latinicnim. Pa ć stoji umesto š, itd... a ukoliko bi stavio neki od YU fontova, umesto nasih slova izlaze kvadratici.

Pokusavao sam u reginonal and language options, u meniju advanced da stavim serbian latin, ali rezultat je isti kao kod England USA.

Pozdrav i unapred hvala na svakom odgovoru!

U video playerima treba postaviti Central European za font script.

Za problem sa fontovima u samom Windowsu nisam imao prilike da čujem. Kada god sam napravio Serbian (Latin) postavku, uvek je sve funkcionisalo. Naravno, tamo gde postoji podrška za Serbian (Latin).

Mislio sam da sam sve napisao, ali eto to mi je promaklo.

Postavio sam za script Central European, i nazalost nije bilo nikakvih rezultata.

U svakom slucaju, hvala na odgovoru.

Urađena je regularna instalacija Windowsa? Ne neka tiny, nLited?

Da li u listi instaliranih imaš ove podrške:
Languages.png
?

Regularna instalacija.

Imam te podrske, ali sada videh da u tom Text Services and Input Language meniju ima i advanced opcija koja ima dve mogucnosti za stikliranje, ali koje mi nisu stiklirane.

Videcu da li cu njihovim stikliranjem uspeti bilo sta da promenim.

Poslednja izmena:
Enabluj samo "Extend support of advanced text services to all programs". Biće neophodan i restart.

Tačnije, enabluj obe opcije. 🙂

Nazalost, nista. Probao sam i drugu opciju cisto radi reda, ali opet nista.

Na kraju cu se pomiriti sa sudbinom i izmedju permutovanih cirilicnih slova i kvadratica izabracu kvadratice.

U svakom slucaju hvala ti na pomoci.

Poslednja izmena:
Možeš otkucati dokument u Wordu koji ima kvačice i sve neophodno ali ne možeš pročitati neki od ranije...?

Poslednja izmena:
Verovatno zato što su, fajlovi koje ne možeš otvoriti propisno od ranije, sačuvani kao ANSI encoded text files. Autor ih nije sačuvao tako da zadrže Unicode informacije i strukturu.

Prilično sam siguran da tu sada ne možeš ništa uraditi.

Naravno, nisam te najbolje shvatio 😀

Ono sto je interesantno, kada napisem neki tekst u wordu sa nasom latinicom, i kada ga otvorim, sve je okej, medjutim sasvim je drugacija prica kada otvorim nesto sto sam skinuo sa neta.

Da, sve sto sam imao na particiji D koja nije brisana prilikom reinstalacije nije sposobno za iscitavanje, naravno ovo se ne odnosi na pdf fajlove 🙂 Medjutim, ni ovo sto sada skidam ima istu boljku, a to mi se desava i sa pisanim tekstovima koje sam ucitao sa nekih od cd-a.

U svakom slucaju, ako je tako, kao sto ti kazes, reinstalacija je jedini spas?

Hm, izgleda da nema spasa...

Kažeš da skidaš tekstualne fajlove fajlove. Kako možeš biti stoprocentno siguran da skidaš fajlove koji su "ispravno" sačuvani tako da ne izgube Unicode informacije?

Uploaduj neki od tih tekstova koje falično otvaraš na http://zshare.net/ i pošalji mi download link na e-mail. Trenutno imam samo WordPad od text editora.

Mislim da nema potrebe da idemo tom slozenom putanjom.. 😀

Evo prekopiracu ti ovde

<i>A evo i Karen,
sa vijestima o zdravlju. </i>

2
00:01:51,550 --> 00:01:54,677
<i>Svijet medicine je vidio
иudotvorne lijekove. </i>

3
00:01:54,678 --> 00:01:57,485
<i>Od Polio cijepiva do transplantacije srca. </i>

4
00:01:57,486 --> 00:02:00,259
<i>Ali sva ta prethodna dostignuжa
mogu pasti u zaborav... </i>

5
00:02:00,260 --> 00:02:02,552
<i>... u usporedbi sa radom
Dr. Alice Kripin. </i>

6
00:02:03,511 --> 00:02:06,022
<i>Hvala nam љto ste nam se
pridruћili ovo jutro. </i>

7
00:02:06,069 --> 00:02:09,199
<i>Dr. Kripin. objasnite nam od samog poиetka. </i>

8
00:02:09,986 --> 00:02:12,540
<i>Pretpostavka je sasvim jednostavna. </i>

9
00:02:12,592 --> 00:02:15,091
<i>Uzmite neљto љto je
priroda stvorila... </i>

10
00:02:15,092 --> 00:02:19,221
<i>i re-programirajte ga da radi
za tijelo, umjesto protiv njega. </i>

11
00:02:19,222 --> 00:02:23,522
<i>Govorite o virusu?
- Da, u ovom sluиaju... vrsti virusa. </i>

12
00:02:23,523 --> 00:02:26,356
<i>koji je stvoren na genetiиkom nivou, </i>

13
00:02:26,431 --> 00:02:28,714
<i>... kako bi bio od pomoжi,
a ne suprotno. </i>

14
00:02:29,829 --> 00:02:32,311
<i>Pokuљat жu da vam objasnim
na najbolji naиin. </i>

15
00:02:32,366 --> 00:02:35,053
<i>Ako zamislite da je vaљe
tijelo auto put... </i>
----

Mozda deluje malo nezgrapno, ali u pitanju je prevod filma I am legend skinut sa jednog od poznatijih sajtova.

Ne razumeš. Moram da otvorim tekstualni fajl iz WordPad-a. Jedino tako mogu proveriti da li ću imati isti problem kao i ti. Tačnije, da li prevod nije u redu ili tvoj sistem. Uploaduj na gorepomenuti link i onda ću proveriti.

Poslao sam ti, mada mislim da nije bilo potrebe jer sve sto sam skinuo sa tog sajta do sada je radilo, kao sto su radili i prevodi na cd-ima koje sam svojevremeno narezivao.

Problem sa svim i svacim je krenuo od reinstalacije xp-a.

Kod mene je sve O.K. Evo kako prevod izgleda u WordPad-u:

WordPad.png

Pustio sam ga uz neki drugi film da bih video kako funkcioniše. Media Player Classic 6.4.9.1, podešen Central Europien script, prikazuje titl bez greške.

Izgleda da je kod tebe došlo do neke "greške" u Windows-u. Ako nisi odmakao sa podešavanjem OS-a, savetujem ti reinstall.

Odmakao sam zesce, moze se reci da sam upadljivo najbolji na svetu, pa cu zato da odradim jedan lep reinstall 😀

U svakom slucaju, hvala ti na izdvojenom vremenu 😉

Žao mi je što nismo uspeli naći rešenje... Priznajem da si sa tvojim problemom fenomen svoje vrste jer još ne videh sličan. 😀

Poslednja izmena:
Evo jos jedne informacije, mada znam da ona nece nista spektakularno doneti.

Dakle, prelistavajuci knjige koje su prezivele reinstalaciju xp-a na D particiji, video sam da su neke deformisane sa podivljalim fontom, dok su neke sasvim normalne, i nista im ne fali. Ispisane su citkom srpskom latinicom.

Zaista neverovatno, jer ma sta skinuo sa neta to je deformisano. Naravno, necu vise gnjaviti ni vas ni sebe, tako da cu problem resiti sa reinstalacijom windowsa.

Imao i ja isti (indetican problem)... pomogao mi je samo reinstal... cak i neke aplikacije u koje hoces da ucitas fajlove koje imaju lat.font nisu ih videle ili su prikazivale error...

Identichan problem imam i ja. Od kada sam skinuo film "I am legend" i titl za njega svi latinichni karakteri zezaju, a na standalone divx plejeru je sve ok. Stupid Windows 🙁

cekaj, polako... jel samo sa njim imas problem ili sa svim aplikacijama u win-u..? nemoj odma da ga ubijes...

Poslednja izmena:
Odakle da skinem Serbian (Latin) i Serbian (cyrilic), nema ih na windows-u koji sam instalirao.

Nazad
Vrh Dno