Šta je novo?

Malo specifican laptop?

Lomnica_city

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
680
Dakle morao sam da otvorim posebnu temu jer mi je nezgodno bilo da postavim pitanje u nekoj od"laptop do xxx eura"ili laptop sa jakom autonomijom ili... jer mi treba sve od toga za dosta klizan budzet pa moja nedoumica ne spada nigde!?
Sledece stvari su mi najvaznije:
Odvojena grafika,minimum 6600 Go ili ATI Mobility X700 ako je 915 chipset Centrino u pitanju ili 7600 odnosno ATI 1600 ako je Core2Duo ili Turion X2 masina u pitanju,zatim veliki ekran,bar 15.4" standardne ili neke vece rezolucije kao i 17"TFT i naravno autonomija od 2 i po-3 sata!
Moj neki izbor je dosta sarolik i malo sam zbunjen i cenama i ponudom pa bi mi dobro doslo malo pomoci oko izbora jer mi se sve smutilo od silnog pretrazivanja prethodnih mesec dana!?Recimo kako MSI L725X moze da kosta 72 570 (sa PDV-om) dinara a ima ovo:

Pentium M 1.6GHz 2MB, 512MB DDR2 RAM, 60GB HD, 17" Glare WXGA, DVD-RW, WLAN 802.11g, nVidia 6600 Go 256MB, 4 in 1 CardReader, 3.1kg, 24 meseca garancije!

Jeste da je malo slabiji procesor,ali to je relativno lako zameniti kad dodje vreme za to,a omanji HD nije toliko problem jer imam 80GB u HD rack-u pa mogu da im zamenim mesta i dobijem veci HD bez ikakvog ulaganja,samo ne znam zasto je ovako povoljno,na cemu je ustedjeno da bi se dobio 17" Centrino po toj ceni (samo da nije ekran los,i bice super),mozda na nedostatku OS-a (nigde ne pise da ga ima) ili...!?
Svidja mi se i mala cena,i izgled (jako malo slika ima na netu ali se po onim kojih ima vidi da je jako lep) a i tanak i lagan je za 17-icu pa kad se na to doda i 24 meseca garancije... super kupovina!!
Druga masina koja mi odgovara,takodje Centrino,je Toshiba Tecra M4-150,mada dosta skuplja i probija moj budzet od oko 100 000 dinara,tacnije 104 400 je najjeftinije sto sam nasao,ali je zato... VRH!!Za tu lovu se dobija ovo:

Pentium M 2.0GHz 2MB, 512MB DDR2 RAM, 80GB S-ATA HD, 14.1" 1400x1050 (rekoh ja da je VRH,iako nije 15.4"TFT), DVD-RW DL Slim Select Bay, WLAN 802.11g, BT v2.0, nVidia 6600 Go 128MB, 2.9kg i cak TRI GODINE garancije,ako nista drugo ono je zbog ovog vredna da prekoracim svoj maksimalni budzet,a naravno ide i Windows XP Tablet PC uz nju!

E sad ne znam koliko je ustvari specifican taj Tablet PC Windows XP u odnosu na klasican XP Professional koji sam dosad koristio i sa kojima nisam imao problema sa AutoCAD,ArchiCAD i slicnim programima,da necu mozda imati nekih problema (mada mi se pak cini da je bas za njih i zamisljen)!?
To je to od Centrino masina koje sam osacovao a da mi odgovaraju,mada su skroz drugacije jedna od druge ali ne znam ni sam da li da idem na veci ekran i nizu cenu ili na Tablet i ekran manje dijagonale ali ogromne rezolucije (u odnosu na klasicnu 1024x768 skoro je duplo veca pikselaza) koji lako mogu po potrebi da povezem na eksterni ekran jer je sigurno zamorno raditi dugo na toj povrsini u toj rezoluciji,sigurno je sve sitno na ekranu,ali je zato za teren i faks do j... resenje!?
Sto se tice Core2Duo i Turion X2 masina,odgovaraju mi sledece dve:
Asus F3T koji ima sledece komponente:

AMD Turion X2 TL-52 1.6GHz, 512MB DDR2 RAM, 80GB HD, 15.4"TFT, DVD-RW DL, WLAN 802.11g, BT (ne pise da li je v1.2 ili v2.0), nVidia 7600 Go 256MB, mislim 4 in 1 CardReader 1,3MPx web kamera, 3.1kg

Kod ovog mi isto sve odgovara super,ima sve sto mi treba a kosta oko 90 000 dinara,a takodje nista ne pise da li ima ili nema OS mada je i bez njega dobra kupovina!?
Cetvrti koji mi je zapao za oko je Toshiba Satellite A100-847 koji ima sledece:

Core2Duo T7200 2GHz 4MB, 512MB DDR2 RAM, 100GB S-ATA HD, 15.4"TFT, DVD-RW DL, WLAN 802.11g, BT v2.0, 5 in 1 CardReader, nVidia 7600 Go 256MB, 2.7kg

Ovaj ima najbolji procesor ali za 105 565 dinara nudi samo godinu dana garancije i DO 2h autonomije,sto je stvarno jadno i ne znam zasto je tako losa autonomija,a i nisam siguran kakva je situacija sa kvalitetom Toshibine Satellite A serije!?
Doduse dobija se XP Home i moze da se dokupi jos godinu dana garancije za oko 60 eura ali slaba je to uteha,i jos bi sa tom doplatom pukao 130 eura odnosno oko 10 i po 000 dinara preko maksimuma koji sam sebi odredio a ne znam da li vredi!?A i nervira me sto nema ni scroll taster!?
Bio je u opticaju i jedan Acer koji mi je preporucio AlekssBGD (na cemu mu PUNO HVALA,bas sam ga smarao na PP u zadnjih mesec dana) ali ne mogu da se setim koji je model a ko za inat nisam sacuvao njegov PP pa ako ga ne mrzi neka mi preporuci ponovo neki sa Core2Duo ili X2 Turion procesorom,7600 Go ili ATI 1600 Mobility grafikom i 15.4" ili 17"TFT-om,a mozete i vi ostali koji znate koji i gde ima jer sam probao pre neki dan jedan 5610 model (ne secam se da li je bio Aspire ili TravelMate) i jako sam zadovoljan onim sto sam video i cuo (a nisam cuo nista jer je bio Core2Duo Centrino,miliiiiiiiiiiiiina)!? 🙂
U opticaju je i jos jedan Sony VAIO,17"TFT Centrino na 2GHz,ATI Mobility X700 256MB grafika... odlican laptop ali nema garanciju iako je nov,tako da se stvarno razmisljam sta da radim posto je u najmanju ruku kombinacija onog gore MSI-a i Tecre samo jos bolji od oba pa bas razmisljam da batalim cinjenicu da nema garanciju prodavnice jer ga po toj ceni ne mogu uzeti ovde,ali opet da cujem vase predloge za gore navedene,nisam jos siguran da cu imati kinte za ovaj VAIO pa moram da znam sta onda jer moram da kupim laptop ASAP (hitno)!! 🙂
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Druga masina koja mi odgovara,takodje Centrino,je Toshiba Tecra M4-150,mada dosta skuplja i probija moj budzet od oko 100 000 dinara,tacnije 104 400 je najjeftinije sto sam nasao,ali je zato... VRH!!Za tu lovu se dobija ovo:

E sad ne znam koliko je ustvari specifican taj Tablet PC Windows XP u odnosu na klasican XP Professional koji sam dosad koristio i sa kojima nisam imao problema sa AutoCAD,ArchiCAD i slicnim programima,da necu mozda imati nekih problema (mada mi se pak cini da je bas za njih i zamisljen)!?
...

Toshiba Satellite A100-847 koji ima sledece:

Core2Duo T7200 2GHz 4MB, 512MB DDR2 RAM, 100GB S-ATA HD, 15.4"TFT, DVD-RW DL, WLAN 802.11g, BT v2.0, 5 in 1 CardReader, nVidia 7600 Go 256MB, 2.7kg

Ovaj ima najbolji procesor ali za 105 565 dinara nudi samo godinu dana garancije i DO 2h autonomije,sto je stvarno jadno i ne znam zasto je tako losa autonomija,a i nisam siguran kakva je situacija sa kvalitetom Toshibine Satellite A serije!?

Ćao.

1. Ja upravo radim na toj tecri M4-150 - to je ubedljivo najbojli notebook na kom sam ikada radio, iako sam radio na mnogo njih. Izrada je vrhunska - bezkompromisna, to je kao da sedneš u auto visoooke klase - sve je vrhunsko. Dakle, zaista nemam ni jednu zamerku, osim te glupe software-ske greške koju imaju većina tableta sa brzim procesorom, a manifestuje se u tome da ti miš nekad "secka" - izludelo me je dok nisam otkrio da je opet za sve kriv Microsoft i da postoji neki HotFix koji očekujem da mi pošalju ovih dana (http://support.microsoft.com/kb/839389/en-us). Inače XP Tablet edition ti je potpuno isto što i XP PRo samo sa dodatnim funkcijama za olovku.

2. Satellite A100-847 se prodavao celog decembra sa dodatnom garancijom (ukupno 2 godine) kao poklon. Proveri da li ga i dalje ima ... cenu koju si naveo si video u BCGroupu, ali znam da su oni za tu cenu davali 2 godine garancije i poklon torbu. Proveri da li je to i dalje slučaj.

3. Sad kao privatni računar (tecra mi je poslovni) imam jedan fin ACER, i vrlo sam zadovoljan - osim što kao i većina acera ima prilično loše zvučnike, mada mi je taj osećaj lošeg zvuka pojačan zbog toga što mi je prethodni laptop imao Harman Kardon speakers. Ali svakako ga slušam sad preko Hi-Fi uredjaja, ... mada zaista bi mogli da ugradjuju malo kvalitetnije zvučnike, zaista ne mogu da verujem da to toliko podiže cenu.

Eto.

MSI L725X ima autonomiju od max 2 sata a i to ako jaaako stedis bateriju. Takodje Pentium M tehnologija je danas zastarela posto su je nasledeili core duo i core 2 duo. Pentium M su dobri procesori ali bolje da uzmes nesto novije. Takodje uzmi obavezno 1GB RAM.

Ovako drugari,posle duzeg razmisljanja u najuzi izbor su usli Tecra M4-150,jer iako nema veliki ekran ima sjajnu rezoluciju,autonomiju,finu grafiku... i za teren i faks bi bila ko bombona!!
Zatim sam ubacio u finale i Sony VAIO koji kolega Velja sa foruma prodaje,jer ima 17"ekran jako visoke rezolucije (1900x1200),solidnu grafiku,RAID 2x80GB HD-ove,takodje 2GHz Pentium M... tako da i uz tezinu od 4kg i slabiju autonomiju nije bio los izbor ALI...
Ponudio mi je jedan kolega forumas sledeci HP po jako povoljnoj ceni:
- NX9420 (RH441EA)
Procesor:
- Intel Core 2 Duo T5600 (1.83GHz, 667MHz, 2MB L2c)
Chipset:
- Mobile™ Intel® 945PM Express Chipset
Grafika:
- ATI Mobility Radeon X1600, 256MB
Zaslon:
- 17'' WSXGA+ (1680x1050), BrightView
HDD:
- 100 GB, 5400 rpm, S-ATA
Optički pogon:
- DVD±RW DL
Memorija:
- 1024MB DDRII 667MHz (1x), do 4GB,
Zvuk:
- Sound High Definition, Audio 24 Bit Audio DAC
- Integrated stereo speakers
Mreža:
- Modem 56k
- Broadcom Gigabit 10/100/1000
- Intel® Wireless LAN 802.11a/b/g MOW2
- Bluetooth
Priključci:
- 1xPCMCIA tip I/II
- 1xExternal Monitor – VGA
- 1xS-video out
- 1xIEEE 1394a Port
- 1xExternal Microphone
- 1xHeadphone/Line out
- 1xPower Connector
- 1xRJ-11 (Modem)
- 1xRJ-45 (NIC)
- 4xUSB 2.0
- 7in1 card reader
- 1xExtended Life Battery Connector
Napajanje:
- baterija Li-Ion 8 cell (oko 3 sata autonomije,ovo me je odusevilo)!!
Dimenzije: 393 x 275 x 33 mm
Masa: 3.35 kg (samo)!!
Operativni sistem:
- Microsoft® Windows® XP Home
I nakon svega razmotrenog sam odlucio da uzmem bas njega!!Laptop ima skoro ful garanciju jer je bukvalno nov,od Sony VAIO masine je gori samo po disk prostoru,i nesto manjoj rezoluciji ekrana ali koja je takodje veoma mocna,ALI bolji je u svemu ostalom,pogotovo u onom sto mi je najvaznije jer je najnoviji je Centrino Duo,ima brzu memoriju,ima bolju grafiku koja jos nije Hyper memory tipa kao kod VAIO-a,autonomija je ladno DUPLO bolja...
A Toshiba je vec ispala cisto zato sto je bila"zastarelija"od njega i mislim da bi mi ipak trebao eksterni ekran za dugo sedenje za kompjuterom jer je za mene 14" malo ekrance a jos kad ima i onakvu rezoluciju... to bi vec bilo mucenje,tako da uzimam bolje za iste pare!!Hvala na pomoci u svakom slucaju,cujemo se sutra sa utiscima!!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Reci cu samo da je bio doooosta jeftiniji od novog u radnji a prodavac je odradio izgleda onu foru sa kredom na 2-3 godine,a onda ponudio na prodaju po oko 1/4 nizoj ceni nego u radnji,tako da je odmah dobio lovu za trosenje,mada je ovo samo pretpostavka posto sam dobio sve papire i jedino mi to pada na pamet kao razlog povoljne cene,pa bih bio lud da sam propustio takvu sansu,jer nisam imao 1600 eura da ga uzmem u radnji a ovo je ispalo jos i malo jeftinije od Tecre M4-150 tako da sam ekstra zadovoljan,a i prodavac je ispao bas korektan.
A takodje sam jako zadovoljan i laptopom jer sam ga danas procackao malo i mogu da kazem da ima dobar ekran,da ima i dobru autonomiju (cackao sam ga na bateriji i na 48% je pokazivao oko 2h autonomije sa ambient light control ukljucenim) i jos mu nisam nasao manu a sutra cu probati i neku igricu mada ne sumnjam da cu biti zadovoljan! 🙂
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Malo je tesko dati sveukupne utiske posle 3 dana,ali evo da ti odgovorim na ono sto znam...
BrightView ekran je bas ono sto pise,i stvarno je dobar (da crno bude stvarno crno 😀) sto se tice prikaza i rezolucije (ovo je stvarno idealna rezolucija) i sto se uglova vidljivosti tice,bas su ga fino odradili po tom pitanju,a refleksije naravno ima ALI ona uopste nije tako strasna!!
Kad sam citao tred o poredjenju ekrana pomislio sam da je Glare/TrueBright... jako losa stvar jer su pojedini toliko kukali da nikad vise nece uzeti kompjuter sa takvim ekranom da covek prosto pomisli zasto se toliko forsira ta tehnologija kad je losa ali sada vidim da grese jer ovo nije uopste strasno,cak ima manju refleksiju od mog CRT TV-a koji upravo sada pokusavam da gledam ali ne uspevam bas dok na laptopu upravo normalno kuckam iako je desno od mene balkon sa kog dopire jako sunce!
Sto se opsteg utiska tice... ovo je JAKO DOBRA masina,u svakom smislu reci!!!Znaci tastatura je taman dovoljno meka za prijatno kuckanje,NE ugiba se nimalo,kao ni deo oko touchpada-a,a ni poklopac kad smo vec kod toga,tako da ne shvatam komentare pojedinih da je nx serija najgora (pogotovo sto to mogu da kazu za nesto sto OVOLIKO kosta,ne kaze se dzabe da ako ne znas sta je dobro gledas sta je skupo) i njihovo poredjenje sa Toshibinom Satellite serijom ili IBM R serijom jer dok je imao buraz takvu Toshibu a ja imao Presario X1000 odnosno nx7000 (jedno te isto sa drugom nalepnicom) e to je bilo nebo i zemlja,u korist HP Compaq-a naravno,a isto je i sada sa ovim i burazerovim IBM R40 pa bih im preporucio da malo bar opipaju i probaju ono o cemu pisu pre nego sto pisu to sto pisu a takodje sam i uporedjivao moj prethodni X1000 sa T22 i ovaj sada nx9420 sa T43 i ne vidim neku veliku razliku u kvalitetu,cak sam malo razocaran ekranom na T43,bas izgleda bledo!!
Grafiku cu probati veceras,sad me moji dave da ucim i vezbam pa nemam kad da se igram ali dobicete utiske i o njoj za dan-dva posto nisam odavno vrteo FarCry,COD... pa cu je propisno izmuciti i javiti kakav je za igranje,posebno ako uzmem za dan-dva VX ili MX Revolution-a jer je malo nezgodno crtati na touchpadu a hocu da se otarasim kablovskog misa!!
Opsti utisak je za cisto 5-,gde bih mu samo prigovorio sto card reader nema prihvatnu oprugu nego mora da se ugura kartica dok je ne"ustipi"drzac dok sam kod X1000 samo trebao da gurnem dok ne cakne u leziste opruge (bar je tako sa slotom za MMC/SD) i onda opet malo pritisnem da iskoci,a na ovom mora da se cupa prstima,sto sumnjam da prija kontaktima na memorijskim karticama,ali one su bar jeftine a kome to smeta moze digitalac ili telefon da povezuje kablom a nekom ce da smeta i sto su levi i desni taster touchpad-a maaaalo bucni,cuje se"cak"kad se otpusti taster,mada ce se to mozda vremenom nekako"razraditi"iako ni ovo nije strasno ali kad je tiho u sobi... zna da nervira,mada mene nervira i kuckanje sata sa kazaljkama pa uzmite ovo sa rezervom!? :d 😛
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
He,he,ne bih bas rekao da je ovo moskvič,pre pravim razliku izmedju stvarne cinjenice da je"nesto od necega"toliko bolje da se razlikuju kao nebo i zemlja i ukazujem da neke drasticne razlike u kvalitetu i nema bas u tom cenovnom rangu!! 🙂
Ozbiljno vam kazem ljudi,ne znam kakva su vasa iskustva sa nx serijom ali na ovom se nista ne ugiba,nista ne skripi,nista nije lose od delova,autonomjia je super kao i konfiguracija... sta bi iko vise mogao da pozeli za te pare,mozda pozlacenu tastaturu ili...? 😉
Pozdrav ,)

Sve zavisi od opterecenja,i da li je ukljucen ambient light senzor,LAN kartica i slicne zezancije (interesantno je sta sve moze da se iskljuci kad radite na bateriji,bas su omogucili dosta tweakovanja),ali 2 i po sata je minimum,dok je mislim oko 3 i po maksimum,mada moze verovatno i jace od toga,nisam jos napunio dovoljno bateriju (treba joj izgleda jedno 3-4 punjenja da stabilizuje kapacitet,pri cemu ne mislim na formiranje,jer HP battery check prikazuje 97% kapaciteta iako je baterija"puna") i sa tim sam jako zadovoljan,neobicno je dobra autonomija za uredjaj sa odvojenom i grafikom a sa relativno malom baterijom!?
Pozdrav ,)

Nazad
Vrh Dno