Šta je novo?

Malo sam skeptican...

The pocetnik

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2000
Poena
649
Posto se osecam prozvano u temi Intel vs AMD pokusacu da budem sasvim objektivan,sto sam i u vecini slucajeva bio tj. niko nije poptuno objektivan.

Posto se u odredjenim temama pominje blistava buducnost AMDa i ne bas svetla buducnost Intela,ja cu na to da odgovorim samo ovako:

Da li iko stvarno nada A64 ili FX cpu na frekfenciji na 3.6-3.8GHz doci sredinom 2005. godine.Stvarno mislim da je to relativno nemoguce kao i price da ce Intel do kraja godine lako prebaciti 4GHz.Koliko se secate niko nije(ili pak postoji neki primer,ali se to dogadja veoma retko) za manje od godinu dana uspeo da poveca radnu frekvenciju za preko 50% tako da je verovatnoca da intel ili pak amd to urade relativno mala i savim je neumesno pricati kako je sada neko u prednosti jer ce u buducnosti imati dosta brzi cpu(amd je sada u prednosti,ali u svakoj raspravi se prica o nenormalnom dizanju takta).Licno se nadam da ce oba konkurenta uraditi to sto najavljuju,
ali gledajmo da budemo realni.

Ja,licno,a i mnogi drugi bi zeleli da vide neki jeftin a64 na 3GHz ili neki novi intelov cpu koji ce da bude brzinski slican kao i dati a64,jer nam to svima odgovara.

Poenta je da se neki novinari batale prica sta ce biti kada ce biti tj. neko kaze ici cemo lako do 3.x GHz i odmah se to svata kao istina.Pa gde je bre tu sumnja?Znajuci da nije lako preci na novu tehnologiju i da ce ona odmah davati rezultate skeptican sam kao sto bi i vecina trebalo da budu.Sada ce neko da kaze da ima veze tj. poznaje nekog u kompaniji,ali to ne mora nista da znaci jer se tamo negde postuje ugovor gde se eksplicitno zahteva da postoje neke tajne koje ne treba javno pricati i odmah padaju price tipa:'Sada ce oni,neko mi je rekao' u vodu.Naravno da se slazem da informacije
mogu da iscure,ali retko kada iscuri potpuno tacna informacija tako da malo razmilsjanja i skepticizma nije na odmet.Znaci pricajte o sadasnjoj situaciji,a ne o dobroj ili losoj buducnosti koja nije 100% proverena pa cak i kada dolaze direktno od nasih 'voljenih' proizvodjaca(koliko do sada nije ispostvan roadmap 😀

Nadam se da sam bio jasan,i da ovo nece proizvesti buljicu pljuvanja izmedju dva tabora.Ako se to desi molicu moderatore da zakljucaju thread,ili da ga obrisu ako smatraju da lupam gluposti.

p.s.Namerno thread nisam nazvao AMD vs Intel jer ce neko pomisliti da zelim opet polemiku.

Jednostavno, reshenje je u nepratjenju reviewa kompjuterskih novina. :d
Shalu nastranu, dzabe se przhite na te najave, poshto ni projektanti nemaju pojma kada (i da li) ce sve to zazhiveti...
Lepo sedite kutji, bole vas uvo, i za par godina "jao pazi, komsha uzeo Athlona64, znachi to je sad mainstream" 😀

The pocetnik je napisao(la):
Da li iko stvarno nada A64 ili FX cpu na frekfenciji na 3.6-3.8GHz doci sredinom 2005. godine.Stvarno mislim da je to relativno nemoguce kao i price da ce Intel do kraja godine lako prebaciti 4GHz.Koliko se secate niko nije(ili pak postoji neki primer,ali se to dogadja veoma retko) za manje od godinu dana uspeo da poveca radnu frekvenciju za preko 50% tako da je verovatnoca da intel ili pak amd to urade relativno mala i savim je neumesno pricati kako je sada neko u prednosti jer ce u buducnosti imati dosta brzi cpu(amd je sada u prednosti,ali u svakoj raspravi se prica o nenormalnom dizanju takta).Licno se nadam da ce oba konkurenta uraditi to sto najavljuju,
ali gledajmo da budemo realni.
Mislim da ne bi trebalo mnogo da polemises o stvarima koje ne poznajes dovoljno dobro. To da li ce AMD uspeti da prebaci 3 Ghz, je sasvim realna procena, ukoliko 90nm proces bude uspesan. Moras napraviti razliku izmedju Prescott-a i A64. A64 u 90nm ce biti samo umanjeno Clawhammer jezgro koje ce se manje zagrevati zahvaljujuci 90 nm procesu. Mozda u pocetku to nece biti toliko drastican skok takta, ali uzimajuci u obzir to da 130 nm SOI trenutno dozvoljava 2.6Ghz, ne bi bilo nemoguce da 90nm SOI dozvoljava, u trenutnoj fazi proizvodnje, bar 2.8 Ghz, ako ne i celih 3 Ghz. To znaci da procesori koji se sad, trenutno prozivode u drezdenskoj fabrici, kada budu izbaceni na trziste, krajem godine bi trebalo da rade na 2.4, 2.6 i 2.8 Ghz, sto je sasvim realna procena. U toku 2005. taj takt bi mogao da naraste i do 3.2-3.4 Ghz. Dodavanjem layer-a sa 9 na 11 takt bi mogao 20% da se poveca, sa nekih 3 Ghz na 3.6 sto bi bio neki realni maksimum za 90 nm A64 krajem 2005. Do tada ima 1.5 godina cekanja.
Sto se tice Prescotta, moras imati na umu da novi CPU ima 125 miliona tranzistora sa svih 1 MB L2, ali na core otpada 64 miliona tranzistora, sto je preko dva puta vise nego na Northwood-ov core koji sadrzi oko 28 miliona. Prescott je veoma kompleksan cip, kompleksniji od A64 i daleko manje optimizovan za postizanje visokih performansi na niskim radnim taktovima. Zbog svoje kompleksnosti i zagrevanja, sadasnja inkarnacija Prescott-a je manje izbalansirana od prethodnog Northwood-a, a kao takav morace da dozivi odredjeni "face-lifting" da bi mogao da skalira na vise od 4 Ghz. Pitanje koje se postavlja, a to znaju samo u R&D sektorima Intela, je to koliko je moguce jos izvuci iz ovakve Net-Burst mikorarhitekture koja je "na steroidima".
Promenom podnozija, kucista, napajanja, sistema hladjenja, moglo verovatno da se izvuce jos jedan Ghz.
Posmatrajmo to ovako: Izbacivanjem LGA775 interfejsa dozvoljeno bi bilo
(umesto sadasnjih 108W maksimalne disipacije snage) nekih 135W, sto je 20% vise. Sredjivanjem Prescott jezgra i proizvodnog procesa, omogucili bi nekih 10%-15% manju potrosnju od sadasnje, a da bi se to sve lepo ohladilo
bez velikog broja decibela, na predvidjenih 4.6 Ghz u kasnoj 2005.-2006. godini, trebace nam BTX.
Uostalom, zivi bili pa videli, ionako Intel odustaje od Net-Burst-a, i krece stazama kojim idu svi ostali, a to su Dual core procesori sa Thread Level Paralelism optimizacijama. Kada je TLP u pitanju Intel je jedan od pionira na tom polju.

Da li si stvarno ubedjen da ce iz prve uspeti AMD-u da uspesno tj. sa malim skartom i sa novom tehnologijom uspe da napravi cpu na tako viskokom taktu?Licno sam skeptican povodom toga i zato je ovaj thread zapocet.Nije sve bas tako sjajno kao sto navodis i to se vidi iz :' ukoliko 90nm proces bude uspesan ' ....znaci AKO.U tome je poenta moga posta.

The pocetnik je napisao(la):
Da li si stvarno ubedjen da ce iz prve uspeti AMD-u da uspesno tj. sa malim skartom i sa novom tehnologijom uspe da napravi cpu na tako viskokom taktu?Licno sam skeptican povodom toga i zato je ovaj thread zapocet.Nije sve bas tako sjajno kao sto navodis i to se vidi iz :' ukoliko 90nm proces bude uspesan ' ....znaci AKO.U tome je poenta moga posta.
AMD tvrdi da vec sada u pilot proizvodnji na 90nm ima bolji jeld nego svojevremeno na 130nm! Obzirom na pouzdanost mojih izvora apsolutno nemam razloga da neverujem u njegove tvrdnje! Jedino pitanje je kojim ce tempom AMD da uvecava frekvencije! Smatram da siguno nece trcati pred intelom, nego ce lagano da dodaje!

Nedjo je napisao(la):
AMD tvrdi da vec sada u pilot proizvodnji na 90nm ima bolji jeld nego svojevremeno na 130nm! Obzirom na pouzdanost mojih izvora apsolutno nemam razloga da neverujem u njegove tvrdnje! Jedino pitanje je kojim ce tempom AMD da uvecava frekvencije! Smatram da siguno nece trcati pred intelom, nego ce lagano da dodaje!

Dobor,eto nadam se da je to tacno sto si rekao jer eto nama nizih cena.U jednom drugom threadu sam rekao da je ovaj thread nastao zbog nekih osoba koje su ucestvovale u raspravama i govorile kako ce se sve to lako desiti bez imalo sumnje tj. pominjanja reci mozda.

p.s.Koliko vidim gomila ljudi je ovaj post shvatila kao pljuvanje po amdu,iako sam isto tako rekao lose i o intelu.Izgleda da me bije losa reputacija 🙁

AMD je vec najavio procesore FX-55/57 za sledecu godinu, kao i A64 4000+. Prelazak na 90nm ce 193mm veliko Hammer jezgro sa 1MB L2 uciniti daleko pristupacnijim prosecnom smrtniku. Do kraja 2005. AMD ce imati procesore na preko 3 Ghz, a uostalom FAB36 u Drezdenu, koja je u izgradnji proizvodice konacno procesore na 300 mm vaferima, sto ce drasticno uticati na krajnju cenu. 90nm verzije Opterona imace 2MB L2 kesa, sto je za ocekivati.
evo i jednog linka:
http://www.theinquirer.net/?article=15953

To naravno ne znaci da Intel nece isto tako da radi na usavrsavanju procesa, ipak suvise su oni veliki da prepuste tek tako AMD-u da preuzme trziste. Ipak, lagano, AMD iz godine u godinu napreduje i sigurno ce ucesce u trzistu procesora biti mnogo vece u korist AMD-a nego sto je to bilo do sada. Velika borba ce tek da se vodi na trzistu mobilnih procesora, gde je Intel jak kao stena. Ipak, sve je vise notebook masina i sa AMD-ovim CPU-ovima, ali ja recimo koji sam AMD-ovac uvek bi pre uzeo Centrino notebook nego neku azdaju sa A64 procesorom, ako na notebook ne gledamo kao na
"desktop replacement" . Ipak, low-power A64 moze da bude veoma zanimljiva konkurencija Intelovim Pentium M procesorima. Potrosnja je nesto veca ali su performanse bolje. Predvidjeno je da ce do 2007. godine bar 60% trzista biti preplavljeno notebook-ovima, pa stoga se moze zakljuciti da nije sve u desktop i server procesorima. Server market je tek potpuno druga prica, AMD tu trenutno ima najbolju ponudu, kada se posmatraju procesori i platforme sa serverskog aspekta, Opteron 250,850 jebu kevu bilo kom Intel baziranom Xeon serveru.

P.S. Pocetnice, niko ovde ne bi trebalo da bude priklonjen samo jednoj strani, svaka od ove dve firme (AMD ili Intel) imaju proizvode koji imaju svoje prednosti i u zavisnosti sta tebi ili nekom drugom kao korisniku treba to se koristi. Svima nama je u cilju da za sto manje para dobijemo sto bolji i kompletniji proizvod. Za ulozeni novac AMD uglavnom daje vise od Intela i dok je tako u mom, a i u mnogim drugim desktop/tower kucistima kucace iskljucivo AMD procesori sa kvalitetnom pratecom opremom. Ako korisnik ima specificne zahteve, prema njegovim zahtevima bice procesor, bez obzira na stavku cena/performanse.

Nazad
Vrh Dno