Šta je novo?

Mali problem u Javi

Eclipse

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
319
Imam mali problem u Javi.

1. Imam tabelu recimo Klijenti. Treba da ubacim novog klijenta ali pre toga treba da proverim po nazivu da li vec postoji u tabeli.Baza je u Access-u
Kako da uradim samo tu proveru.
Ubacivanje vrsim preko prepareStatement(Pstat) jer se naknadno unose podaci.
Probao sam da napravim pored Pstat-a i ResultSet rs=Statement.executeQuery("SELECT naziv FROM klijenti") , i posle kada se unese u textBox naziv odmah da proveri da li postoji taj naziv u ResultSet-u, i ako ne postoji da nastavi dalje ili da prekine ako postoji.
Medjutim nece tako da radi.

2. Jel moze neko da mi napise kod za jedan prostiji primer kako da iscitam tabelu iz baze i da smestim rezultate u neku tabelu na formi.
Radim inace u J# u Visual studiu. Koliko sam ja primetio tamo ne moze da se import javax.swing...
Tako da nemam pojma kako da prebacim u tabelu podatke.

Hvala

Mogu ti pomoci na ovaj nacin. J# nije isto sto i Sun java. Sustina im jeste ista, ali J# je na .NET platformi i predstavlja samo jedan od nacina da se stigne do IL jezika koji je osnova .NET platforme, ako me razumes.
Zbog toga sto to nije Sun Java nemoguce je importovati standardne javine pakete.
Ako ti je potrebno da stvarno radis u Javi, preporucujem da koristis eclipse, net beans ili neki od drugih IDE alata, nikako Msft alate.
Sto se konkretnog problema tice, preporucujem ti da procesljas MSDN forume.

Jel znas mozda za neki IDE alat koji je Visual, ili bar neki plugin za eclipse, netbeans?

Imam jos jedan problem.

Napravio sam dve forme. Jedna za upis Klijenata u bazu(tabelu), a druga forma sadrzi comboBox gde su smesteni svi klijenti.

Problem se javlja kad dodam novog klijenta, ne pojavljuje se u comboBoxu (ali ga upise u bazu) sve dok ne izadjem iz programa i ponovo ga startujem.

Upis sam uradio standardno:
otvori konekciju sa bazom, kreiraj statement, izvrsi upit, zatvori konekciju i statement.

Da li neko zna u cemu bi mogao da bude problem?

P.S. Nema veze sto je J#, mene interesuje kako bi se to uradilo u Javi pa cu ja nesto da iskombinujem za J#.

Pozz

Netbeans je dobar za GUI, mada eclipse je do skoro imao VisualEditor plugin, na kom se vise ne radi, jer je njegov development team odustao od toga. Ako ti nije hitno, sacekaj da izadje Netbeans 6.0, mada mozes koristiti i trenutnu stabilnu verziju.

Sto se tice ovog novog problema, koliko sam skontao, upis nije problem. Pogledaj kako ucitavas podatke iz baze, odnosno da li uvek ucitavas podatke iz baze kada tu drugu formu prikazujes. Moguce je da postoji neko kesiranje, ako nije ovo prvo sto sam ti napomenuo. Znaci, kada god prikazes formu sa combo box controlom, u page load handleru ucitaj sve korisnike iz baze.

Nadam se da sam ti pomogao.
Inace, ako radis sa nekim tabelama koje mogu da predstavljaju objekte u kodu, preporucujem ti da probas da radis sa NHibernate ili sa CodeSmith + Nettiers template-om, cisto da sebi olaksas posao. Osim ako ne ucis bas direktan pristup bazi. ;)

Ovo mi je iz te forme sa comboBox-ovima.
Trebalo bi kad se ucita da popuni cb-ove.
Kako da kada otvorim child formu, da ugasim parrent formu i da po izlasku iz child forme opet ponovo se otvori parrent forma.
Probao sam sa dispose i close ali tad mi zatvori sve forme i child i parrent.

Kod:
private void Form3_Load(Object sender, System.EventArgs e){
this.formaDataSetFirmeTableAdapter.Fill(this.formaDataSet.get_Firme());
this.formaDataSetKlijentiTableAdapter.Fill(this.formaDataSet.get_Klijenti());

Poslednja izmena:
Kako da kada otvorim child formu, da ugasim parrent formu i da po izlasku iz child forme opet ponovo se otvori parrent forma.
Probao sam sa dispose i close ali tad mi zatvori sve forme i child i parrent.

Kod:
private void Form3_Load(Object sender, System.EventArgs e){
this.formaDataSetFirmeTableAdapter.Fill(this.formaDataSet.get_Firme());
this.formaDataSetKlijentiTableAdapter.Fill(this.formaDataSet.get_Klijenti());

Ne radim u .NET, a ni u Javi, ali koliko se secam dataset je samo kopija baze u memoriji. Moguce da je ti pravo stanje u bazi i datasetu nisu sinhronizovani.
Znaci kao sto reche EnterSB, verovatno je u pitanju bas taj cache problem.

Poslednja izmena:
Kako si napravio dataset-ove? Pretpostavljam da si ih dodao u projekat i postavio odredjene tabele na njih?

Da. A kako da ponovo iscita iz baze svaki put kad forma bude prikazana?
Ako sa jedne forme pozovem drugu, ova prva nece se ponovo ucitati ako izadjem iz druge forme.
Zato mme interesuje kako da na tu prvu formu postavim komandu za ponovo iscitavanje iz baze.

Mozes staviti dugme, koje ce raditi refresh combo box controla. Jednostavno jeste, al nije automatizovano.
Mozes isto to uraditi i ako postavis handler na OnFocus event. to bi trebalo da ti pomogne. Ako ne uspevas, mozes mi poslati kod, pa cu pogledati.
Inace, preporucujem ti da prekines sa J# i da predjes na C#, jer ionako nisam video da neko trazi J#, a oba jezika su .NET.

Hteo sam ja da radim u C#, ili Javi obicnoj, al vidim da u VS-u postoji visual Java, pa sam hteo malo da vidim o cemu se tu radi i kako to funkcionise.
Ajd mi ostavi mail pa cu ti poslati taj projekat.

Uspeo sam nekako da sredim ono sa kesiranjem podataka. Sad prikazuje normalno svaku izmenu.
Ali javio se jos jedan problem.
Kako da iz baze(tabele klijenti [id,naziv]) prebacim klijente u listu ili checkedListBox ali na ona mesta(indexe) u listi u skladu sa id klijenta.
Npr. 1 dejan
8 marko
15 nenad

Kako da ih prebacim u listu tako da bude lista[1]=dejan, lista[8]=marko, lista[15]=nenad ?

napravis niz ListItem kontrola i dodas ih i combo box. ListItem ima dva potrebna property-a, to su Text i Value. Text je ono sto vidis, a Value dobijas i combo box kontrole, sa SelectedValue ili nekim slicnim property-jem.

Ali ne znam kako da prodjem kroz resultSet i dodelim vrednosti nizu.
Ako idem sa while (resultset.next()) { dodela vrednosti nizu; i++;}
i se ne povecava.
A sa for petljom isti slucaj, nece da dodeli ni jendu vrednost iz RS-a nizu.

Ne razume !
Sta je code snippet?

deo koda - code snippet ;)
ali to sad vise nije bitno

Poslednja izmena:
Koji program koristis za pravljenje baze sql?
Imam instaliran SQL express ali nigde nema neki manager za bazu.

Skini sam MSFT sajta Sql Express Management Studio, samo nemoj da bude CTP verzija (Comunity Technical Preview), posto je to kao neka beta.
Moze da se koristi i sa sql 2000, tj. sa msde 2000.
Inace probaj da napravis bazu kroz skriptu, bice ti mozda tesko u pocetku, ali shvatices da je lakse tako napraviti novu cistu bazu, ako zeznes staru. takodje, ima neka tehnika sa vb skriptom, ali nemam vremena sad da je objasnim, mozda postavim link ka objasnjenju, doduse na eng, ali nije problematicno toliko.

Kako kroz skriptu?
Jel u C#-u ili gde?

P.S. Ipak sam presao na C#, nema koristi od J#.
Pozz

kroz T-Sql skriptu.
npr:
create database TestDb;
use TestDb;
create table tblTest
(
TestID INT,...
)
itt.
Znaci, sto manje upotrebe alata.

PS: odluka za prelazak na C# je na mestu ;)

Znam da slusam iskusne :)

A u cemu pisem t-sql skriptu?

Kako sam razumeo, ja pravim celu bazu sa sql naredbama, umesto sa nekim alatom tipa access, sql server i sl.

sql naredbe ili t-sql se koristi samo u "pravim" bazama podataka, tipa sql server, mysql, postgresql, oracle i slicno.
Access ne racunam pravom bazom, vise aplikacijom koja se moze koristiti u slicne svrhe kao standalone baza.

skriptu mozes kucati u bilo cemu,ali, recimo za sql express, koristi management studio.

OK.
Jel ti nije problem da mi napises primer za citanje podataka iz baze u tabelu,i kada se selektuje neko polje iz tabele da moze da se promeni, ili kad se selektuje neki red da moze da se izbrise iz baze.
Mozes mi i poslati na mail kad budes imao vremena,nije hitno.
[email protected]

P.S. Napisi u C#-u, posto sam j# batalio.

Pozz

Zdravo, videcu da ti posaljem u toku dana, ako ne danas, onda najdalje sutra ;)

Druze, preporucio bih ti da sve probleme resavas uz pomoc www.google.com sajta.
Npr http://www.exampledepot.com/ je vrhunski sajt za java programere sa gomilom sitnih priomera koji bukvalno zivot znace!
Tu ces sigurno naci resenje za svaki problem (bar na pocentom nivou znanja).

Ja pitam EnterSB-a samo na koji nacin on to radi.

Ako ti je i dalje potreban primer, javi mi pa cu okaciti primer rada Java/SWING-a sa PostgreSQL bazom na jednostavnom primeru sa tebelom drzave.

Ajd okaci primer.

Evo primera,mada moraces da napravis jos jednu klasu koja pokrece celi primer.

Prilozi

• src.zip
    6.2 KB · Pregleda: 56
Vrh Dno