Šta je novo?

Mali oglasi i cene

milosd

Slavan
Učlanjen(a)
26.03.2010
Poena
330
Pa dobro bre ljudi, nikako ne kapiram :) Jel moze neko da mi navede neki logican razlog zasto se cene vecinom stavljaju u evrima?

Ili kad se komponente budu proizvodile u Srbiji :D

Zašto su cene automobila u evrima? Ili stanova?

Kako god, uvek možeš da pitaš može li plaćanje u dinarima i većina će prihvatiti, naravno verovatno po kupovnom kursu...

Zato sto se cene automobila i stanova mere u desetinama hiljada evra, pa mala kursna pomeranja (od par dinara gore/dole) mogu doneti razliku od par stotina evra - pa na vise.

Ovde se prodaju stvari koje su reda velicine 150e (u proseku) - pa kursno pomeranje od 3-4 dinara gore/dole, moze doneti razliku od par stotina dinara i to je to. Sem ako se ne ocekuje inflacija u skorije vreme :D

Takodje, ono sto mi bode oci jeste sto u tom slucaju nisu zaokruzene cifre :D Jer je 150e oko 15.600 dinara, sto mi je malo bezveze. Ili 16.000 ili 15.500 :d A ne 15.628 dinara :)

edit: evo najsveziji primer kako se treba raditi :)

Poslednja izmena:
Ja stavljam cenu u evrima, ali ni na dinare nisam alergican:).
Ako je cena npr. 80e nije nikakav problem da ode za 8k(gubim 250din:))

Ja obicno kada dodje vreme da nesto prodam te pare sto dobijem stavim u neki svoj "budzet" za kupovinu nekog novog HW i slicnih tome stvari. I sta ce mi npr. da cuvam 10.000din. koji ce za 2-3 meseca da mi vrede manje ? Da prodajem nesto za pare koje planiram odmah da potrosim onda bi uzeo i dinare.

jednostavno kad pratis hardwer, strane sajtove cene su u e ili $, i ja licno imam bolji osecaj kolka je vrednost necega kad baratam sa evrima..bar sto se tice pc hardwera..
tak od a mislim da je i to mozda razlog..

koliko sam video, a i licno tako razmisljam, cena u dinarima ide za neke sitnije stvari - reda 2-3k dinara... eventualno 5k

sve preko toga, samo evri

Zato sto se cene automobila i stanova mere u desetinama hiljada evra, pa mala kursna pomeranja (od par dinara gore/dole) mogu doneti razliku od par stotina evra - pa na vise.

Ovde se prodaju stvari koje su reda velicine 150e (u proseku) - pa kursno pomeranje od 3-4 dinara gore/dole, moze doneti razliku od par stotina dinara i to je to. Sem ako se ne ocekuje inflacija u skorije vreme :D

Takodje, ono sto mi bode oci jeste sto u tom slucaju nisu zaokruzene cifre :D Jer je 150e oko 15.600 dinara, sto mi je malo bezveze. Ili 16.000 ili 15.500 :d A ne 15.628 dinara :)

edit: evo najsveziji primer kako se treba raditi :)

ja licno vise volim evre jer me mrzi da se cimam posle i menjam a kao sto OCZ rece pare od komponenti obicno ulazem u komponente, a u drugu ruku ako neko pita jel mogu dinari ... nikad nisam odbio

Koliko god se trudio da prodam neshto u evrima uvek dobijem dinarski deo. No kako svi kazu tako i ja - velike stvari moraju da idu za eure dok za sitnije tipa hdd dinari.. Druga stvar je takva da ako sada pogledamo oglase upravo sada, videcemo da stvari nisu cak ni 10% jeftinije nego nove u radnji... za mnogo stvari koje se prodaju :)

Kako komentarisati iphone 4 od 700-800e? Zamisli neko ti istrese osamdeset hiljada slovima dinara za telefon :d

Preprodavci, saneri i roba bez garancije, uglavnom. Tu se vezba trgovina. A biti trgovac, znati nekoga nagovoriti da kupi ili mu uvaliti robu, to ne moze svako. Zato, cetvore oci kada planirate da izvrsite transakciju, prevaranata na svakom koraku, pa i na benchu.

Pa dobro bre ljudi, nikako ne kapiram :) Jel moze neko da mi navede neki logican razlog zasto se cene vecinom stavljaju u evrima?

Kako ne kapiraš?
Svako ima pravo da stavi cenu u željenoj valuti. Jel ovo slobodna država ili nije :d:d:d.

Šala na stranu. Cene se stavljaju u € zato što je 1€ uvek 1€ a prepačunato u RSD to zna da varira...
Kada prodajem, uvek stavljam cenu u €. Može to i u RSD ali po gornjem kursu jer ja u svakom slučaju od tih RSDa moram kupiti €će :D

Ja se nadam da ce uskoro i kod nas doci evro kao zvanicna valuta, jer ovako evro jeste glavna valuta dok dinar sluzi za malverzacije... :)

Ja se nadam da ce uskoro i kod nas doci evro kao zvanicna valuta, jer ovako evro jeste glavna valuta dok dinar sluzi za malverzacije... :)

Pa upravo si napisao rečenicu koja odslikava stanje državnog vrha i teško da će se na tom polju bilo šta promeniti jer se na razlici kursa državni vrh bogati na naš račun ;).

Po meni je totalno glupo (da ne kažem retardirano, bez uvrede bilo kome pogotovo autoru) pitanje tj tema. Izvinjavam se na iskrenosti ali tako je. Ljudi jednostavno preferiraju evriće zbog ekonomske stabilnosti, a i ako nekim čudom dinar skoči, stan koji je koštao 100k evra će i dalje toliko da košta, auto koji košta 2k evra će i dalje toliko da košta, grafička koja košta 100 evra će i dalje toliko da košta. Valjda je tako zato što se npr automobili uvoze iz inostranstva uglavnom pa to definiše cenu, kao i za kompjutersku opremu. Jedino kod nas može narod da bude dovoljno retardiran i da se ne pobuni kada se, kao pre skoro deceniju, izbaci marka koja je duplo slabija od evra a da cene ostanu iste.

Uvek preferiram cene u evrima, jer nomimalno deluje niza cena + nema cimanja oko kursa.

Kada dodje do prodaje, sve mi je jedno sve dok se ispostuje srednji kurs NBS-a :)

Ja kad pazarim uvek pitam prodavca dali hoce eure ili dinare. Meni cesto vise dinari odgovaraju kad prodajem (mada euri duze potraju) i uvek sam raspolozen za dogovor ;)

Ovi sto traze u dinarima valjda lakse odvoje procenat koji su zaradili casno i posteno? :d

Po meni je totalno glupo (da ne kažem retardirano, bez uvrede bilo kome pogotovo autoru) pitanje tj tema. Izvinjavam se na iskrenosti ali tako je.

Nema uvrede.

Ali, po meni je totalno glupo da ja, ako sada kupujem nesto, moram prvo da idem do menjacnice da kupim evre, da bih isplatio nekoga u evrima. Ovde je valuta dinari, svi platu primamo u dinarima, cene u prodavnicama su u dinarima....

Opet spominjes kursne razlike, al rekoh da su u roku od 10-20 dana (koliko ovde aj da kazemo traje prodaja, mada je obicno i dosta krace) te kursne razlike MINIMALNE, i u rangu su par stotina dinara gore/dole.

Ne nego najcesce komponente i svu tehniku kupujem novu u radnjama i trebaju mi dinari za to. A kad prodam svoje nesto onda mi opet trebaju dinari do plate... Eure uzimam kad skupljam pare za nesto, ako ne onda ih moram menjati tako da mi je vise manje svejedno u kojoj valuti prodajem sve dok je kurs realan ;)

Ne znam da li sam naleteo na nekoga da mi je ponudio dinare i da sam odbio ili da je neko od mene odbio dinare. Sve se može dogovoriti. Jedino što stvarno preferiram u evrima da prodam su mobilni telefoni i kola (stan nemam još uvek tako da ne znam da li bi ga prodavao za evre ili dinare :d) jer se lakše tj kraće broji :)

Nema uvrede.

Ali, po meni je totalno glupo da ja, ako sada kupujem nesto, moram prvo da idem do menjacnice da kupim evre, da bih isplatio nekoga u evrima. Ovde je valuta dinari, svi platu primamo u dinarima, cene u prodavnicama su u dinarima....

Opet spominjes kursne razlike, al rekoh da su u roku od 10-20 dana (koliko ovde aj da kazemo traje prodaja, mada je obicno i dosta krace) te kursne razlike MINIMALNE, i u rangu su par stotina dinara gore/dole.
Da si prodavao nesto ovde a nisi posto si newcomer, znao bi da se upravo za "tih par stotina dinara" deshavaju ispale i da su ljudi ali potpuno odlepili.. TIh par stotina dinara nekom shaneru i preporodavcu i te kako znachi.. Ljudi idu na drugi kraj grada ako cuju da je odredjeni artikl jeftiniji 400-500 dinara...

Postali smo ovakvi jer smo siromashni. Zato ljudi traze evre jer im evro nudi "sigurnost". Dok ne dodje momenat kada treba da se kupi neshto da se pojede :d

ljudi cuvaju novac u evrima jer je stabilnija valuta pa im je lakse da tako i kupuju/prodaju. mislim da dosta clanova odavde steka pare za komponente posebno od onoga sto dnevno trosi. tako evro dodje kao posebna valuta za kupovinu tehnike, dok dinari sluze za zivot :D

Ali, po meni je totalno glupo da ja, ako sada kupujem nesto, moram prvo da idem do menjacnice da kupim evre, da bih isplatio nekoga u evrima.

a da li si pricao sa nekim od prodavaca za konkretan proizvod i pitao jel mozes da platis u dinarima? lepo pitas coveka po kom bi kursu racunao cenu za placanje u dinarima, vidis da li ti se isplati, pa odes do menjacnice ili direktno kod coveka u zavisnosti od zakljucka. mada, po tvojim postovima ocigledno ta razlika nije bitna tako da i nije neki problem. samo potvrdis sa prodavcem pre kupovine da li bas insistira na evrima (ako takav pojedinac uopste postoji ovde) ili moze u dinarima i to je to.

pazi 500 din je pola dnevnice u Srbiji,pa mi reci da li se ne isplati ici na drugi kraj grada, sto je jednako 4-6 sati posla, kod nekog robovlasnika?

verovatno je bas i bila poenta da razlika nije tako mala i da su ljudi prinudjeni da paze na te stvari.

Poslednja izmena:
pazi 500 din je pola dnevnice u Srbiji,pa mi reci da li se ne isplati ici na drugi kraj grada, sto je jednako 4-6 sati posla, kod nekog robovlasnika?

ja se potpuno slazem sa tobom, samo mi nije jasno onda u kojoj drzavi zivi covek koji je postavio pitanje? Ja bih voleo da zivim u Srbiji gde me iskreno boli uvo da li kupovao preko oglasa, novo, polovno.. negde skuplje negde jeftinije itd itd..

Nema uvrede.

Menjacnica je usput kad ides do nekog ... ako nije onda ne zivis u BGu .... isto tako prodavac moze da kaze ... brate sad moram da se cimam da promenim pare. Valuta je dinar .... plate se ne primaju sve u dinarima pitaj bilo koga ko radi u privatnom sektoru, a i inace plate su diktirane evrom.
Zamisli si poceo da radis za 30000din i onda evro sa 95 skoci na 105 ???? mislim smesno .... ova drzava je trebalo da uvede evro odavno ovako se samo mongoloidi na vrhu bogate kad steluju kurs i preprodaju devize.

i PONOVO ako nisi video .... sumljam da ce ti bilo ko na ovom sajtu traziti iskljucivo da mu doneses u evrima ..... a ako trazi ispostuj ga jer verovatno ima razlog veci od tripa da tebe cima do menjacnice.

U drugu ruku niko te ne bije po uzima da kupujes tu robu .... ti lapo u prodavnicu pa plati dinarima ;)

Nazad
Vrh Dno