Šta je novo?

Mali, a tehnicar!

Mrki Jovica

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2004
Poena
619
Cao!

Zanima me sledece: treba mi neki mali digitalac, koji bi davao kvalitetne fotke, kada ga ja okrenem prema objektu i nacinim "click" :d . Znaci, bez nekih dodatnih manuelnih opcija i munja, nego da jednostavno bude sto manji i da pravi sto bolje fotografije kada je namesten na default.

Dajte predloge, citao sam vec threadove po benchu, ali nisam nigde video na primer, nista o Canon Ixus 30, sta mislite o njemu? Ili nekom drugom digitalcu slicne cene.

Hvala unapred i pozdrav!

Imas Sony DSC 31(mislim da je 31) odlican fotoaparat sa 2.1 megapiksela koji pravi fenomenalne slike.Mislim da je oko 200 evra

pozdrav

Ja cu da ti preporucim olympus mmju 300, 400, 410 ili novi mini, koji je velicine malo veceg telefona, a ipak pravi neuporedive slike... a400 obici u sirokom luku...

Ixus 30 je odlican mali aparat, prima SD kartice i ima fenomenalan video mod.
Ixus 430 je najbolji mali aparat po kvalitetu fotki ali ima los video mod.

Nikon 3700 je najjeftiniji, vise nego pristojan aparat ali ipak losiji od Ixusa.

Mju mini i mju 410 su Olympusi u ovoj trci, sve je sjajno sem sto koriste skupe xD kartice.

Isto tako, Sony T3 je odlican aparat, vrlo mali ali koristi jos skuplje MemoryStick Duo,

Moja preporuka, Ixus 30 ako oces veci ekran i bolji video mod ili Ixus 430 koji je stariji model ali pravi bolje fotke.

U NS imaš Nikone 3100 i 2100 za daleko manje od 200 eur i to u radnjama (fisk račun i garancija). Čak im je i 4100 oko 200 eur. Cena je niža od ostalih trenutno novihjih i aktuelnih modela a sasvim su ok za te pare. A po karakteristikama liče na ono što si gore opisao. To ti je preporuka da jeftino prođeš. Ixusi su pomalo fensi pa im je to uvek vuklo cenu gore.

Canon A60 ili A70 ?

Preporuka iz prve ruke:
Canon PowerShot S410, EU: IXUS 430

Mali, izrada kvalitetna, malo loshiji video, fotke u toj klasi besprekorne.

@NShappy - planiram da idem do USA sledeceg meseca, tako da cu tamo kupovati digitalac (ako mi uopste daju vizu :d )

@Sasa - mogu ti reci da mi je tvoj post prilicno pomogao, mislim da cu se ipak odluciti za ixus30. Iako je to mozda malo nezrelo, ali se ipak primam i na kvalitetan video :D.

Inace, pogledao sam kako izgledaju fotografije uradjene digitalcima koje ste mi vi svi ovde preporucili (vecina ih ima na www.steves-digicams.com). Ixus30 svakako ne pravi najkvalitetnije fotke, ali mi se cini da su, barem mom laickom oku, sasvim zadovoljavajuce.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Neces pogresiti! Imam Ixus30 (dobila sam ga na poklon :) ) i jako sam zadovoljna, a ne radi se o tome da se poklonima ne gleda u zube :D
Okacila sam pre par dana nekoliko fotografija u "Novi thread sa slikama digitalaca", pa mozes da pogledas...
Video mod-om sam odusljevena, a jedina veca mana, po meni, je previse osetljiv displej koji je jako lako zagrebati. Ako te zanima nesto konkretnije, pitaj.
:wave:

Ixus 30 je odlicno resenje.
Takodje bi odlicno resenje, za manje novca, bio Nikon 3700.
Neces pogresiti ni sa jednim od ta dva, sigurno.

Video sam Nikon 4600 i cini mi se da je OK po pitanju fotki, ali cena mu je sampionska, tako da vredi razmisliti o njemu. Ako neko zna kakav je u duzem koriscenju neka iznese utiske, jer ovi moji su na prvi pogled. Cini mi se da ima nejbolji odnos cena/kvalitet u aparatima ispod 200e.

Ako ides u usa, tamo je skroooz drugacije trziste, a i cene... uzmi malo u jace razmatranje modele olympusa (u usa ces imati prilike da probas uzivo sta te zanima, a ne ko u ovim nasim pilicarskim prodavnicama gde aparati stoje u izlogu PRASNJAVI po 6 meseci jer niko nije lud da im plati tih 100% marze), LC ili jos bolje LZ seriju panasonica, takodje mozes pogledati neki jaci sony, p120 pa navise... ili cak w1 Canon je ovde dosta popularan zbog jeftinih kartica, baterija i relativno normalnih cena (tj uvoznika), osim toga je ovaj sajt pun onih koji ponavljaju ono sto su procitali, bez da su ista od toga videli, pa hvale canon |>
U usa je canon jednostavno skuplji od ekvivaletnih aparata drugih proizvodjaca, po meni skroz neopravdano, a xd kartice su malo skuplje od npr sd, baterije kostaju 20$ (lion, obavezne za male aparate i vrlo je preporucljivo imati bar 2), tako da tu prednost canona otpada. CF kartice su smrt u malim aparatima, ogromne su, pa su i aparati koji ih koriste veci (stariji canoni), ceo olympus mini je velicine otprilike 2 cf kartice |))
Takodje oznake koje su ti ovde dali ni jedna ne vazi... mali olympusi se zovu stylusi, canoni imaju skroz zbrljane oznake, jedino se sony i nikon zovu isto |))
jos jedan dobar sajt, koji je meni nekako referentniji od stevesa kod kupovine aparata je dcresorce.com.
Uglavnom u USA idi lepo u prodavnicu i POGLEDAJ i probaj sta te zanima, dace ti, to je tamo normalno.. stagod da kupis uracunaj 256mb karticu (ili bar 128, ali ispod toga nemoj) i po meni jos jednu bateriju. Vecina lion punjaca radi i na 110 i na 220v, samo ce ti trebati utikac za 100-nak dinara... sto se video moda tice, jako je to slabo u ovoj klasi aparata po meni, tako da mozda sony ima najbolji...

Gedzo, ok je Nikon 4600 ali to nije klasa Ixusa, 3700 i mju.
To je malo veci plasticni aparat koji koristi AA baterije = Canon A520, Sony S40 itd..

Ovi mali metalci su u nekoj drugoj klasi.

Tesko je izabrati, slazem se, mali uvek imaju losiju sliku od vecih, pa jos kad su i metalni i to pakovanje treba da se plati.

Ali je mali! :)

Konacno, covek zahteva mali aparat, daj da se koncentrisemo i ako cemo mu pomognemo da nesto izabere, neka to bude nesto maleno.
U suprotnom, moze se desiti da stignemo preko Vx Sony-a i Oly-a 5060 do Pro1 IS ili cak D70 :)

Pozdrav!

Poslednja izmena:
UF! Što ne reče da ideš u USA. Tamo je situacija na tržištu daleko drugačija (bolja) pa ne vredi da te mi iz SCG savetujemo. Sasa je u pravu kada kaže da mali u globalu imaju lošiju sliku od velikih aparata. Manji senzor i manja optika. Mada ne mora da bude.

Obavezno pogledaj Panasonic DMC-FX7 koji u malom telu ima optičku stabilizaciju slike.

ako cemo pravo, lc70/80 su mali aparati fx7 je vec velik u odnosu na njega, a ako ce vec veci aparat onda je lz (koga i dalje ne vidim u prodaji, nesto |[) bolja ideja... mada je covek rekao da hoce totalnog IDIjOTA... koji ce mu ocin stabilizacija?!

Malo poredjenje dimenzija i ostalih parametara:
http://www.dpreview.com/reviews/com...0,panasonic_dmcfx7,panasonic_dmclc70&show=all

Jasno, FX7 je manji od LC70/80, samo malo veci od Ixusa 30 (SD200), medjutim i skuplji je. Bolji, takodje.

Dalje, stabilizacija ima MNOGO veze sa lakocom slikanja, povecava je drasticno.Jednostavno, manje se mora misliti na duzinu ekspozicije.
Bez stabilizacije se mora vise misliti na to kolika je ekspozicija, da li je presporo, ako jeste - dignuti ISO, nasloniti aparat. Sa stabilizacijom se to ne izbegava potpuno, ali ce se skljocanjem bez razmisljanja u takvim situacijama dobiti PUNO vise upotrebljivih fotki. A to i jeste smisao P&S, zar ne?
Zato smatram FX7 za najbolji mali P&S ("idi0t") aparat.

U konkurenciji ultra malih aparata su jako dobri razni Casio i Pentax modeli.

samo da se osvrnem na ixus-e jer imam jednog(40) straaasno je mali :) e sad mozda se meni tresu ruke ali uglavnom moram da ispucam 2 slike kako bi to ispalo ok, ovo je jos gore kod zuma, ko sto rekoh, mozda je do mene ali cisto da znas...

Samo da dodam da sam primetil da je na dpreview-u pogresan podatak o video mod-u Canona SD200 (Ixus30). On je zapravo, 640x480, 30fps sa zvukom, neograniceno (naravno, dok se "ne istrosi" kartica :) ) i to je zapravo ono sto ga izdvaja od ostalih aparata te klase, ako izuzmemo naravno velicinu. 20/30/40 grama razlike vec pravi razliku u dzepu, kao sto je uostalom slucaj i sa mobilnim telefonima.

Walker, ne bi bilo lose da ukljucujes self-timer na 2 sec dok se ne uvezbas ruku. Poprilicno je normalno da ,posto okines, ruka se pomeri, jer sa drugom ne mozes cvrsto da ga uhvatih (nemas za sta :D ). Skoro je nemoguce da nesto tako malo stoji cvrsto u rukama, zar ne?

Poslednja izmena:
Evo u metrou nikon 4600 nesto manje od 13000 sto bi trebalo da bude super cena,jos da cujemo nesto o njemu.

danijel00 je napisao(la):
ako cemo pravo, lc70/80 su mali aparati fx7 je vec velik u odnosu na njega, a ako ce vec veci aparat onda je lz (koga i dalje ne vidim u prodaji, nesto |[) bolja ideja... mada je covek rekao da hoce totalnog IDIjOTA... koji ce mu ocin stabilizacija?!

Pa stabilizacija je baš idealna za idio-te. U slabije osvetljenim uslovima će dati znatno više upotrebljivih slika. E-walker baš sa time ima problema.

Sasa je napisao(la):
Gedzo, ok je Nikon 4600 ali to nije klasa Ixusa, 3700 i mju.
To je malo veci plasticni aparat koji koristi AA baterije = Canon A520, Sony S40 itd..

Pozdrav!
Ma to sam ukapirao, ali mi je prosto neverovatna MP cena za njega od 160e (u Metrou). Od njega je Ixus 50% skuplji, tako da ni cenovno nisu ista klasa, a da mi treba aparat da kupim i ne mislim verovatno bih odabrao Nikona.

Danas sam isao do metroa da pazarim taj nikon 4600 ali ga nema kaze dobice e sad da li navlace ljude da dodju ili ce stvarnom dobiti....

Mrki Jovica je napisao(la):
@NShappy - planiram da idem do USA sledeceg meseca, tako da cu tamo kupovati digitalac (ako mi uopste daju vizu :d )

@Sasa - mogu ti reci da mi je tvoj post prilicno pomogao, mislim da cu se ipak odluciti za ixus30. Iako je to mozda malo nezrelo, ali se ipak primam i na kvalitetan video :D.

Pozdrav!
Onda lepo skokni do BestBuy-a i nacices gomilu stvari za cene koje si spomenuo. Preporucio bih Ixus30 ili A510, jeftino a dobro.
ps
ako dobijes vizu ;)

Aleksandar je napisao(la):
Malo poredjenje dimenzija i ostalih parametara:
http://www.dpreview.com/reviews/com...0,panasonic_dmcfx7,panasonic_dmclc70&show=all

Jasno, FX7 je manji od LC70/80, samo malo veci od Ixusa 30 (SD200), medjutim i skuplji je. Bolji, takodje.

Dalje, stabilizacija ima MNOGO veze sa lakocom slikanja, povecava je drasticno.Jednostavno, manje se mora misliti na duzinu ekspozicije.
Bez stabilizacije se mora vise misliti na to kolika je ekspozicija, da li je presporo, ako jeste - dignuti ISO, nasloniti aparat. Sa stabilizacijom se to ne izbegava potpuno, ali ce se skljocanjem bez razmisljanja u takvim situacijama dobiti PUNO vise upotrebljivih fotki. A to i jeste smisao P&S, zar ne?
Zato smatram FX7 za najbolji mali P&S ("idi0t") aparat.

Ja imam FX5 i stvarno je sjajan a IS ume da bude od pomoci mnogo puta.
Ne znam za FX7, ali FX5 ima IS do 1/8 sto je u principu dovoljno za najveci broj slucajeva sem "night-shot" koji se opet valja raditi sa stativom a tada IS nije potreban.

Meni IS olaksava posao dosta, poenta price, a Leica objektiv je vise nego odlican. Da je malo manji, idealan. FX-7 moze da bude samo bolji, tako da ako covek oce da se "istrese" Panasonic svakako ima dobru i skupu varijantu.

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno