Šta je novo?

Mala mreza sa ISDN i SAT internetom kako podesiti ?

macak-BL

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2004
Poena
319
Mala kancelarija, jedno 5-6 racunara, imam linksys par switcheva itd. Nasao sam jedan PII na koji sam planirao staviti skystar 2 i ISDN modem i preko lan-a na switch u koji nakacim ostale racunare i to je to. Da li sam ja to dobro zamislio tj. da li je to tako izvodljivo i na koji nacin da to najlakse podesim koji program ? Lokacija kancelarije je bogu iza nogu tako da nije moguce dovuci wireless ili adsl ili sl. tako da imam samo ISDN i sad sam SKYSAT dovukao, jos samo da to sve proradi :trust: unaprijed zahvalan

Posto je kancelarija onda pretpostavljam da ce biti potreban internet u toku dana a sa satelitom na to mozes da zaboravis posto satelitski internet radi zadovoljavajuce samo preko noci! Nemoj da zaboravis na to da sto se mesec blizi kraju brzina drasticno opada pa u poslednjih 10-ak dana neces imati ni 30% brizne koju si imao u pocetku (i ovo se podrazumeva samo u toku noci jer preko dana tesko ce moci i google da otvori)!

Imam kuci adsl + sat na jednom racunuaru i sve radi savrseno vec jako dugo vremena, imam kvalitetan sat account tako da se oko toga ne sikiram, interesuje me kako da napravim tu malu mrezu u kancelariji, to je bilo pitanje :wall:

A kod koga imas acount ako nije tajna? Moze li na PM?

Imam kuci adsl + sat na jednom racunuaru i sve radi savrseno vec jako dugo vremena, imam kvalitetan sat account tako da se oko toga ne sikiram, interesuje me kako da napravim tu malu mrezu u kancelariji, to je bilo pitanje :wall:

Pa to mozes jednostavno da uradis, podesi svima staticke IP adrese, podesi im da gateway bude IP kompa na kojem je sat internet, sheruj konekciju sa ICS-om, ili iskoristi i zastitu od Kerio Firewall server-a da bih imao sigurnu mrezu, a on ti sam moze da shera konekciju u lan-u a i samim tim da filtrira saobracaj na portu 80 tako da posto ti je mreza bogu iza nogu imaces manje intervencija jer luzeri-juzeri nece puno da ti spamuju inboxe i da kupe nepotreban malware sa net-a.

Pa to mozes jednostavno da uradis, podesi svima staticke IP adrese, podesi im da gateway bude IP kompa na kojem je sat internet, sheruj konekciju sa ICS-om, ili iskoristi i zastitu od Kerio Firewall server-a da bih imao sigurnu mrezu, a on ti sam moze da shera konekciju u lan-u a i samim tim da filtrira saobracaj na portu 80 tako da posto ti je mreza bogu iza nogu imaces manje intervencija jer luzeri-juzeri nece puno da ti spamuju inboxe i da kupe nepotreban malware sa net-a.

Mislim da nece biti problema, moram kupiti jos jednu mreznu karticu za racunar na kojem ce biti Kerio, samo me interesuje da li mogu izvesti da vrti sve a da na drugim racunarima ne moram stavljati port pored gateway-a...

Mislim da nece biti problema, moram kupiti jos jednu mreznu karticu za racunar na kojem ce biti Kerio, samo me interesuje da li mogu izvesti da vrti sve a da na drugim racunarima ne moram stavljati port pored gateway-a...

Ne moras postavljati nikakav port to ce kerio da odradi sve sam, imao sam takvo nesto slicno u praksi jedno 6 mjeseci i radilo sasvim uredno, doduse bila je PPOE konekcija...

Mreza radi, svi racunari se vidi i sl. ali problem je sto nisam uspio podjeliti sat internet ostalim racunarima samo radi na serveru, a na ostalim je podjeljen samo isdn, rjesio sam do sad sve sam ICS-om nisam dizao kerio i sl. da li on moze to da odradi ili neki proxy server da ganjam ili sl. treba mi nesto krajnje jednostavno da ne idem 3 puta tamo raditi to, samo da odem klik klik i to je to :)

Nazad
Vrh Dno