Šta je novo?

mala kucna mrezha ...

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
e stvarno sam smotan ... ni pomocu onog vizarda za mentalno retardirane nisam uspeo da napravim mrezhu :type:

imam dva kompa ... radi laksheg raspoznavanja oznacicu ih kao veliki i mali :)

ocu da mali ima izlaz na net kroz kablovski modem a veliki da nema izlaz na net kroz njega ...

ocu da sherujem recimo dve particije sa velikog da moze i mali da ih vidi i edituje ...

ternutno mi u statusu mrezhe kod malog stoji da je mreza "limited or no cennectivity" ... kada idem na repair ... ne moze da je popravi tako shto ce da obelodani :d ip adresu ...

za divno chudo ... sherovao sam jednu particiju sa velikog i mali vidi tu particiju i sve je super ... ali se bojim poshto takodje i kablovski modem vidi kao network connection da mi neko upravo sada ne pretura po disku poshto sam ga sherovao?

kako da sredim ovo ljudi?

za ovo sam totalni duduk tako da vas molim da svu prichu svedete na ***** friendly mod kolko god ste u mogucnosti :wave:

ustvari meni i ne treba nishta sem ovi share-ovanih file-ova koji trenutno rade i mreza iako na prvi pogled ne radi ... kada kliknem disable onda vishe mali ne moze da pristupi doskovima velikog ... tako da sam skroz zbunjen ...

ovako je sve ok ... sam da li sam siguran od "hakera" :) sa ovako share-ovanim diskovima?

Sto se poruke "limited or no connectivity" tice, ona se pojavljuje od SP-a 2, ali ja nisam primetio manjkavosti, a sto se tice bezbednosti na kablu i kako se osigurati zaista ne znam sta je najefikasnije resenje.

mihailo je napisao(la):
a sto se tice bezbednosti na kablu i kako se osigurati zaista ne znam sta je najefikasnije resenje.

Ma napravis prekidac na kablu, kad zatreba Veliki komp eto funkcije prekidaca :D
Sala naravno, a mozda i ne. Ne znam kakvi bi gubici u kablu bili ako bi se postavio prekidac??? Pitanje za razmatranje... :)

Da li neko zna zasto mi stalno izbacuje XP NETWORK CABLE IS NOT CONECTED
a spojen je sa dva compa . I na jednom i na drugom je XP pro , kabel je dug 60Metara
bez Pojacala. a kada ih raskacim sve je u redu

Vlatko je napisao(la):
a spojen je sa dva compa . I na jednom i na drugom je XP pro , kabel je dug 60Metara

Koliko ja znam ogranilčenje twisted pair kabla je 10m. Probaj da spustiš brzinu da 10MB.

mojo_jojo je napisao(la):
Koliko ja znam ogranilčenje twisted pair kabla je 10m. Probaj da spustiš brzinu da 10MB.

Cini mi se da lose znas! :p
UTP je ogranicen koliko se secam u knjigama pise 120m :rtfm: , u praksi ne bi trebao da predje 100m, a ja sam pravio mreze i sa segmentima od oko 50, 60m.
Ne znam zasto sam ovo napisao, ali ko zna....
U svakom slucaju, definitivno nisam pomogao nikome!!! :wc:

Vlatko je napisao(la):

Namesti na svim karticama istu brzinu, pocni od 10 Mbps Half Duplex, pa kasnije povecavaj, kabl koristi CAT5, CAT5E.
Proveri, s obzirom na duzinu da ne prolazi pored nekih uredjaja koji emituju elektromagnetno polje (trnsformatori, veliki zvucnici - drugar imao problem prolazio mu kabl ispod subwofer-a, i kad god pojaca muziku pukne mreza :D , ubismo se dok nismo skontali)

Looney Toon je napisao(la):
Cini mi se da lose znas! :p
UTP je ogranicen koliko se secam u knjigama pise 120m :rtfm: , u praksi ne bi trebao da predje 100m, a ja sam pravio mreze i sa segmentima od oko 50, 60m.
Ne znam zasto sam ovo napisao, ali ko zna....
U svakom slucaju, definitivno nisam pomogao nikome!!! :wc:

Ja pričam o slučaju kad ide kartica u karticu, ja sam lično imao problema pa našao da je za 100MB sve duže od 10m twisted predugo. A mi smo pričali o twisted pair kablu?

Uostalom evo link jedan, na kome za 10MB dozvoljava dužinu od 100m, ali ne i za 100MB.

http://www.homenethelp.com/web/explain/maximum-cable-length.asp

Poslednja izmena od urednika:
Kad vec pricamo o razlicitim nacinima povezivanja...
Drugar i ja smo preko switcha umrezeni. Na mojoj 30m a na njegovoj strani 35m kabla. Ostvaren protok 100mbit karticama je ~10MB(megabajta)/s (UTP cat 5 kablovi)

Sta je twisted ? crossover ili nesto trece... ?
Umrezio sam 2 kompa crossover cat 5 kablom. Jedna karta je 100mbit a druga 10mbit. Full duplex, protok 1MB/s tj. 10mbit/s. Duzina kabla 8m. Inace, za crossover moze do 100m, rekao mi jedan drugar iz svog iskustva.

@mojo jojo
Napravi malo razlike u pisanju izmedju mb (mbit) i mB(megabajt), zbunio si me skroz.

Poslednja izmena:
Vlatko je napisao(la):
Verovatno nisi napravio cross kabel ako spajas 2 kompa direktno...

mojo_jojo je napisao(la):
Ja pričam o slučaju kad ide kartica u karticu, ja sam lično imao problema pa našao da je za 100MB sve duže od 10m twisted predugo. A mi smo pričali o twisted pair kablu?

Uostalom evo link jedan, na kome za 10MB dozvoljava dužinu od 100m, ali ne i za 100MB.

http://www.homenethelp.com/web/explain/maximum-cable-length.asp

Ajde sada se opet vrati na onaj link koji si stavio pa ponovo sve lepo procitaj. :whip:
"Fast Ethernet, 100baseT
Speed: 100 Mbps
Max Len: 100 Meters
Cable: UTP, RJ-45 connectors "

UTP - unshielded twisted pair

Poslednja izmena od urednika:
@npetar
twisted pair - to su ti ovi klasicni mrezni kablovi koji se koriste za 10, 100, 1000 Mbit-ne mreza.
STP - zasticeni (shilded), od spoljnih uticaja (nisam mislio na kisu, grad i sneg :rupa: , nego na uticaj elektromagnetnog polja)
UTP - nezasticeni (unshilded), mislim da mozes i sam da povezes,
crossover se koristi pri spajanju dva racunara direktno bez switch-a, i kada se spajaju dva switcha (ako nema uplink konektora na switch-u)

Poslednja izmena:
Looney Toon je napisao(la):
Ajde sada se opet vrati na onaj link koji si stavio pa ponovo sve lepo procitaj. :whip:
"Fast Ethernet, 100baseT
Speed: 100 Mbps
Max Len: 100 Meters
Cable: UTP, RJ-45 connectors "

UTP - unshielded twisted pair

Mislim da pod tom UTP skraćenicom ne misle na "uvrtanje" mjesta žica na konektorima.

U stvari sigurno ne misle, misli se na upredenost kabla.

Ja još uvijek mislim da čovjek treba da stavi kraći kabal ili da smanji brzinu na duplex 10Mbps.

Inače moguće je da si u pravu jer evo vidim da se kod zormija prodaje neki

Kod:
PC-PC (ukrsteni) UTP patch 50m, kabl licnasti savitljivi, Cat5E za 1000/100/10Mbps

ako bi se povezivali 2 kompa direkt jedan na drugi (kako bi oba imali pristup na net kabl), oba moraju da guraju isti operativni sistem? poshto devojkin komp je celeron na 433Mhz i 64MB rama, de na to da stavim XP...

jel onda jedino reshenje switch? onda kabl modem ushtekam u switch i iz switcha po 3metra kabla do kompova... i naravno posle podeshavanje mrezhe... jel to izvodljivo za kombinaciju win98se i winXP i da li tju motju da razmenjujem podatke izmedju makina?

nema veze koji su operatovni sistemi, u 99% slucajeva mozes da namestis komunikaciju izmedju 2 razlicita os-a

IzNoGooD je napisao(la):
ako bi se povezivali 2 kompa direkt jedan na drugi (kako bi oba imali pristup na net kabl), oba moraju da guraju isti operativni sistem? poshto devojkin komp je celeron na 433Mhz i 64MB rama, de na to da stavim XP...

jel onda jedino reshenje switch? onda kabl modem ushtekam u switch i iz switcha po 3metra kabla do kompova... i naravno posle podeshavanje mrezhe... jel to izvodljivo za kombinaciju win98se i winXP i da li tju motju da razmenjujem podatke izmedju makina?

pa kupi devojci neshto jache bre :D

ma ja jesam papuchar :D :p
ali devojka vole svoju makinu... a i mene ;)

znachi chisto da proverim da li sam skontao: reshenje zahteva ili ne zahteva switch?

Ne treba ti switch sa samo 2 kompa. Svi Cat5, 5e itd kablovi su twisted, to je upredenost parica. Postoje odredjeni standardi koji diktiraju koliko zavoja treba da ima po metru kabla. Inache rachunare cesh direktno bez switcha povezati crossover kablom. Veza izmedju switcha i kompa ide parallel kablom. Razlika je kako su krimpovani (povezani) krajevi (konektori). Kod paralelnog (ili straight through) kabla je isti pinout na oba kraja, kod crossover kabla zamenjena su mesta 1 i 3 kao i 2 i 6-oj parici. Ako prichamo o standardima za parallel stavi 568b sa obe strane kabla, a za crossover stavi 568a a sa druge 568b. Okachili su ljudi slike ovde

Shto se tiche duzine kabla slobodno idi do 100m i za cross i za parallel kablove. Na poslu imam sve moguce duzine kablova na mrezi, a kuci imam jedan crossover od 40m. Shto se OS pitanja tiche mozesh povezati razlichite OS (kako je Miroslav rekao u 99% sluchajeva)

Pitanjce: imam 3 racunara umrezena, sva 3 imaju po 100 mbit kartice, preko switcha. Protok izmedju 2 racunara je oko 8-9mbyte/s (w2k<->wxp) ali je izmedju w2k<->w98 neka 2mb/s. Duzina kabla je 15 metara. Neka ideja za ubrzavanje?

da nije na toj 98ici spor hard ili tako nešto? džaba ti i gigabit mreža ako ostatak sistema to ne može da otprati...

drugi problem može biti loš kabl sa puno izgubljenih paketa...

A da ti switch nije neki stariji pa da on ogranicava brzinu

Nije do switcha, pre toga je sa jedne strane bila 10mbit kartica, i brzina je bila do 200kb/sec... za hdd, moguce da jeste, posto je hard relativno star..

Nazad
Vrh Dno