Šta je novo?

Maksimizacija RAM-a

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Imam Asus N61-JQ sa Intel i7 720QM procesorom i 4GB RAM.
Tokom rada na laptopu primetio sam da u Total Commander-u u performance tab-u pise da je od totalnih 4GB keshirano nekih 2,1GB, a dostupno nesto manje od 2GB, gde je pritom Free 0MB. Da li je ovo normalno ili treba imati Free RAM-a? Povecao sam virtuelnu memoriju na 8GB, imam SSD od 120GB sa minimum 15GB slobodno, ali opet mi se cini da to ne radi onako tecno kao sto bi trebalo. Moze li mi neko pomoci da iskoristim sto bolje tih 4GB RAM dok ne kupim jos?

Koliko najvise RAM-a moze u moj laptop, koju marku da kupim, gde da kupim i koliko ce to kostati?

Po ovim informacijama sa neta, imaš dva slota za RAM memoriju tj. maksimalno 8GB RAM memorije (2x4). Teorijski, trebalo bi da podržava do 16GB sa pravim operativnim sistemom i vjerujem da jeste tako ali Asus zvanično kaže do 8. Svejedno ne treba ti preko 8. Trebaće ti DDR3 PC3-10600 memorija, to je na 1333MHz ili 1066MHz zavisno od toga šta ti memorijski kontroler podržava, a s obzirom da je stariji i7 mislim da će prije biti 1066. Da te to ne zbunjuje, uzmi 1333 modul a on će se sam underckockovati. Skini CPU-Z, pokreni i pogledaj u "Memory" i "SPD" tabovima šta ti piše, da bi vidio kakva ti je memorija sad u računaru, pa logično uzmi istu.
Uputstvo za upgrade RAM memorije: http://www.youtube.com/watch?v=qcOuijUvILQ
Ovo je moje neko mišljenje, sačekaj još nekoga pa odluči. Pozdrav!

Znam kako da menjam RAM i vec sam bio proverio i CPU-Z kaze da rade na 1333MHz. Da li mogu da kupim jedan modul od 8GB i da to lepo radi?
Ja na glavnom kompu imam 2GB i to je super, ali na laptopu opasno trokira sa 4GB, mislim da je to zbog sleep moda.
Oba imaju SSD tako da nije do toga, dok laptop ne popuni sav RAM on radi extra brzo, a kad napuni onda cekam po 10 sekundi da odreaguje pa lepo radi minut-dva pa opet tako.

Poslednja izmena:
Možeš da kupiš modul od 8GB, ali u tom slučaju bolje ti je kit 2x4GB - dual channel. A sumnjivo mi je to što nemaš slobodne memorije, sa 4GB i SSD-om trebalo bi sve da leti. Ako imaš integrisanu grafiku moguće je da ti ona vuče memoriju jer je dijeljena sa RAM-om. Ja imam 4GB i kad koristim Intel HD 4000 opet imam skoro GB slobodne memorije. Takođe provjeri šta sve imaš u startup-u, preko msconfig vidi da li imaš nekih nepotrebnih procesa koji startuju sa računarom i jedu memoriju. U krajnjem slučaju probaj reinstalaciju jer to mi ne zvuči sve baš kako treba. Pozdrav!

Integrisana je Mobility Radeon HD5730 sa 1GB svoje memorije. Nema previse nepotrebnih procesa, ali iz nekog razloga ima malo slobodnog prostora. Nesto mnogo keshira RAM.

Ukoliko imas Mobility Radeon HD5730 sa 1GB svoje memorije trebalo bi da znaci da nije integrisana, vec samostalna...integrisane su Intel 2000, 3000 itd.

Vrh Dno