Šta je novo?

maksimalna duzina video (i audio) kabla

Rio

Čuven
Učlanjen(a)
03.03.2005
Poena
695
Hteo bih da spojim komp sa tv-om u dnevnoj sobi, pa me zanima koja je maksimalna moguca duzina audio i video kabla koju mogu da kupim, a da sve pristojno radi (da nema veceg kasnjenja slike ili tona, ni veceg gubitka u kvalitetu signala). Da li moze 10+ m?

slobodno premestiite ovo gde treba, ako sam ja pogresio.

Kod mene je bilo 10+ metara i sve radilo kako treba; nisam primećivao nikakve smetnje (na žalost taj tv je premešten a ovom drugom ne radi video in).:type:

Ja sam kod kuće, dok nisam kupio DVD plejer, komp i TV povezivao sa kablom od 7m i sve je radilo OK.

ni na 50 metara kabla ne bi primetio neku preveliku razliku, samo ako je malo kvalitetniji

ok, to je za video kabl, a kako stvari stoje sa audio koaksijalnim kablom? Jel moze i on da bude duzi od 10m, a da ne dodje do desinhronizacije?

hvala!

negde sam chitao na netu da se i kod video i kod audio koaksijlnog kabla smetnje javljaju tek negde na 7 metara,medjutim praksa je pokazla drugachije !!!ja sam drugaru sproveo 15m Audio Video i i tek kad se zagledash mogao si da primetish da jena linija malo ''sheta'' dok kod audi produkcije nije bilo problema ;)

Moze to i mnogo vise. Problem pri tome nije kasnjenje i desinhronizacija. I audio i video signali kroz kabl putuju istom brzinom (ipak je to samo elektricni signal). Ako se pak javi kasnjenje to je zbog razlicitog kasnjenja koje se javlja u audio jedinici od kasnjenja u video jedinici samog prijemnika (predajnika). Najveci problem je uticaj smetnji i sumova iz okoline. Prvenstveno se misli na gradsku mrezu (50Hz), na razne elektro motore i sl. , mobilne telefone... Koaksijalni kabl je uostalom dizajniran da sto je moguce vise umanji uticaj tih smetnji ali nista nije savrseno. Ovo pogotovo vazi za one jeftinije.
Ako kabl treba da bude duzi od 10m gledaj da ne bude onaj najjeftiniji (citaj najgori) nego kupi neki iz srednje klase.
P.S. Pogledaj samo kakva je situacija na nekom vecem koncertu. Stotine i stotine metara kablova se razvlace na sve strane da bi se povezali svi instrumenti sa miksetom a posle nazad do zvucnika.

Vrh Dno