Šta je novo?

Maksimalan domet UTP kabla

Ariss(DJ)

Slavan
Učlanjen(a)
02.01.2006
Poena
301
Zanima me koliki je maksimalan domet izmedju 2 switcha povezana UTP kablom , tj. koliki je maksimalan domet izmedju racunara i switcha , a zanima me takodje kolika moze biti razdaljina . npr:

racunar ------ ? ------->Switch 10/100Mbp ------ ? ----->2 racunar

Jedan racunar je u jednoj zgradi , a switch i drugi racunar su u drugoj zgradi . Kabl ide preko krova !

Pazi ja zivim u jednom malom mestu pored Ns-a, Kac i mi imamo lokalnu mrezu takodje i net koja broji preko 200 korisnika a krajnje tacke su racunari udaljeni i do 2 km ali naravno do njih ide gomila switcheva... U principu kazu da kabl UTP izmedju 2 switcha ne sme biti duzi od nekih 150 m sve do 150m je OK... Provereno radi pa ko neveruje moze doci i sam da se uveri :wave:

Ja sam tek poceo sa razvlacenjem kabla , citao sam da je teorijski domet oko 100m a saznao sam da je u praksi i do 150-180m.
Imam problem sa jednim racunarom i zanimalo me je da nije slucajno problem u duzini kabla !
Hvala ti !

Po standardu max za CAT5E kablove je 100m. E sad... to je teorija... i garantovana daljina.... praksa je nesto drugo... ali ako ne moras ne idi preko 120-130m.

raksa ?
do 2 km udaljeni kompovi ? gomila switcheva do njih ?
shta je sa mozgom ?

pa sta, ne verujes coveku na rec? :)

Ocigledno ono ogranicenje od 4 switch-a u mrezi pada u vodu.... eej 2 km ;)

ma to je sve ok , moze da se desi da radi , ali ne treba na tome temeljiti sve ubuduce . postoje standardi koji su tu zato da se postuju , i sigurno je neko temeljno izmerio pre nego sto je to napisao , a to znaci , bez posebnih pojacavaca ili rutera ( a switch se ne racuna kao pojacavac ) razdaljina izmeddju dve najdalje tacke u mrezi ne treba da bude vise od 100m , i tacka ! sve ostalo je u domenu moze da se proba , mozda i radi .
naravno osnovno je pri uspostavljanju konekcije izmeriti i dali se paketi podataka gube usput ...
e sad u vezi tog kabla sto ide preko dve zgrade , ni to nije preporucljivo , zbog moguceg stvaranja statickog elektriciteta posle grmljavice i groma ...

ja bih ti ipak preporucio wirelles ..ako postoji opticka vidljivost naravno

U teoriji kabl. 100m kao sto je vec receno, ali u praksi ja sam izvukao 190m i radi full nekada malo sporije nisam provalio zbog cega verovatno duzina :), elem i kada radi slabije radi prilicno brzo, za igranje radi perfektno tj. ping je odlican

Pozdrav

siki je napisao(la):
naravno osnovno je pri uspostavljanju konekcije izmeriti i dali se paketi podataka gube usput ...
e sad u vezi tog kabla sto ide preko dve zgrade , ni to nije preporucljivo , zbog moguceg stvaranja statickog elektriciteta posle grmljavice i groma ...

ja bih ti ipak preporucio wirelles ..ako postoji opticka vidljivost naravno

U zivotu nisam video da eternet proradi na 100mbps i da postoji drop paketa.
Ako mreza u startu nece da proradi na 100mbps full duplex automatski dogovoreno, tj. kad se spoji na 10mbps postoji drop. Znaci, moze da radi ili da ne radi, da radi polovicno jako retki slucajevi u praxi (nisam do sada video).

Sto se tice statike, zato postoji oklopljeni sftp kabel koji nije ne znam koliko skuplji ali i ferit prstenovi sa obe strane rade posao bez greske i mnogo je jeftinije.

Bezi od wireless-a, ne moze to bez kabla.
Za neko pouzdano resenje ne moze bez ogromnog iskustva i mnogo vise para od budzeta koji bi neko dao za zezu.

Sto se tice onih 2km kabla u kacu... Da li je ta mreza rutirana ili je sve spojeno u jednu mrezu?! Pitam posto znam da djubrexi od switcheva ne podrzavaju spaning tree i da time automatski limitiraju mrezu na do 4 redna switcha od "glavnog" switcha.

... i voleo bih da vidim kako se u slucaju kvara nekog mreznog uredjaja spojenog na toliku nerutiranu mrezu (kac), kada se pusti loop, koliko vremena treba da se locira kvar.

U nekoliko navrata sam naleteo na "ne moze vise od 4 switcha redno..."
To nema nikakve veze sa ovim o cemu covek prica.
Pravilo 4-3-2 vazi za subnetove i druge klince koje skoro niko ne koristi
ali se u tom slucaju javlja problem pa se zato "teoretski" spominju a to je neko okrenuo
da ne moze vise od 4 komada u nizu.
Pa u tom slucaju vecina mreza u svetu ne bi radila.
A cim ova mreza radi (ljudi kazu da radi) znaci da radi i glupo je pricati drugacije.
Spanning-tree se odnosi na vezivanje switcheva u zatvoren krug a niko nije rekao
da je to ovde radjeno a ako jeste postoje switchevi i za to pa bi i tom slucaju
ovo radilo.
A s obzirom da svaki switch ponavlja signal (ne pojacava ali ga obnavlja)
moze se vezati i xxx komada, opet ce da radi.

Tih 100m vazi za "wall" kabal. "Fly" kablovi mogu da se koriste do 15m.

bgmarko je napisao(la):
U teoriji kabl. 100m kao sto je vec receno, ali u praksi ja sam izvukao 190m i radi full nekada malo sporije nisam provalio zbog cega verovatno duzina :), elem i kada radi slabije radi prilicno brzo, za igranje radi perfektno tj. ping je odlican

Pozdrav
Da li je u pitanju UTP kabl 5E ili neki drugi, i da li ide preko krova odnosno spolja. Posto planiram da umrezim dve zgrade i dve nezavisne mreze po 5 kompova u pitanju je duzina od 150-60 m. Da li bi mi pomenuti UTP zavrsio posao. Citao sam dosta o tome na forumu, medjutim misljenja su podeljena. Pojedinci pisu da ne postoji mogucnost povezivanja preko 100m kabla dok drugi pisu da radi i preko granice. Takodje me zanima da li si imao problem kad je u pitanju lose vreme grmljavina, mraz i slicno(naravno ukoliko je kabl napolju). Kompovi u mojoj zgradi su umrezeni outdoor kablom,sa uzemljenjem i folijom, koji je mnogo skuplji od obicnog UTP-a(0.44 bez PDV-a) i kabl ide preko krova. Znaci zanima me da mi neko sa iskustvom napise da li mi obican UTP 5E zavrsava posao, odnosno da li je ovaj kabl koji smo koristili bespotraban trosak. Unapred zahvalan!

DA da u pitanju je UTP 5E kabel :)

Deo ide kroz zgradu deo ide ispod kroz zemlju u kanalici, elem za ove koji ne veruju neka mi se jave na PM pa mogu da pogledaju i ako oce da premere kabl, elem cena kabla je oko 0.2e sa PDVom metar, ja mislim da ce ti obican UTP kabl raditi posao, meni radi, ali naravno niko ne moze da ti garantuje preko 100m,

Pozdrav

Da stvarno je tako... Ja sam od glavnog servera udaljen oko 1 km (vazdusnim putem), mreza se siri u zvezdu, znaci na sve 4 strane sveta, najduzi UTP kabl izmedju 2 switcha je 160 m, do mene ima 22 switcha, na svakom switchu se nalazi relej pre porta UP-LINK koji sluzi za daljinsko restartovanje u slucaju "zaglupljivanja", e sad ono najvaznije gubici pri kopiranju podataka tj brzini kopiranja su u proseku oko 10% mislim od servera do mene a kao sto sam rekao do mene idu 22 switcha.... :type:

Poslednja izmena:
@Raksa koji swichcevi su u pitanju, posto sam procitao na forumu da preko 4 switcha
pravi probleme u radu, a ja u mrezi vec imam 4. I takodje me zanima da mi kazes nesto vise o pomenutom releju na switchu i kakav ti je ping u igrama.(Pitanje i za bgmarka). Hvala vam u svakom slucaju!

Zagor je napisao(la):
Da li je u pitanju UTP kabl 5E ili neki drugi, i da li ide preko krova odnosno spolja. Posto planiram da umrezim dve zgrade i dve nezavisne mreze po 5 kompova u pitanju je duzina od 150-60 m. Da li bi mi pomenuti UTP zavrsio posao. Citao sam dosta o tome na forumu, medjutim misljenja su podeljena. Pojedinci pisu da ne postoji mogucnost povezivanja preko 100m kabla dok drugi pisu da radi i preko granice. Takodje me zanima da li si imao problem kad je u pitanju lose vreme grmljavina, mraz i slicno(naravno ukoliko je kabl napolju). Kompovi u mojoj zgradi su umrezeni outdoor kablom,sa uzemljenjem i folijom, koji je mnogo skuplji od obicnog UTP-a(0.44 bez PDV-a) i kabl ide preko krova. Znaci zanima me da mi neko sa iskustvom napise da li mi obican UTP 5E zavrsava posao, odnosno da li je ovaj kabl koji smo koristili bespotraban trosak. Unapred zahvalan!

Iskustva su razlicita, pa upravo i zakljucci koji se izvlace iz istih...Ali se cesto izvlace pogresni zakljucci i u tome je srz problema...

Naime najveci problem lezi u nekonzistentnosti kvaliteta kabla koji kupujes...Imao sam iskustva da kvalitetni FTP kabel ne radi preko 70m stabilno ni 10Mbit, dok je draka wall (znaci najobicniji i najjeftiniji zidni, puni presjek) radio 100Mbit sa 100m bez problema (nije mi trebalo vise pa nisam ni probao vise). Trenutno, upravo sa tim "komadom" od 100m smo umrezili dvije zgrade i sve radi savrseno (drop paketa nema ni malo). Da stvar bude jos zanimljivija, prijatelj je imao slican problem jos ranije i kada je uzeo preporucenu draku, na nekih 80-ak metara je pravio probleme, pa je morao spustiti brzinu na 10mbit. Jedina razlika je bila u tome sto je on uzimao kabel dva tri mjeseca prije mene...Zakljuci sam (kabeli imaju bukvalno iste oznake i oba su kupljena nova). Takodje, obratiti paznju da su obicni wall kablovi u slucaju razvlacenja tako velikih duzina (izmedju zgrada npr, tj kada vise u vazduhu) podlozni istezanju i atmosferskim uticajima, ali da to opet zavisi od serije do serije kabla (istog tipa) i da su iskustva razlicita (od nekih sam cuo da ni za dvije godine koriscenja nisu imali problema, dok drugi vec pricaju kako su morali mjenjati kabel i stavljati SFTP poslije kraceg vremena).

Ako zelis uraditi pravu stvar, uradi isto sto i ja. Dogovori se sa prodavcom oko probe tih 150 m. znaci izvucete ga iz one palete, sklupcate (pazite samo da se ne zamrsi :) ), stavite dva RJ-45 prikljucka i probate...ili to sam uradis kod kuce). 95% je sansa, da ako ti radi onako sklupcan, da ce ti raditi i kada ga razvuces (cak stavise, vece su smetnje dok je onako sklupcan, jer glumi "prigusnicu"). Prodavac nece gubiti nista, jer taj kabel opet moze prodati, a ti ces biti siguran da ono sto kupujes funkcionise ;).

A koliko ce ti raditi na krovu, taj obican wall UTP kabel, to sami bog zna (tj kako te zapadne, pa kupio ti trostruko skuplji SFTP ili pomenuti obicni wall).

Pozdrav.

Nije ti losa ta fora za kabl, ali tesko da bi mi u Nekiks-u dali 150 m kabla iz kotura za probu. Nego zanima me jel vas kabl visi na pomenutoj duzini u nekom delu izmedju dve zgrade i da li ste koristili neku sajlu ili drugu vrstu drzaca za taj poduhvat. U koliko jeste koliko vremenski dugo vas sluzi tako razvucen kabl? Hvala na informacijama.

@Zagor
Naravno da ide sajla sa UTP kablom, switchevi su ASUS 100 Mbit mada ima i drugih proizvodjaca samo ne znam tacno koji su ali najozbiljnije ti kazem da do mene dolaze 22 switcha. Sto se tice neta imamo 1 Mbit mada se sve to deli na nas 200 pa sve zavisi ako neko pocne dwnl preko DAP-a onda ping ka glavnom provajderu bude opterecen u sustini prezadovoljan sam jer za 850 din imam FLAT internet + lokalnu mrezu gde je dogovor da svako neko nesto sheruje.... Kablovi se prostiru preko krovova kuca i nesmeju biti duzi od 150 m jer onda prave problem... Nesto vise ti znam bas reci jer nisam bas veliki strucnjak pa da ti nemogu objasniti! Ako neko zeli da vidi a blizu je NS-a moze slobodno da navrati i vidi kako to sve funkcionise! A da pored LAN imamo i wireless tako da u slucaju nekog kvara na switchu ja se lako prebacim na wireless mada je 11Mbit-a u pitanju :wave:

Moj kabl nigde ne visi svuda je ucvrscen i ima nosace, mislim da je losa varijanta da kabl sam sebe nosi, a za pitanje pinga u igrama, jednom recju perfektno od 3-40

Pozdrav

Zagor je napisao(la):
Nije ti losa ta fora za kabl, ali tesko da bi mi u Nekiks-u dali 150 m kabla iz kotura za probu. Nego zanima me jel vas kabl visi na pomenutoj duzini u nekom delu izmedju dve zgrade i da li ste koristili neku sajlu ili drugu vrstu drzaca za taj poduhvat. U koliko jeste koliko vremenski dugo vas sluzi tako razvucen kabl? Hvala na informacijama.

Nadji nekog ko ce ti dati...Zasto to mora biti Netix...Plati i skuplje, ali barem budes siguran da si platio za nesto, a ne za badava. Nas kabel visi u vazduhu (da budem precizniji objesili smo ga preko jednog drveta) i ne beremo brigu oko toga, jer vec sam ti rekao, ako si baksuz ni najskuplji ti nece raditi kako treba...Iskustva vezana za losu vezu usljed istezanja, po drugima, su razlicita (a vecinu sam cuo iz prve ruke), i krecu od toga da neki sljakaju godinama, dok su neki imali problema i poslije par mjeseci...Znaci zavisi bas od komada kakav ti uzmes.

Hvala svima na opsirnim informacijama. Puno ste mi pomogli da se odlucim i prestanem da... :wall:
Veliki pozdrav za sve! ;)

Citao sam da su u britaniji uspeli da izmedju 2 svica ostvare dal 208 ili 218 metara nisam siguran vise se ni nesecam.U principu svic sluzi kao pojacavac.A i pitanje je koliki je tad protok? :type:

U principu svic sluzi kao pojacavac . Ovo nije tacno . Inace ne bi postojalo pravilo od sto metara . Switchevi samo usmeravaju pakete podataka na port na kom se nalazi racunar kome je paket namenjen . Na hub-u su se paketi pojavljivali na svom portovima to je i osnovna razlika izmedju switch-a i hub-a.
Pojacavaci postoje kao posebni uredjaji , lan bridge/repeateri .

jel to meni upuceno ?

The DES-108 combines dynamic memory allocation with store-and-forward switching to ensure that the buffer is effectively allocated for each port .

Switchevi regenerishu signal, ne pojacavaju ga.
Diviner je mislio na to da ako switch radi u store and forward modu, onda sigurno regenerishe signal, buduci da ga snima u buffer pa onda odatle cita i forwarduje.
Repeateri takodje regenerishu signal, kao shto im i ime kaze.

siki je napisao(la):
U principu svic sluzi kao pojacavac . Ovo nije tacno . Inace ne bi postojalo pravilo od sto metara . Switchevi samo usmeravaju pakete podataka na port na kom se nalazi racunar kome je paket namenjen . Na hub-u su se paketi pojavljivali na svom portovima to je i osnovna razlika izmedju switch-a i hub-a.
Pojacavaci postoje kao posebni uredjaji , lan bridge/repeateri .

Svič regeneriše signal na izlazu. Pravilo o 100m postoji iz sasvim drugih razloga: ukoliko je kabl duži od 100m postoji mogućnost da dođe do kolizije paketa koja neće biti detektovana od strane IP protokola. Da li će protokoli na višem nivou "uhvatiti" ovu grešku zavisi od slučaja do slučaja (pretpostavljam). Posledice ovakvih grešaka mogu biti različite: od zanemarljivih do pucanja aplikacije i "zaglupljivanja" mreže/kompa.

Ne bih da zakeram, ali zbog konzistentnosti cele price i sprecavanja nenamernih dezinformacija moram da napisem par reci.
Dakle, duskoo ima pravo kad kaze da ta "magicna" cifra od 100m ima veze sa detekcijom kolizije. Ali IP protokol ne detektuje koliziju. To radi ethernet protokol na 2. sloju. Kod njega ne postoji mehanizam za otklanjanje greske vec se neispravni frame samo odbacuje, a dalja akcija tj. retransmisija zavisi od protokola na vishim slojevima.
Medjutim, u modernim mrezama, gde se skoro isklucivo koriste 100Mbit-ni full-duplex i gigabtini ethernet ne moze da dodje do kolizije. Zbog toga je moguce uspostaviti ethernet link i na vecim udaljenostima. Ta daljina zavisi od slucaja do slucaja. Faktori koji uticu na to su kvalitet i kategorija UTP kabla, kao i blizina izvora el.mag. zracenja, itd. Kad signal usled atenuacije, shuma i preslushavanja postane dovoljno degradiran da se ne moze izvrsiti ispravna detekcija bita na prijemnoj strani celoj prici je kraj.

Nazad
Vrh Dno