Šta je novo?

Majstori improvizacije

Suhoj09

Cenjen
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poena
159
Verujem da je velika vecina ljudi morala da se osloni na improvizaciju prilikom servisiranja racunara, zanimljivo bi bilo da vidimo ko je kakva iskustva imao i kakvim resenjima je pribegao kako bi resio problem.

Jednom me zvao ortak da mu pogledam komp koji bi mu se posle odredjenog vremena sam ugasio, a da bi ga opet ukljucio morao bi da saceka neko vreme. Pretresao sam komp da vidim da nije slucajno koji virus ili malware, ni traga ni glasa ni jednom od navedenog. Posumnjao sam na temp. procesora otvorio kuciste ocistio ga od prasine koja je maltene zagusila kuler na procesoru. Pokusao sam opet da radim na racunaru sve bi bilo ok dok ne bi pokrenuo aplikaciju koja zahteva procesor. Video sam u BIOS-u da mu je temp 70C, a da je zastita stavljena na 75C. Objasnih ortaku da bi trebalo da zamenimo pastu na proc.... e sada moj ortak zapeo da mu oborim sistem, nikako da ga odvratim od ideje, jer time nece nista postici, ali on zapeo... ja mu objasnim da svejedno ce se gasiti komp i posle toga. Ali njemu treba net pod hitno ! :smoke: nista krenemo mi da radimo dalje i nikako da instaliramo sistem jer bi se pri svakom pokretanju instalacije win-a komp gasio. Obrisavsi stari sistem bio sam "ni tamo ni vamo", a ortak ne moze da ceka ponedeljak (a mi smo ovo radili u subotu vece) kako bi kupio novu pastu.... razmisljam ja kako da zavrsim ovo, sada kada sam debelio zagazio... naravno spas je bio na terasi :d posto smo ovo radili u sred januara na -10 C skinuo sam bocne strane kucista i izbacio ga na terasu... temp proc nije bila veca od 35 C :d ... posto smo se smrzli ko pi... :S: obecao sam ortaku da cu ga piiiip... zbog ovoga :-devil-:
Tada sam popio vreo caj koji cu pamtiti dok sam ziv :)

:laugh::laugh: Hehe, extra pricica....A sta je bilo kada ste opet vrnuli kuciste u sobu? I poterali procesor? :S::eyebrows:

Ja servisirao neki P4 koji je stalno blokirao i usporavao. Temperatura isla do neba :). Otvorim komp, kad unutra pukla jedna od zabica kulera. Zamenim pastu i kroz rupu na cradle-u provucem plasticnu vezicu za kablove, nategnem kuler koliko god moze i zatvorim. Komp sad radi kao bombona :D

A sta je bilo kada ste opet vrnuli kuciste u sobu? I poterali procesor?
rekao sam mu samo da koristi Mozilu i to samo za surfovanje po netu, nikako youtube i ostale stvari koje pokrecu proc... ma pusti ga jedan od onih INTERNET ADDICTED :d

Ja servisirao neki P4 koji je stalno blokirao i usporavao. Temperatura isla do neba . Otvorim komp, kad unutra pukla jedna od zabica kulera. Zamenim pastu i kroz rupu na cradle-u provucem plasticnu vezicu za kablove, nategnem kuler koliko god moze i zatvorim. Komp sad radi kao bombona

hehe kazem ja malo improvizacije nikada na odmet :d

Poslednja izmena:
e sada moj ortak zapeo da mu oborim sistem, nikako da ga odvratim od ideje, jer time nece nista postici, ali on zapeo... ja mu objasnim da svejedno ce se gasiti komp i posle toga. Ali njemu treba net pod hitno ! :smoke:
Kol'ko god s pravim prijateljima i ovakve jebade mogle biti zabavne :D ne treba slušati "zahteve" nekoga ko se ne razume. Ako on zna bolje što te je uopšte zvao, mislim da li bi tako nešto zahtevao majstoru za veš mašinu :p

Ja sam u nedostatku termalne paste kumu za neki duron privremeno (dan-dva najduze) stavo pastu za zube i radilo je bez problema dok nije stavljena prava pasta :)

Ja sam u nedostatku termalne paste kumu za neki duron privremeno (dan-dva najduze) stavo pastu za zube i radilo je bez problema dok nije stavljena prava pasta

kasnije sam saznao da moze i ona da posluzi na kratko, ali tada sam bio mlad i zelen :)

Kol'ko god s pravim prijateljima i ovakve jebade mogle biti zabavne ne treba slušati "zahteve" nekoga ko se ne razume. Ako on zna bolje što te je uopšte zvao, mislim da li bi tako nešto zahtevao majstoru za veš mašinu

ne znas ti mog ortaka, kada bosanac nesto zacrta ... :d

Zbog improvizacije i maštovitih ideja servisi imaju više posla.

Deluje mi da se ta priča često može uporediti sa kockanjem jer se na kraju češće više izgubi nego što se dobije.
Jeste da ima izuzetaka koji se pokažu kao blistava i odlična rešenja ali ipak mnogo manje.

Pre neki dan mi je jedna mlada dama rekla kako pali računar uz pomoć fena za kosu, ugreje dugme za paljenje i tada pali iz prve inače neće da upali.
Šta reći?!
Da li je u toj njenoj sobi tako hladno i koja je to vrsta hladnoće u pitanju, vrag bi ga znao?!
Evidentno je da temperaturu treba na neki način podići, pa makar do usijanja, potom dodatno prodžarati, podmazati, paliti i gasiti više puta i tako,
jer drugačije njenim mukama neće biti kraja. :) ;)

Imao sam i ja par slicnih improvizacija. Recimo ortak je imao graficku sa pasivnim hladjenjem ali je bagovala zbog ukupne temperature kompa, a mrzelo me da mu menjam pastu i cistim detaljno kulere. Nego lepo uzeo cm osmicu kuler, provukao kuhinjske gumice i prikacio na graficku. Sljaka komp evo vec godinu dana bez problema :)

Elem, imao sam i ja istu situaciju kao iz prvog posta sto je ispricao covek, samo malo drugaciju. Bilo je to pre jedno 4-5 godina, kad je bila aktuelna igra Riddick escape from butcher bay. Uglavnom, presao sam igru skoro do kraja, i na zadnjem nivou uvek mi je zabadalo posle par minuta. Ja udjem u bios i vidim stari athlon 2400+ bio na 97c :) Tada jos nisam nista znao o kompovima, ciscenje i to, lepo uzmem celo kuciste i na terasu stavim, beshe jesen, i spremala se neka oluja, vetar duvao nenormalno, ja poskidao stranice kucista i premestio ekran na prozor, upalio bios, a athlon se drzi na 70c :) I tako u sred oluje ja predjem igru :d Eh kad se setim bejashe to lepa vremena :)

Zbog improvizacije i maštovitih ideja servisi imaju više posla.
Amin :D

Deluje mi da se ta priča često može uporediti sa kockanjem jer se na kraju češće više izgubi nego što se dobije.
Jeste da ima izuzetaka koji se pokažu kao blistava i odlična rešenja ali ipak mnogo manje.
ali zasto ne rizikovati i uciniti "servisiranje" malo zanimljivijim :p

Pre neki dan mi je jedna mlada dama rekla kako pali računar uz pomoć fena za kosu, ugreje dugme za paljenje i tada pali iz prve inače neće da upali.
:laugh: mozda je dizel pa treba da se zagreje

Elem, imao sam i ja istu situaciju kao iz prvog posta sto je ispricao covek, samo malo drugaciju. Bilo je to pre jedno 4-5 godina, kad je bila aktuelna igra Riddick escape from butcher bay. Uglavnom, presao sam igru skoro do kraja, i na zadnjem nivou uvek mi je zabadalo posle par minuta. Ja udjem u bios i vidim stari athlon 2400+ bio na 97c Tada jos nisam nista znao o kompovima, ciscenje i to, lepo uzmem celo kuciste i na terasu stavim, beshe jesen, i spremala se neka oluja, vetar duvao nenormalno, ja poskidao stranice kucista i premestio ekran na prozor, upalio bios, a athlon se drzi na 70c I tako u sred oluje ja predjem igru Eh kad se setim bejashe to lepa vremena

it's rainig man :eyebrows:

Ja sam u nedostatku termalne paste kumu za neki duron privremeno (dan-dva najduze) stavo pastu za zube i radilo je bez problema dok nije stavljena prava pasta :)

Ja sam u nedostatku termalne paste stavio kuler na cpu bez iste..

Ja sam u nedostatku termalne paste stavio kuler na cpu bez iste..

I ja sam na na svoj bivsi Athlon 2400+ stavio kuler bez paste. Za dan-dva sam uspeo da nabavim pastu, pa sam to resio. Da napomenem da je default takt tog atlona bio 2GHz, i da se moj proc. butovao bez paste na samo 1.5 GHz. Kada sam stavio pastu, sve je nastavilo da radi kako treba :)

Ma ne, samo da upgradeuje Firmware. Da belo, bude stvarno belo. :pPP

Nisam sklon nekoj posebnoj improvizaciji, al sam se namucio dok se nisam setio kako da ohladim CPU pri visokom OC-u dok je box na njemu.
Napolju je bilo oko 0*C, sunce je bljeshtalo, a ja neznam stacu, nesmem CPU da kloknem iznad 2.4GHz, jer i na toj frekvenciji hvata 60*C. Otvorim stranice kucista, slaba vajda. Ugasim grejalicu, slaba vajda. I Onda sam se setio, otvorio sam vrata od sobe, i otisao po kineski/kucni ventilator :D
Skalamerija je ohladila CPU Athlon 3000+ (K8) na 2.6 GHz i naponom na 1.6V na 52*C :d U zatvorenoj sobi, i ugrejanoj, dohvatio je 70*C.

Kupio sam CM TX2, i resio se smrzavanja u sobi :D

ja sam svojevremeno imao na servisu masinu koja se nekad startuje, radi ok pa padne, onda nece da se startuje, pa opet hoce i tako...
posle provere svega i svacega, nekako skapiram da je problem u ploci.
i to shvatim pomerajuci kuciste na bok i uspravno, uspravno zeza, a kad oborim nekako radi...

hmm...sta, kako...uspravim kuciste, pritisnem plocu, nista...pritisnem sa druge strane, masina radi...heee...

prvo sto mi je bilo pri ruci je bila neka stara prljava krpa, podmestim ispod ploce i masina radi samo tako :) :) mrzelo me da skidam i ubacujem nesto lepse, rekoh sebi, ne diraj sad kad radi :) :)

posle godinu dana vlasnici tog racunara dolaze u servis, ali ne da se zale nego da prodaju racunar tj. zamene za novi i posle 10tak dana racunar je nasao kupca i koliko znam jos uvek radi dobro :) :)

Kada sam kretao da radim sa HW imao sam Athlon na 1800, ispostavilo se da je remarkiran model 1500 Ghz. Non sto pse gasio, uzimao Volcano 5 koji je radio ko turbina na 39 dB, fop38,Volcano 7+ .
Ajd sad cu ja da menjam pastu covek. Skonem ja sve lepo..... otiso nesto drugo da radim u medjuvremenu. I kad sam se vratio rekoh da sednem (tada sam imao drvenu stolicu sa pisacim stolom). Ja covek posadim svoje D. na procesor i pokrivim pinove. :wall: Nema sad nazad, gledam da se neki nije pokrivio... Hvala bogu nije. HTF cu sada da ih ispravim, ako krenem pin po pin pincetom cu ih izlomim. Setim se da imam mesarski noz za pandlovanje u steku (za dranje svinja). :d Jako visoko secivo ali tanko. Krenem da ispravljam red po red, kolonu po kolonu.... Nekako se ispravise taman da ulete u socket pa kada je socket lego oni se ispravise. Samo sto me srcka nije strefila da li ce da proradi ..... :)

Hehehe,ako si dovoljno srecan,radi i bez ponekog pina...;):D

Da reinstalira OS na ves masini? :d

vi se samo zaje*avajte, meni sporet baguje redovno, nekad ne moz fuka da skuvas... u sred rada resetuje ringle, izgleda kao da se ugasio, a nastavi da greje (mada ih i nekad isljuci), pa se ponovo upali. mozda i meni pomogne ako ga izbacim na ladnu terasu ...

to, to, pregreva ti se sporet :d

ma jok, oba kulera se cuju da rade :D (jedan izvlaci vruc vazduh ispod ploce sa "ringlama", drugi u rerni. oba su velikog precnika, tako da na malim obrtajima daju dobre rezultate :D )

inace, cini mi se da je elektronika (najozbiljnije). pomaze samo da se iscupa iz struje, pa ponovo utakne...

Poslednja izmena:
sto posto je elektronika, na kevinoj novoj novcijatoj masini za susenje vesa su tri puta u tri meseca menjali elektroniku. gorenje *thumbs down*

Zove kolega pre par godina,naravno subota vece,ne radi komp a bas su ugovorili CS war i mora da ima komp,crci il umreti...ajd pozajmi tvoj,reko jok i meni treba...onda dodji i resavaj....
Ispostavi se da je zvekno kuler procesora,ali subotom uvece de naci...
Reko drugar to ti je to,resicemo u ponedeljak...
NE,TO MORA SADA! - znate kako je kad si napaljen na igru...
Sve opcije pretresemo,naravno imao je AMD koji je kuvao,nista ne hladi dovoljno...
Kaze covek platicu tolko i tolko,samo RESI da do ponedeljka radi.
***,de da ti iskopam kuler sada...okrenem se i vidim usisivac na vodu...
Jel,imal ovaj usisivac opciju da izduvava preko cevi? -IMA!
Naredjao par knjiga Ernst Hemingveja (odlicno se secam),cev usisivaca nabio da duva u hladnjak,selotep,pali usisivac..hladi ***...
Tako da je kolega cepao CS sa vodenim usisivacem u vrlo bucnom okruzenju,ali nije mario jer je nabio sluske pa ni zenu nije cuo kad ga je psovala za usisivac...Vikend su srecno preziveli i usisivac i komp i ja koleginu zenu jer je htela da me besi zbog resenja...
Katastrofa....

Meni je jednom zvecalo kuciste dok je stojalo na podu.. Vibracije neke, dal' od harda ili sta vec ali zveci.. E onda se dosetih.. Postavih kuciste da lebdi u vazduhu i vibracije odose, k'o rukom odnesene :d
:p

ja sam svojevremeno imao na servisu masinu koja se nekad startuje, radi ok pa padne, onda nece da se startuje, pa opet hoce i tako...
posle provere svega i svacega, nekako skapiram da je problem u ploci.
i to shvatim pomerajuci kuciste na bok i uspravno, uspravno zeza, a kad oborim nekako radi...

hmm...sta, kako...uspravim kuciste, pritisnem plocu, nista...pritisnem sa druge strane, masina radi...heee...

prvo sto mi je bilo pri ruci je bila neka stara prljava krpa, podmestim ispod ploce i masina radi samo tako mrzelo me da skidam i ubacujem nesto lepse, rekoh sebi, ne diraj sad kad radi

posle godinu dana vlasnici tog racunara dolaze u servis, ali ne da se zale nego da prodaju racunar tj. zamene za novi i posle 10tak dana racunar je nasao kupca i koliko znam jos uvek radi dobro

trebao si da je izvedes u setnju prvo, sigurno bi se smilovala :D

vi se samo zaje*avajte, meni sporet baguje redovno, nekad ne moz fuka da skuvas... u sred rada resetuje ringle, izgleda kao da se ugasio, a nastavi da greje (mada ih i nekad isljuci), pa se ponovo upali. mozda i meni pomogne ako ga izbacim na ladnu terasu ...

covek je u pravu kako vreme odmice, sve su kompleksniji kucni aparati... jednog dana ce biti Windows Kitchen Edition a na frizideru ce stajati Switch preko koga su umrezeni kuhinjski aparati. :d

Zove kolega pre par godina,naravno subota vece,ne radi komp a bas su ugovorili CS war i mora da ima komp,crci il umreti...ajd pozajmi tvoj,reko jok i meni treba...onda dodji i resavaj....
Ispostavi se da je zvekno kuler procesora,ali subotom uvece de naci...
Reko drugar to ti je to,resicemo u ponedeljak...
NE,TO MORA SADA! - znate kako je kad si napaljen na igru...
Sve opcije pretresemo,naravno imao je AMD koji je kuvao,nista ne hladi dovoljno...
Kaze covek platicu tolko i tolko,samo RESI da do ponedeljka radi.
***,de da ti iskopam kuler sada...okrenem se i vidim usisivac na vodu...
Jel,imal ovaj usisivac opciju da izduvava preko cevi? -IMA!
Naredjao par knjiga Ernst Hemingveja (odlicno se secam),cev usisivaca nabio da duva u hladnjak,selotep,pali usisivac..hladi ***...
Tako da je kolega cepao CS sa vodenim usisivacem u vrlo bucnom okruzenju,ali nije mario jer je nabio sluske pa ni zenu nije cuo kad ga je psovala za usisivac...Vikend su srecno preziveli i usisivac i komp i ja koleginu zenu jer je htela da me besi zbog resenja...
Katastrofa....

Ova i ona za igranje po oluji sa masinom na terasi prica su ubedljivo najbolje. Svaka cast :D

Vrh Dno