Šta je novo?

Mailing lista koja?

Serbianboss

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
660
Treba mi neka besplatna mailing lista za sajt. Znaci da ima bar dva polja, ime i email adresa koju upisuju posetioci sajta, i da mogu kasnije na osnovu tih mail adresa da obavestavam korisnike.

Znaci koja mailing lista?

za slanje. Znaci treba da postoji forma na web strani(ime, email) i na osnovu tih podataka u odredjenom vremenu slati poruke na te mail adrese. Znaci nista posebno, obicna mailing lista.

Long Live Spam. 🙂

Zar ti nije lakse da to saljes preko svog email klijenta i Google naloga? To ti je mnogo sigurnije, lakse nego da saljes sa nekog servera koji moze biti "black listovan".

A email, i onako moras da napises, sta ti je jos dodatni korak da ubacis sve iz adresara u jedan mejl.

Sto spam? Mnogi poznati sajtovi imaju mailing liste. Svako ko se prijavi ima mogucnost i da se odjavi.

mailovi koji se salju, salju se sa mog servera. Znaci pitanje i dalje ostaje, koji program za mailing liste? Sve izuzev PHPlist koji nesto nece da radi.

Poslednja izmena:
Pa, dobro, ali šta ti je problem da sve to radiš kroz svoj mejl klijent... Na primer The Bat!.
Napraviš dodatni akaunt, ubaciš podatke od tvog mejla koji ti služi kao maillist i presto. Imaš sebi mejl listu.

Sto spam? Mnogi poznati sajtovi imaju mailing liste. Svako ko se prijavi ima mogucnost i da se odjavi.

mailovi koji se salju, salju se sa mog servera. Znaci pitanje i dalje ostaje, koji program za mailing liste? Sve izuzev PHPlist koji nesto nece da radi.

Pogledaj na sourceforge sajtu, tamo imaš ogroman izbor. Video sam čak i neke koje koriste SMTP server za slanje poruka. Moguće da ti PHPList ne radi zato što ti je web host eventualno zablokirao mail funkciju u PHPu.

Ja sam isto nešto počeo da gledam te mailing liste, ali sam došao do zaključka da mi je bolje da ih napravim sam, nego da skidam rešenja koja mi neće 100% vršiti posao.

@Nemanja - ma kakav Bat, nije profi uopšte tako nešto koristiti ako klijent hoće da ima mailing listu na sajtu.

Pogledaj na sourceforge sajtu, tamo imaš ogroman izbor. Video sam čak i neke koje koriste SMTP server za slanje poruka. Moguće da ti PHPList ne radi zato što ti je web host eventualno zablokirao mail funkciju u PHPu.

Ja sam isto nešto počeo da gledam te mailing liste, ali sam došao do zaključka da mi je bolje da ih napravim sam, nego da skidam rešenja koja mi neće 100% vršiti posao.

@Nemanja - ma kakav Bat, nije profi uopšte tako nešto koristiti ako klijent hoće da ima mailing listu na sajtu.
Napraviti kvalitetnu mailng listu je daleko od lakog posla, ali ako vec neko krene u izradu i primeti problem sa standardnom PHP mail funkcijom (npr. zagusenje na serveru) moze da proba
http://poss.sourceforge.net/email/

Poslednja izmena:
Napraviti kvalitetnu mailng listu je daleko od lakog posla, ali ako vec neko krene u izradu i primeti problem sa standardnom PHP mail funkcijom (npr. zagusenje na serveru) moze da proba
http://poss.sourceforge.net/email/

U suštini, posao se svodi na par komponenti ukoliko se pravi jednosmerna mailing lista (od sajta ka korisnicima):

1. Registracija korisnika preko forme koja se nalazi na javnom delu sajta (čista forma, jedno polje samo)
2. Slanje e-maila korisniku u kome se traži da korisnik potvrdi prijavu na mailing listu
3. Admin formular u kome mogu da se vide prijavljeni korisnici sa mogućnošću izmene njihovih e-mailova i eventualno brisanje sa liste
4. Formular za pisanje i slanje maila svima
5. Mogućnost da se korisnik odjavi sa liste (svaki mail ima tajl link za odjavljivanje) + potvrdni mail za odjavljivanje

Sad mene zanima da li i koliko mail() funkcija u PHPu zna da optereti sistem ako bi se recimo u turi slalo po 1000 mailova u proseku?
Na primer, povuku se iz baze sve e-mail adrese u niz i onda u zavisnosti od broja stavki izvrti mail funkcija

$email_adresa[] = niz adresa iz baze
$no = broj svih e-mail adresa

for ($i = 0; $i < $no; $i++)
{
// neki kod
mail($email_adresa[$i] bla bla);
}

Kapiram da bi ovo moglo da upali i da tu nema neke prevelike mudrosti?

Poslednja izmena:
U suštini, posao se svodi na par komponenti ukoliko se pravi jednosmerna mailing lista (od sajta ka korisnicima):

1. Registracija korisnika preko forme koja se nalazi na javnom delu sajta (čista forma, jedno polje samo)
2. Slanje e-maila korisniku u kome se traži da korisnik potvrdi prijavu na mailing listu
3. Admin formular u kome mogu da se vide prijavljeni korisnici sa mogućnošću izmene njihovih e-mailova i eventualno brisanje sa liste
4. Formular za pisanje i slanje maila svima
5. Mogućnost da se korisnik odjavi sa liste (svaki mail ima tajl link za odjavljivanje) + potvrdni mail za odjavljivanje

Sad mene zanima da li i koliko mail() funkcija u PHPu zna da optereti sistem ako bi se recimo u turi slalo po 1000 mailova u proseku?
Na primer, povuku se iz baze sve e-mail adrese u niz i onda u zavisnosti od broja stavki izvrti mail funkcija

$email_adresa[] = niz adresa iz baze
$no = broj svih e-mail adresa

for ($i = 0; $i < $no; $i++)
{
// neki kod
mail($email_adresa[$i] bla bla);
}

Kapiram da bi ovo moglo da upali i da tu nema neke prevelike mudrosti?
Na tu brojku mailova ti ne bi preporucio ni u kom slucaju, cak i da saljes prazne mailove 🙂.
Ne samo sto nije preporuka, nego sto to verovatno ne bi ni mogao da uradis, tj. ne bi ti server dozvolio. A ako bi ti i dozvolio mozda bi vrlo brzo dospeo u spamere (bez obzira sto su ti se ljudi prijavili). Zato sam i napisao da je pravljenje kvalitetne mailing liste sa uzimanjem u obzir svih stavki daleko od lakog.
Za neke male mail liste do 50tak gore navedeni kod mozda i prodje, ali sve preko toga je vec malo ozbiljnije.
Deo za prijavljivanje i brisanje korisnika je i najlakse resiti, ali ovo sa slanjem, pravljenjem i kacenjem je posebna prica.
Ako izuzmemo da ce ti ikada trebati HTML mailovi ili attachmenti, ono sto je najbitnjie kod slanja je kontrolisano slanje. Prosto receno mailovi se moraju slati u manjim grupama. A to znaci da ti treba neki cron ili neka druga automatika, a usput treba i pratiti dokle se stiglo sa tim slanjem. To su samo dva osnovna problema, a uvek iskrsne i jos poneki 😉

Poslednja izmena:
Hvala za smernice, ali moram da pogledam onda na koje načine to može da se sredi samo kroz PHP, bez dodatnog zezanja sa serverom na kojem bi se hostovala ta lista. Nisam radio do sada sa kron komandama, pa ne znam da li su na neki način podržane u php-u? Da li u opšte mogu da se definišu neki planirni događaji samo kroz PHP - da kroz php skriptu zadaš komande koje bi se izvršile u to i to vreme i kraj?

Poslednja izmena:
Hvala za smernice, ali moram da pogledam onda na koje načine to može da se sredi samo kroz PHP, bez dodatnog zezanja sa serverom na kojem bi se hostovala ta lista. Nisam radio do sada sa kron komandama, pa ne znam da li su na neki način podržane u php-u? Da li u opšte mogu da se definišu neki planirni događaji samo kroz PHP - da kroz php skriptu zadaš komande koje bi se izvršile u to i to vreme i kraj?
CRON koji se najcesce podrazumeva kad je PHP u pitanju je cron iz unix/linux OS-a. Na netu ima dosta uputstava kako se radi sa unixom cronom sto je pak najmanji problem. Veci je problem kako to pokrenuti ako se uopste i moze, tj. zavisi od servera. Vrlo zgodnu implemantaciju crona ima cuveni CPanel, kroz user frendli menu gde na kliktanje po menijima pravis cron, i samo jos treba upisati putanju do skripte sa odgovarajucim naredbama sto je ponekad problem.
Druga varijanta je tzv. PSEUDO CRON, a sastoji se u tome da pokretanje neke skripte vezes za neku odredjenu web stranicu na sajtu, pa da otvaranje te stranice pokrece masineriju koju si zamislio. Otprilike otvaranje te strnice pokrece prvo primarnu manju skriptu za proveru uslova, pa ako su ti uslovi zadovoljeni krece glavna scripta. Ovaj nacin ima mnogo nedostataka od toga hoce li biti dovoljno poseta na toj odredjenoj strani, hoce li to dodatno smarati posetioce i server...
I treca cisto PHP ala CRON varijanta je (copy paste sa php neta):
// Ignore user aborts and allow the script
// to run forever
ignore_user_abort();
set_time_limit(0); ....
Znaci pokreni scriptu, i vrti je do iznemoglosti 🙂.
Mada i to nije doveka, nego do prvog reseta servera, a i doticna skripta se mora pokrenuti nekako.
Sve u svemu ako moze unix cron nema boljeg.

Poslednja izmena:
I treca cisto PHP ala CRON varijanta je (copy paste sa php neta):
// Ignore user aborts and allow the script
// to run forever
ignore_user_abort();
set_time_limit(0); ....
Znaci pokreni scriptu, i vrti je do iznemoglosti 🙂.
Mada i to nije doveka, nego do prvog reseta servera, a i doticna skripta se mora pokrenuti nekako.
Sve u svemu ako moze unix cron nema boljeg.
Cesto nije cak ni blizu toliko jer mnogi serveri imaju explicitno zakucan vremenski maximum za izvrsavanje skripta kada se nasilno prekida 😉
Ovo se odnosi na shared servere, ali ako vec imas dedicated ili housed server onda imas i kontrolu za Cron tako da ovakvo dovijanje nije ni potrebno 🙂
Vecina boljih hosting-a nudi CPanel ili neki slican CP koji ima podrsku za Cron, ali mnogi ne razmisljaju o takvim detaljima dok se ne javi potreba da se nesto koristi da bi onda shvatili da paket koji su platili nema tu opciju i nekad cak ne moze ni da se doplati za nju :S:

Cesto nije cak ni blizu toliko jer mnogi serveri imaju explicitno zakucan vremenski maximum za izvrsavanje skripta kada se nasilno prekida 😉
Ovo se odnosi na shared servere, ali ako vec imas dedicated ili housed server onda imas i kontrolu za Cron tako da ovakvo dovijanje nije ni potrebno 🙂
Vecina boljih hosting-a nudi CPanel ili neki slican CP koji ima podrsku za Cron, ali mnogi ne razmisljaju o takvim detaljima dok se ne javi potreba da se nesto koristi da bi onda shvatili da paket koji su platili nema tu opciju i nekad cak ne moze ni da se doplati za nju :S:
Uprava tako. Pre ili kasnije svakio iole ozbiljniji sajt ima potrebu za kvalitetnim cronom. A kao sto si naveo mnogi ga i nemaju, niti mogucnost da se kasnije doplati. Vidjao sam prilicno rudimentiran cron kod nekih panela (ne secam se vise gde) koji dozvoljava iskljucivo setovanje pojedniacnog crona tog dana u nedelji u to vreme (skoro pa beskorisno ili korisno za mazohiste 🙂), bez mogucnosti petlji (npr. svaki radni dan, svakih 2h, u 33min)

Poslednja izmena:
Imam na svom hostingu CPanel i kron tamo, ali mene zanima pravljenje tih web aplikacija koje se ne oslanjaju na bilo šta sem na sam PHP jer to omogućava lako prenošenje sa servera na server.

OK, da bi se sad ta jednačina oko vremena izvršavanja skripti završila, moram da znam i koliko plain text mailova neke standardne veličine od 1800 karaktera može da se pošalje za 30s recimo, koliki je max_execution_time, tako što bi se koristila php mail() funkcija? To ću morati sam po svoj prilici da isprobam 🙂 Ima da se spamujem, pa da izbrojim koliko je mailova stiglo 😀

U krajnjem slučaju, da li bi moglo da se napravi da se pošalje samo jedan mail, a svi pretplaćeni da se strpaju u BCC, pa nek mail server razdeli? Jel postoji neki limit broja e-mail adresa koje se mogu staviti u BCC?

Poslednja izmena:
Ajde kad ste se vec uhvatili price o mailing listama, mene zanima da li postoji neki *specijalni* HTML kod koiji moram da pravim kako bi ljudi dobijali klasicne HTML newslettere?
Znaci ono - stranica sa tekstom, slikama, ista stvar koju dobijamo u ogromnim kolicinama od raznoraznih kompanija.

Imam na svom hostingu CPanel i kron tamo, ali mene zanima pravljenje tih web aplikacija koje se ne oslanjaju na bilo šta sem na sam PHP jer to omogućava lako prenošenje sa servera na server.

OK, da bi se sad ta jednačina oko vremena izvršavanja skripti završila, moram da znam i koliko plain text mailova neke standardne veličine od 1800 karaktera može da se pošalje za 30s recimo, koliki je max_execution_time, tako što bi se koristila php mail() funkcija? To ću morati sam po svoj prilici da isprobam 🙂 Ima da se spamujem, pa da izbrojim koliko je mailova stiglo 😀

U krajnjem slučaju, da li bi moglo da se napravi da se pošalje samo jedan mail, a svi pretplaćeni da se strpaju u BCC, pa nek mail server razdeli? Jel postoji neki limit broja e-mail adresa koje se mogu staviti u BCC?
Ne znam sta da ti odgovorim na sva ta pitanja. Ja bih krenuo od pregleda PHP-a kroz phpinfo(), a dokle bi stigao .. 🙂
U jednom trenutku je i moja ideja bila napraviti neku mailing listu, ali sam vrlo brzo odustao od toga iz 2 razloga.
Prvo: bolje je izmisljanje tople vode i energiju za to usresrediti na sajt na kome radis i njega unaprediti (mislim ostale delove koji nisu mailing lista).
Drugo: stvarno ima mali milion tih scripti na netu, od malih prostih funkcionalnih do megalomanskih projekata na kojima rade timovi ljudi.
Jel ionako ces na kraju barem malo morati cackati i prilagodjavati te scripte svojim potrebama, a usput ces pokupis neke fore i ponesto novo nauciti.
poz

Poslednja izmena:
Ajde kad ste se vec uhvatili price o mailing listama, mene zanima da li postoji neki *specijalni* HTML kod koiji moram da pravim kako bi ljudi dobijali klasicne HTML newslettere?
Znaci ono - stranica sa tekstom, slikama, ista stvar koju dobijamo u ogromnim kolicinama od raznoraznih kompanija.
Nije jednostavno odgovoriti.
Sem slanja headers u mailu kao npr. ovih:
$headers = "MIME-Version: 1.0" . "\r\n";
$headers .= "Content-type:text/html;charset=iso-8859-1" . "\r\n";
$headers .= "From: <[email protected]>\r\n";
Sam HTML kod za te obogacene newslettere mailove mora biti vrlo HTML striktan.
A tu je problem i prilepljivanje slika i njihovo slanje.
Vec se ne secam, znam da sam imao problema sa slikama ali sve se na kraju resi posle malo cukanja po googlu.
Ako ti ne trebaju slike za pocetak sa gore navedenim headerom mozes da pravis mailove sa tabelama, borderima, pozadinama u boji i slicno.

Poslednja izmena:

Tu može da se ide na dva načina - ili da budu enkodirane u okviru stranice ili bolje da se pozivaju sa Interneta, kao što svi i rade.

Nije jednostavno odgovoriti.
Sem slanja headers u mailu kao npr. ovih:
$headers = "MIME-Version: 1.0" . "\r\n";
$headers .= "Content-type:text/html;charset=iso-8859-1" . "\r\n";
$headers .= "From: <[email protected]>\r\n";
Sam HTML kod za te obogacene newslettere mailove mora biti vrlo HTML striktan.
Vec se ne secam, znam da sam imao problema sa slikama ali sve se na kraju resi posle malo cukanja po googlu.
Ako ti ne trebaju slike za pocetak sa gore navedenim headerom mozes da pravis mailove sa tabelama, borderima, pozadinama u boji i slicno.

E pa to je problem sto mi trebaju i slike.

haha sećam se toga 😀

Nazad
Vrh Dno