Šta je novo?

Mail server

Filipenko666

Cenjen
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poena
169
Treba mi strucna pomoci, predlog, savet i ako neko ima funkcionalno i bezbedno resenje.

Mail server je neka malo bolja masina koja je na Slackware-u (na njemu je exim). Na njemu je RAID1 - mirror (mozda i softverski). Vrlo je bitna komunikacija putem maila i da sve to radi korektno. Sve je to nekako namesteno da postoji i web interface u vidu vexim-a.

Na koji nacin bih mogao da odradim redundansu u slucaju crkavanja postojeceg? Kapiram da je tesko izvesti da postoje 2 takva pa da se radi load balancing ili slicno. Da li moze i kako (korak-po-korak) da se odradi kloniranje logicko diska (raid1) na neki drugi disk koji bi se zatim stavio u neku slicnu masinu (chipset, lan...) i digao mail server u offline rezimu zbog probe. U slucaju otkaza prvog mogao bi se zakaciti ovaj drugi, jedino ne bi imao sacuvane pristigle mailove u medjuvremenu, ali to ionako imaju korisnici na lokalnim masinama.

Ili imate bolji predlog?

Tebi treba "High Availability" Cluster od 2 nod-a.
Jedan nod ce da bude activan drugi pasivan. U slucaju bilo kog problem na prvom nodu (sw ili hw) drugi nod ce da automacki podigne servis i nastavi sa radom. (Imaces downtime < 1min)
File system bi trebao da bude drbd koji ce da se postara da uvek sve bude sinhronizovano izmedju 2 nod-a.

E sada ne znam kako Slackware stoji sa HA Clusterima i drbd-om. Ali ako zelis iole miran san to bi trebalo ovako da se uradi.

Ovo što kaže Stator je verovatno bolji metod
Moj SQL server je "obezbeđen" na način koji ti imaš na umu, tj. sve ovo može i kod tebe da se primeni
1. Imam kloniran RAID sistem - Acronis Backup and Recovery
2. Svaki dan se noću automatski pravi backup SQL podataka - SQL Enterprise Manager
3. Posle toga se automatski kopira taj SQL backup na mrežni računar
4. Imam komp spreman za slučaj otkazivanja, na koji je Acronis Universal Restore opcijom vraćen taj image sistema, sređeni drajveri i ostalo
5. U slučaju otkazivanja, izbacujem postojeći, ubacujem novi, vraćam SQL backup od prethodne noći, i to je to - max 30 minuta posla
6. Gube se podaci što je urađeno u toku dana, međutim ne vidim način kako da se i to obezbedi, s obzirom da SQL server ne sme da se koristi dok se pravi backup

Poslednja izmena:
@ciki022

Ako imas mogucnosti probaj sa mirror-ingom ili eventualno ako imas 2012 AlwaysOn

@zver
Rečeno mi je tako, a i koristi se SQL Server 2005 na main serveru od 2008 godine a SQL 2000 na back office serverima od 2006
Možda to može sa novim verzijama

Slazem se sa Statorom za DRBD.
Slackware + exim... ne znam bas da li je mssql u toj prici....

Nazad
Vrh Dno