Šta je novo?

Magnetna zastita (FX4021)?

Lost GhOsT

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poena
630
Dakle, nameravam uskoro da pazarim 2.1 sistem do ~100e... Za oko mi je zapalo nekoliko modela ali ovaj posebno: Altec Lansing FX4021 :).

Zanima me da li ima magnetnu zastitu jer ce vufer biti u polici ispod tv-a i veoma blizu kucista racunara ?

Ukoliko ne poseduje slobodno preporucite drugi model :D.

misim da poseduje, skoro sam ubedjen u to...ja imam te zvucnike i uvek mi stoji telefon pored njih i nikad se nisu culi usled slanja magnetnih talasa telefona.

Ovo sam pronasao u specifikaciji na internetu.
Kod:
    * Manufacturer: Altec Lansing
    * Manufacturer Part Number: FX4021
    * Manufacturer Website Address: www.alteclansing.com
    * Product Name: FX4021 Speaker System
    * Product Type: 2.1-channel Speaker System
    * Speakers Details: 2 x Satellite
    * System Power: 46W (RMS)
    * Controls: Volume
    * Shielding: [b]Magnetically Shielded Satellite[/b]
    * Interfaces/Ports: Headphone Jack
    * Dimensions: 7" Height x 3.2" Width x 2.3" Depth - Satellite, 13.6" Height x 8.6" Width x 8.6" 
      Depth - Subwoofer

Sateliti su zasticeni, ali vufer ce biti bas ispod tv-a :trust:...
Da li se vufer uopste magnetno zasticuje i kolike to veze ima (nisam imao prilike da cujem kakve su indikacije zvucnika bez magnetne zastite, tako da prakticno ne znam ni kako se to manifestuje :D) ?

Poslednja izmena:
Mislim da wooferi nisu magnetno oklopljeni ja imam vs4121 koji stoji ispod monitora (jedno vreme je stojao i ispod tv kod devojke i nikakvih manifestacija nije bilo)
a odogovor na zadnje pitanje nem pojma posto ni ja ne znam kako se manifestuje :(

Posto imam doticne zvucnike fx4021 mogu da ti kazem da su sateliti magnetni zasticeni. Ne smeta im telefon u blizini,a ne prave smetnje monitoru. Sto se woofera tice on nema nikakvu zastitu pa kad stavis telefon u blizini pojacivaca na wooferu cuje se onaj tipican zvuk. Mada sistem nije nista posebno,dobar jeste ali ne osecam neku znacajnu razliku u kvalitetu zvuka i snazi izmenju ovih mojih i nekih jeftinijih od 60-ak evrica:smash:

Nepostojanje magnetne zaštite se manifestuje tako što ukoliko zvučnik stoji blizu TV-a dobijaš raznobojne fleke po površini ekrana, naročito po uglovima koji su blizu zvučnika. Razlog je taj što magnet iz zvučnika skreće snop koji katodna cev baca na ekran.
U slučaju CRT monitora ta pojava je slabije izražena jer su su oni sami po sebi već prilično dobro magnetno oklopljeni (bar kvalitetniji modeli).
Jedna od posledica ukoliko je zvučnik jako blizu kućišta može biti i gubitak podataka na HDD-u jer magnet iz zvučnika može da izazove razmagnetisavanje ploča.

E sad, bezbedna udaljenost neoklopljenog zvučnika zavisi od njegove snage, odnosno snage magneta u njemu (što je obično u vezi). Nekad može biti 10-tak centimetara, a nekad znatno više. Meni B&W DM-305 zvučnici izazivaju pomenute smetnje na TV-u ukoliko su na manje od 1 metar od TV-a. Doduše zvučnici su prilično jaki i nisu reprezentativni u smislu poređenja sa kompjuterskim sistemima. Magnet na njima je sigurno jači od onog u vuferima 95% kompjuterskih sistema.

B&M i bilo koji kompjuterski sistem su kao nebo i zemlja u svakom pogledu, njihov magnet(a kamoli zvuk) ne mogu da se porede sa prdavcima iz 2.1 i 5.1 sistema. Naravno da i zahteva vise slobodnog prostora, ne samo zbog magneta i smetnji, vec i radi prostiranja zvuka. Ali vredi, zar ne?;) Svi wooferi iz kompjuterskih sistema naravno reaguju na frekvencije telefona, jer nisu nikako zasticeni, jos ako su plasticni...jedino su poneki sateliti zasticeni, a i kod njih su magneti samo nekoliko Oz-a, pa se tesko i osete ove smetnje na neku pristojnu daljinu.
Btw, zar je dotle bas doslo sa nedostatkom prostora da se woofer stavlja na policu?,)

Videces kada ih budes postavio. Cak i ako nemaju zastitu, mozda ti nece praviti problem.

Nazad
Vrh Dno