Šta je novo?

"Made in China" - sve veci problem!?!

uNesc0

Slavan
Učlanjen(a)
29.04.2004
Poena
319
Ne znam da li ste primetili (sumnjam da niste) da sve vise proizvoda ima nalepnicu "Made in China". To je stvar koja meni poslednjih par nedelja,meseci,godina tako ide na zivce da je to nenormalno. Cim vidim Made in China odmah na taj proizvod gledam kao na neki jeftin komad plastike!

Na primer: juce kupim kuciste Chieftech i na kutiji pise velikim slovima GERMANY. Rekoh, hvala bogu da nesto ne dolazi iz Kine. Kad posle nekih sat-dva primetim da ispod u dnu pise Made in China.

Pa dokad bre. Ima li iko da nesto ne pravi u Kini? Via je pocela i cipsetova da pravi u Kini. Za sada sam video da na juznom mostu 8237 pise velikim slovima CHINA. Do sada je tamo pisalo TAIWAN.

They works for next to nothing! They took our jobs!

I sta mozes da ucnisi? :roll:

Najjeftinija radna snaga, najpovoljniji uslovi od strane drzave (dobro, nisu bas, ali uz ono prvo ispada i ovo drugo...).....iznajmis celo selo, odneses masine i proizvode sta ti kazes....za male pare...skoro pa za "shaku rize"...

Ma moze da bude i sa Marsa, naravno ako radi kako treba.

znas kako glase glasine: krene brod iz kine sa gomilom cipova i stampanih ploca i dok dodje do evrope eto maticnih ploca i grafickih karti :)

E sada ****** sto smo mi ponosit narod pa nedam da nas neko isplatise za 30 € mesecno to je druga stvar :)

Primanja su im kao penzije u vreme Milosevica.

Ma da moze da se pravi i u Palestini, ali dok god je taj proizvod dobar.

Sad, radi se o tome sto proizvodi iz Kine NISU DOBRI. Pogledajte samo kakvu plastiku oni stavljaju! Ja mislim da bi i najveci CHIFUT (cicija) stavio bolju plastiku. Razumem ja - smanjenje cene, ali ****** na celoj plastici ustedi nekih 10-20 centi sto je ja mislim na 50 € stvarno smesna suma. "Nemam ja nista protiv Kineza" (samo se salim - mrzim ih), ali to sto ceo svet radi to je smesno. Svi otvoraju fabrike kod malih zutih i tamo prave neke smesne "plastikanere" on kucista, kamera, telefona itd...

Nemoguce da vam ne smeta kad u ruke uzmete Nemacki HP digitalni aparat koji ne smete ni da stisnete zato sto hoce da se slomi sam od sebe! Na njemu naravno pise Made in China.

Interesuje me samo ako na kutiji on maticne pise "Made in China" da li to znaci da je cela maticna sklapana u Kini ili to valji samo za pakovanje? Sa li to vazi i za graficke i td... Ovo pitam zato sto 90 % proizvoda je IZ KINE.

Rasmislite malo o svemu ovome!

Ja sam imao abit nf7s v2.0,made in taiwan,i riknula mi posle mesec dana...onda sam uzeo an7,kinesku,i da kucnem o drvo...

Ceo svet je propao kada sam (nazalost) kupio Dr. Martens cizme - Made In China :( naravno - cena je bila visa nego za prosli 'Made In England' par kupljen pre nekih 5-6 godina, koza i djon su losiji... :(

Proizvodnja se ne seli u Kinu zbog smanjenja troskova kako se to lepo napise - nego radi povecanja zarade...

milanbb je napisao(la):
Ceo svet je propao kada sam (nazalost) kupio Dr. Martens cizme - Made In China :(

:D :D :D

Ma sta vam je ljudi, sta fali proizvodima iz kine, evo npr moj Palm je made in china a radi kao besan. Nije bitno gde se proizvodi, nego koja firma proizvodi, tj kakva je kontrola kvaliteta.

Geek_master je napisao(la):
:D :D :D

Ma sta vam je ljudi, sta fali proizvodima iz kine, evo npr moj Palm je made in china a radi kao besan. Nije bitno gde se proizvodi, nego koja firma proizvodi, tj kakva je kontrola kvaliteta.

Tacno tako, zapadni brand name proizvodi made in kina su sasvim ok kvaliteta, a bogami i poneki kineski brand name proizvodi npr chieftec.

Onda sam ja lud :zgran: . Sta god da uzmem u ruke odmah primetim da je plastika odvratna i posle par sekundi trazenja primetim velikim ili malim slovima Made in China. Najvise sam se iznervirao oko HP-ovog digitalca 735 placenog 190 € koji je napravljen kao neka igracka. Ipak to je Nemacka firma (ili Holadska, nebitno)!

Pre nekoliko godina dobio sam Game Boy Color is USA. Znate sta je pisalo na njemu? MADE IN JAPAN. I Jos uvek radi... Moj drug je kupio skoro isto kad i ja, i njemu je rikno pre 2 godine. Znate sta je pisalo na njemu? MADE IN CHINA. Pa sada vi vidite...

LiquidPlasma je napisao(la):
Pre nekoliko godina dobio sam Game Boy Color is USA. Znate sta je pisalo na njemu? MADE IN JAPAN. I Jos uvek radi... Moj drug je kupio skoro isto kad i ja, i njemu je rikno pre 2 godine. Znate sta je pisalo na njemu? MADE IN CHINA. Pa sada vi vidite...

Počinjem da se plašim za te tvoje komponente u potpisu: Asus 52x32x52*Pioneer 107BK*Creative Live! 5.1*Logitech MX310-via USB*Altec Lansing AHS-502*Chieftec 420W. :D:D

@notax: Don`t go offtopic... Plz

@uNesc0: Pa idi u Japan i uzmi nesto tamo, jer tamo sigurno neces dobiti MADE IN C(S)HI(T)NA.

uNesc0 je napisao(la):
Onda sam ja lud :zgran: . Sta god da uzmem u ruke odmah primetim da je plastika odvratna i posle par sekundi trazenja primetim velikim ili malim slovima Made in China. Najvise sam se iznervirao oko HP-ovog digitalca 735 placenog 190 € koji je napravljen kao neka igracka. Ipak to je Nemacka firma (ili Holadska, nebitno)!

Pa ti HPovi su krsh... bolje da si uzeo nekog musteka, platio bi jeftinije, ali bar bi znao da te nisu zeznuli ;)

LiquidPlasma je napisao(la):
@notax: Don`t go offtopic... Plz

A kako je moj post off-topic ???
Pa, naveo sam veći deo tvog potpisa, pošto je to sve proizvedeno u Kini.
BE SCARED !! :D:D

Ne znam cemu tolika frka da ce nam oteti posao, pa mi smo placeni skoro kao oni.
Skoro je na Anandu bio "putopis" odnosno reportaza iz jedne od Abitovih fabrika za sklapanje ploca i grafickih kartica, koja se nalazi u Kini. U tom tekstu se pominje prosecna plata za tehnicara (znaci fizicko sklapanje ploca - ubadanje lezista za AGP, PCI, DIMM i sl. ili samo odokativni pregled ispravnosti ploce) oko 100$ mesecno.
Otprilike tolika, mozda malo veca, je plata tehnicarima u Blue Star-u u Arilju gde se sklapaju memorije i TFT-i koji idu na zapadno trziste - najvise u Nemacku (xelo, Blue Star sl. brand-ovi) - skart ostaje kod nas.
Ako smo isto placeni sto jos neko ne bi otvorio fabriku ovde. Sad, sto od 100$ ne moze da se zivi to je druga (duga) prica.

Pozdrav...

Pa ako smanjis troskove proizvodnje, automatski povecavas i zaradu! Sta je sad tu problem? Da se sve to ne pravi u Kini cena bi bila dosta veca upravo zbog vecih troskova (vecih plata). Nadjite mi 2 identicna proizvoda: 1 made in USA 2. made in China, a da imaju istu cenu.

Zanimljivost: Corsair ima fabrike samo u Kaliforniji. Ne znam odakle nabavljaju chipove ali moduli se prave, testiraju i uvoze samo iz USA. Mora da je neka visoka automatizacija na delu jer je kontrola kvaliteta glavna stavka u troškovima izrade (i u Arilju mašina puni pločice i lemi)...

@notax: MX310 ~ Kina :wall: ,Tastatura ~ Kina :wall:
Za 5.1 ne znam (mrzi me da vadim) a slushke nemam pojma, nigde ne pishe, al su do yaya + 2 god garancija.

Pa, to je to. Dodaj još ostatak iz onoga što sam quotovao: napajanje, Pioneer 119. :D

Pa dobro je i da ima tako inace mnogi danas nebi imali comp.

Stvarno smesne stvari se ovde cuju :)

Spominje se iznajmljivanje celog sela sto je otprilike zaista i tako. A sa druge strane kao ti kinezi stavljaju losiju plastiku od one koju stavljaju njihove zapadne kolege? Pa ne mislite valjda da neki tamo totalno neuki Kinez ume da zakine na plastici i menja referentni dizajn? Pre ce biti da mu zapadni gazda donese sve komponenete, a njegov posao je da obavi jednu od brojnih operacija u procesu asemblaze tako da najcesce nema i pojma cemu sluzi taj proizvod u cijoj prozivodnji ucestvuje ili uopste i ne vidi finalni proizvod nikada u svom zivotu.

Problem je u tome sto svi hoce ono sto je do juce kostalo 500$ sada za 150$. Smeta krckava plastika na notebook-u - nema problema eno ga u cenovniku domaceg distributera IBM T42 za 3.5k eura (koji btw cisto sumnjam da je proizveden u Americi nego uobicajeno - na Dalekom istoku).

Hocete kvalitetan digitalac, koji se ne guli, ne lomi i sta ja znam - eto vam S50 za 500e on je u metalnom kucistu...

Evo mi ga ovde externi Leadtek TV tuner. Iznenadio sam se kada sam video da je plastika od koje je kuciste izradjeno izuzetno kvalitetna, masivna metalna stopa - ali kosta skoro 100e...KWorld je 35...

A i ti proizvodi koji su najvisa klasa se prave opet u toj nesretnoj Kini. Jednostavno zna se kada se radi kvalitetno - kada to ima ko i da plati. Totalno je smesno ocekivati od digitalca koji kosta 100-tinjak eura, pa je jos i HP-ov da valja... Svi bi da prodju jeftino, da kupe Samung TV, a da bude isti kao Sony - toga nema...Da ima Sony ne bi postojao.

Vrh Dno