Šta je novo?

Macro extension tube - podesavanje?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Probao sam danas da namestim macro extension tube, ali nisam uspeo. Uradio sam ono sto je neophodno. Zakljucao sam blendu preko DOF preview dugmeta, postavio sve to i vidim sliku na ekranu, ili preko viewfinder-a, medjutim kada okinem sliku dobijem poruku da ne postoji kontakt izmedju kamere i objektiva i da probam da ocistim. Slika nije sacuvana u aparatu. Sta da radim da resim ovo?

Prebaci u M mode iliti jos bolje procitaj uputstvo za upotrebu.

Nece. :/
img0414-copy.jpg

Poslednja izmena:
Izgleda da je tube neispravan. Ne znam kako je moguce da nesto sto nema u sebi nikakvu elektroniku, bude neispravno, ali izgleda da jeste. Posle milion kombinacija i pokusaja, na kraju sam uspeo da napravim nekoliko fotki, po sistemu, jedna uspe, pa onda 20 puta nece. Onda sam provalio da kada gledam kroz viewfinder, parametri se pale i gase u nekim nepravilnim intervalima, sto verovatno znaci da aparat tako gubi i vraca kontakt sa tube-om. Posle sam pokusao da okinem fotku u trenutku kada parametri stoje i radi. Naravno kada stavim direktno objektiv na aparat sve radi normalno. Probao sam da vidim da li negde nesto klacka, pomera se, nestoji kako treba, ali nisam nista primetio. Sve naizgled stoji kompaktno i kako treba, ali ocigledno nesto ne radi kako treba.

Bad Habbit ima 600D. Ja sam na 350D i 7D koristio razne tube - i ove za Canon i plasticne Pentaconove za m42 i nikada nisam dobijao takvu gresku. Na 600D nikada nisam koristio. Mozda postoji verovatnoca da 600D tako reaguje kad nema vezu za objektivom... da se to negde u meniju treba iskljuciti (provera aparata da na kontaktima ima nesto navrnuto). To bi bilo najbolje, pa ako neko sa 600D ima iskustva...

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Mislim da je ipak ovaj tube neispravan. Da je neka nekompatibilnost u pitanju, ne bi onda nekada radio, nekada ne. Ovaj uspe da okine po neku sliku, ali po sistemu 20 puta nece, pa jednom hoce. A posto sa objektivima sve funkcionise normalno, onda je najverovatnije nesto do samog tube-a.

Tube ti je ispravan , to je do 600d, meni se to isto desavalo pa sam promenio aparat sad imam Canon 650 D i sve je ok

Ali ne razumem kako ona nekada hoce, nekada nece. Ako ne podrzava tube, onda bi trebalo da nece i kraj. Ovako, cudno deluje. I jel postoji neko resenje, osim promene aparata? Neki firmware update, ili nesto slicno?

Ima resenje a to je da kupis tube sa kontaktima

To nisu kontakti. Tube sa kontaktima kostaju bar 4-5x vise od onih bez...

Čisto reda radi da se i ja javim, takođe imam 600D i one najjeftinije tube, nikad nisam video dotičnu grešku. Kod mene radi sve bez problema.

Ja sam probao bar 10 razlicitih najjeftinijih tuba na raznim telima i nikada problem nisam imao, pored toga sto su neupotrebljive za realno fotkanje :)

Do skoro su tube sa kontaktima bile preko 100e, ali srecom su se pojavile i poor man's varijante, pa ih ima vec od 30ak eura...

Nazad
Vrh Dno