Šta je novo?

MacOS X za x86 machine download :D

silverglider

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
30.07.2000
Poena
770
Tacnije, Darwin, kao srzz MacOS X-a, koji je OpenSource, pa samim tim i free za download sa Appleovog sajta; preciznije, naci cete ga na ovoj lokaciji (ima i ISO format i tarball arhiva).

Baj d vej, pre nego sto pohrlite svi da instalirate MacOS X na svom PeeCeeju, obratite paznju da ovaj release ne radi na amd i via baziranim masinama (tako bar ljudi kazu, probacemo). Inace, preporucuju Intel 440BX kao provereno resenje, na kojem sve radi :D

Da cuo sam da postoji instalacija na IBM kompat. masinama ali bolje da se ljudi ne pale:p. Koliko znam nema nista od Gui -a. Radi samo u komandnom rezimu.

Nope, XFree86 v4.1.0 je u okviru instalacije - dakle, osnova je tu, a na samom sajtu je link za v4.2.0 (izasao je prvo bas za Darwina); cini mi se da svakome ko je makar i malo imao posla sa instalacijom linuxa stvari izgledaju jasne.

Evo bas sam skinuo ISO i sada idem da ga narezem; ako nadjem vremena veceras, pozabavicu se malo oko instalacije ... pa ce postujem rezultate.

silverglider je napisao(la):
Nope, XFree86 v4.1.0 je u okviru instalacije - dakle, osnova je tu, a na samom sajtu je link za v4.2.0 (izasao je prvo bas za Darwina); cini mi se da svakome ko je makar i malo imao posla sa instalacijom linuxa stvari izgledaju jasne.

Evo bas sam skinuo ISO i sada idem da ga narezem; ako nadjem vremena veceras, pozabavicu se malo oko instalacije ... pa ce postujem rezultate.

Obavezno javljaj! Ako imas mogucnosti (ne znam koja ti je masina) probaj i na AMD+VIA kombinaciji. Naravno interesuje me da li ce da radi softver a i kako.

Ovako, ovo je rezultat prvih pola sata-sat :D

-> KT-266A: za sada ne radi ... "kernel panic" ...
-> i815: nisam jos probao :D
-> iBX: izgleda da ce da radi; imao manjih problema; nestrpljivo sam preleteo install.txt gde pise da darwin NE treba instalirati na HFS particiju (nisam video ono "NE"), pa je sat vremena posla (defrag, resize part, create HFS, ...) bacen niz vetar. PLus sto moram da otvaram pa otkacinjem disk sa Promisa na ATA-33, pa onda bajo ponovo (sto je brzo, to je i kuso) ...

Tako da odlazem sve za sutra-prekosutra (posto me mrzi u ovo doba noci da srafcigerisem); taman da proverim postoje li kakvi genericki drajveri sa kojima bi via mogla da se potera. Treba imati na umu da je ovo poteklo od applea, koji ionako ugradjuje ogranicen spektar komponenti i nije imao potrebe da ugradjuje gomile drajvera za xy stvari. Medjutim, kako to sve potice od BSD-a, mozda bi moglo nesto da se 'sredi'.

lepo je to probati ... ali poshto je to ionako zasnovano na freeBSD-u onda skinite FreeBSD 4.5 Release, juche objavljena finalna verzija, i upoznajte pavi system !!!

Izgleda da ce biti za**bana situacija. Core sadrzi podrsku samo za uzak spektar hardvera. Treba cak sa apple sajta skinuti "3rd party disk" za podrsku za ATI, nVidiu, Adaptec, ...

Izgleda da cu morati za vikend da sklepam jednu "cistu" masinu, BX, bez Promisa, Ati, CD, ... pa da vidimo sta i kako. Verovatno Apple nije hteo da se to rasiri suvise na PC, nego da kaze "ako hocete sve ovo i jos vise, kupite Mac" :D

P.S.
Probao sam i na Ali Magick cipsetu -> mrka kapa.

P.P.S.
Nije podrzan boot sa SCSI CD-ROMa ?!?

P.P.P.S.
Ovo je Darwin build 1.4.1 -> zafrkavacu se jos sa njim, ali mislim da cemo morati da sacekamo neki noviji build, sa sirom podrskom za hw.

Izvukao sam ovu thread iz naftalina, ali bolje tako nego da zapocinjem novi. Da li se desavalo nesto po ovom pitanju u skorije vreme? Pre par nedelja sam video da neki najavljuju PPC emulator za PC, ali jos nista od toga.

Silvere proveri da li radi za I815 [ako si u prilici naravno] - da se ne cimam za dz....

Auuuuu, rekao ajde da jos jednom pogledam ovaj thread[jer sam prvi put samo letimicno presao preko istog] i tek sam sada provalio od kada je ovo.... nego da li to chudo izgleda isto kao i pravi OS 10, meni je najbitniji look.

Amon_Ra je napisao(la):
Auuuuu, rekao ajde da jos jednom pogledam ovaj thread[jer sam prvi put samo letimicno presao preko istog] i tek sam sada provalio od kada je ovo.... nego da li to chudo izgleda isto kao i pravi OS 10, meni je najbitniji look.

Mac-look možeš da podesiš i u Win-u, Linux-u ili AmigaOS-u. U principu ova dva poslednja su derivati iste stvari kao i MacOS: Unix-a...

Obavezno javljaj! Ako imas mogucnosti (ne znam koja ti je masina) probaj i na AMD+VIA kombinaciji. Naravno interesuje me da li ce da radi softver a i kako.
Ja sam to probao još ranije, i nije radio na AMDu i VIA chp. :( a neće ni pod VMVareom FX

delimir je napisao(la):
Mac-look možeš da podesiš i u Win-u, Linux-u ili AmigaOS-u. U principu ova dva poslednja su derivati iste stvari kao i MacOS: Unix-a...

Verovatno si mislio da na Win-u mogu preko StyleXP-a... ja sam mislio bas Unixoliki OS 10, sa sve onim neprevazidjenim look-om :)

Amon_Ra je napisao(la):
Verovatno si mislio da na Win-u mogu preko StyleXP-a... ja sam mislio bas Unixoliki OS 10, sa sve onim neprevazidjenim look-om :)

Pa izgled može u potpunosti da se iskopira (ikonice, GUI, wallpaeri). Ono što kažu krasi MacOS jesu neke osobenosti tipa: diskovi na desktopu, linija sa padajućim menijima na vrhu ekrana itd...U principu sve to imaš i u Linux-u ili AmigaOS-u tako da i ne vredi nešto seći vene oko toga. Jednostavno i jedna i druga koncepcija podređene su što efikasnijem obavljanju svakodnevnih zadataka, a koja je bolja je, moglo bi se reći, stvar navike. Veruj mi da, iako sam ko-zna koliko radio na Amigi, sada kada sednem za AmigaOS pomalo mi je neobično :(

Jel moze to da radi na P4 cipsetima ?

BTW ako moze, od koga onda ja mogu da preuzmem disk ? Please ?

Look moze da se iskopira ali "feel" rada sa Macom (ili Amigom sve jedno) pod Windowsom/Linuxom nikako ne moze.

Nemojte se mnogo muciti oko ovog Darwina, kao sto je receno u pitanju je samo Mac-ov kernel plus dodatni programi, prakticno preuzeti iz FreeBSD-a. Ono sto je najvaznije -- Mac-ov GUI -- necete dobiti :(

E pa to je ono sto sam ja hteo... kada bi barem nabavio neku themu koja ima onaj trip da vidis prozor ispod prozora - ako me kapirate sta hocu da kazem, e to bi bilo cool.

Ako je stvar samo u izgledu, onda to mozete da resite raznim "skinovanjem" u razlicitim operativnim sistemima. Sa razlicitim rezultatima, dakako, u zavisnosti od kvaliteta resenja.
Meni licno bi bilo mnogo vaznije da mogu da poteram mac programe na tome, a ne look. Medjutim, u nedostatku carbonlib-a i ostalog ...

Darwin je samo srz MacOS X-a koji se bazira na BSD-u i Mach kernelu. E, upravo je u tom kernelu problem. Mach se koristio nekada za mkLinux i jos neke distroe i razvoj mu se zavrsio davno (bese '94 ili '96). Bas zato ga je Apple preuzeo, sredio i dodao podrsku za hardver koji oni ugradjuju. Da je Apple preuzeo kernel koji koriste klasicni linux distroi (Torvaldsov), morao bi da se pridrzava i nekih pravila vezanih za njega. Medjutim, odlucili su se da iskopaju napusteni projekat, obrisu prasinu sa njega i unaprede. Dakle, sto se tice drajvera za cipsetove, kontolere i sve ostalo (sem grafickih karti), taj Mach kernel podrzava samo onaj PC hardver koji je bio aktuelan do te '94 ili '96. Tako se Apple i osigurao da ce njihov OS raditi samo na njihovim masinama. Nisu ni oni glupi.

Disk sa tim darwinom (1.4.1) sam poslao Nesi, a sta je on sa njime dalje uradio ... :D

Shale je napisao(la):
Probaj program Glass2K...
Ajd...

Hvala Shale! Uspelo je sa ovim programcicem, samo je bedak sto ja imam budjavu S3Trio kartu, pa mi se strelica maximalno uspori. Jos jednom puno hvala, odlicno je!

Koga interesuje Mac look pod Linux-om, postoji jedna tema za Enlightenment (postoje još dve koje su po meni fenomenalne).

LM, jedna je eMac, a druga (ili druge dve su) BlueHeart.

Što se tiče MacOS-a na PC-u: imam dualku sa BX-om i ATI-ja, pa sam rad da probam ovu kombinaciju, ali me interesuje koliki je download, jer mi je slaba veza.

Pozdrav.

Hem, Darvin je kod mene....pa ako nekom treba...
Btw, SG, odvoj par dana za mene i skupi neku pervrziju od sw-a, eto mene u decembru u Dojclandiji...

Ima tih mac tema za gotovo svaki window manager pod linuxom, isto tako i za win. Meni se licno ne svidja ali ukusi su razliciti

brzi je napisao(la):
Izvukao sam ovu thread iz naftalina, ali bolje tako nego da zapocinjem novi. Da li se desavalo nesto po ovom pitanju u skorije vreme? Pre par nedelja sam video da neki najavljuju PPC emulator za PC, ali jos nista od toga.

bas je feeling kad se nesto iskopa iz dubina benchmarka, pas e onda podcetimo sta je bilo, i kad je bilo (doduse ja josh nisam bio ni registrovan kad je ovo bilo aktuelno :()

Nego moze lina 486-tici? 16mb RAMa

Nazad
Vrh Dno