Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Velike sanse su da bi ti radio iPC 10.5.6

jel mi moze neko objasniti instalaciju ukratko instalaciju snow-a preko USB-a (o tome govorio iwcham na strani 3)? I sta znaci vanilla instalacija? citao sam preko nekih foruma al mi to sve :shock:

PS. ako ima neko linkic proveren, neka mi ga pls posalje na PM :Klanjanje

Vidim da je mnogima u ova srećna praznična vremena teško da kažu par reči pa ajde da ja učinim dobro delo za ovu godinu.

Prvo da vas upozorim odavno sam ispao iz OSX86 zajednice jer sam imao MacBook pa nisam imao takvih problema. Ali pošto sam prodao laptop (jer mi je postao dosadan, sve radi besprekorno) sada me opet nešto vuče da petljam sa istim.

Ne znam da li već imate instaliran OSX ili OSX86 negde ali koliko sam video bez njega ne možete da napravite bootabilan USB jer program koji se koristi za pravljenje bootabilnog USBa je za OSX tako da sam i ja tu lupio glavom u zid. Za koji dan ću naterati ortaka da mi na svom MacBooku odradi to pa ako bude mogao da se izvuče boot sektor ili nešto slično postovaću negde da možete da skinete i odradite sve to iz Windowsa.

Što se tiče samog linka to vam je najbolje da potražite na wiki OSX86 sajtu za vaše računare (desktop, notebook, netbook). Npr ovde ili ovde.

Konkretan primer za moj Dell 1011 ili poznatiji kao 10 mini, potreban je ovaj fajl (koji je za OSX kao što sam ranije napisao pa ne mogu to da odradim trenutno da bi potvrdio da li zaista radi) i kratki tutorial (za koji mislim da je dovoljno jasan da nema potrebe da ga prevodim)

From a OSX computer open disk utility and make a DMG out of you install DVD. Check it for restore and then restore the image into your USB memory of 8GB or more. Open NetBookBootMaker and install in this newly created install USB memory. Insert the USB memory into your mini10v and press F12 at boot to select USB as main boot device. In few short minutes you should be able to see setup screen.

Ako se ne varam VANILLA instalacija znači instalacija RETAIL verzije OSXa bez modifikovanih KEXTova i KERNELA (čije je valjda ime VANILLA) što u prevodu znači kao da instalirate na autentičnu Mac mašinu.

Mislim da je dovoljno od mene za ovu godinu. Pozdrav i srećni praznici (neću reći ono što bi trebalo oko čestitanja praznika da admini ne bi našli zamerku ovom postu pošto su sigurno već ljuti što sam ja odgovorio a oni samo da treba da čitate celu temu a i da se ne uvrede ljudi drugih veroispovesti).

Jel ima sanse da neka verzija proradi na konfi iz potpisa? Tj. iz "Moja masina". ;)

+1 za ipc10.5.6

drugu sa slicnom konfom radilo, samo voodoo kernel obavezno, chip set i to je to. posle darjveri za grafui i zvuk. radi kao sat.

Mac OS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC hardver, tips & tricks

Imam jedno teorijsko pitanje. Da li se Retail Mac OS X teorijski može istalirati na bilo koji računar dokle god se to radi pomoću Chameleon Boot CD-a na kome se nalazi Voodoo kernel i svi kextovi neophodni da bi na tom računaru mogla da se boot-uje instalacija sa diska ili USB-a, a kasnije i OS X sa hard diska?

Jel pod "propisanim" misliš Core 2 procesor, AHCI SATA, USB periferije... ?
A ja pitam jel može teoretski da se instalira na bilo koji komp sa "nepropisanim" komponentama ako se za njih obezbedi podrška u Voodoo kernelu i kextovima na Boot CD-u. Moglo bi se reći da se ne instalira distribucija već se ona kreira kroz proces instalacije i podešavanja sistema.

Sve zavisi od komponenti, to ces svuda procitati. Neces znati da li na nekoj makini radi dok ne probas.

Da li se još neko poigrao sa nettopom Acer D250-1151. Kao i svi ima specifičan hardver, pregledao sam skoro sve forume koje sam znao i na svakom nadjem da su menjali WiFi karticu i mrežna ne radi. Da dodam ne znam engleski.
Wi fi kartica je prepoznata od strane OS X i kaže da je uključena i to je Broadcom 4315 medjutim izgleda da se na Ideneb 10.5.8 ne da podesiti ili ja ne umem.
Mrežna mi je Atheros AR8132 medjutim ni za nju nema leka ni na insanelymac forumu.
Pošto nema mrežne ne radi ni Time mashine.
Sleep funkcije i da se odreknem.
Koliko sam video slična ili gora situacija je i sa Snow Leopardom a i starijim verzijama.
Da li sam napravio neki veliki previd?
Za internet koristim USB TP Linka ali što kažu nije u laptopu.
Ima li neko iskustvo sa ovim periferijama. Da li je moguće da uvek kupim pogrešan laptop? :mad::mad: Ko je imao Mac- zna što sam besan.

iPC OSx86 10 5 6 Universal PPF5 Final

Ta verzija?

Da, mada na tvoju makinu mozes da install iDeneb, kod mene je na AMD-u radio odlicno (AMD690, HD3870), iDeneb ima kexts za 770chipset tako da je mora preporuka iDeneb 10.5.8 ver OSX-a.

Jel moze neko da mi u kratkim crtama kaze koju particiju treba da napravim, jednu ili vise, i ako ima nesto sto bih trebao da znam pre pocetka instalacije i u toku instalacije? Pokusavao sam pre jedno godinu dana da instaliram ali bio je problem nekompatibilnosti, pa sam malo zaboravio neke sitnice.

Pošto vidim da imaš tri hard diska pretpostavljam da ćeš jedan formatirati skroz u GPT particionoj šemi. Znači postavi minimum dve particije, prvu za sistem (tip particije Mac OS extended (journaled)). U suštini sve što treba da uradiš je da budeš siguran da ti je SATA kontroler stavljen u AHCI mod (normalno pre nego što to podesiš, moraš u Windowsu da izmeniš nešto u Registry-u) i da znaš tačne hardverske specifikacije tvoje ploče (koje su tačne oznake mrežne, zvučne...). U instalaciji izaberi Voodoo kernel i drajvere za tvoju mrežnu i zvučnu kartu. Normalno biće potrebno da izabereš i razne patcheve i fixeve, ali ja imam Retail pa sam malo izgubio znanje za to. Mogao bi da istražiš malo za tvoju ploču ili da ti kaže ovde neko ko se više razume.

Nisam siguran sad da li bootloader koji se nalazi na iPC DVD-u može da se koristi za boot sa hard diska. Ako može to bi znatno olakšalo udešavanje sistema za pouzdan rad. Neka neko odgovori ako ne može.

Poslednja izmena:
Nabukodonosor, ne postoji egzaktan način i sistem instalacije, postoje samo osnovne crte kojih se držiš, sve ostalo se svodi na sistem pokušaja i greške.

Ivan je pokušao da ti objasni, malo ga je zapetljao, ali pokušao. :) Moraš da prelistaš ovu temu malo, siguran sam da ćeš naći osnovne ideje kako.

Većina koristi retail MacOS SnowLeo i USB 8+ GB, sa Chameleon loaderom.

Uspeo sam da instaliram iPC ali posle instalacije kada probam da startujem OSX, kaze mi Failed to start cpu 01...rebooting...i resetuje. Ne znam u cemu je problem. Izabrao sam voodoo kernel, sve drajvere kako treba, i ostalo, ali nece.

Mac OS X > Mac OS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC hardver, tips & trick

Jedino što možeš u ovoj situaciji da uradiš, koliko ja znam, je da ponovo pokreneš instalaciju i izavereš neki fix. A prema ovoj poruci jedino predpostavljam da bi trebalo da izabereš "CPU=1 One Core Fix".

install iDeneb, ima noviji kernel.

Sad cu da ga probam.

Inace, uspeo sam da prodjem onu cpu gresku, i posle ucitavanja sa -v, pojavi mi se sivi ekran, pa onda predje sa fade-om u pravi, pa onda plavi u crni, i ostane tako crni ekran, samo reset je opcija. Jel ima tu neke pomoci ili ne?

Prvi put cujem za to. Jel si instalirao drajvere za graficku ?

Naravno. Ati (AMD).

Malopre sam probao iDeneb, i slicno je, dodje do onog sivog ekrana sa jabukom i tu ostane. A nemam gde da ukucam -v da vidim sta se desava.

Nisam siguran da li će ovo trenutno da ti pomogne, ali mislim da je važno da pomenem.

Dakle, da bi Mac OS X pravilno radio čak je važno na koji video izlaz na grafičkoj se priključuje monitor. Ako se spoji na pogrešan onda će se zakucati na plavom ekranu, u stvari to nije zakucavanje nego taj plavi ekran stoji preko desktopa (ako zagledate možete videti slabe obrise desktopa iza plavetnila) i morate da čekete da se monitor ugasi posle vremena koje je podešeno (podrazumevano 3 min) i onda kada pomerite miša i monitor se upali videćete desktop. Ovo se rešava prebacivanjem kabla monitora na drugi izlaz (onda će se plavi ekran pretvoriti u desktop za par sekundi kako i treba).

EDIT: Možda pomogne informacija da sam video na Insanelymac-u jednog člana koji ima Biostar TA770 A2+. Na tom kompu drži XxX 10.5.6 distribuciju

Poslednja izmena:
Tvoja kartica verovatno ima dva DVI izlaza. Ako monitor priključiš na jedan od njih ispoljiće se problem, a ako ga priključiš na drugi neće biti problema (tog koji sam ja naveo). Mac OS X je kod mene u System Prifileru navodio izlaz sa bug-om kako drugi, a normalan kao prvi.

Jeste, to moze da bude...

A ja sam za driver pitao zbog toga shto si mozda stavio pogreshan pa zato ne radi. Zato je najbolje da instalirash sistem samo sa drajverima za chipset pa posle da dodajesh jedan po jedan...

A da li se OS X distribucije razlikuju samo po tome koje drajvere i fixeve imaju u listi da se izaberu prilikom instalacije ili možda i po tome koje od onih osnovnih kextova imaju (tipa UUID, AHCIBlock...,fakesmc, i šta god još)?

Pa ove dve verzije koje sam ja probao imaju uglavnom sve razlicito. Probao sam da zamenim DVI ali onda na ekranu dobijem pola ekrana sivo a pola crno, a na tv-u sve crno. Inace, imam kursor koji mogu da prebacujem sa monitora na tv, znaci kao da radi extended mode.

Taman sam nasao "easy install" combo GA-EP45-UD3LR & neki C2D, kad se pojavise ovi novi i3/i5. Oni jesu novija tehnologija i sigurno su bolji/brzi, ali da li je to primetno i vredno cekanja da se osposobi za SL ?

Nazad
Vrh Dno