Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Takodje, driver nije prepoznavao monitor tako da je radilo samo sa eksternim monitorom, pa je bilo potrebno malo cackanja po konzoli.

Ovo prvi put čujem. Ajde napiši kako si rešio problem čisto ako se još nekome desi da ima ideju šta treba da uradi! :wave:

Instalirao sam Leoparda na Acer 5920g i sve sem LANa sljaka. Drajvera za mreznu nema, a po u sudeci nece ih ni biti.
Da li neko zna za neku PCMCIA karticu koja moze da se kupi kod nas i da sigurno radi u Leopardu?

Rtl8139

Imam DVD sa instalacijom IATKOS 1.00 verzijom Leoparda 10.5.1 (9B18).
U toku instalacije pise da je za Intel arhitekturu, medjutim ja instalirao na AMD racunaru (Asus ploca sa VIA ship seto S-ATA HDD, Ati 9600XP i procesorom AMD64 3200+ i instalacija je prosla bez problema. Da li je to OK?
Posto se ne dize, treba da je greska u bootloaderu, ja sam to instalirao sa Darwin Boot i to MBR

Moja procedura je bila ovakva:
1. podigao sistem sa DVD i pokrenuo instalaciju
2. stisnuo F8
3. upisao -v
4. pocelo podizanje instalacije bez problema
5. otvara se lepi plavi MAC desktop sa gornjim scroll barovima
6. otvaram Utilities menu, brisem disk -erase, zatim pravim particiju, selektujem MBR type partition
7. formatiram particiju u NFS+
8. idem u Darwin Boot podmeni i sad krece procedura gde me on pita hoculi instalaciju bootloadera, pita koliko imam diskova koliko particija. posle mojih odgovora pita hocu li da instaliram EFI emulator, ja kazem YES, (probao sam i sa NO) i kaze da sam uslesno instalirao bootloader
9. izadem iy ovog podmenija i instalacijija mi ponudi da izaberem gde instaliram, mislim na disk
10. izaberem disk koji sam ranije formatiao u NFS+ i selektujem paket za insalaciju
11. i kliknem na instalaciji i to pocinje
12. prvo mi proveri DVD
13. i onda pocinje prava insalacija koja traje oko 15 minuta bez problema
14. insalacija se uspesno zavrsila i racunar se resetuje
15. vadim DVD pre pocetka dizanja sistema
16. pojavljuje se crni ekran na kome blinka kursor u nedogled
17. i sad sam ja tuzan

Gde gresim

da li je moguce da ovaj dvd mozda nije za AMD procesor, ali koji se uspesno instalira. sto sumljam valjda nebi prosao

Imali neko savet

Hvala

Poslednja izmena:
Nije ti dobro instaliran boot loader. Jel imas dual boot ili samo OS X ? Probaj da ubacis Acronis OS selector pa uz pomocu njega da bootujes.

Još nisam pročitao da je neko uspeo da instalira Intel verziju na AMD platformu!

Sada ne znam da li je to u pitanju ili što ne može da pronađe butabilnu particiju. Probaj sam da je aktiviraš...

za delboy-a:
Verujem i ja da boot ne valja. Nema dual boot vec samo OS X, imam jedan S-ATA disk koji sluzi za "eksperimente"...
E sad mi nije jasno kako da ubacim Acronis OS selector, kad imam posle instalacije crn ekran.
Uzgred Probao sam i sa GUID MAP ista situacija kao sa MBR map,

za zendraqla:

To je i mene bunilo pise kroz Instalaciju Intel verzija, a bez ikakvih error-a prolazi instalacija (osim za firewire koga i nemam, sto je logicno).
Iz ovoga bi sledilo da je ova verzija i za AMD, ako je tako, onda je problem u pronalazenju butabilne particije, kako je aktiviram, na koji nacin (Sa windowsom znam) Da li ovo aktiviranje particije se radi pre ili posle instalacije i kako?

HVALA

Poslednja izmena:
@ shin-bojan: ajde ako ti nije tesko napisi koju verziju Leoparda si koristio/instalirao i (ukratko) postupak instalacije, posto ja na ovom mom 5920g nikako ne uspevam to da odradim kako treba

Uzmes Acronis disk director, instaliras na win-u (na tvom ili ortakovom racunaru) i iz njega napravis bootabilan disk na kome ce da bude OS selector. Kasnije butujes tim diskom, iz njega instaliras OS Selector na mbr, i zatim u podesavanjima namestis da se Leopard butuje. Inace mozes odatle i da namestis particiju (primarnu i aktivnu).
Inace iAtkos je verzija iskljucivo namenjena Intelu, stvarno mi nije jasno kako si uspeo da poteras na AMD-u.

@ shin-bojan: ajde ako ti nije tesko napisi koju verziju Leoparda si koristio/instalirao i (ukratko) postupak instalacije, posto ja na ovom mom 5920g nikako ne uspevam to da odradim kako treba

Kaliway 10.5.1.
Ubacis dvd, formatiras particiju, pokrenes instalaciju, izaberes Vanilla-u i drajvere za zvuk, markujes particiju da bi izbegao boot error(bez ovoga neces moci da startujes OS bez ubacenom dvd-a), instaliras paket sa drajverima za graficku i to je to.
Probacu ovih dana da ga update-ujem na 10.5.2.

Da li postoji neki drajver za SATA disk kao kod Windowsa, pa da se ubaci pre instalacije tj. u toku.
Kod mene je takva situacija da i kad hocu da instaliram Windows XP ja moram na pocetku instalacije da stisnem F2, kako bi u toku instalacije ubacio SATA driver, ako to ne uradim nece windows posle da radi. Koliko znam kod vecine korisnika racunara nije takav slucaj. Moja ploca je Asus sa VIA chip setom, verovatno i controler SATA. Mozda je i to problem, mada ne znam.

za delboy:

Sad mi je jasno tvoje objasnjenje, HVALA. Probacu takodje i neki drugi Leopard gde stvarno pise da je za AMD, posto stvano na onom iATKOSu pise da je za Intel, ali prolazi stvarno neverovatno i to me skroz zbunilo.

Poslednja izmena:
Čitao sam da može i iz XPa pomoću disk menadžera da se aktivira Leopardova particija ali ja nikada nisam probao pa ne mogu da garantujem.

boot with install DVD, hit F8 to get the prompt, and type -s to start in single mode.
when it boots to command prompt, type fdisk -e /dev/rdisk0
I am assuming you only have 1 hard drive. If you have more then one, then it could be
/dev/rdisk1 and so on. You will get fdisk prompt. then type "show". Output will look like:
fdisk: 1> print
Disk: /dev/rdisk0 geometry: 24321/255/63 [390721968 sectors]
Offset: 0 Signature: 0xAA55
Starting Ending
#: id cyl hd sec - cyl hd sec [ start - size]
------------------------------------------------------------------------
*1: AF 0 1 1 - 1023 254 63 [ 63 - 390721905] HFS+
2: 00 0 0 0 - 0 0 0 [ 0 - 0] unused
3: 00 0 0 0 - 0 0 0 [ 0 - 0] unused
4: 00 0 0 0 - 0 0 0 [ 0 - 0] unused
See the * before partition 1? That means it is active, ie, bios will try to boot from it. If you don't
see a *, there is no partition set to active, and you won't boot. To set a partition to active, type:
flag 1 (or whatever partition number it is, likely 1)
Then type quit to save changes and exit. type reboot to reboot, remove the DVD and you should
be booting into OSX.

Da li postoje drajveri za Telekomov ruter(MT 882) ?

Da li postoje drajveri za Telekomov ruter(MT 882) ?

To već ne znam. Moraćeš da potražiš!

A pogledao sam na insanely-ju i nema ništa. Ima samo jedno pitanje postavljeno o tome i niko nije odgovorio! Čak je i tema zatvorena!

Uf ljudi ja skinuo neku verziju za amd i kad krene da ucitava stane i ispisuje "waiting for root device" jel moguce da je to zbog sata kontrolera? btw imam neku nf4 plocu.

Svaka cast! Cim se vratim sa posla testiram.

Ajde pa napisi kako da ga konfigurisemo posle da sljaka jer ga ja mucim vec 5 sati bezuspesno.

Poslednja izmena:
Jel'te ljudi!
Jel' moze da sljaka leopard na 32bit sempronu ili bilo kojoj 32bit mashini?
Ako moze, jel' zna neko nekog da je toliko poludeo da je instalirao leoparda na asus eeePC?

Do danas sam gurkao onog Turskog Tigrica na konfiguraciji iz potpisa i sve je lepo radilo ... a onda danas instaliram Leoparda 10.5.2.
I, sve lepo radi, osim grafike. Pri instalaciji sam cekirao Nvidia drajvere za grafiku, ali svejedno ne vidim nigde moju 7300 a rezolucija mi je data samo jedna ... 1024x768. Moze li mala pomoc kako da napravim neki update drajvera i dobijem 1440x900 ?

Jel'te ljudi!
Jel' moze da sljaka leopard na 32bit sempronu ili bilo kojoj 32bit mashini?
Ako moze, jel' zna neko nekog da je toliko poludeo da je instalirao leoparda na asus eeePC?

Može da se instalira na 32bit semprona i na drugim 32bit mašinama!

Ne znam nikoga lično ko je instalirao leoparda na Asus eeePC ali sam video na netu da su to likovi uradili i da je moguće, čemu sam se i ja veoma lepo obradovao.

Jurke je napisao(la):
Do danas sam gurkao onog Turskog Tigrica na konfiguraciji iz potpisa i sve je lepo radilo ... a onda danas instaliram Leoparda 10.5.2.
I, sve lepo radi, osim grafike. Pri instalaciji sam cekirao Nvidia drajvere za grafiku, ali svejedno ne vidim nigde moju 7300 a rezolucija mi je data samo jedna ... 1024x768. Moze li mala pomoc kako da napravim neki update drajvera i dobijem 1440x900 ?

Znam da je smor kada neko kaže da upotrebiš search ali stvarno je pametna stvar jer ne moraš da čekaš na odgovor.

Ali evo i odgovora:

Terminal and type: sudo nano /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist

dodaj ovo:

<key>Graphics Mode</key>
<string>1440x900x32@60</string>

pritisni Ctrl+O da sačuvaš (onda i Enter da bi potvrdio) i Ctrl+X da zatvoriš.

Ili još bolje evo link pa ako naletiš na probleme da možeš da pronađeš i rešenje ;)
http://www.google.com/search?q=cust...ite:forum.insanelymac.com&hl=en&start=10&sa=N

Ali evo i odgovora:

Terminal and type: sudo nano /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist

dodaj ovo:

<key>Graphics Mode</key>
<string>1440x900x32@60</string>

pritisni Ctrl+O da sačuvaš (onda i Enter da bi potvrdio) i Ctrl+X da zatvoriš.

Ili još bolje evo link pa ako naletiš na probleme da možeš da pronađeš i rešenje ;)
http://www.google.com/search?q=cust...ite:forum.insanelymac.com&hl=en&start=10&sa=N

Nasao sam ja to ali mi nesto ne uspeva ... tako da jos nisam resio. U svakom slucaju hvala na pomoci. Mozda samo gresim u kuckanju, ko zna, pokusacu ponovo. Ako je svima resilo problem, nema razloga da ne proradi i kod mene :)
Jos jednom, hvala.

Bem li ga... meni je radilo na Tigru a sada na Leopardu uopšte nemam tih problema jer je automatski prepoznao sve rezolucije :)

Pretraži malo bolje insanly, možda treba kasnije da se promene privilegije ili neka slična glupost!

Nece pa nece ...
Naime, svako od ponudjenih resenja za veci izbor rezolucija koje sam do sada nasao za rezultat su imali nedizanje sistema i stalni restart ... pa onda -x i promenim na staro pa opet tako u krug. Nemam vise ideju sta bih mogao da uradim. Izgleda da sam negde ozbiljno pogresio pri instalaciji jer u System Profiler-u nema da pise 7300GT kao kod Tigrica, vec samo Nvidia 0x10de ... tako da je verovatno do drajvera.

Ja konacno namestih da skoro sve sljaka kako treba samo jos da grafiku promenim...ne moze da skapira 3650 jer je nova jos ne postoje driveri, ne radi ni sa patchevima tako da menjamo za nesto starije... :)

Posle niza bezuspesnih pokusaja da namestim rezoluciju 1440x900 na Leopardu, vratih se jopet na uphuck-a na kome sve savrseno funkcionise, cak i Sweex web cam :) . Naravno, Leadtek TV karta ne radi kao ni kod drugih.
Prakticno jedini problem koji se javlja jeste da se ponekad zamrzne ako kuckam po numerickoj tastaturi, ali to nije tako strasno.
Tako da ukoliko neko zeli da proba Tigra na NF4 i Venice 3200, ova verzija radi.

Posle niza bezuspesnih pokusaja da namestim rezoluciju 1440x900 na Leopardu, vratih se jopet na uphuck-a na kome sve savrseno funkcionise, cak i Sweex web cam :) . Naravno, Leadtek TV karta ne radi kao ni kod drugih.
Prakticno jedini problem koji se javlja jeste da se ponekad zamrzne ako kuckam po numerickoj tastaturi, ali to nije tako strasno.
Tako da ukoliko neko zeli da proba Tigra na NF4 i Venice 3200, ova verzija radi.

Care daj neki link za dl na PM.

Vrh Dno