Šta je novo?

macOS 15 Sequoia

Konačno windows tiling.

RIP Magnet i Rectangle 😟

Game Porting Toolkit 2 bi trebalo da bude sjajno rešenje za Windows igre, nešto kao Proton za Linux, što bi na kraju i Steam, kao i za Linux što je uradio, trebalo da ubaci na platformu.
Na kraju krajeva i da ne ubaci, tu su Whiskey i Crossover, igre uglavnom rade i sada ali neke poput Starfield ne rade, izbacuju da grafička karta nije prepoznata, što bi finalna verzija Sequoie trebala da reši sa AVX2 podrškom.

Game Porting Toolkit 2 bi trebalo da bude sjajno rešenje za Windows igre, nešto kao Proton za Linux, što bi na kraju i Steam, kao i za Linux što je uradio, trebalo da ubaci na platformu.
Na kraju krajeva i da ne ubaci, tu su Whiskey i Crossover, igre uglavnom rade i sada ali neke poput Starfield ne rade, izbacuju da grafička karta nije prepoznata, što bi finalna verzija Sequoie trebala da reši sa AVX2 podrškom.
To su odvojene stvari.
Oni su komotno mogli da izbace GPTK 2 bez AVX2 podrške, što je u neku ruku bilo i očekivano.
Sada kada su Intelu platili za licencu, mogao i Alan Wake 2 da se pokrene (i svi naslovi koji ne rade bez AVX2).

Deluje Apple ne želi da ulaže u razvoj sopstevnih igara (baziranih na Metal-u) već želi da obezbedi što bolju kompatibilnost sa Win igrama.

Pa to i Sony radi sa PSVR2, batalili izgleda razvoj igara za svoju platformu i otišli na kompatibilnost sa PCVR tj. Win igrama.

Već je u Beta 2 fazi, i radi dosta stabilno obizirom da je u ranoj fazi testiranja. Do sada je najviše problema iz domena "Privacy & Security" - aplikacije se žale da nemaju dozvole iako su im date.

Što se mene lično tiče, izgleda da je otklonjen najveći problem koji je počeo još sa Venturom a to je mount problem sa NVMe diskovima na PCIe adapterima (no name, Sonnet, OWC, HighPoint itd.). Dešavalo se da se diskovi "otkače" u toku rada ili ih jednostavno nema od paljenja/restarta računara. Već 12 dana sam na Beti i to se nije desilo ni jedanput.

Pošto već imamo RC verziju, ovo je prvi macOS koji me posle više godina podseća na Snow Leopard - radi ko podmazan.

Ali kako klikbejtuju, "available today, bringing Apple Intelligence", a uđeš i piše "Coming soon" (u 15.1) :ROFLMAO:

Pa nisu slagali…donosi AI, samo nisu napisali kad.😂

Sta nije jasno 🤣

Btw, spomenuh vec u ios temi, mada je ovde prikladnije: Dopadaju mi se notifikacije sa telefona koje stizu na mek iako ta app nije instalirana.
Mirroring radi perfektno (belezi cak i screen time!), mada ne vidim neku veliku upotrebnu vrednost za obicne korisnike. Meni licno znaci za testiranje.

Iskreno, radujem se da vidim taj AI ako ikada dodje, smatram da mu je na meku mnogo veca upotrebna vrednost nego na telefonu.

Meni je iPhone Mirroring ogromna stvar jer sam dobar deo dana na pozivima i iPhone mi služi kao web kamera. Do sada je bilo komplikovano jer ako se poziv oduži na preko sat vremena, nemam upotrebljiv telefon dosta dugo, to je sada konačno rešeno i mogu da imam i telefon i vrhunsku web kameru za koju me većina sagovornika pita koji je model i proizvođač :)

Dobra ideja. Jel imas neki dodatak kojim kacis telefon za laptop ili monitor? Znam da postoji neki belkin ali nisam video da ga prodaju kod nas

Samo što to toliko ždere bateriju, da nije realno. Plus ne radi kada mi je uključen VPN :(

Imam oba Belkin adaptera, kupljena u inostranstvu pošto kod nas nema da se nađe. Jedan za laptop i drugi za desktop (imam Apple Studio Display na gajbi) i to šljaka savršeno. Troši bateriju kao ludo ali ako se nakači telefon na kabl, onda je skroz OK, plus radi i kad je VPN uključen. Preko WiFi-a je već druga priča.

App store sada prikazuje i stanje na walletu u donjem levom uglu, mislim da to ranije nije bilo, mada nisam siguran :)
Na iPhoneu je to bol saznati, mora da se uloguje itd.

Da li vam radi iPhone Mirroring? Meni je region na Srbiji i ne radi mi. Nisam pokušavao da menjam na USA ili UK.

Meni radi na dva računara, ali moram da proverim koji je region.

Na iPhonu je Serbia, US account i store.

Nazad
Vrh Dno