Šta je novo?

Macmini, Imac ili...ipak PC?

XACAH

Cenjen
Učlanjen(a)
23.04.2011
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 3600
Matična ploča
B450M Mortar
RAM
Kingston Fury 16gb
GPU
AMD Radeon RX580
Storage
Samsung 990 Pro
PSU
Corsair RM650x
Kućište
Fractal Design Define Mini 7
Monitor
Dell U2312HM, AOC
Miš & tastatura
Logitech K520, Logitech G502X
Laptop
Microsoft Surface Pro 4
Tablet
Apple Ipad Air 3
Mobilni telefon
Apple Iphone 13 mini
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Active II, SONY 1000XM2, GoPro Hero 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
  3. Wireless provajder
Zdravo svima,

Trenutno nemam nikakav desktop (mada mi je ostao odlican Dell U2312 monitor), vec koristim Surface Pro za svoje skromne potrebe, ali cerkica navalila da joj kupim Macbook Air (koji je zastareo i preskup) pa je nagovaram da joj je bolje da joj uzmem desktop (a i sam omastim brke uz desktop).

Nju u principu interesuje videoediting (amaterski, tek pocinje) i sanja o Final Cut Pro (otuda prica oko Maca) te bi se kompjuter bukvalno koristio za edukaciju 13godisnjakinje i dva decaka od 11 i 7 godina. Igrice me ne interesuju jer za to imaju PS4

Sad nisam pametan, da li da joj je dovoljan Mac mini (nemam HDMI na monitoru, on moze na display port bez adaptera?) ili da ipak idem na IMAC?

Otvoren sam i za PC varijantu naravno... nisam kupio posten desktop 20 godina i zato sam spreman da platim malo vise (imac 27 4k) mada mi zao i monitora.

Generalno ne volim Apple, ali postujem ih, samo je znam da cena nije preterana pogotovu za planiranu light upotrebu.

Hvala na savetima

Sent from my F8331 using Tapatalk

Ako zivis u usa i pare nisu problem - slobodno uzmi mac/imac/mac pro sta god. Pa i final cut pro uz njih. Ako se gleda racionalo potrositi novac i znas za postojanje torrent'a, uzima se klasican desktop, koji ce uvek biti jeftiniji i cesto jaci od apple proizvoda. Jos postoji varianta sklapanja hackintosh, ali to je malo teze i treba se malo vise razumeti u tu pricu.

Kad je dete u pitanju, sva logika pada u vodu. Garant gleda američke youtubere, gde svaki ima neki mac laptop, a znajući kakva deca mogu da budu ne verujem da će je bilo šta drugo zadovoljiti. Tako da bih ja na tvom mestu njoj uzeo neki polovan a odlično očuvan Air sa 8gb rama. Kao što si i sam rekao, zastareo je i preskup, tako da nov ne bih ni razmatrao. Taj final cut je ionako samo izgovor, jasno ti je za šta će se taj komp koristiti 99.9% vremena. Uostalom i Air je dovoljan da se upozna sa programom, a odlično će je služiti za instagrame, jutubove, fejsbuke i biće kul u društvu.

Da uzimaš sebi ili da je njoj funkcija ispred forme, u šta čisto sumnjam, rekao bih ti da je naravno bolje da sastaviš neki kompaktni hackintosh PC koji bi ti bio win/mac os dual boot. Nije to više neka nauka.

Mada možeš da uradiš i oba, ako već razmatraš iMac kapiram da cena nije problem. Naravano, možeš da uzmeš i iMac ili mac mini umesto toga, ali će ti sutra opet tražiti laptop :)

I raspitaj se da li postoji opcija da se jeftinije dođe do tog final cuta ;) pošto je sumanuto dati 300 dolara ili koliko već košta, da se dete uči malo u programu.

Slazem se sa gore napisanim, ja bih jedino razmotrio opciju macbook pro 13" umesto air-a, naravno polovnog. Tresnes sliku na monitor i pevas.
Ako se ide na budzet varijantu onda hackintosh.

Vrh Dno