Šta je novo?

MacBookPro 3rd Generation

Osa

Slavan
Učlanjen(a)
08.06.2006
Poena
319
Posto sam se "pohvalio" na pogresnoj temi, evo da otvorim "pravu" :D

Elem, ponovio sam se za mashinu iz naslova (a i iz potpisa) i imam samo reci hvale. Mozda ja nisam prava osoba koja ce da da prve recenzije i kritike na ovaj fenomenalan lap top, s'obzirom da je ovo moj prvenac od Apple proizvoda. Mogu samo da ga poredim sa svoja predhodna dva lap top-a (Windows based), a to bas i nije svrsi shodno :-devil-:
Do sada sam primetio da je baterija na nivou zadatka, odnosno drzi deklarisano vreme-oko 7 sati! Naravno touchpad je vrhunski (ocekivano) i navikao sam se neverevotno brzo na velicinu i funkcionalnost istog.
Ekran je takodje vrhunski. Pre ovog, imao sam Dell Insiron 1505, koji je imao native resolution 1650x1080 za koji sam mislio da je vrhunski (eh), ali sada vidim da je native resolution totalno sporedna stvar (s'obzirom na dostupnost LCD/plasma TV).

Toliko sa sada, verujem da cu za pola godine imati sta vise da napisem, a do tada ide besomucno uzivanje na istom :p

koliko je " taj laptop? 13 ili 15?

Jel si probao neku igricu na malishi?

Vidim napisao si da baterija drzi 7 sati, prosto ne mogu da verujem ako sam dobro razumeo pa da pitam :)

Baterija bez punjaca drzi 7 sati normalnog rada?

Koliko sam ja upućen, MacBook Pro 13" uopšte nema spektakularan ekran tehnološki gledano. Na kraju krajeva i lično sam se uverio, upoređivao sam 13" i 15" jedan pored drugog u Apple store i lepo se vidi da je na 15" bolji ekran.

Kakvi god da su im ekrani, glossy na profi mašini je po meni totalni promašaj. On dolazi do izražaja u zamračenom prostoru, a profi mašina treba da je upotrebljiva uvek i svugde.

Sa druge strane, za dizajn i "feeling" alu-body Mac stvarno samo reči hvale imam. Ubedljivo naj-cool laptop koji postoji na tržištu. Neka te služi sa srećom! :)

Vidim napisao si da baterija drzi 7 sati, prosto ne mogu da verujem ako sam dobro razumeo pa da pitam :)

Baterija bez punjaca drzi 7 sati normalnog rada?

Sta je tu cudno :D
Zavisi sta podrazumevas pod normalnim koriscenjem. Ako kucas u Word-u uz 40-50% osvetljenja i iTunes-om, vrlo verovatno je realno.

Na 15ici je Anand izvukao 8h13 minuta wifi net, browser bez flasha, iTunes. Kada flash udje u racunicu padne na 6h48min.

Pa eto da kazem,

Nekih 70-80% osvetljenje, wifi i npr gledanje filmova.

Izvukao bi oko 5h otprilike_

uuu... to su sve super vremena!

stari MacBook (2.0GHz C2D) je mogao najvise da izdrzi do 4 sata surfa sa WiFi uz minimalno osvetljenje ekrana...

Stvarno impresivna vremena...

Jel neko poredio trajanje baterije u Visti, a na tom novom MacBook Pro? Baš me interesuje da li ima i kolika je razlika?

Stvarno impresivna vremena...

Jel neko poredio trajanje baterije u Visti, a na tom novom MacBook Pro? Baš me interesuje da li ima i kolika je razlika?

:) pa bio je test na anandu - na Visit isti MacBook izdrzi duplo manje jer Vista .... zaboravio sam sta ne zna da radi... :(

evo ga link

mozda ce sa Windows 7 situacija biti bolja ;) :bottle:

Izgleda da neće biti bolja :)

That’s nearly a 26% drop in battery life from OS X to Vista. When I first published these tests I spoke to a few PC OEMs to see if they had noticed any similar results. No one was willing to go on record but some OEMs did at least admit to seeing a ~20% difference between battery life in OS X and Vista.

The situation is apparently a bit better under Windows XP but not significantly. Even more depressing is the fact that Windows 7 doesn’t appear to make the situation any better. I still have a couple more hours in my Windows 7 run but I’ll update this page once I have the results. Right now it’s looking like ~6 hours for the new MacBook Pro under Windows 7 x64 RC1. Update: I finished the Windows 7 results and unfortunately it looks even worse than Vista. The even lower battery life is possibly due to earlier, unoptimized drivers for Windows 7. Either way, it doesn't look like Windows 7 is going to fix this issue.

Microsoft zaista ima vrhunske programere profesionalce :) Ali, ne mogu nikada biti svi radnici vrhunski i to je veliki problem, na šta nas podseća ona poslovica da je lanac jak koliko i njegova najslabija karika.

Bilo kako bilo, Microsoft nikada ne bi mogao prodreti na toliko veliko i raznovrsno tržište kao što su PC računari da je Windows zaista takvo đubre kao što mnogi pričaju. Ako ne računamo Linux, Microsoft je jedini koji se usudio da zaista pokrije PC tržište svojim OS a to je izuzetno respektabilna stvar.

Nego, da se vratimo na temu, koliko sada u Srbiji košta ovakav MacBook Pro 13"?

Koliko sam ja upućen, MacBook Pro 13" uopšte nema spektakularan ekran tehnološki gledano. Na kraju krajeva i lično sam se uverio, upoređivao sam 13" i 15" jedan pored drugog u Apple store i lepo se vidi da je na 15" bolji ekran.

Kakvi god da su im ekrani, glossy na profi mašini je po meni totalni promašaj. On dolazi do izražaja u zamračenom prostoru, a profi mašina treba da je upotrebljiva uvek i svugde.

Sa druge strane, za dizajn i "feeling" alu-body Mac stvarno samo reči hvale imam. Ubedljivo naj-cool laptop koji postoji na tržištu. Neka te služi sa srećom! :)

Tacno ne znam na sta da odgovorim prvo ,) ?
Elem, meni je svaki LED ekran tehnoloski savrseniji od CCFL tehnologije, ali dobro. Dalje, sto se tice glossy ekrana, stvar ukusa. Ja ga licno obozavam. Imam Samsunga A656 sa glossy ekranom i ne bih ga menjao za metar mutno-crnog "necega" na stolu (posto meni tako izgledaju mat ekrani)!
Drugo, ako MacBook Pro dozivljavas kao "profi" masinu, mislim da si pogresio, ovo je zaista jedna multimedijalna masina koja je toliko dopadljiva da je to neopisivo. Za profi varijante uzima se iMac ili slicno sa zver procesorima itd.
U svakom slucaju, hvala na zeljama, nadam se da ce me sluziti minimum kao i predhodni Dell :p

Nego, da se vratimo na temu, koliko sada u Srbiji košta ovakav MacBook Pro 13"?

U Srbiji ga jos uvek nema, koliko sam ja ispratio situaciju. Svi kazu da je u najavi, a kada ce biti na raspolaganju ne znaju. Ali znaju cenu, to znaju. Cinimi se da je oko 120K....

Poslednja izmena:
Za profi varijante uzima se iMac ili slicno sa zver procesorima itd.

iMac koristi isto mobilne verzije C2D procesora kao i MacBook(Pro)... :/

U Srbiji ga jos uvek nema, koliko sam ja ispratio situaciju. Svi kazu da je u najavi, a kada ce biti na raspolaganju ne znaju. Ali znaju cenu, to znaju. Cinimi se da je oko 120K....

pre dva dana sam ga video u Uscu, u iStyle-u, izlozenog... nisam zapamtio cenu.

Poslednja izmena:
Drugo, ako MacBook Pro dozivljavas kao "profi" masinu, mislim da si pogresio, ovo je zaista jedna multimedijalna masina koja je toliko dopadljiva da je to neopisivo. Za profi varijante uzima se iMac ili slicno sa zver procesorima itd.
Naravno da je MacBook samo jedna jako dobra multimedijalna i kompaktna makina sa jako dobrim OS-om, a sve je to i xtra ukomponovano.
Ipak, za profi uporabo se ne uzima iMac već Mac Pro koji je ipak daleko ozbiljniji od MacBook ili iMac konfekcije. Da ne bude zabune, Apple pravi jako dobre mašine u svakom segmentu, ali za Pro su ipak Mac Pro mašine sa Dual Quad Xeon-ima.

... Mozda ako imas ******* vremenski rok da izrenderujes nesto u FinalCut-u ili Maya-i. Ja sve moje muzicke projekte (neki nisu nimalo naivni) radim na belom MacBook-u (prvi na Intel platformi), cak sam jedno vreme dok sam drzao instaliran XP renderovao neke vizuelizacije za kevu u 3ds-u.
Jedino sto mi je sad vremenom zafalilo je veci ekran u mobilnoj situaciji (kod kuce se lepo nakacim na 22'' tft) i vise ram-a (fizicki su ogranicili macbook na 2giga). A to ce mi 17'' unibody macbook pro resiti :) (samo da skupim kintu... :( ).

Naravno da je MacBook samo jedna jako dobra multimedijalna i kompaktna makina sa jako dobrim OS-om, a sve je to i xtra ukomponovano.
Ipak, za profi uporabo se ne uzima iMac već Mac Pro koji je ipak daleko ozbiljniji od MacBook ili iMac konfekcije. Da ne bude zabune, Apple pravi jako dobre mašine u svakom segmentu, ali za Pro su ipak Mac Pro mašine sa Dual Quad Xeon-ima.

Case closed :p
U svakom slucaju, da to je bila poenta. MacBook Pro (pogotovo od 13,3") ne dozivljavam kao masinu koja ce da renderuje 3 nedelje uzastopno bez pauze! Vise ga dozivljavam kao iPod od 13,3" :-devil-: koji moze jos vise da ti pruzi.
Iskristalisalo mi se jedno zapazanje, sve predhodne laptop-ove sam koristio po potrebi, a MacBook jedva cekam da se probudim da se "druzimo". Napokon imam zelju da koristim laptop a ne da me smara sto sporo dize sistem, sto nece ovo ili nece ono :wall:

...
Jedino sto mi je sad vremenom zafalilo je veci ekran u mobilnoj situaciji (kod kuce se lepo nakacim na 22'' tft) i vise ram-a (fizicki su ogranicili macbook na 2giga). A to ce mi 17'' unibody macbook pro resiti :) (samo da skupim kintu... :( ).

nisu fizicki ogranicili nego prvi C2D MacBookovi i iMacovi imaju neki ziljavi intel chip set koji ne moze da adresira vise od 3GB - dakle mozes slobodno ubaciti 2x2GB u svoj MacBook u dobices 3GB...

... Mozda ako imas ******* vremenski rok da izrenderujes nesto u FinalCut-u ili Maya-i. Ja sve moje muzicke projekte (neki nisu nimalo naivni) radim na belom MacBook-u (prvi na Intel platformi), cak sam jedno vreme dok sam drzao instaliran XP renderovao neke vizuelizacije za kevu u 3ds-u.
Ma naravski da MacBook može jako dobro da odradi svaki zadatak, meni i novi mini razvija u Photoshop-u velike RAW fajlove bez štucanja (dobro, morao sam da mu stavim WD Black Scorpio i 2x2 giga), ali pravi konfor se postiže tek sa Mac Pro makinom. Dual Quad Xeon + brdo ram-a svaki posao odradi dok si rekao keks, nema toga što ovaj comp ne može da svari.

120.000 din? To je oko $1830 za 13" MBPro, znači oko $500 više od cene u USA... A jel garancija važi bilo gde u svetu, kada Mac kupiš npr. u USA da li garancija pokriva servis u Srbiji?

Pa trebalo bi da pokriva i vazi kod nas, koliko zna ona je worldwide.
Ali pitanje je kako ce ovi nasi da to priznaju, drugari su imali par iskustava gde i sa worldwide garancijom (dodatno placenom) nece da priznaju.

Uz račun garancija vrijedi u cijelom svijetu. Ali, treba provjeriti sa ovim našim debilima kakvi su uslovi koje oni "poštuju", jer ovo je Srbija. Ovi naši ne mogu da prodaju Apple Care pakete, ali moraju da ih priznaju, a AC može da se plati preko neta, elektronski...

Mislim da sam video kod nas MB pro 13,3, onaj slabiji model (2.0 GHz) za nesto više od 100.000 dindži. Skupo. Za te pare, ali samo u SAD, možeš da kupiš onaj jači, namunjeni model. A više i nije tako veliki problem doneti računar iz Amerike, samo ako imaš nekoga ko hoće da ti ga dovuče. Pa još ako se uzmeš neku refurbished varijantu (mislim, kad se pojave u Apple storeu) - to je još 10-20% manja cena.

Mislim da sam video kod nas MB pro 13,3, onaj slabiji model (2.0 GHz) za nesto više od 100.000 dindži.....

Da, samo sto je sada tesko razlikovati na oko, MacBook 2nd generation od novog 3rd generation, posto imaju minimalne razlike. Npr, novi ima citac SD kartica a nema dedicated ulaz za mic (sve su stavili na jednu "rupu")! Ostalo je identicno.
Uostalom, procesor je sada na 2,26GHz a ne 2,0GHz kao na predhodnom.

+1. Ako u prostoriju dopire iole svetlosti, bilo prirodne ili vestacke, mozes da se ogledas na ekranu i moras da povecavas c/b -> veci napor za oci.

I za profi i "average" upotrebu. A posebno mi nije jasna poenta takvih ekrana na netbook-ovima, kojima je "default" primena u prirodi, na otvorenom itd., gde ce biti skoro negledljivi.

Nazad
Vrh Dno