Šta je novo?

MacBook

filipenko

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,020
Već duže vremena se lomim u vezi sa kupovinom notebook računara, te MacBook Pro te neki "obični", te ponovo MacBook Pro, pa sad kada su im cene otišle u nebesa i kada sam razlučio da ću laptop ipak akoristiti™ za igranje bilo kog tipa, tj. da je besmisleno juriti nešto sa 7300/7600/x1300/x1600 ispada da MacBook nekako nudi najbolji odnos kvaliteta i dimenzija, premda mi mobilnost nije neka prebitna stavka.

Zanimaju me iskustva onih koji su ga imali i koji su radili na njemu. Ja sam bio nešto malo za njim i to je to. Kako mu se pokazuje ekran? Meni se nije preterano dopao, ali taj laptop je bio u nekom ultrasaving modu koji nisam želeo da menjam vlasniku ispred nosa, niti da podešavam nivo osvetljenja i sl. Rade li HD filmovi na njemu (pomoću VLC Media plejera), tj. melje li ih C2D kao na MB Pro? Greje li se mnogo? Kako se pokazao po pitanju izdržljivosti? (ne toliko u smislu udaranja, ne planiram da ga nosim ko zna gde, već više u smislu ima li nekih karaktersitičnih kvarova koji izlaze na videlo nakon godinu dana i sl.) Planiram da ga za početak koristim za manje/više zabavu, tj. da pogledam poneki džinx na njemu ili čitam streepove™ u ležećem položaju ili dnevnoj sobi, odem katkad na net, uz postepeno proučavanje Mac OS X blagodeti i postepenim šaltovanjem na MacBook kada je kuckanje (posao) u pitanju.

Generalno, ako budem uzimao uzeo bih srednji model, beli sa 1 GB rama. Najjeftiniji ima samo 512 MB rama, 60 GB hdd i combo, a najskuplji ima 100 GB disk i crnu boju, a za 20 GB dodatnog prostora i crnu boju ne bih davao 200 i kusur evra viška. Osim ako nije tu i neki bolji ekran i sl?

P.S. vrlo bitno! Da li MacBook može da se uzme bez sjajnog ekrana? To Apple naziva glossy, kod ostalih proizvođača to su oni Shine/Brite/XYZ premazi koji teraju ekran da se sjaji. Za MB Pro je to opcija, ovde ispada da je podrazumevano? To prezirem i više je nego dovoljan razlog da odustanem od kupovine MB...

Ekran je krš, nema priče, bilo ti to bitno ili ne. Mazi kaže da HD filmovi ne rade, ali on ima Core Duo, a ovo je Core 2 Duo. Ne greje se, jer se ne greje ni Core Duo model, a C2D su hladniji. I ako kupuješ Mac, uzmi pre i najjači G4, jer ga nećeš koristiti za ultra zahtevne stvari - download, office, internet i filmovi (standardni) rade dobro i na G4 na 1.67 GHz, a takav je bio na oglasima skoro.

Kako mogu HD filmovi da "ne rade"? To je nemoguće, uređaj ima bolji procesor od mog i integrušu koja autiče™. Laptopovi sa istovetnim hardverom melju HD filmove, jedino ako nije Mazi pokušavao nekim anedekvatnim™™ plejerom.
Ekran znam da ne valja u smislu da nije baš najbolji kada se propusti kroz gamu testova :) ali me zanima iskustvo ljudi, valja li za poneki xvid ili dvd filmić. Kao i kakvi su mu zvučnici, da li je zvuk dovoljno čist za neko normalno gledanje iz krila da ne moraju da se ubacuju slušalice?

- Ekran je krs
- Glossy je opcija samo kod Mac Book Pro, kod Mac Book-a je standard i nema opcije za normalan ekran
- HD filmovi bi trebalo da rade, ako se koristi universal verzija VLC-a ili MPlayer-a koje su se pojavile relativno skoro
- Bez giga rama ne uzimaj Mac

Moja prepooruka je 15-ica Mac Book Pro 2.16 GHz, mada za namene koje si ti naveo posao ce obaviti i Mac Book ili neki drugi PC notebook (osim blagodeti OS X, kako si ih nazvao). Doduse ja sam do sada imao 4 Apple-ova notebooka i svi su bili aluminijumski, tako da sam pomalo i pristrasan kada je izbor izmedju iBook/PowerBook-a i MacBook/MacBook Pro u pitanju :)

Ah, bestraga...mrzim presijavajuće ekrane laptopova...
MB Pro 2.16GHz je preskup za mene u maloprodaji, ***. Ispod 180 000 ne može da se nađe :( Što je najgore, setim se ovog novog uporednog testa notebookova do 800 evra sa marketa. Da li sam to ja zla kob za cene notebookova, šta li je...Sutra da se raspitam za onaj Fujitsu Siemens sa Celeronom 1.46 GHz i Linuxom rekli bi mi da je cena otišla na 1000 evra...:d

Poslednja izmena:
Ah, bestraga...mrzim presijavajuće ekrane laptopova...
Ne znam kakav je konkretno taj ekran na MB, ali generalno na glare se navikneš posle 3 dana. Barem je to bio moj slučaj, prva tri dana totalni šok, ali posle je sve cool.

Što je najgore, setim se ovog novog uporednog testa notebookova do 800 evra sa marketa i gde god sam video da ima Dell 1501 svugde mu je cena 950+ evra:D Da li sam to ja zla kob za cene notebookova, šta li je...
Ma, nisi...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=1088156

Hm, u HG Spotu Powerbook 1.67 GHz, 80 GB hdd, Radeon 9700, znači isti kao delimirov bivši (laptop :) ) za oko 120 000...Možda i bolje od MacBooka i jeftinije za skoro 100 evra...

Suludo je mnogo, sačekaj da se pojavi varijanta za polovan extra očuvan, uzećeš ga za 800-900 evra!

Bas bih voleo da cujem rezon za kupovinu novog PPC laptopa. I ja bih kupio PPC 1.5, 1.67, samo polovan i ustedeo podosta.

Ko radi zahtevnije stvari pod OS X, defnitivno treba da ide na Intel. Novi CS3 radi jako brzo i u ovom trenutku sve od softvera je kompajlirano i za Intel Mac. Samim tim nova PPC masina je definitivno outdated. Sto da ne, prednost Intel Mac-a je i sto na vise nacima noze da pokrece Windows, za razliku od PPC masina koje za tu operaciju koriste VPC koji je "discontinued" od strane M$-a (u verziji za Mac) i koji je ubitacno spor. Postoje i alternativna resenja, ali su jos sportija (pada mi napamet Q). Za Intel je dostupno daleko vise programa za virtualizaciju.

Jedino jos MS Office 2004 radi pod Rosettom, ali su i tako pod emulacijom performanse na brzem Intel-u (C2D 2.16 ili C2D 2.33) bolje nego na najbrzem PowerBook-u. Slicno je bilo i sa CS2 (radio je brze na C2D 2.33 pod Rosettom nego na PPC G4 1.67), ali je CS2 ipak bio spor za profi primenu i na PowerBook-u i na MacBook Pro sa Rosettom. CS3 je stvari doveo na svoje mesto i Intel Mac je sada definitivno daleko bolji izbor.

Poenta je da PPC masina ima smisla samo ako se nadje npr. ocuvana polovna. Nisam imao pojma da je jos uvek moguce pronaci nove PowerBookove... BTW: Filipenko je, koliko mi je poznato, kupio Toshibu tako da je dalja rasprava pointless :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno