Šta je novo?

Macbook Air hard disk

vladof

Slavan
Učlanjen(a)
20.11.2011
Poena
225
Na air-u mi je otisao HDD ima losih sektora, racunar jako lose radi i posle reinstalacije i par dana koriscenja ode sistem...
Zanima me gde se moze naruciti microdrive kod nas ili moram da potezem inostranstvo...?
Hvala

Jesi li probao prvo da ga testiraš tj. opraviš loše sektore...? Znači ako nisi smekni sa neta HDD regenerator pa probaj sa njime da ga opraviš... Ja sam tako svojevremeno bio otpisao jedan Htachi od 320GB ali mi je ovaj program ipak spasio disk i poštedeo me nepotrebnog troška. Sad je sve ok, disk mi skroz propisno radi, a imao je loše sektore i prajvljivao je čak i preko SMART-a da nešto ne valja.

Možeš da probaš takođe i SpinRite 6 koji je možda još bolji u nekim slučajevima izuzev što ima grešku u algoritmu zbog koje nije u stanju da čita propisno veće diskove od 500GB, što tebi svakako nije važno jer ti je disk ionako manjeg kapaciteta.

SpinRite 6

HDD Regenerator

Poslednja izmena:
Na air-u mi je otisao HDD ima losih sektora, racunar jako lose radi i posle reinstalacije i par dana koriscenja ode sistem...
Zanima me gde se moze naruciti microdrive kod nas ili moram da potezem inostranstvo...?
Hvala

Nemam pojma, al' ja bih uvek "potegao" inostranstvo uz neki povracaj poreza nego se oslonio na ove kozoderace ako vec mogu da iskombinujem inostranstvo. :)

traze 350e za disk od 120GB sa zamenom....hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
A disk ima da se kupi ja 40$, koji bezobrazluk i cena imanja MAC-a...

A disk ima da se kupi ja 40$, koji bezobrazluk i cena imanja MAC-a...
Vodi računa da u Air ide 1.8" hard, a ne 2,5".
A koliko sam ja upućen tako jeftino nema šanse da se nabavi taj disk od 120 gb, najniže što na brzinu videh na ebayu je oko 65$ sa shippingom, što je, naravno ultra niže od te deračke cifre.
Računaj i sa troškovima zamene hard diska, osim ako nisi upućen u materiju.
Pozz

Poslednja izmena:
Disk za air, 1.8 samsung (zf) 80GB kosta 39000 din i 5500 din zamena u "ovlastenom" servisu, gorepomenuti servis nije dao dobru cenu. Okacio sam air na oglase...

Prijatelj mi je dao MacBook Air "Core 2 Duo" 1.6 13" . E sada crko mu je hard pa ga je zamenio, kupio drugi preko ebay-a i ugradio, ali ne zna kako da na njega stavi novi sistem. Koji je nacin instalacije na prazan hd? Hteo bih na oglase da ga bacim, pa da ga prvo istestiram da znam sta prodajem?

Moj savet ti je da stavis najnizi moguci OS koji ide na taj model. Na everymac mozes videti s kojom verzijom se isporucivao, pa nju nadjes na internetu i uz pomoc nekog drugog mac-a uradis restore te instalacije na usb. Usb gurnes u taj Air, drndas Option key i dobijes mogucnost da boot-ujes sa USB-a. Posle je sve intuitivno.

To moze da bude verzija 1,1 ako je sa Intel grafikom, ili verzija 2,1 ako je nVidia. Originalno je isao OS X 10.5 na obe verzije. Verzija 1,1 podrzava do 10.7, a 2,1 do 10.9.

Ako nemas drugi Mac, mozes i na Windowsu da napravis USB install. Nadjes negde OS X Install dmg image i koristis TransMac da ga prebacis na USB drive . Ali pre nego sto startujes TransMac moras da konvertujes USB drive iz MBR u GPT, inace nece raditi, ovako:

Kod:
diskpart
DISKPART> list disk
(Find the correct usb disk number)
DISKPART> select disk 2
Disk 2 is now the selected disk.
DISKPART> clean
DiskPart succeeded in cleaning the disk.
DISKPART> convert gpt
DiskPart successfully converted the selected disk to GPT format.
DISKPART> create part pri

Inace probao sam preko power iso skinuo sam os x leopard mislim da je 10.5 ver, ali mac ne prepoznaje usb, tj kada pritiskam option key, samo mi izbaci mogucnost da nadjem wifi mrezu. I kada odaberem nista se ne desava. Probacu veceras sa tim drugim programom da napravim. Hvala na brzom odgovoru.

Poslednja izmena:
Uspeo sam prateci tvoje uputstvo da instaliram sistem, dosta brza masina za rad obzirom da je starija. Jos jednom hvala puno.

Vrh Dno