Šta je novo?

MacBook 5,2 nadogradnje i SMC problem

Vlada>>>

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2007
Poena
425
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN™ 9 7900
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI
RAM
64GB KINGSTON FURY BEAST DDR5 5600 MHZ
GPU
AMD RADEON RX 7700 XT SAPPHIRE PULSE
Kućište
FRACTAL DESIGN DEFINE R5
Monitor
LG 27GN850-B ULTRAGEAR™ QHD NANO IPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba mi pomoć prijatelja odavde...

Naime izvestan kolega je došao u posed ovog mališana, znači radi se o MacBook5,2 verziji (early 2009) 13 inača koji ima 2GB rama na 667Mhz a koji bi želeo da nadogradi na maksimalnih 4GB, ako se ne varam kako bi čovek bio malo komotniji u radu. Podignut mu je ML na ovoj mašini, a koristio bi ovaj notebook u prvom redu za Illustrator, Photoshop i InDesign...

E sad zanima me koje tu memorije idu i gde se mogu kupiti ovde kod nas? Takođe me zanima ako neko zna nešto o tome, da li je izvodljivo da se recimo izvuče ovaj njegov DVD a umesto njega nabaci na to mesto SSD recimo, pošto sam video da to može da se odradi na nekim mašinama...

Još jedna sitnica mi je zapala za oko, pošto sam imao prilike da se malo poigram sa ovim mališanom, reinstaliram sistem, programe i tako to... Naime, posle izvesnog vremenskog intervala, recimo pola sata i jače, a bez nekog vidljivog povoda, računar krene da duva ko blesav iako Activity Monitor ne pokazuje neke procesorske aktivnosti i sam procesor mu stoji na nekih 62 C, što je maltene normalna situacija. Doduše HDD mu je bio malo topliji pošto sam radio transfer od nekih 20tak GB i koji je HWMonitor umeo da zažuti kada ovaj izađe na 40 C. Inače disk je u odličnom stanju ili tako barem kaže SMART Utility. Neki Hitachijev model je upitanju koji je prošao test bez i jedne jedine greškice bilo kakavog tipa, pa ne bih rekao da je to problem jer se ovo dešava potpuno random čak i kada računar ne koristi HDD previše.

Interesuje me vaše mišljenje, dal je sad to problem možda prašine negde unutra ili je ipak nešto drugo u pitnaju, pošto se ventilator penje sa standardnjih 1800rpm na 6000rpm pa onda krene da ga obara na nekih 2000 da bi posle nekog vremenea opet krenuo da ga penje na 6000. Inače primetio sam da je malo topliji ispod negde u gornjem levom uglu gledano od baterije koja mu stoji dole desno. Sad ne znam šta mu je tu i dal je to normalno, ali to je jedino mesto gde zna da bude topliji i to solidno posle nekog vremena, a kao što se da videti nisam ga držao u krilu i na krevetu, već na stolu. Googlao sam malo u vezi toga ali nisam imao vremena previše jer sam morao odmah da mu vratim mašinu pošto mu treba. Pročito sam da na ovim mašinama ume SMC da se zaglupavi. Pa kao sam mu odradio to resetovanje SMC-a (nadam se) ali to nije dalo nekih rezultata... Znači izvukao mu bateriju pa pritisnuo power dugmence na 5 sekundi i onda opet sve vratio nazad. Valjda je to to, heh (Apple i njihove zezalice) 😛

Elem, da ne dužim više. Čekam na vaše sugetije i zapažanja. 😉

Prilozi

• DSC04031.JPG
    DSC04031.JPG
    270.1 KB · Pregleda: 175
Uh, ima dosta toga, sutra cu ti odgovoriti... 🙂

(Pisem sad da bi mi ostao subsribe na temu 😉 )

OK, nije trka... Kad budeš mogao. 😉

Poslednja izmena:
Pozdrav...
Hajde da ti pomognem i odgovorim što konciznije.
Pretpostavljam da je u pitanju ovaj mode:
http://www.everymac.com/systems/app...-duo-2.13-white-13-mid-2009-nvidia-specs.html
Kao što vidiš, on maksimalno može da primi 6 GB RAM-a (4 + 2), a memorija je SODIMM PC2-6400 DDR2, dakle DDR2 na 800 MHz.
Što se tiče izbacivanja SD-a i ubacivanja caddy-ja za SSD, to može, ali imaj u vidu da će SSD da radi kao SATA1, tako da nema smisla kupovati ove nove SSD-ove, zato što nećeš dobiti na brzini. Ja bih ubacio na mesto hard diska SSD (ovde je SATA2), a prebacio bih običan HDD u caddy.
Što se tiče ventilatora, izgleda da senzoru nešto daje informaciju da ubrza vent, a to što je topao u levom gornjem ćošku, to je CPU, tako da zato vent i ubrzava.
Možeš da skineš neki softver za kontrolu brzine ventilatora, ima ih free i onih koji se plaćaju, ali svakako kad budete menjali diskove neka onaj ko to bude radio očisti macbook od prašine.
Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogao.
Pozz

ringe raja je vec odgovorio.

ja mogu samo da prilozim slike iz MacBooka (model iz 2007.) kojeg sam cistio pre par nedelja... 🙂

Prilozi

• photo 1.JPG
    photo 1.JPG
    457.1 KB · Pregleda: 68
  • photo 2.JPG
    photo 2.JPG
    403.5 KB · Pregleda: 63
  • photo.JPG
    photo.JPG
    388.5 KB · Pregleda: 57
Pozdrav...
Hajde da ti pomognem i odgovorim što konciznije.
Pretpostavljam da je u pitanju ovaj mode:
http://www.everymac.com/systems/app...-duo-2.13-white-13-mid-2009-nvidia-specs.html
Kao što vidiš, on maksimalno može da primi 6 GB RAM-a (4 + 2), a memorija je SODIMM PC2-6400 DDR2, dakle DDR2 na 800 MHz.
Što se tiče izbacivanja SD-a i ubacivanja caddy-ja za SSD, to može, ali imaj u vidu da će SSD da radi kao SATA1, tako da nema smisla kupovati ove nove SSD-ove, zato što nećeš dobiti na brzini. Ja bih ubacio na mesto hard diska SSD (ovde je SATA2), a prebacio bih običan HDD u caddy.
Što se tiče ventilatora, izgleda da senzoru nešto daje informaciju da ubrza vent, a to što je topao u levom gornjem ćošku, to je CPU, tako da zato vent i ubrzava.
Možeš da skineš neki softver za kontrolu brzine ventilatora, ima ih free i onih koji se plaćaju, ali svakako kad budete menjali diskove neka onaj ko to bude radio očisti macbook od prašine.
Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogao.
Pozz

Pa da, to je taj mašina samo je ovaj early 2009 i ima memorije na 667Mhz a ne na 800Mhz.

U principu sve je to lepo što si napisao samo nisi mi reako gde mogu da se nađu te memorije ovde kod nas?

Što se ventialtora tiče, sad kad videh ove slike koje je Kovacm okačio, reko bih da je to pre svega problem kod njega... Prilično je u lošem stanju bio kad sam ga dobio. Očistio sam ga spolja koliko sam mogao, ali izgleda da je unutra pravi haos...

Ovaj što sam ti ja postavio je early 2009, DDR2 667 imaju modeli iz 2008, pre onog čuvenog aluminijum macbook-a koji je imao DDR3 1066. Tako da ti najpre vidi koji je tačno model u pitanju. Pogledaj na everymac.com, pa ćeš da vidiš i hronologiju izlaženja.
Što se tiče memorije možeš da probaš na macserbia.org forumu, uvek se nađe neka memorija na prodaju. Ili ako nećeš da čekaš, ebay.com, tamo sigurno ima, ali se čeka.
Inače, ako je u ovako krš stanju kao kovacm-ov obavezno ga detaljno očisti od prašine, pošto je verovatno to i uzrok vrištanju ventilatora.

Neće biti da je baš tako. Ti si okačio za mid 2009 koliko ja vidim, a ovaj je early. U About this Mac pod ML-om je stajalo Early 2009 i koliko vidim na ovom sajtu koji si okačio to je ovaj model i taman se sve pokalpa što se specifikavcije tiče >>> Apple MacBook "Core 2 Duo" 2.0 13" (White-09) Specs

Što se memorije tiče, to bi mogla onda da bude recimo ova: 4GB KIT PC2-5300 (667MHZ) DDR2 SODIMM

Malko su deficitarne kolko vidim... sa poštarinom ispašće 100tka i jače... hmm...

Ništa, videćemo dal može neka polovnjača da se nađe... 😉

Poslednja izmena:
Pogledaj u koja ti je memorija sad instalirana.

Ja imam gomilu neke memorije koju sam vadio iz macbook/pro kako sam dodavao novu
memoriju - mozda imam nesto sto bi tebi odgovaralo!

Poslednja izmena:
E super, ali to će morati malo da sačeka, jer ko što rekoh računar nije više kod mene...

Znači čim to proverim oglasiću se ovde! 😉

Nazad
Vrh Dno