Šta je novo?

Mac Quadra 650 - Cross Platform - umrezavanje sa pc

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Ako je neko posetio storage sobu video je trid o tome da sa jednog starog meka moramo (na poslu gde radim) da snimamo podatke na neki eksterni uredjaj (jer na meku nema vise mesta i jer vise nemamo prazne zippete i jazzete).

Pa kako postoji prilicno velika (PC) mreza onda izgleda sasvim logicno da bi najzgodnije bilo kada bi se pomenuti mac umrezio sa ostalim racunarima pa da se podaci koji se kreiraju na meku snimaju na hd nekog od pc-a. Taj mek je inace izlazio na internet, ima neku mreznu kartu pa pretpostavljam da je to relativno dobra osnova da se nekako resi problem.

Pa, jel` neko zna sta je jos potrebno od opreme (ruter, hub?), i gde u os/2 treba podesiti parametre.

Hvala

Tesko da je to OS/2 :), ali svasta je moguce,...

Pogledaj koja je verzija MAC OS-a na toj masini, trebalo bi da je u rangu 7.1-7.5.1, 7.5.3-8.1. Generalo apple je nesreca za umrezavanje, jer koristi apple talk mrezu, koja je prilicno 'nestandardna' u pc svetu.

Kao opcija je kupovina ovako necega.

mozes za neki dalji info pogledati sledece linkove:

link1
link2

sto se tice problema sa prostorom na disku, mozda najbolje je da pogledas po yu.oglasi na newsu, ima scsi diskova na prodaju

Hvala ti vrlo Milane, potpuno si u pravu - u pitanju je MAC OS.

Pogledacu ove linkove, a kako vrlo brzo idem na odmor, ovaj problem cu prakticno poceti da resavam tek za dve - tri nedelje.

Jos nesto, vidim da se na ovom meku nalazi sledece: Apple Ethernet Thin Coax Trancivier, mozda bi to moglo necemu da posluzi.

Hm, novi momenat - vidim da postoji i MC15 Ethernet media convertor preko koga je ovaj mac nekada isao direktno na net. E sad, cini mi se da ako je to moguce (a ne radi) da ostaje pitanje podesavanja pod macosom.

Aj ako ti nije problem - uslikaj zadnji panel tog MAC-a.... posto mi se cini da je taj MC15 ethernet BNC 10-base ...

Sorry, nisam vise na poslu, sutra putujem - pa cu moci da uslikam stvari za tri nedelje. Btw, ovaj adapter koji pominjes je od firme Telesyn.

Inace, malo je tragedija da ja koji nisam informaticki obrazovan pokusavam da resavam ovo s obzirom da ustanova ima (za razliku velike vecine slicnih klinika) svoj Data centar sa prilicno dobrom mreznom infrastrukturom. Ipak, oni koji tamo rade nemaju previse motivacije da se cimaju oko necega sto bi im bio dodatni napor (jer im je pun k. toga da izigravaju smetlare virusa na masinama tipa p1,p2 i toga da ghostuju podatke sa hd-ova koji riknjavaju).

Elem, ostaje to da stvari moraju da pokrecu bas oni ljudi koji rade u laboratorijama, a oni uglavnom nisu bas previse verzirani.

Izmedju ostalog hocu da kazem, da ukoliko bi u idealnoj situaciji moglo da proradi razmenjivanje fajlova sa hd-om nekog od pc-a onda bi to za ljude koji rade u laboratoriji znacilo neopevano mnogo - jer bi se time produzio zivot analizatoru koji vredi nekoliko desetina hiljada evra.

U suprotnom, ko zna koliko ce vremena proci dok se nabavi novi uredjaj (koji radi na novom meku), sto znaci da bi u medjuvremenu par mladjih ljudi mogli da ostanu bez posla.

Kako god, mnogo hvala.

Poslednja izmena:
No problemo... :) cujemo se posle odmora :)...

Taman kad sam oslikao mak i adapter, vidim da nema sanse da se slike atachuju. U medjuvremenu novi momenti.

Dakle, upisom korektnih vrednosti u Proxy polje pod Internet Explorerom (v3.0) koji je instaliran na doticnom meku, dobio sam da mek moze da izlazi na Internet. Dakle mogu da vidim google, yahoo.... Sad, to sto brljavi (fontovi se preklapaju...) u prikazu je verovatno do toga sto je verzija IE za taj mac os bajata.

U svakom slucaju ako moze na internet, onda mi se namece logican zakljucak da nekako moze da mu se share-uje neki od foldera, pa da ga neka od masina iz lokalne mreze vidi i prebacuje fajlove sa njega i obratno.

Administrator mreze mi rece da je sacuvao neke od adresa iz opsega i da (ako uspem da nadjem gde se upisuje IP adresa meku) mu dodelim adresu 10.1.1.14 pa da ima fiksnu.

Dakle, gde to da potrazim pod macos-om, i kojom aplikacijom da sa meka vidim ostale pc kompjutere u mrezi (ili, da li cu pod nekim pcjem moci da vidim sherovani folder tog meka, kao sto normalno vidim ostale pc-jeve)

Hvala ultra

Uf, izgleda da su sve mekadzije zbrisale sa foruma (ako kojim slucajem ovo procita i administrator Silver, nadam se da ce me demantovati).

Dakle, u medjuvremenu sam kreirao Shared Folder na meku, ali ipag ne mogu da ga vidim sa neke pc masine. Pregledom pod opcijama meka video sam koju mu je adresu dodelio DHCP, (nisam je fiksirao) pa mi ping te adrese sa nekog od pc-a vraca korektne parametre. Dakle, bar sto se infrastrukture tice trebalo bi da je sve ok.

Sta dalje?

Thnx

pokusaj sa pc-a da ukucas u window explorer sledece:

\\10.1.1.xx

naravno to je adresa tog meka. trebao bi da te pita username password kombinaciju.

inace, ako su ti likovi iz data centra zaduzeni za odrzavanje racunara, njihova je duznost da ti pomognu! ako ne, pravac sef pa zalba... mislis da je mene neko pitao ovde da li znam da radim support Mac-ova? elem, ono sto hocu da kazem, njihova mreza, njihova greska sto ima toliko virusa ;)

Kao što neko reče Mac računari koriste AppleTalk protokol za deljenje fajlova i štampača koji WinXP ne podržava(tako kaže majkrosoft).Upravo zato ti mozes da pinguješ računare(icmp protokol),ali ne možeš da vidiš deljeni folder.
Rešenje problema je mozda ovo

Druga stvar je da na bilo kojoj linux distribuciji možeš da podigneš appletalk server koji služi tome što ti treba,tj. razmeni fajlova i štampača između linux i mac računara(isto kao samba za win i linux).Naravno da bi u ovom slučaju morao da podigneš i samba server jer imas win računare.

E sad ja sve ovo pričam teorijski.Nisam nikada radio sa apple računarima i umrežavanju istih,tako da mozda pričam gluposti.Mozda postoji neko elegantnije rešenje.Ako ga neko zna nek ga napiše pa da naučimo nešto.

Miroslav je napisao(la):
pokusaj sa pc-a da ukucas u window explorer sledece:

\\10.1.1.xx

To je prvo sto sam probao, ne vredi. Nesto sam se mislio i o ftp i wincomanderu, al` verovatno ne bi ni to moglo. Cisto da bi bilo sasvim jasno, bitno je samo da se folderi/fajlovi sa meka pomere na neku od pc masina, nakon toga se ti podaci prze na cd. So, mozda mi samo treba neki sw za mek.

Valjda cu nesto da iskopam na mrezi, a u medjuvremenu svaki savet dobrodosao. Btw, mislim dsa je macos v. 7xxx

I hvala drustvo

Poslednja izmena:
Bilo bi lepo kad bi mogao da dignes MacOS 8.6 (instalira se 8.5 i onda skine free update ne 8.6 sa appleovog sajta) na tu masinu - to je valjda i najvisa verzija koju tvoja Quadra podrzava. Svi programi koji sada imas bi trebalo da rade sasvim normalno i na 8.6 verziji.
Stvar je u tome sto 8.6 sasvim normalno pored AppleTalka podrzava i TCP/IP i dalje radis kao sa PC-jem. PcMacLan je bio nekada potreban i to vise zbog deljenja stampaca , posto je tako veliki broj mreznih stampaca putem ppd fajlova mogao da se tretira kao postscript.

Enivej, najjednostavniji (ali ne i najkomforniji) nacin za deljenje fajlova je instalacija FTP servera u toj mrezi na nekom od racunara (ima i ftp servera za mac). FTP protokol je univerzalna stvar na svakoj platformi i mora da radi - sa meka bi fajl mogao da svuces i iz browsera i iz nekog ftp klijenta.

Cak i da ne reinstaliras MacOS, mogao bi da povezes mac sa windows masinama preko jedne linux masine. Linux podrzava -=sve=-, a izmedju ostalog i AppleTalk, AFP sharing, itd. Tako se lepo instalira jedan linux box (matora p2 masina sasvim dovoljna) i namesti netatalk (da bi mac racunari u mrezi mogli da pristupaju svojim native File Sharingom, koji je po defaultu iskljucen) i onda digne samba koja pokazuje na iste direktorijuma (da bi windows racunari u mrezi mogli da pristupaju). Taj linux moze da tera i FTP server i ostale stvari kao backup opciju. I meni je to nekad savrseno ferceralo dok sam terao 8.6 odnosno 9.1 verzije MacOSa.

Hvala ti vrlo Silver.

Ako sam dobro shvatio postoje tri mogucnosti. S obzirom da je, cini mi se, upgradeovanje MAC OS prilicno rizicno (s naglaskom na prilicno) ostaju instalacija ftp servera na nekoj od masina kao prva mogucnost, a kao druga instalacija linuxa na nekoj od masina.

Ovo poslednje bih mozda najlakse mogao da uradim - tako sto bi se iskoristio neki manji hd da se na njemu instalira linux (pa da se sistem sa njega dize samo onda kada je potrebno pomeriti fajlove sa meka na neku masinu sa cdrw).

Mislim da mi je dostupan neki rad hat, i ako dobro shvatam pod uslovom da umrezim pod njim neku pc masinu, onda bih tada mogao pod rad hatom da vidim fajlove na meku i da ih svucem na linux ili neki win.

Da ponovim, zahtev je da se (iako i nije komotno za rad) fajlovi sa meka samo prebace (npr. jednom nedeljno), a ne da se nesto cesto radi preko mreze.

A vec ste mi izuzetno pomogli...

PS.
Inace, u vezi toga sto je silver pomenuo deljenja stampaca i AppleTalk - mek koji pominjemo umrezen je fizicki preko stampaca sa kojim je ovaj mek (valjda) u paralelnoj vezi.

Odnosno, iz adaptera u koji je uboden ftp kabl, odlazi koaks (preko drugog adaptera - Apple Ethernet Thin Coax Transceivier) u (neki hp ink jet) stampac, tako da koliko vidim sam mek nije direktno povezan na mrezu.

Kad budu mogle slike da se atachuju bice verovatno jasnije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno