Šta je novo?

Mac - ove prednosti i mane?

shtaps

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2003
Poena
619
Jednostavno pitanje: Pro et contra Mac, recimo G5?
Zivim u Srbiji (servis, nabavka softvera...).

Da ne bi otvarao drugi thread: Treba mi program za Xp koji bi konvertovao .sit (Mac OS X) fajlove u .jpg (jel' to ili .zip, nisam siguran - trebalo bi da bude slika ekstremno visoke rezolucije ali mozda je u pitanju neka kompresija - fajl je tezak 6 MB). Ovo sto sam nasao sve je za X OS.

Hmmm... prvo i osnovno pitanje je za sta ces koristiti racunar (Mac-a ili PC svejedno)?
Ne bih da ulazim u polemiku oko toga koji je bolji itd. jer jednostavno nije za poredjenje. Cena Macintosha je brutalno velika i za nase uslove je neisplativa osim u slucajevima ako se profesionalno bavis grafikom.
Sto se tice servisa imas u Beogradu zastupnistvo koje je ujedno i servis, a ako se dobro secam zove se Epicentar ili Applecentar... (ako nisu promenili ime :) ).
Softver.... hmmm... ima podosta free softvera da se nadje po netu, ali predpostavljam da taj koji bi tebi trebao kosta podosta... :D
Moze se nabaviti, ne kazem, ali o tome necemo ovde...

.sit je arhiva kao i .zip na PC-u.
A program koji radi sa ovakvom vrstom arhiva (za PeCe) ces naci ovde: http://www.stuffit.com/win/index.html Expander bi trebao da je freeware, a standardna verzija je shareware.

za ono drugo pitanje, .sit je extenzija kompresovane datoteke, moze da sadrzi bilo sta a na PC-u mozes da ga raspakujes izmedju ostalog i sa "Stuff It" programom, koji postoji i za PC i za MAC-a...

Pozdrav
Turbo
:wave:

Mislim da ne postoje racionalni razlozi za koriscenje macintosha. Sve sto se na macu moze uraditi moze i na PC-ju i to brze i jeftinije. Prava je steta sto Apple u pocetku nije dozvoljavao stvaranje mac klonova, da jeste danas bi imao mnogo veci udeo na trzistu nego bednih 3%. No sada je kasno.
Jedina stvar gde mac i dalje tuce PC je dizajn i oreol mini statusnog simbola.

Mac je u nekim stvarima bolji od PC-ja, ali apsolutno ga nema smisla kupovati, jer po ceni jednog mekintosha mozhe da se uzme najzverina probranih komponenti koja ce da traje bar tri godine bez ikakvog apgrejda...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Mac je u nekim stvarima bolji od PC-ja, ali apsolutno ga nema smisla kupovati, jer po ceni jednog mekintosha mozhe da se uzme najzverina probranih komponenti koja ce da traje bar tri godine bez ikakvog apgrejda...

Vudu, u cemu je po tvom misljenju mac bolji ?

Mislim da u Srbiji nema smisla da razmisljas o G5-tici. Jedino da radis neku visokoprofesionalnu montazu ili obradu, pa da ti treba kompletna 64-bitna radna stanica sa puno RAM-a. Za sve ostalo mozes da sastavis zverinu od PC-ja i ne razmisljas o softveru na isti nacin kao za mac.

Salac, kakvo je to pitanje - ti bar koristis unixolike sisteme i sad pitas u cemu je prednost maca? Ima tu stvari, svakako, ali ne mislim da su vredne tolike razlike u ceni.

Hvala za prog.

Ovo ostalo je uglavnom dovoljno potvrdilo ono sto sam i sam pretpostavio. Da, racunar mi treba za grafiku ali ne na tom nivou profesionalizma.

Ima li neko iskustva sa X Os? Ima li on da ponudi nesto sta ne bi dobio na nekoj drugoj platformi? Kako se on ponasa na PC-ju (emulacija, pa u kombinaciji sa drugim sistemima)?

Svi veliki graficki programi radjeni su prvo za Mac pa kasnije za PC preradjeni i danas je tako samo sto je vremenska razlika izmedju izlaska verzija mala....Generalno gledano stvar je u tome sto Mac i sa hardverske i sa OS strane ima kompletno drugi pristup..nego PC...tako da je rad kad prevazidjes probleme oko privikavanja logicniji i udobniji na Mac-u....
Tako iz licnog iskustva kad bih radio podelu ona bi bila ovakva...Mac vs PC
1) Gubljenje zivaca 1:0 za Mac
2) Izbor programa 0:1 za PC (odnosi se na sve vrste programa)
3) Ergonomija i privikavanje 0:1 za PC
4) Dizajn i izled 1:1 nereseno
5) Kvalitet izrade 1:0 Mac
6) Cena 0:1 PC
Evo i kratkog objasnjena:
1..kad se priviknes na misa sa jednim dugmetom i upotrebom leve ruke kao zamenom za desno dugme i kucanje precica..rad ti postaje odjedanput smislen..i jednostavan..cini ti se brzim....sad je to samo stvar navike meni konkretno smeta sto nema tockica na misu...na Mac je sve sterilno cisto..nema zaglavljivanja..iskakanja iz programa plavih ekrana...usporenja usled opterecenja postoje..ali i ne kolapsi...s njim ti se nece nikad desiti da kad ga palis ne prepoza do juce koriscen skener...modem....nece ti se desiti da pogubi drajvere od graficke.....Ja dnevno provedem ispred PC oko 10 sati tako da mi je svako glupiranje ili bubice od strane istog preko glave.....Spadam u one korisnike koji vole da kad nesto uzmu onda to radi a ne da imam biblioteku knjiga kuci kako podesiti sve da.......Kod Mac to radi i nema puno glavobolje
2.Dali treba da da ulazimo u raspravu....80% programa na PC su igre i MM da njih nema i razvoj PC bi bio daleko iza mac..15% su gluposti koje imaju ili nemoraju imati smisla kao za koga onih 5% preostalih pravih programa su programi sem onoga sto forsira M$ i oni koji kradu kolace trzista (Corel...Macromedia..) od njega ustvari u vecini slucajeva preradjeni Mac programi (Adobe..) ili programi za graficke platforme tipa SG (Maya...3D Studio...) Pa opet kad pogledamo tu bi odnos mogao biti 10:0 u korist PC..a koliko ti od toga stvarno treba...vidi sam...
Mac je imao ugovor sa Sony da igrice sa PS I mogu dase izvrsavaju na njemu...koji je koliko sam saradnj je prekinutu sa izlaskom PS II (nisam sigran tako da se ogradjujem) ali emulatora ima i rade dobro posao...
3..Ergonomija i privikavanje pa danas toliko ima dobreee periferije za PC da se moze uvek izabrati nesto sto Vam najvise odgovara...za Mac je problem sto nece sve da radi na njemu...tako da se treba drzati originala...ili onoga a danas je toga podosta sto je testirano za rad na macu .a tu je izbor u odnosu na PC ipak suzen....dobar jeste ali bar ja bih volio malo neobicnije stvari primer tastaura koja izgleda kao komandna tabla svemirskog broda:)))))
4 Zasto je nereseno....pa svi su poceli unazad par godina da kopiraju Mac look tako da danas mozes imati pc koji izgleda ako ne isto kao Mac onda bar priblizno pa cak i mnogo lepse..nazalost vecinu ti stvari prave istocnaci koji imaju cudan ukus za sklapanje boja..konbinaciju plastika..metala itd..ali izbor je veliki pa se nadje...
5.PC je odavno izgubio ono sto je Veliki plavi postavio kao standard..veliki broj proizvodjaca je doveo da se na trzistu prodaje svakakvo smece...da negovorimo o plagijatima...Apple je ostao dosledan tako da je kvalitet izrade kod njih jos uvek daleko na visem nivo nego kod IBM ili HP ne odnosi se na prenosna racunala koja moraju zadovoljiti neke posebne norme....
6 na kraju dolazi cena koja ti ostavlja da za cenu ulaganja u jednog Mac kupis jednu zver od PC ili dva dobra pa da podelis poslove i rasteretis masinu
Sve se svodi da PC tuce u svemu Mac za dva koplja sem u grafickim aplikacijama.. koje su za njega i namenski pisane.....mada moja zena verovatno se ne bi slozila sa time i nabrojala bi bar 100 argumenata u korist aplle racunara...koji stoje..ali danas u vreme jakih pc konfiguracija te razlike su minorno male....
Sve ovo sam napisao jer u kuci pored 2 PC imam i zenin "Apple PowerBook G4" tako da sam na njemu mogao licno da se uverim u uporedim
PS a i nasao sam mis sa tockicem za mac:)))))

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Mislim da u Srbiji nema smisla da razmisljas o G5-tici. Jedino da radis neku visokoprofesionalnu montazu ili obradu, pa da ti treba kompletna 64-bitna radna stanica sa puno RAM-a. Za sve ostalo mozes da sastavis zverinu od PC-ja i ne razmisljas o softveru na isti nacin kao za mac.

Salac, kakvo je to pitanje - ti bar koristis unixolike sisteme i sad pitas u cemu je prednost maca? Ima tu stvari, svakako, ali ne mislim da su vredne tolike razlike u ceni.

Znam srebrni , zato namerno nisam napisao win/lin nego PC platforma, ili jos mozda bolje x86. Ja sam imao priliku da neko vreme 'muchim' powerbook i stvarno nisam bio preterano odusevljen (jedva sam nasao gde se nalazi konzola posle sat i nesto maltretiranja po menijima :) ). Radio je dosta sporo za sta sam sklon da optuzim ne-native aplikacije - molim vas da me ispravite ako sam debelo u zabludi, ali cini mi se da OS X pogoni adobijeve, makromedijine i majkrosoftove (word :) ) aplikacije kroz emulator, a tako je i sa mnogim starijim programima (sto me je jako podsetilo na linux+wine+windows aplikacije). Sistem je trom i treba mu jako mnogo rama i procesorske snage i tu zaista ne moze da se uporedi sa linux ili windows masinama koje (subjektivno) rade dosta brze.
Btw sam OS je stabilan i imun na viruse sto naravno duguje BSD poreklu, ali su aplikacije (gorepomenute adobijeve i MSove) padale. Isto tako GUI je sredjen i maximalno ispeglan i za to eplovim programerima treba odati veliko priznanje.

Vrh Dno