Šta je novo?

Mac OS X na Asus P5K Premium ploci

djalex

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 5900X, Noctua NH-U12A chromax.black
Matična ploča
Asus B550 ROG STRIX B550-F GAMING WI-FI
RAM
2x16 G Skill Trident Z Neo F4-3600C16-16GTZNC
GPU
ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition 20GB
Storage
Kingston KC3000 1TB, LG Blu-Ray H16NS40
Zvuk
int.
PSU
SeaSonic Platinum-760w full modular
Kućište
CM Scout II
Monitor
ASUS ROG XG27ACG
Miš & tastatura
Asus ROG Gladius III Wireless Aimpoint & Asus ROG Strix Scope RX TKL wireless Deluxe
Ostale periferije
Sony RX100 IV, MGE
Laptop
nikad nisam imao niti mi treba
Tablet
nikad nisam imao niti mi treba
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 13 Pro+
Pametni uređaji
Shelly wifi relay za bojler
Pristup internetu
  1. Optički internet
Iako sam pisao u najcitanijim temama vezano za OS X resio sam da otvorim posebnu i da izlozim svoj problem.
Naime, na masini iz potpisa sam pre par dana resio da ponovo instaliram neku od distribucija OS X za PC. Probao sam iAtkos 10.5.7, XxX 10.5.6, iPC 10.5.5, Hazard 10.6.2. Cak sam probao i SL 10.6.2 retail a njega sam boot-ovao sa osx86svboot ali kad dodje u graficko okruzenje u pocetnom delu instalacije izbaci upozorenje kao sa slike. Jedino je prosao iDeneb 1.5.1 sa 10.5.7 kernelom. U njemu sam radio jedno pola sata (sve od harvera mi je odmah prepoznao: int. zvucna, nvidia graficka i int.mrezna ) cak mi je dozvolio i update na 10.5.8 i jos nekih programa ali kad sam prvi put restartovao( bez update kernela) vise nije hteo da se podigne a nisam mogao ni WinXp+SP3 koji je na C particiju. Uz pomoc gparted-live-0.5.2-1 sam boot-ovao winxp+sp3 ali nisam nikako mogao da boot-ijem vise OS X. Ponovio sam instalaciju iDeneb-a 1.5.1 od pocetka bez ikakvog diranja ali posle zavrsetka instalacije i restarta opet nece da se podigne OS X .U cemu je problem i da li neko zna resenje za boot?
Napominjem da sam pre tacno 2 godine instalirao Kalyway 10.5.2 distribuciju i ona je iz cuga radila. Samo sam posle skinuo i instalirao NVinstaller v.41 i fenomenalno je radilo sve. Najvise mi se svidelo sto mi je dozvoljavao da po ukljucivanju PC-ja i davao da biram da li cu da boot-ujem OS X ili WinXP+sp3, znaci imao sam dual boot masinu. Naravno da sam formatirao particiju (koja je inace na extended) u HFS+ journaled i tada i sada. HD mi je u AHCI modu sve vreme ( win sam nlite-ovao i ubacio AHCi drajvere).Imam USB tastaturu i misa. E sad BIOS za plocu je poslednji zvanicni (1101) tada ( mart 2008) je bio tada vazeci, ne znam napamet tacnu verziju. Racunam ako je iDeneb 1.5.1 radio sama instalacija je dobra, samo je problem u boot-loaderu. Nebi da brisem HD ili da diram ostale patricije jer mi sestra ima podatke na njima pa ne smem da ih brisem mogu samo da menjam mesta Win-a i OS X-a ako je to bitno. Nadam se da sam opisao problem sa dovoljno detalja. Ako treba jos nesto pitajte da bi ste mi pomogli. Nebi da se vracam na Kalyway 10.5.2 vec barem 10.5.7-8 ili ako moze i 10.6.2.

Prilozi

• SL 10.6.2. retail 02.JPG
    SL 10.6.2. retail 02.JPG
    99.2 KB · Pregleda: 87
Koliko ja znam ta tvoja ploča je prilično kompatibilna sa Mac OS X-om, a to se i vidi jer si već uspero da instaliraš OS X a da nisi ispoštovao sva pravila pravljenja hackintosh-a.

Može tu da se instalira i retail Snow Leopard, ali mislim da bi trebalo ceo hard disk da formatiraš kao Guid Partition Table (GPT). Pravljenje dual boot-a je u tom slučaju malo teže i moraćeš da instaliraš Windows 7.

E sad pošto ti imaš podatke na tom disku koje ne možeš da obrišeš, najbolje rešenje je kupovina drugog hard diska koga ćeš celog da formatiraš kao GPT i njega koristiš samo za Mac OS X. Tako na stari hard može da ti ostane u ovakvom stanju kakav je sada. Ako pitaš kako možeš biti siguran da će instalacija uspeti pre nego što napraviš novčanu investiciju u nov hardver, zaboravi na sumnje i budi siguran da će proći. Dokazano je da OS X može glatko da se instalira na Asus P5K.

Nabavicu drugi hard za to ali kako i cime da formatiram taj novi HD kao GPT? Daj mi konkretan primer programa i mali tutorijal. Meni su poznate particije FAT, FAT32, NTFS, HFS+, riser, ext2, ext3.

GPT nije nikakav fajl sistem. To je particiona šema celog hard diska, to je tehnologija za deljenje hard diska na particije koja ima određeni skup paravila.

Ti si verovatno do sada upoznat jedino sa MBR (Master Boot Record) particionom šemom. Po toj šemi su particionisani svi hard diskovi u PC računarima još od osamdesetih godina (ili ranije). Po njoj hard disk može imati najviše 4 primarne particije i mnogo logičkih particija koje se nalaze unutar extended particije (ovo ti je, verujem, poznato). GPT particiona šema nema ovakvih ograničenja. Ne postoje primarne i logičke particije. Sve su iste i može ih biti kol'ko 'oćeš. Apple u svojim Mac računarima koristi GPT particionu šemu.

Znači neki hard disk može biti MBR ili GPT. Windows-i pre 7-ice ne podržavaju instalaciju na GPT disk, Vista podržava čitanje podataka sa GPT diska, dok XP ni to.

Bilo koji hard disk može biti formatiran u MBR ili GPT, ali da bi se promenila particiona šema hard diska moraju se obrisati sve particije zajedno sa podacima.

Mac OS X poseduje program Disk Utility kome se može pristupiti i tokom instalacije sistema. U njemu možeš da biraš da li hoćeš hard disk da particionišeš kao MBR ili GPT. Normalno treba da izabereš GPT ako instaliraš OS X na prazan hard disk ili nemaš važnih podataka koje ne bi da izgubiš.
Screen shot 2010-03-19 at 6.58.05PM.pngScreen shot 2010-03-19 at 6.59.00PM.png
Na prvoj slici je Disk Utility. Da bi ceo hard formatirao u novoj particionoj šemi moraš da izabereš taj hard disk u listi s leve strane, a zatim kliknuti na tab partition. Ovde izaberi koliko hoćeš da imaš particija, daj im imena i odredi im veličine. Zatim klikni na dugme Options... Dobićeš ovo što je na drugoj slici. Tu treba da izabereš koju će particionu šemu disk da ima. Naravno izaberi GUID Partition Table (prva opcija). Klikni OK, a onda Apply u glavnom prozoru i tvoj hard disk će imati GPT particionu šemu.

Kao što rekoh Windows 7 može da se instalira na ovakve hard diskove u dual boot-u sa OS X-om, ali je to dosta komplikovanije od instalacije OS X-a samog na jedan hard disk.

Poslednja izmena:
Zahvaljujem se ivan90BG-e. Razumeo sam sta si mi preporucio. Samo mi kazi, da potvrdim, kad predjem na GUID Partition Table posle moram tu jednu (na koju ce da se instalira OS X) ili sve 3 particije da formatiram u HFS+Journaled ?

Poslednja izmena:
Ne moraš ti da napraviš tri particije samo zato što su tri na mom skrinšotu tri. Stavi ti kako ti hoćeš. Ako nameravaš da ti na tom disku bude samo Mac OS X onda sve particije formatiraj u HFS+ (Mac OS Extended (Journaled)). Ako možda hoćeš dual boot na tom disku onda Windowsovu particiju formatiraj u FAT 32 (MS DOS) da bi je Windows 7 prepoznao tokom instalacije.

Posle instalacije na disk koji je podeljen 2 dve particije po GPT shemi nisam uspeo da bootujem OSX sa HDD-a vec samo uz pomoc instalacionog DVD-a. Tek kada sam stavio klasican MBR, OSX se bootovao sa HDD-a. Ploca je P5K SE. To sam radio sa iPC 10.5.6.

Nazad
Vrh Dno