Šta je novo?

Mac OS X 10.7 - Lion

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
http://www.apple.com/macosx/lion/

Upravo predstavljen, izlazi u Junu 2011. Nazalost nista od novoga FS kome sam se nadao :/ Vise su se koncentrisali na one eye-candy efekte i mogucnosti.

Mac app-store. Fakticki predstavlja ono sto se u Linux svetu zove repozitorijum, naravno sa opcijom placanja. Sto i nije toliko losa ideja. Naravno naglasili su da ce SW moci da se i dalje instalira normalnim putem.

Isreno sam ocekivao malo vise, ali opet moguce je da nisu sve pokazali...

Poslednja izmena:

Upravo predstavljen, izlazi u Junu 2011. Nazalost nista od novoga FS kome sam se nadao :/ Vise su se koncentrisali na one eye-candy efekte i mogucnosti.

Mac app-store. Fakticki predstavlja ono sto se u Linux svetu zove repozitorijum, naravno sada opcijom placanja. Sto i nije toliko losa ideja. Naravno naglasili su da ce SW moci da se i dalje instalira normalnim putem.

mislim da je ovo sve sto se tice vizulenih promena, ostalo ce biti stability fixes , nazalost

edit: mislim nikad nije dosta fixova :D ali bi bilo lepo da promenu nesto vise system, ne kao male promene kao sto su bile leopard -> snow leopard, npr dosta bolji finder bi bilo lepo -___-

Poslednja izmena:
Nisam nesto previse odusevljen, unapredjenja su kozmeticke prirode a izmene GUI-a se nisu desile premda se to ocekivalo da ce tako i biti, ali dobro je da su odustali od touch screen tehnologije. Iako gledajuci kako je ovaj lik rukovao misem tokom prezentacije, sticem utisak ce ponekad biti jako tesko nabosti neke manevre i u ovoj touch gestures varijanti (mada opet nista dok se ne isproba cela stvar)...

Sto se tice lounch pad-a, pah... ne znam prosto sta da mislim i kako da ga ocenim u ovom momentu. Ali mozda su mogli da ga barem malo drugacije vizuelno skockaju u odnosu na iPad. Nekako mi deluje istrgnut odande i prosto udenut ovamo, bez mnogo pokusaja da se tu jos nesto promeni... a inace mislim da je jako nepotrebno razbacivati se prostorom na desktopu, pa se prosto pitam cemu onoliki razmaci izmedju ikonica (pri tom postoje jos i folderi)?

Sve u svemu sticem utisak da su vise koncetrisani da uzglobe i ispeglaju sve detalje, nego li da sve to vizuelno usminkaju... Ponekad se zapitam na osnovu kakvih studija resavaju ovaj deo posla...

Poslednja izmena:
Ma ja jesam odusevljen. Logicna tranzicija app store-a i na mac i mislim da ce to biti super kombinacija. Takodje onaj fullscreen mod aplikacija sa onim prelascima izmedju prozora sa touch funkcijom izgleda sjajno.
iLife 11 ftw. Pogledajte nove mogucnosti imovie, iphoto-a i garage banda. Nemaju konkurenciju.

Nije mi jasno shta ocekujete, ovo je 10 godina ispred konkurencije...

..., ovo je 10 svetlosnih godina ispred konkurencije, posto konkurecnija nikad nece praviti ovakve stvari jer ne razmislja na taj nacin.

..., ovo je 10 svetlosnih godina ispred konkurencije, posto konkurecnija nikad nece praviti ovakve stvari jer ne razmislja na taj nacin.

srecom ne razmislja ni 99,9% ljudi :d ali sta ces, kad nismo taj sloj drustva :d

Upravo to, tih 99,99 posto ne razmislja na taj nacin. A na kakve slojeve mislis? Ne mora to odmah da se povezuje sa nekim aristokratskim slojevima. Koliko samo ovde ima ljudi koji daju 1500 e zq konfiguracije, za te pare se moze kuputu mac.

Nije mi jasno shta ocekujete, ovo je 10 godina ispred konkurencije...

Na osnovu cega si ovo zakljucio majke ti?

Ja mislim opet da je konkurencja mnogo bliza nego sto to neki pojedinci ovde mogu i da zamisle?! Zato Apple i trci sa ovim sneak peak forama i fazonima 8 metra dana unapred...

Inace za tvoju informaciju trenutni hit u americi su all in one PC masine (koje su iz mog ugla gledano neki spoj peda i lap top masina)... Imaju touch screen tehnologiju vec ugradjenu i sa zadnje strane nosac koji omogucuje da se kompjuter prilicno obori po horizontali...

Sad ne kazem da je ovo idealno resenje, vec zapravo samo da konkurencija uopste ne spava...

Cak su i vrlo interesantno koncipirana pojedina resenja po pitanju dizajna recimo...

A sto se tice OS-a de se ne lazemo ovo sto je ovde pokazano je cista sminka! Nista nije receno o tehnickim specifikacijama samog OS-a... Prema tome - dabome! ;)

[edit]

Ali je zato puna paznja posvecena app-store aplikaciji za mac... uuu, mnogo vazno (narocito ovde nama)... Inace bas mi se dopada ta Applova filozofija olaksavanja zivota uz kompjuter i rukovanja sa istim, gde je ocigledna tendencija da sve bude gotovanski reseno i na jedan klik. Samo kliknes i odma si laksi jedno 300 baka... Ma idealno za mrsavljenje! :p

Poslednja izmena:

a svetlosna godina je mera za vreme?

Meni deluje da su se previše isprimali na mobile OS... zamisli nekog ko radi na Mac Pro i pravi onakve foldere. Ne deluje mi da se dobro koristi velika rezolucija ako je filozofija foldera ista kao na iPad-u... Ipak radiš u 1920 x 1200 ili 2560 x 1600 - čemu onda iPad-oliki folderi?

Ali, ok, to koliko sam skapirao i ne mora tako da se koristi...

10 god ispred konkurencije?

Appstore - postoji 10 i kusur godina na linuxu
Launchpad - da li samo mene ovo podseca na quicklaunch sa windowsa i njegove komplemente sa KDE-a i gnome-a? Ali ok, koliko vidim sa screenshot-eva konacno ce postojati lagan nacin za postavljanje desktop ikona, sto jeste korak napred.
Mission Control - opet nesto sto vec postoji u drugim GUI okruzenjima, u nesto drugacijoj izvedbi
Full screen apps - ok ideja, mada treba da se vidi kako ce to da radi sa MDI aplikacijama

Sve u svemu za sada iskljucivo kozmetika i nista vredno paznje. I dalje ostaje da se ceka bolji fajl sistem, poboljsanje 3d performansi, i sitnice kao sto su sistemski uninstaller.

To je isto kao da za neki novi automobil koji je mnogo bolji od drugog od pre 10 godina rekli, sta, i ovaj ima volan, menjac, 4 tocka.

A s obzirom da vecina ljudi ne pravi razliku ni medju automobilima, nije ni cudno za ovo.

A linux je za ovo beta verzija nekog sistema koji je juce poceo.

Nemoj da pališ vatru Driver bezveze, nego ćuti i vozi malo... Jer po ovome što si... i naročito kako si napisao ovaj post ispada da si ti pametan, a da su svi drugi koji misle drugačije idijoti! Čuješ li ti sebe čoveče!

Nemoj progešno da me shvatiš, jer zbilja nemam ništa protiv tebe, ali ta tvoja demagogija postaje malo zamorna... Ovakvo učestalo proklizavanje tebe i još nekolicine likova ovde na forumu je ipak suštinski gledano totalno promašena i u krajnjoj liniji potpuno nepotrebna stvar. Ponekad se zapitam, dal vas neko plaća da reklamirate i branite toliko Apple... ej bre! ,)

Mislim ok, ako vas neko plaća to je onda nešto drugo, samo onda mogu da primetim da baš i ne radite svoj posao kako bi trebalo, jer ovakvom polemikom više odmažete nego što što pomažete Applu.

Elem, lepo su ljudi rekli ono što su imali... Ovo što je pokazano je isključivo i samo šminka i ja se tu slažem sa njima! Niko od nas ovde nema ništa protiv ovog OS-a, naprotiv svi navijamo ovde za njega i voleli bi smo samo da bude još bolji. Ali to što ti pričas, eh... pa čuj, ne moraš se složiti ovde sa nama ako nećeš, no ipak ne zaboravi da drugi ljudi imaju pravo da misle da sve to baš do kraja i ne stoji... i u ovome takođe, odma da se razumemo, nema ničeg lošeg...

Pozdrav! I izkuliraj malo drugi put, jer kako reče ona reklama: nije teško biti fin! :wave:

Poslednja izmena:

Mac app-store. Fakticki predstavlja ono sto se u Linux svetu zove repozitorijum, naravno sa opcijom placanja. Sto i nije toliko losa ideja. Naravno naglasili su da ce SW moci da se i dalje instalira normalnim putem.

Ja se sa ovim potpuno slažem!

Po prvi put od 10.3.x Panther-a jednostavno nemam želju da probam novi OSX!

Izgleda da se čika Stevi debelo isplati AppStore na iOS, pa je rešio da još koji $ zaradi tako što će ga staviti i na OSX!

A ove ostale *******cije su po meni samo šminka koja ne zaslužuje da se zove "novi OSX"

Izgleda da se čika Stevi debelo isplati AppStore na iOS, pa je rešio da još koji $ zaradi tako što će ga staviti i na OSX!

A ove ostale *******cije su po meni samo šminka koja ne zaslužuje da se zove "novi OSX"

da citiram svoj potpis

"If I were running Apple, I would milk the Macintosh for all it's worth -- and get busy on the next great thing. The PC wars are over. Done. Microsoft won a long time ago." Steve Jobs, Fortune, Feb. 19, 1996

Stivi je batalio pc, prsli su ko zvecka, apple se fokusira na mobilne uredjaje.

+1 mada daleko je jos release date tako bice jos novih stvari... mada brine me sto su Lion-a najavili sa najglupljim mogucim "poboljshanjima"...
Hocu bolji Finder... da ne kazem TotalFinder.... pa onda kompletan quicktime x jer je ovo smesno cak ga i ne drzim na sistemu koliko je los...

Mislim da je 10.7 zakrpa za 10.6 koji je katastrofaaalno los! Ok mozda sam preterao ali 10.6.4 je nesto najgore sto je apple ikada izbacio grafika mi je 50% sporija ceo sistem se vuce itd... pre par dana stavio betu 10.6.5 pa mi je malo zivnuo komp inace 10.6.3 je zadnja rev. osx-a koja valja.

Tako da se vratim na dooyin komentar "Po prvi put od 10.3.x Panther-a jednostavno nemam želju da probam novi OSX!" :crash:

Sto vise apple forsira "iOS" to mi se vise cini da ce osx da za$3ru... primer itunes 10 pogledaj te ikonu - Tipican iPhone tj iOSuck dizajn, kao trn u oku mi je na dock-u... srecom tu je CandBar, a i IconBox pa se to da srediti ali opet "proizvodnja" osx-a je suludo pala.

Moze lako da se desi da iOS zavlada i iMac-ovima jer se spremaju da iMac-a prebace u touch proizvod tj vec su patentirali "tehnologiju", a da osx bude iskljucivo za MacPro zbog "pro" applikacija jer nesto ne vidim sebe u FCS, fotoshopu ili maji preko touch skrina... jos ako isforsiraju svoju proizvodnju processora (A4) ili sledeci ce mozda biti T1000. :d

Sve u svemu bas su se pogubili sa ios/mobile pricom...

Sve u svemu, tandara broć. Možda i najmanje izmene koje je jedan Mac OS X doneo u odnosu na prethodni.

Nego jedna stvar je interesantna, koji je beše popularni OS nedavno doneo repozitorijum sa komerijalnim softverom? Izgleda da je Steva Pohlepa primetio da ga žestoko kopira Marko Astronaut, pa je rešio da i on malo iskopira njega. A koliko Marko kopira Stevu će tek da se vidi na proleće, kada stignu globalni meniji i praktično preslikani notification area. I generalno po izjavama Marko je krenuo da liči na Stevu, dobro dosta je veći šmeker od raspalog Steve, ali stvarno kao da postaje Steva broj 2.

da citiram svoj potpis

"If I were running Apple, I would milk the Macintosh for all it's worth -- and get busy on the next great thing. The PC wars are over. Done. Microsoft won a long time ago." Steve Jobs, Fortune, Feb. 19, 1996

Stivi je batalio pc, prsli su ko zvecka, apple se fokusira na mobilne uredjaje.

da, i zato sada kara M$ sa iOS-om i tabletima ;)

next big thing. vec milion puta receno: desktop racunari sa desktop osom ostaju za content creatore, programere... svi ostali: tablet.

btw morbiuse, ko ti je marko astronaut ?

Poslednja izmena:
btw morbiuse, ko ti je marko astronaut ?

To je osnivač i šef Canonical-a (organizacije koja pravi Ubuntu Linux i bazirana je u Južnoj Africi). Zove se Mark Shuttleworth. A Ubuntu od predposlednjeg izdanja počinje sve više da liči na Mac OS X. Sadašnje izdanje ima i Netbook Edition koji ima novi interfejs sa dock-om na levoj strani ekrana, menu barom na vrhu i zanimljivim fullscreen modom za prozore. Ali trenutno usporava računar i previše ograničava. (može i u NB Edit. da se bira klasičan Gnome, mada sam ga ja malo doterao Docky-em i menu bar-om u panelu) U sledećem izdanju Ubuntu-a će izgleda to ispolirati i staviti kao default interfejs za ceo Ubuntu.

Inače imam instaliran Ubuntu 10.10 Netbook Edition na MacBook-u :d (zbog faksa)

Poslednja izmena:
Sve je to ok kovace, X je glomazan, sa kodom koji ima visedecenijske repove, tezak za odrzavanje i dodavanje modernih features-a.

I onda vidis napr ovo -> http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_windows_part3&num=1 i zapitas se kako takva 'svinjarija' kao sto je X ipak daje bolje 3d rezultate od 'elegantnog' OSX i njegovog grafickog podsistema?

Zar ti se ne cini da bi trebalo da likovi iz apple-a prvo porade na tome a onda neka dodaju 'a la linux' repozitorijume i ostale gluposti?

koliko sam skapirao taj problem sa opengl perfomansa je od neke verzije 10.6 mac os x, right?

u svakom slucaju, nadam se da ce ubrzo ispeglati to. mada ja cak nisam ni primetio pad tih 3d performansi, ne igram se, a Cinemu nisam palio sigurno godinu dana...

a ovo za repozitorijume / MacAppStore (ili kako se vec zove), ne verujem da je toliko pitanje profita koliko zelja da jos vise kontrolisu svoju platformu. Ako planiraju da Lion jos vise lici i ima funkcionalnost iOS onda moraju da obezbede da svi programi koriste najnovije APIje kako bi ta tranzicija (i svaka druga) bila sto bezbolnija...

Offtopic je pobrisan. Stvarno nema smisla da neko dođe i želi da diskutuje o Lionu, i onda gleda prepucavanje dvojice ili trojice likova koji troluju o istoriji OS-ova i ko je od koga šta ukrao. Otvorite posebnu temu, nisu ni moderatori vama na usluzi da vam stalno raspoređuju postove jer vi ne poznajete osnovni bonton foruma... dokle više iste priče i iste gluposti i to od senior forumaša!?

@bata87: radi Ubuntu lepo. S početka nema drajvera za grafiku, wireless, svetlo tastature i svetlo ekrana. Ali pošto radi žična mreža to može da se skine sa interneta i onda radi sve.

Pa pravo da ti kažem za sada mi više treba terminal u Mac OS X-u nego u Linux-u. U Linux-u sam ga otvarao da skinem i instaliram program koji stavlja menubar za svaki prozor u gornji panel i da uključim compositing jer treba Docky programu. Na Mac-u terminal otvaram svaki put kad ga povezujem žično na kablovski internet da bi spoof-ovao MAC adresu jer je to identifikacija kod provajdera. (na Linuxu se ovo podešava iz GUI-a verovao ili ne)

I ne brini, još uvek sam Apple fan. Samo nisam fanboy.

)
I ne brini, još uvek sam Apple fan. Samo nisam fanboy.

jedan plus za tebe ;)

Elem Linux je stvarno ne zamenljiv i potreban ljudima koji se bave nekim poslovima (kao i Windows za neke stvari)... i tako to :D

edit: i hvala ti na odgovoru vezanom za Linux+MacBook :)

Poslednja izmena:
Sve osim flasha koga da bi instalirao morash da budesh programer :d:d Mada u odnosu na OS X, za svaku glupost na Linuxu treba da budesh programer :)

Probao si, pa znaš? :trust:

Ni na Mac-u nisi sastavio godinu dana, a non stop pametuješ o njemu, luftmajstore.

Vidim osakacen je thread zbog offtopica, ali bitno je da su preziveli 'visokoumni i nadasve korisni' postovi 'OSX je 10 god ispred svega ostalog' :)

Steta, bilo je i dobrih pisanija gde je cak ulozeno nesto truda da se objasni zasto neki od nas ne balave nad najavama noviteta u OSX 10.7 vec su po nesto i razocarani; da se podsetimo o cemu se radi - umesto dodavanja novih 'blows&whistles' primeceno je da bi moglo da se poradi na fajl sistemu koji ce konacno da zameni zastareli HFS+ i na grafickom podsistemu koji je trom i glomazan te prakticno ima gore performanse od kompletne konkurencije. Vrlo konkretne i vrlo bitne stvari.

Korisni postovi o HFS+ vs. ZFS će biti prebačeni u novu temu. Ovde su kolateralna šteta, ali neće biti bačeni sa ostalim offtopicom.

Offtopic je pobrisan. Stvarno nema smisla da neko dođe i želi da diskutuje o Lionu, i onda gleda prepucavanje dvojice ili trojice likova koji troluju o istoriji OS-ova i ko je od koga šta ukrao. Otvorite posebnu temu, nisu ni moderatori vama na usluzi da vam stalno raspoređuju postove jer vi ne poznajete osnovni bonton foruma... dokle više iste priče i iste gluposti i to od senior forumaša!?

Не знам шта се све издешавало овде у међувремену, нисам био присутан задњих дана, али хвала ти за ово друже...

Искрено се надам да ће појединци овде коначно сабрати 2 и 2...

Поздрав!:wave:

Vrh Dno