Šta je novo?

MAC OS laptop

shanac

Cenjen
Učlanjen(a)
14.10.2011
Poena
169
ne znam da li je neko ovo vec pita, ako jeste onda mi je promakla tema..
interesuje me laptop na nasem trzistu na koji bi mogao da radi mac os..tj ako ima negde u nekom shopu da se pazari isti..
sad gledao sma konfiguracije na: http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page
ali nisam primetio ni jedan laptop da ima u nekom od nasih web shopova.. pomagajte :)

Pa ona varijanta sa i5 i ATI grafom (LH309EA) svakako ima smisla za rad, opet naravno pitanje je, koliki je i koliko ozbiljan taj rad? Mozda da ipak razmislis o nekoj desktop makini na kojoj ces montirati hackintosh...

Instaliranje Hackint0sh mašine nije uvek egzaktna nauka. To što vidiš na osx86 project može da služi kao dobar vodič, ali ako imaš neku egzotiku neka ti je Bog u pomoći.

Pride, ne piše se "MAC OS laptop" već "Mac OS X kompatibilan laptop". Mac je skraćenica od Macintosh, OS od Operating System, a X označava verziju 10. Čita se i kao Mac OS 10.

Srećno!

Mac OS X mu je pun naziv od verzije 10, a verzija je verzija.
Jeste X nastalo iz 10, ali sada je više samo deo naziva, jer su Mac OS i Mac OS x suštinski poprilično različiti.
Od skora je naziv sistema samo OS X.

Poslednja izmena:
hvala..
znam za te nazive nego sam na brzinu sklepao post.. imam ja dobar vec komp za sve te dizajn-gaming avanture, ali mi je bitan laptop na kojem bih radio na faksu, a da dajem po 1000e za laptop koji nije nista brzi od obicnog a poseban je samo sto ima IOS nesto mi ne pada na pamet :D
tj rado bih dao kada bih imao te pare, ovako moram da se snalazim kako umem :)
inace kasno sam saznao za hackintosh da bi pravio masinu za njega..

Hah, odakle sada iOS, koji je za iPhone i iPad? :D
Koji je posebno softver u pitanju, zbog koga ti je neophodan OS X?

hahahhah IOS jer imam ipod pa sam navikao da me stalno pitaju.. sry :D
pa pazi ortak ima neki macbook i dao mi na par dana da koristim i meni se svideo ceo sistem kako je organizovan.. pa zbog toga jurim OS X :)
inace u dizajnu koristim corel, ilustrator i photoshop, autocad, archicad, 3d max...

Poslednja izmena:
Najiskrenije moguće, drži se vindoze.
Taj sofver će ti na dobro optimizovanoj vindozi bolje raditi nego na hakintošu.
Lično imam mbp, ali ga imam u toj varijanti.
Sa hakintošom se nikada do sada nisam usrećio, najiskrenije.
Apple nije hteo da to radi tako i to je.
Hakintoš sam pravio samo zbog iOS programiranja, a na kraju sam se više bavio portovanjem drivera nego iOS developom.
Prijateljski savet.
Ako ti zaista treba Mac, onda ga i kupi.
Ako ne, drži se vindoze.
Ako ti se sviđa filozofija rada, imaš linux distribucija koje to sasvim pristojno oponašaju.
Kapiram da ti nisam konkretno odgovorio na pitanje, ali zaista mislim da ćeš ovako biti produktivniji.

Poslednja izmena:
ma oke oke.. svakako moram uzeti neki laptop.. pa eto razmisljao sam da mu odradim dual boot pa udjem u onaj OS koji mi treba konkretno (ako je to uopste moguce sa ova dva OS-a) .. Hvala na odgovoru ;)

Poslednja izmena:
Vaxter
Najiskrenije moguće, drži se vindoze.
Taj sofver će ti na dobro optimizovanoj vindozi bolje raditi nego na hakintošu.
Lično imam mbp, ali ga imam u toj varijanti.
Sa hakintošom se nikada do sada nisam usrećio, najiskrenije.
Apple nije hteo da to radi tako i to je.
Hakintoš sam pravio samo zbog iOS programiranja, a na kraju sam se više bavio portovanjem drivera nego iOS developom.
Prijateljski savet.
Ako ti zaista treba Mac, onda ga i kupi.
Ako ne, drži se vindoze.
Ako ti se sviđa filozofija rada, imaš linux distribucija koje to sasvim pristojno oponašaju.
Kapiram da ti nisam konkretno odgovorio na pitanje, ali zaista mislim da ćeš ovako biti produktivniji.

Hackintosh si pravio, al pitanje je kako si ga napravio!? A i na čemu? Možda ti nisi s time bio zadovoljan, ali ogromna većina koliko vidim ipak jeste! A i zbilja zašta bi to pa mogao specijalno da mu zatreba Mac pa da baš mora da ga kupi? Očigledno je da čovek hoće da koristi Mac os u edukativne svrhe i da se najpre upozna sa sistemom! Za to je hackintosh reko bih kao stovren! Tj. ne kao, nego i jeste...

Osim toga za ogromnu većinu ljudi danas u Srbiji, kupovina Apple računara je ekstreman i sasvim sigurno nepotreban luksuz. To je prvi razlog, a drugi bi bio recimo komoditet i liberalnost koju PC svakako poseduje, spram lepo skockanog ali više nego rigidnog Apple Mac-a, što je opet nešto što jednoj solidnoj grupaciji ljudi itekako odgovara. Dakle imamo i to... Hackintosh nije nastao iz puke nužde ili nečijeg hira, niti je izmišljen zbog siromaha a nisu ga ni siromasi napravili. Hackintosh zapravo predstavlja jedinstven koncept koji su opet napravili dugogdišnji Mac useri, dakle ljudi koji imaju barem jedan Mac računar u svom posedu, što evidetno i pokazuju ankete koje su sprovedene recimo nedavno na insanelymac forumu... Uostalom ako je izvodljivo da na Meku neko vozi Windows, ne vidim ni jedan razlog zbog čega neko ne bi imao pravo da na PC-u vozi Mac os ukoliko je to tehnički izvodljivo, pogotovu ako ga je legitimno platio, što opet ogromna većina verujem i da radi na zapadu. A zašto i ne bi, kad je jeftin! Verovatno zato ni ljudi u Applu nemaju ništa specijalno protiv toga, niti se nešto specijalno oglašavaju po tom pitanju... zašto bi?! Dokle god neko koristi njihovu platformu u edukativne svrhe i razvija je, a pri tom još i kupuje u njihovim prodavnicama, taj je dovoljno uradio i dobrodošao je...

Ako nekoga ispunjava da ima original ok, neka ga kupi i to je to jer to i jeste jedini validan razlog za njegovu kupovinu. Sve ostalo što se mene tiče ima više nego validnu alternativu! ,)

>>>Shanac

kad smo kod pograma tu je Vexter u pravu... Corel je odustao od Corel Draw-a na Mac platformi odavno. Ako ti treba Painter onda ok, to je već nešto drugo. Što se Adobe paketa tiče, tu nema neke razlike u odnosu na windows, a što se tiče 3D programa isplatljivije su windows varijante zbog bolje podrške. Doduše, malo češće pucaju u radu u odnosu na Mac platformu u ovim piratskim izdanjima koja ogromna većina kod nas koristi!

S druge strane, treba i to znaš čak i da nađeš 100% kompatibilan notebook, veeeeliko je zezanje namsetiti sve to skupa da radi kako treba. Što se desktop varijnate tiče, tu stvari stoje sasvim drugačije.

Poslednja izmena:
Hvala Vlado, sasvim se slazem sa tobom u vezi ovog gore..
realno ne razumem se mnogo u OS X i MACove ali mi se (kao sto sam napisao gore) jako svideo jer je nekako organizovaniji, i razmisljam da ga kupim vec celu godinu, ali da dam 1000e za neki laptop koji nema bas neke performance u odnosu na neki obican koji je oko 400e mi je nekako losa odluka.. zato sam postavio pitanje ovde da li ima neki laptop na koji bi moglo sve to da radi..
i nasao sam "HP ProBook 4530S LH309EA" za 65.993 din. i sad se bas razmisljam da ga uzmem i za osx i za windows..
nego, na sta tacno mislis "veeeeliko je zezanje namsetiti sve to skupa da radi kako treba" u odnosu na desktop??

Vlado, vidi se da si južnjak. :)

Sve si mu pomogao, a nisi ništa.
Rekao si samo lepo da sam ja u pravu za sve ono što je njemu bitno.
Pričamo o hakintoš laptopu, ne desktopu, tako da ne mešaj babe i žabe.
Tu teško da će uspeti da prođe potpuno bezbolno i tu nema boga.
Kapiram ja da svaki ciga svoga konja hvali, ali budi malo realan. :)
Svakako ne kapiram čemu napadački nastup kada nisi rekao ništa konkretno različito od mene, već samo nepotrebno izanalizirao situaciju da bi došao do istog zaključka?!

Poslednja izmena:
Negde sam video da OS X licenca ne dozvoljava instalaciju na ne-apple hardveru. Sad, da li je to tačno ili ne, ne znam.

U zavisnosti od potreba, možda je bolje instalirati OS X kao virtualnu mašinu. Verujem da će biti manje problema, ali ko zna :)

Zabranjeno je instaliranje i u virtuelnoj masini po licenci odnosno po Apple EULA.

sto volim ove ,sto brinu o Srpskom novcaniku..a imaju PC mashine od 500-1000 eura.....a ako se malo informises,na forumu namenjenom Mac korisnicima u Srbiji..videces,da se cene znatno promenile,bar kad su u pitanju polovni Dobri Mac-ovi....e sad necu da ti ulazim u dzep.....to su licne stvari..malo se raspitaj jos.....pa guraj sta ti vise lezi...:)

Vlado, vidi se da si južnjak. :)

Sve si mu pomogao, a nisi ništa.
Rekao si samo lepo da sam ja u pravu za sve ono što je njemu bitno.
Pričamo o hakintoš laptopu, ne desktopu, tako da ne mešaj babe i žabe.
Tu teško da će uspeti da prođe potpuno bezbolno i tu nema boga.
Kapiram ja da svaki ciga svoga konja hvali, ali budi malo realan. :)
Svakako ne kapiram čemu napadački nastup kada nisi rekao ništa konkretno različito od mene, već samo nepotrebno izanalizirao situaciju da bi došao do istog zaključka?!

Pa vidi se i da si ti severnjak, samo to je pa tek najmanje bitno. Ali da u pravu si sa notebook računarima u hack varijanti ima više problema... Sad dal sam mu pomogao ne znam, ali mi se čini da je njemu cilj da se ponajpre upozna sa Mac platformom i za to mu je više nego dovoljan hackintosh u ovom momentu, s tim što to nisam naveo, premoren sam ovih dana pa mi je to promaklo, ali hteo sam zapravo da mu sugerišem da hackintosh napravi ipak ponajpre u desktop izadnju, pa onda neka vidi za dalje...

sto volim ove ,sto brinu o Srpskom novcaniku..a imaju PC mashine od 500-1000 eura.....a ako se malo informises,na forumu namenjenom Mac korisnicima u Srbiji..videces,da se cene znatno promenile,bar kad su u pitanju polovni Dobri Mac-ovi....e sad necu da ti ulazim u dzep.....to su licne stvari..malo se raspitaj jos.....pa guraj sta ti vise lezi...:)

Što se tiče dobrih polovnih mekova, to je koliko sam ja barem mogao da vidim do sada teška lutrija, naraočito po pitanju notebook varijanti, a ništa bolje ne stoji ni iMac i apsolutno smatram da to nije ni za kakvu preporuku... Jedino ako baš znaš nekoga iz prve ruke, pa imaš predstavu otprilike kako je taj neko koristio taj računar i tome sl.

Što se tiče pak PC mašina od 500E, ne znam što to nekome smeta, ali 500E je minimum minimuma praktično danas, ukoliko misli neko da skocka koliko toliko pristojan računar uz eventualne moguće nadogradnje koje ovaj koncept nudi (jači procesor, memorija i grafička). Znači bez bilo kakvih egzibicija i tome sl. Nešto naj svedenije... Toliko košta i neki prosečan laptop i to definitivno nije para koja ruši... Izvoli odi na Gigatronov sajt ili neki sličan pa složi nešto tako i videćeš koliko će to da košta. S tim što je to ipak novo, a novo je novo i u garanciji plus potencijalne nadogradnje koje svako ima u ovoj varijanti.

Naravno da postoje i PC konfiguracije za 250E, ali kakave...

kad sam pomenuo polovne Mac mashine,i njihovu kupovinu..mislio sam na pouzdane ljude sa macserbia foruma,ne na divljake sa raznih aukcionih sajtova,koji naduvaju Apple proizvodima cenu,samo zato sto su culi da to treba da bude skupo,i sto ima logo Jabuku..:).....do sada sam par puta kupovao tamo...i Hvala Bogu..sve mi radi savresno.....i nemam nameru da ulazim,u pricu,i coveku pravim pometnju da li mu je bolje pravi Mac..ili Hackintosh.....neka uzme sta mu odgovara...ja znam sta meni lezi vec 6 godina....:)i nema tih para,za koje bi se vratio na Prozor....
pozdrav....odo na pivo..ubi ovih 30+....stepeni....

@Vlada
Vlado, kad si već guru za Hekintoš da te pitam, video sam na osx86 project sajtu da je DELL Latitude D620 100% kompatibilan i da (skoro) sve radi Out of the box osim par kextova koje treba dodati. Čak postoji i video na jutjubu gde lik instalira i sve proradi Out of the box. Imam mogućnost da pozajmim i da probam pa ako odgovara da za sitne pare pazarim taj laptop ali me interesuje, kako ti kažeš, ako sve proradi da li kasnije mogu da se jave problemi sa, recimo, aplikacijama, usb uređajima (diskovi, fleševi, razni donglovi i sl.)? Ne bih da instaliram, da sve radi a posle da kunem i kukam ako krene sa problemima. Šta je generalno tvoje subjektivno mišljenje? Hvala.

Pa stvar sa Mac os-om je u načelu jednostavna. Ako radi radi će ti uvek! Znači nema tu malo oće kaki malo neće (može samo kontra tj. da neće pa da proradi nakon nekog updejta), pogotovu ako je u celu priču uključen DSDT i pravilno koncipiran SMBIOS.plist. Što se tiče aplikacija sve radi najnormalnije kao i na pravom Mac-u. Fleš ipak isprobaj, premda bi i to trebalo da je ok. Recimo uspavaj računar pa ubaci fleš. Ako ne zabode a računar se razbudi sve je ok. Takođe obrati pažnju šta se dešava kada otkačinješ USB uređaje. U principu najbitnije za notebook mašine je sleep, baterija (speed step), spušten poklopac mora da izgasi računar i naravno WiFi kartica koja je bitno da je operativna. Ostale stvari su iste kao i kod desktop mašina. Generalno, ako već možeš da ga pozajmiš i isprobaš, super... Uradi to, podigni OS X, instaliraj programe koji te zanimaju i testiraj ga pa se odluči...

Pozz

Poslednja izmena:
E pa to, ovo za sleep nisam znao. Kada nađem vremena probaću pa ću javiti kako se ponaša.
Hvala puno.

Kao što reče Vlada, ako imaš vremena i dovoljno strpljenja naćićeš neki laptop ili ćeš uspeti da skockaš desktop makinu za solidno manje para koja će uz par intervencija i malo sreće da radi sasvim ok sa podignutim OSX-om.
Uglavnom je problem sa zvučnom karticom i Wi-Fi, pa tu moraju naknadno da se ubacuju posebno pripremljeni kext-ovi da sve proradilo kako treba.
Danas to uopšte nije problem, ima čak i gotovih instalacionih imidža za određene laptopove po netu, malo googlanja i nađe se.

Hackintosh FTW! Koritstim ga bez problema (masina iz potpisa) vec 3 god.

Kao što reče Vlada, ako imaš vremena i dovoljno strpljenja naćićeš neki laptop ili ćeš uspeti da skockaš desktop makinu za solidno manje para koja će uz par intervencija i malo sreće da radi sasvim ok sa podignutim OSX-om.
Uglavnom je problem sa zvučnom karticom i Wi-Fi, pa tu moraju naknadno da se ubacuju posebno pripremljeni kext-ovi da sve proradilo kako treba.
Danas to uopšte nije problem, ima čak i gotovih instalacionih imidža za određene laptopove po netu, malo googlanja i nađe se.
Ne znam da li odgovaraš meni ili pokretaču teme :) Što se mene tiče, ja i jesam tako tražio laptop neko vreme, video na sajtu da je dotični model 100% kompatibilan i imam mogućnost da ga jeftino kupim (ispod 100 EUR). Problem je samo što mogu da ga dobijem na 24h i testiram pre nego odlučim da li ću ga kupiti ili ne, pa moram da se organizujem da kvalitetno utrošim to vreme.

Desktop mašina mi ne odgovara, treba mi laptop da mogu da dam detetu da ga koristi, pogotovu kada nije kući pa treba da ga ponese. Ono što je mene brinulo je to što sam čitao da kada ljudi urade update nekog softvera da se desi da pobrljave Hekintoši i nove verzije softvera, ali očigledno da to nije pravilo i da u pozadini često leži uzrok "slučajnog update OS" na višu verziju pa im se jave problemi. Ja imam MBP ali nemam iskustva sa Hekintošima pa bolje da pitam nego da skitam :)

To sa braljavljenjem se odnosi samo na audio drajvere i eventulano RTC. Nakon updejta je potrebno da apliciraš binary patch ponovo ili odradiš tzv roll back na AppleHDA 10.6.2 kada je konkretno realtek audio u pitanju kako bi poonovo osposobio zvuk. Ali recimo 10.7.4 updejt donosi i novu verziju AppleRTC.kexta pa je i taj kext potrebno takođe okrpiti kako bi se izbegao CMOS reset nakon spavanjca. Sve u svemu stvar se svodi na dva kexta koja je potrebno ili reinstalirati ili okrpiti (po želji u zavisnosti od konfiguracije), što je u načelu gledano zbilja sitnica.

U slučaju da koristiš recimo voodooHDA onda je stvar još prostija.

Poslednja izmena:
RTC, kekst, voodoohda.. gubim se :D
drzim se ja Win7-ce dok ne kupim neki polovan macbook pro (ako da bog) da ne bude da sam ga digao u vazduh bez potrebe :d

Pa čuj ako ti je problem da zameniš dva fajla tj da pojasnim reinstaliraš dva drajvera putem recimo multibeast instalacionog paketa, onda se bolje drži windowsa... šta drugo da ti kažem! Stvar je prosta, ali ako to tebi predstavlja problem, onda nisi definitivno za hackintosh.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno