Kod nas je jako slab izbor SFF (Small Form Factor) kućišta...Može se naći kod Mađara ali tako mala kućišta mahom zahtevaju SFX napajanja koja nisu jeftina, kvalitetno modularno SFX napajanje od 450W je 80+ evra. Mada, tebi je i 450W overkill, 300W je više no dovoljno (problem su kablovi, avaj). Ali, s obzirom da bi te onaj Fractal Design + Seasonic kombo koštao 150€, možeš za te pare da uklopiš dobro SFX napajanje i malo kućište.
Ako idemo na što manje kućište i SFX napajanje, neka napajanje bude Corsair SF450 ili Silverstone ST45SF-G. Oba su modularna i u HU su 85-90€. Overkill, 300W bi poslužilo i koštalo bi par desetina € manje, ali nisam video modularno od 300W i 450W ti daje lufta i za grafičku.
Što se kućišta tiče, za oko mi je palo
Silverstone ML05B. Svega 7L zapremine, podržava 4 2.5" drajva i stok cooler za Ryzen APU (pod uslovom da se odrekneš 3.5" HDD-a). Prima samo low-profile grafičke karte.
Ako bi nešto slično, ali malo veće (10-12L), za normalne grafičke karte, imaš
Fractal Design Node 202 ili
Silverstone ML08B.
Ako želiš da si manje ograničen što se tiče napajanja, imaš
Sharkoon CA-I ili moj favorit
Silverstone SG13.
SG13 je mali (11L), staje u torbu, prima i normalna napajanja (poželjno je što kraće i modularno, ipak), jeftino je, bilo ga je i kod nas (valjda će doći opet), prima i dugačke grafičke karte kao i vodeno hlađenje, i 3.5" HDD. Ako ti odgovara estetika, bilo bi odlično za tvoje potrebe. Staviš dobar 140mm vent napred i miran si. Ima ga i u beloj varijanti.
Što se ostatka mašine tiče, kod nas je očajan izbor mITX ploča, morao bi da tražiš od Mađara. Bilo koja B450 mITX ploča će poslužiti, Gigabyte, ASRock ili MSI (Asus je preskup). Računaj na 100-120€.
Umesto 2400G uzmi 2200G, nema potrebe za jačim, po meni. Taman uštediš 50-60€ za veći SSD...
Kad smo kod SSD-a, Crucial MX500 ili Samsung 860 Evo u M.2 varijanti (da izbegneš kablove). Samsung je za nijansu brži ali vrlo malo, ne znam vredi li razlike u ceni...
RAM - 2x4GB, bilo koji, samo da je brz (3000+ MHz).
Kad saberemo:
* Kućište: 50-70€ (Mađari)
* Napajanje: 85-90€ (Mađari)
* CPU: 105€
* Matična: 120€ (Mađari)
* RAM: 100-110€
* SSD: 500GB Crucial NX500 M.2 85-90€
Ukupno nekih 550-580€, zavisno šta nađeš.
Ne bih išao na 4GB RAM-a, 8GB je prava mera. Može da se uštedi ako se uzme manji SSD (250GB) ili slabije/lošije napajanje...
Naravno, ako je cimanje da se jure SFF komponente kod Mađara, možeš da uzmeš "normalno" kućište, napajanje i matičnu ovde, mada je izbor svejedno očajan, verovatno ćeš uštedeti koji evro. Ali, pominjao si malu mašinu pa ti preporučih SFF...