Šta je novo?

[Mac] Mac OS X Mountain Lion 10.8 - zvanicna tema

Pa, khm, i svaki sledeci ce takodje biti "najbolji Mac OSX ikada napravljen" :S:

To se zove Apple marketing:)
Sada ozbiljno...
Apple je do Snow Leoparda (ovo je moje mišljenje) sa svakom novom "mačkom" donosio značajan upgrade, gde sam ja bio spreman da to i platim.
Lion sam kupio više po inerciji i manje-više sam koliko-toliko zadovoljan onim što sam dobio.
Mountain Lion trenutno nisam spreman niti da instaliram, niti da ga platim - čak neću instalirati ni tzv. "narodnu" verziju, zato što mi Lion radi kako treba, a i trudim se da sve što koristim bude legalno (trenutno sve od softvera što imam instalirano osim jednog paketa, a to nije Aperture, njega sam kupio, je legalno).

Ali hajde sada ozbiljno... Napisao sam nekoliko puta, ali niko da odgovori nesto.

Po cemu je 10.4 bio revolucija u odnosu na 10.3 ili 10.6 u odnosu na 10.5 ?

Sta je to toliko tu bilo znacajno ?

Evo šta kaže Wiki...
http://en.wikipedia.org/wiki/OS_X#Version_10.3:_.22Panther.22
Kompletan pregled istorije OSX-a.

Ja bih samo izdvojio ono što je po meni bio razlog zašto sam ja radio upgrade, a počeo sam sa Tiger OSX-om.

Razlozi zašto sam odradio (i platio) upgrade sa Tiger-a na Leopard su:

- Time Machine
- 64bit podrška za Aperture (meni važna aplikacija)
- Spaces

Razlozi zašto sam sa Leoparda-a prešao na Snow Leopard su:

- Time Machine koji je posle promocije u Leopard-u sada radio kako treba i par puta me zaista spasao nevolja koje sam mogao da imam, a radi baš onako kako treba
- Microsoft Exchange Server (koristim Microsoft Office paket od pre i nisam se navikao na Apple iWork; radi baš kako je i zamišljeno
- full 64bit OS sa podrškom za više RAM memorije - mislim da ovo ne treba da obrazlažem, dovoljan mi je bio prvi utisak kada sam otvorio Aperture sa velikim brojem RAW fotki od po nekoliko desetina MB, sve je radilo kao podmazano, skoro bez kašnjenja u obradi.

Prelazak na Lion je bio više po inerciji i u početku sam bio ljut na sebe zbog tog prelaska, pogotovo kada su krenuli bug-ovi koji su u letu ispravljani. Sve negde do 10.7.2 bio je noćna mora, ali su problemi ispravljeni (hvala Bogu) i od tada radi stable as a rock:)

Eto, ovo su moji razlozi, koji ne mora da se poklapaju sa tuđim, ali sve u svemu ja sam sa svakim upgrade-om sa jedne "mačke" na drugu bio zadovoljan uloženim novcem.

Meni se čini da 90% korisnika na zapadu prelazi na novi momentalno i po inerciji!

ma Snow Leo....sve sto mi treba radi Savrseno.....jedino mi se dopada AirPlay Mirroring,posto imam AppleTv2....ali se i to resilo..ubacivanjem programa AirParrot..pa sad i Snow ima Mirroring...:)
el moze neko da potvrdi da li radi Samba na ML...posto je na Lionu bilo cimanje da se podesi...

Slazem se da SL radi odlicno, ne treba menjati ako sve sto je potrebno radi pod njim, ali Apple ga polao zaboravlja. Aperture, meni najvazniji program, vec duze vreme ne prima update za SL. Trenutna verzija kod zene na kompu (10.6.8) je 3.2.4, a na Lion-u i Mountain Lion-u je 3.3.2.

Aperture, kod mene, bolje radi sada na ML, nego sto je radio na L.

Bolje ti radi Aperture?
Da li vredi onda da ipak odradim upgrade na ML?

Probaj prvo na drugoj particiji. Ja iskreno nikada nisam bio zadovoljan kako je Lion radio...

Aperture mi prosto leti sada, nema da secne, a ipak radim sa RAW materijalom sa 5D Mark II.

Lion je nazalost dosao preinstaliran na iMac-u, tako da na nikada nisam probao Snow Leopard kako radi na njemu, ali Lion me je izludjivao sa nekim sitnijim kocenjima i slicno.

Ok, probaću ga, pa ćemo da vidimo da li će se zadržati:)
Meni Aperture sa Lion-om radi kao zmaj, nema da secne, a isto otvaram RAW fotke, doduše ne toliko velike kao ti sa Mark-om, ali bar desetina mb su sigurno.
Možda zato što imam 16gb RAM memorije
U svakom slučaju, hvala!

Cena je sasvim pristojna, oko 1900 dinara, JEDAN večernji izlazak u grad ili sa društvom na piće košta slično, a za USA i Evropu je "20 bucks" smešna cifra, pa i onaj ko kupi a razočara se neće mnogo propatiti zbog uloženog. Ja sam opravdanost u uloženo našao u Message, dok radim na računaru i stigne poruka, ne moram da se cimam da odgovaram kuckanjem na telefonu (što me lično strašno smara). Imam 20-ak osoba koji koriste ovaj servis (uglavnom po belom svetu) i jeste da je on besplatan i za ostale uređaje ali komfor, efikasnost i produktivnost "normalne" tastature dok se kuca je za mene nezamenjiv!

Skida se:)
Javljam utiske.

Upravo sam odradio upgrade na ML (prethodno sam sačuvao imidž, zlu ne trebalo) i sve je prošlo kako treba, Bogu hvala.
Za sada mi sve deluje manje-više ok, sve radi, što je najbolje, a za više posle nekoliko testova meni najbitnijih aplikacija.

meni Aperture ne treba....tako da nemam razloga za prelazak....a kome treba..OK.....znam samo da sa Lionom....nisam mogao ljudski da spojim AppleTv(XBMC)sa Mac-om...srecom pa je Lion bio na Fireware Hardu....
dobro ovaj ML,moj Macpro nazalost legalnim putem ne podrzava(ima varijanta,ali necu jos da se cimam..)
zato mi Snow na Macpro radi ko Digitron.....:)

Poslednja izmena:
Juče sam skinuo planinskog lava i za sad mi je prvi utisak da radi dosta brze od lion-a. Dobro je neko rekao da se prelazak iz liona u mountain liona moze uporediti sa vistom i sedmicom. Ovo deluje kao ispolirani i doterani Lion, i ispod haube i "iznad" haube. Kozmetičke promene nisu toliko primetne, ali nije istina da ih nema. Samo što su veoma suptilne, ali opet upotpunjuju vizuelni apsekt OSX-a. I opet se pokazalo koliko apple brine o najsitnijim detaljima, i koliko to pravi razliku izmedju njih i Majkrosoft-a.
Što se tiče krupnijih promena, Safari je doživeo dobre promene, tako da sam definitivno izbrisao Chrome. Sinhronizacija sa ostalim iUredjajima pomoću ajOblaka je neverovatno korisna. Od podsetnika, notesa pa sve do otvorenih tabova u Safariju.
Btw, da li je neko uspeo da ubaci neku third-party aplikaciju u notification centar? http://arstechnica.com/apple/2012/07/how-to-bend-mountain-lions-notification-center-to-your-will/
Ovde vidim da imaju tweetbot u notifikacijama, ali nemam pojma kako su ga ubacili. Skinuo sam tu alpha verziju tweetbot-a i ne pojavljuje se u notifikacijama.

Popravili su uzasni Mission Control iz Lion-a... Cudo da to niko ne primecuje (Expose je jedna od kljucnih stvari kod Maca godinama). Dok je kod Liona MC grupisao app prozore i totalno obesmislio Expose filozofiju kod Mountain Liona su ocigledno uvazili opravdani gnev korisnika i vratili moguncost da se svi prozori prikazu kao thumbovi kada se odabere Mission Control. Jos da vrate Spaces iz Snow Leoparda (grid)

Stvari koje su dobre:

- Notification center (Growl 2.0 ce ga podrzavati)
- Novi Safari je dosta brzi (posebno sa transparencijama)
- Dalja integracija sa iCloudom (Notes, cloud Tabs ko ima iPad/iPhone)
- Airplay radi super (MacBook Air i iMac 27")
- Brzi je od Liona
- Popravljeni su persmissions koji su bili totalno u outu u Lionu

Ne valja:

- Gigantski tabovi u Safariju su uzas na velikom ekranu (27") - Glims resava problem
- Nema vise RSS-a u Safariju (svasta odakle im takva ideja)

Lion je po meni bio najgori Mac OS X do sada (Mac Vista)... Mountain Lion nije los, ali nije bas tako dobar kao sto je svojevremeno bio Snow Leopard. Mada, za 19.99$ dobijes neogranicen broj licenci - nije lose do sledecg leta i 10.9 :)

Btw, da li je neko uspeo da ubaci neku third-party aplikaciju u notification centar? http://arstechnica.com/apple/2012/07/how-to-bend-mountain-lions-notification-center-to-your-will/
Ovde vidim da imaju tweetbot u notifikacijama, ali nemam pojma kako su ga ubacili. Skinuo sam tu alpha verziju tweetbot-a i ne pojavljuje se u notifikacijama.

Nazalost dok developer ne napise podrsku za NC nema nista od rucnog dodavanja aplikacije... Spominje se i da aplikacija da bi radila sa NC mora da se skine preko App Store. Resenje ce biti Growl 2.0 koji ce imati opciju da svoje notifikacije salje u Mac Notification center i resen problem.

Juče sam skinuo planinskog lava i za sad mi je prvi utisak da radi dosta brze od lion-a. Dobro je neko rekao da se prelazak iz liona u mountain liona moze uporediti sa vistom i sedmicom. Ovo deluje kao ispolirani i doterani Lion, i ispod haube i "iznad" haube. Kozmetičke promene nisu toliko primetne, ali nije istina da ih nema. Samo što su veoma suptilne, ali opet upotpunjuju vizuelni apsekt OSX-a. I opet se pokazalo koliko apple brine o najsitnijim detaljima, i koliko to pravi razliku izmedju njih i Majkrosoft-a.
Ne bih ga baš poredio sa situacijom Vista - Sedmica. Lion je što se mene tiče sasvim ok u ovom momentu, jedino što je njegov start bio zapravo katastrofa, kao i to što je nekako promakao genijalcima iz Applea niz sitnih bagova u finderu i oko njega. Lion je po pitanju perfomansi bio korak nazad u odnosu na Sneška i zato je tako tragično shvaćen. Sada međutim kada su ispeglali sve anomalije i zadenuli novi broj iza tačke, sve će biti opet superiška za ogromnu većinu i loše stvari će se vrlo brzo zaboraviti. Tim pre će se to desiti jer je Apple ipak brzo reagovao i izgurao Liona u stranu sa novim za relativno kratko vreme. Te novine su što se mene tiče uglavnom kozmetičke prirode i značiće ponajviše ljudima koji imaju barem još jedan Apple uređaj. Gledano iz ugla ML kao celine za sebe, Apple nije uradio ama baš ništa specijalno i po mnogima ovo (reklo bi se s razlogom) ne zaslužuje numerički sufiks koji mu je dodeljen.

A ja ću još da dodam po pitanju ovih suptilnih detalja koje je Apple ko bajagi ugradio i koje si pomenuo, da je to svakako moglo mnogo bolje. De nađoše samo one odvratne sivo-braon nijanse za beleške i podsetnik, vrag bi ga znao, plus što je iChat onako jadno naguran u onaj zajednički prozor. Što se mene tiče to je sve samo nije suptilno i fino rešeno, ali dobro... Imamo novi os ispeglan i za male pare pa ko voli nek izvoli. I to je nešto! ;)

Poslednja izmena:
Popravili su uzasni Mission Control iz Lion-a... Cudo da to niko ne primecuje (Expose je jedna od kljucnih stvari kod Maca godinama). Dok je kod Liona MC grupisao app prozore i totalno obesmislio Expose filozofiju kod Mountain Liona su ocigledno uvazili opravdani gnev korisnika i vratili moguncost da se svi prozori prikazu kao thumbovi kada se odabere Mission Control. Jos da vrate Spaces iz Snow Leoparda (grid)

Stvari koje su dobre:

- Brzi je od Liona

Ne valja:

- Gigantski tabovi u Safariju su uzas na velikom ekranu (27") - Glims resava problem

Lion je po meni bio najgori Mac OS X do sada (Mac Vista)... Mountain Lion nije los, ali nije bas tako dobar kao sto je svojevremeno bio Snow Leopard. Mada, za 19.99$ dobijes neogranicen broj licenci - nije lose do sledecg leta i 10.9 :)

100% se slazem sa tobom.

Sto se mene tice, Lion nikada nije ni postojao.

Stvari koje su dobre:

- Brzi je od Liona

Ne valja:

Da se nadovežem...
Dakle, što se tiče toga šta valja kod novog ML izdvojio bih:

- ispeglan OS, "ispod haube", ali i "iznad"
- Airplay
- iCloud
- Safari koji radi odlično, mnogo bolje nego prethodna verzija

Ono što mi smeta:

- App Store za update - em mi se ne sviđa, em sam primetio da nemam mogućnost pauziranja downloada updateovanja, već moram da čekam da odradi update do kraja, ne mogu regularno da izađem iz aplikacije, osim da je "ubijem"
- vremensko stanje baterije u satima i minutima više ne mogu da vidim direktno u menu bar-u, već samo %. Vreme samo ako se klikne na bateriju.

Ovo je za sada, prvi utisak, videćemo kako će da napreduje, ali za sada moram da priznam odličan OSX, s obzirom da je inicijalna verzija.

Kakva je situacija sa Aperture ?
Da li primetis neko poboljsanje ?

Da, radi primetno bolje, ali baš se vidi.
To mi je i bilo najbitnije, ostalo što mi smeta nije toliko važno, sitnice...

I ja nisam video mogućnost za RSS, pa ako neko zna kako bilo bi super da objasni...
Inače, odlično radi ovaj ML, prosto ne verujem da ovako dobro radi inicijalna verzija, odavno nisu izbacili ovako dobro ispoliran OSX od samog početka.
Bukvalno mi sve aplikacije rade bez ikakvih problema, brže i bolje.
Doduše, ne koristim neku egzotiku, tu su Aperture, Office, Acrobat, VMware i još nekoliko sitnijih programčića, i nijedan mi nije ponudio opciju update-a (osim što sam odradio update za Aperture, iPhoto i iMovie, koji su vidim neophodni).
Ja zadovoljan:)

I ja nisam video mogućnost za RSS, pa ako neko zna kako bilo bi super da objasni...
Inače, odlično radi ovaj ML, prosto ne verujem da ovako dobro radi inicijalna verzija, odavno nisu izbacili ovako dobro ispoliran OSX od samog početka.
Bukvalno mi sve aplikacije rade bez ikakvih problema, brže i bolje.
Doduše, ne koristim neku egzotiku, tu su Aperture, Office, Acrobat, VMware i još nekoliko sitnijih programčića, i nijedan mi nije ponudio opciju update-a (osim što sam odradio update za Aperture, iPhoto i iMovie, koji su vidim neophodni).
Ja zadovoljan:)

:)

Znaci ipak je OSX Mountain Lion najbolji OSX do sada ?

Meni se jos DP4 svideo kako radi, prakticno mi je DP4 i zamenio Lion-a. Nikada do sada nisam tako rano zamenio OSX sa novijom verzijom.

Vidim da dosta mojih kolega koji imaju MBP 2010 ima problem sa ML...kazu da je problem sa graphic switching i slicno...
Evidentno da apple zeli da "motivise" korisnike da kupe nove racunare...

Što se tiče RSS: Look to the right, and you may notice Safari’s first major missing feature: RSS. It looks as though Really Simple Syndication was just not simple enough for Apple; the company has excised RSS entirely from Safari (and from Mail as well), leaving feed-parsing to external applications such as NetNewsWire or Reeder. If you have such a program installed and attempt to type in or click on a “feed://” address, Safari will automatically punt you to your respective program; otherwise, it displays an error.

Može ovako: http://www.cultofmac.com/182077/five-ways-to-replace-safaris-rss-reader-in-mountain-lion/

Having 19$ on my cc.....and it's gone!

Cuo sam samo da ima problema sa baterijom, a ja u ove tople dane sam cesto u dvoristu sa laptopom. Nadam se da je to samo kod nekoga.

Za sada radi sve ok, osim sto sam morao da update-ujem VMWare Fusion.

Kao da radi brze, ali jos nisam siguran. Znacu sutra verovatno. Izvadio sam AC kabal, pa gledam kako baterija radi, mada sada instaliram neke update-ove pa se brze trosi. Videcu i to sutra.

iMessages fino radi. Slao sam fajlove i poruke. Nervira me samo sto mi odmah ne kaze koji kontakt podrzava iMessage. Moze li se to resiti?

Takodje i Sharing unutar Findera, Safarija i sl. Baterija za sada drzi koliko i Lion. Naravno, nerviraju me siroki tabovi u Safariju :( Kako to trajno resiti, a da mi OS ne vraca svaki put siroke tabove nakon update-a?

Definitivno kao da radi brze. Imam i vise slobodnog prostora, sto moze da znaci da je ML nesto obrisao od Liona (neke tmp fajlove verovatno).

Dock mi se mnogo vise svidja.

Jos jedan mali update, nisam koristio Growl pa mi se svidja kako one notifikacije (mislim na banere) rade. Najvise mi odgovaraju kada sam u VMWare-u pa znam sta se desava i u host sistemu.

Poslednja izmena od urednika:
Ja tek sad instalirao, previse posla zadnjih meseci pa nisam stigao da cackam ni racunare, ni tablete, ni telefone.... pih.

Elem, ne vidim neke epohalne novine, ali cini mi se da radi brze od prethodnika. Moj licni benchmark test, World of Warcraft, potvrdjuje zapazanje. Od neprijatnog seckanja kad god treba nesto da se ucita u RAM, igra ponovo radi kao u 10.6.x. Za sada je dobro.

Nazad
Vrh Dno