Šta je novo?

[Mac] Mac OS X Mountain Lion 10.8 - zvanicna tema

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
attachment.php

OS X Mountain Lion is our best OS yet. Because all these new features add up to one amazing experience on your Mac. And every device you use.

Noviteti: http://www.apple.com/osx/whats-new/features.html

Da vidimo ko ce prvi da ga proba? :)

Prilozi

• overview_hero1_intro.png
    overview_hero1_intro.png
    11.2 KB · Pregleda: 803
Da odgovorim sam sebi, ja cu za vikend da prefarbam MBP, ionako sam planirao to da uradim vec duze vreme.l

Ja koristim GM od prvog dana kada je izasao, kao glavni OS. Jos malo da ga utegnu i bice to super.

Fascinantno mi je to sto u performansama nema nikakve razlike. Na cemu su onda radili uopste?

Ne znam... Meni se cini da mi mnogo finije radi od Lion-a. Onako samo moj utisak. Sa Lion-om nikako nisam bio zadovoljan od samog pocetka.

Od novosti samo gomila sitnica... Nista preterano pametno.

Cekam 10.8.1 a mozda cak i 10.8.2 pre nego sto se odlucim za update/upgrade, kako god da ga krstimo. Najiskrenije, ne vidim za sta tacno se placa tih 20$...

Podneo sam request jer sam svoj mbp kupio pre 20tak dana, i cekam na kod :)

Valjda ce brzo, a vidim da je oko 4GB download...
Dali neko zna jer upgrade sa liona takav da necu morati nista od aplikacija da reinstaliaram i slicno?

Poslednja izmena:
Podneo sam request jer sam svoj mbp kupio pre 20tak dana, i cekam na kod :)

Valjda ce brzo, a vidim da je oko 4GB download...
Dali neko zna jer upgrade sa liona takav da necu morati nista od aplikacija da reinstaliaram i slicno?

Samo pokrenes MountainLion.app kada se skine i ostaju ti sve aplikacije i sva podesavanja.

Ja ga skidam cim malo procitam review-e. Nisam siguran da li postoji neki kritican problem pa bolje da sacekam.

Meni se svidjaju sledece stvari:
- iMessages (vec ih koristim na telefonu, a neki ljudi imaju iP takodje pa ce mi jako koristiti). Cuo sam da postoji opcija koja vezuje tu aplikaciju i sam telefon (SMS poruke). Vec sam zaboravio tacno sta je, ali se secam da mi se svidelo kad sam procitao :D
- iCloud jos bolja podrska - odlicna stvar. Jedino se nadam da ce staviti Photo Stream unutar Findera da ne moram da palim iPhoto svaki put. Postoji fora da se linkuje taj skriveni folder, ali nije savrsena. Ja sam poceo da intezivnije koristim iCloud i polako uvidjam sve dobre stvari koje on donosi. Sve radi - automatski over wifi ;)
- AirPlay
- Notifications
- Skinuo sam Safari 6 , ali skoro nista novo ne radi u Lionu :( Svidjaju mi se ti iCloud tabovi jako.

Stanje je takvo da se isplati imati vise Apple uredjaja :) Da ne duzimo pricu o tome da li je takva taktika dobra i postena prema korisnicima ali definitivno je drugi ugodjaj kada imate vise uredjaja jer tada se njihova vrednost ne sabira vec multipricira :)

AirPlay Mirroring ne radi na mid-2010 MBP-u, i starijim masinama.

Uradio upgrade sistema na 10.8.0

Ne vidim odakle im pravo da ovo nazovu novim izdanjem.

Ja sam već negde to isto i napisao...
U najboljem slučaju 10.7.x, ali nikako 10.8. Nekada je Apple valjano odrađivao upgrade sistema da bi izbacio "novu mačku", ali ovo danas... Za ovu kompaniju je ovo sramota na kvadrat, a ja ozbiljno razmišljam o downgrade-u na Snow Leopard-a, a ni u kom slučaju o prelasku na Mountain Lion-a. Po meni je SL do sada najbolji OSX koji je Apple izbacio, a sa ovim se slaže i veliki broj korisnika po različitim forumima - sve radi kao sat, kompatibilnost periferije na zavidnom nivou, punokrvan UNIX sistem.

Ovo mu dodje kao bugfix za Lion i jos jedan dodatni sloj iOSonizacije operativnog sistema, oduzimanja kontrole nad nekim stvarima... pravac koji se meni iskreno ne dopada.

Pa generalno ovo, kao i Lion, nije nov OS nego nesto kao paid upgrade. Zato i kosta koliko kosta...

Zanimljiva stvar su mi komentari na sve nove verzije OS-a u poslednjih 6-7 godina. uvek je bilo ljudi koji su se odusevljavali novinama i onih koji su pljuvali po njima. Zasto je Tiger bio mnogo bolji od Panther-a, Snow Leopard od Leopard-a? Slicne reakcije su bile i kada je bilo Tiger vs Leopard. Mnogo ljudi je govorilo da je Leopard nesto kao Mac OS Vista, a opet posle dve godine kada je izasao Snow leopard je bila prica ista kao i sada.

Meni se dosta novina extra dopada, ali ima i onoga sto mi se ne dopada. Nastavljam da koristim sistem kako sam i ranije koristio, uvodim neke male promene, ali facebook i Twitter ne koristim jer ih nikada nisam ni koristio. Niko me ne tera na to i nije obavezno da se koriste.

AirPlay, bolji iCloud, i jos par sitnica po meni vrede toliko koliko kostaju.

Jednostavno SL je bio extra, ali da sidjem na njega nema sanse. Falilo bi mi dosta stvari, a i ML mi bolje radi. Dosta toga sto je doneo Lion i ML mi jednostavno ne dozvoljava da idem nazad, a i zasto bih.

Poslednja izmena:
Slažem se u potpunosti... Koliko para, toliko i muzike...
Ali nekada je upgrade sa jedne mačke na drugu donosio više (više je i koštao), a danas par consumer feature-a, 20$ i nov OSX.
Meni nov ML ne donosi skoro pa ništa. Eventualno Airplay... Tweeter, Facebook i ostale gluposti ne koristim i smatram da je nepotrebno implementirati ih u OS. Ko hoće skine aplikaciju i to je to.
A ono što me najviše nervira je iOS-izacija OSX-a i buduća unifikacija u jedan OS za sve Apple uređaje, što je sa pozicije Apple-a racionalan potez, ali se meni ne sviđa.

do pjoave OS XI neće se mnogo toga promeniti. Glavna stvar je unapređenje koja se odnose na Cloud i to je to. To su trebali da odrade čim su uveli iCloud. Verzija OS X 10.7.5 bio bi pravi naziv ali kao što znate te apdejtovi su za Dz a 10.8 se ipak plaća.

Cloud filosofija nije loša, ali ja se nekako nisam primio na nju. Ustvari, nekako mi je bolje da sve što imam, imam kod mene, lokalno, a ne tamo negde, u oblaku...
Nekako mi je suviše imaginarno, nesigurno, ne znam, možda sam i blago paranoičan, ali nema šanse da okačim svoje bitne i poverljive podatke "tamo negde" i da budem bezbrižan. Za mene je koliko-toliko sigurica sve to pohraniti na lokalni hard u RAID1 + dupla kopija na drugi hard koji je umesto super drajva u macbook pro-u.
Ovo je za mene dovoljno sigurno, pa ako crknu dva harda u isto vreme šta da radim...
Što se tiče ML ostajem pri stavu da je ovo morao da bude u najmanju ruku 10.7.x, ali što reče Goxy, apdejti su free, a ovo se plaća:)
Što se mene tiče na ML prelazim samo ako budem morao - ako Apple "namesti", pa Aperture ne bude radio sa Lion-om, u šta sumnjam.

Upgrade je prosao smooth :)

Kao sto neko rece, ne vidim neku nebesku inovaciju vec samo dodatne mogucnosti...
Ne znam kako je "ispod haube" ali za sada deluje kao Lion sa dodatnim opcijama :S:

AirPlay Mirroring ne radi na mid-2010 MBP-u, i starijim masinama.
Za Airplay, računari treba da budu minimum 2011 godište, iPad 2 i iPhone 4s minimum takođe. Sada ga preteraše, nema smisla smatrati uređaje kupljene pre 2 godine dovoljno "tehnološki starim".

Meni posao završavaju i računari proizvedeni pre 5 godina ali ako hoću neke novitete, koji su isključivo u svrhu zabave, mora da imam najnoviju tehnologiju. Gluposti.

Uradio sam i ja upgrade. Sem lepog skina za dock i totalno neuglednih oznaka za aktivne aplikacije u istom, ne primecujem nista sto bih mogao da nazovem bitnim. Notifikacije mi se jos uvek ne dopadaju, mozda zato sto sam ipak ljubitelj Growla, ali dacu im sansu. Primecujem da je nesto brzi ali to je sigurno zbog toga sto mi je Lion radio lose u zadnje vreme.

Sve u svemu, nema niceg znacajnog sto bi trebalo da dobije oznaku 10.8

Sve u svemu, nema niceg znacajnog sto bi trebalo da dobije oznaku 10.8

Ne razumem se nesto previse u ono ispod haube, ali mislim da se tamo kriju glavne promene. Navodno je ML i izasao da bi doneo bolju podrsku za Retina MBP i za nadolazece Mac-ove sa Retina ekranima. Neka kaze neko ko ima novi MBP da li je primetio u radu neko poboljsanje.

Ako me secanje dobro sluzi ni 10.4 nije bio nikakva revolucija u poredjenju sa 10.3, takodje ni 10.6 u poredjenju sa 10.5. Hocu da kazem da je "nista preterano novo" vec vidjeno od Apple-a.

Naravno 10.4 je doneo ubrzanja, kao i 10.6, tako da mislim da je 10.8 u sustini to. Meni lespe radi nego 10.7, koji mi se nije svidjao od samog pocetka.

Poslednja izmena:
Jedino poboljsanje na mbpr koje ja uocavam je da je scrolling dosta gladji - odnosno nema tzv. seckanja dok se skroluje.
Nista strasno vise...

Ja se vratio na Liona... Ne vidim ništa bitno zbog čega bi se prešaltao na ML odmah u startu, plus što imam i par sitnih anomalija na SATA delu. Videćemo kako će stvari stajati kada flešnem ovaj novi UEFI BIOS, pomoću koga bi trebalo da otkačim DSDT u potpunosti...

Poslednja izmena:
Ako nista update traje 10 minuta na mba2011. Posle toga isti mada imam osecaj da radi nesto brze.message je super ali znam dva coveka koji imaju mb, 2 koji imaju ipad i 10 koji nose iphone i koriste ga kao svaki drugi telefon.

nista bez SL-a, nema mrdanja od njega ni za zivu glavu :)

Kao što rekoh... Ostajem na Lion-u do daljnjeg (dok radi Aperture).

a Apple prodao 3 miliona za 4 dana prodaje... Najbolje prodavani Mac OS do sada.

Nazad
Vrh Dno