Šta je novo?

Mac(hack) podešavanja

Switch

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poena
350
Sistem:
Intel Q6600@3Ghz
Gigabyte P35 DS4
Gainward 9800GT/512
2x2GB rama, dal beshe Crucial neki :)

Instalacija:
Snow Leopard 10.6 Retail

Drajveri:
Nemam pojma, skinuo sam paket za moju plochu na insanelymac i sve radi iz prve

Problemi:
Nema

Koji monitor imash? Kolika dijagonala? Ovo izgleda kao screenshot sa iMac-a 27". :)

Pa piše mu u profilu Samsung 2333HD. A i slika ne bi mogla da bude sa 27-ice jer je rezolucije 1920x1080.

Poslednja izmena:
Ja sad ne bi mogao nazad isto kao shto ne bi mogao na Windows

Ma daj... Nije baš tako!

Ja koristim SL (retail) i imam instaliran i L (retail) na drugoj particiji i ne primetim nikakvu razliku u radu. Podjednako su mi brza oba, stim što mi se SL glupira u nekim stvarim, a L radi savršeno. Tako da je meni L čak u prednosti u odnosu na SL!

Vlado, nikako da predjesh na taj SL :) Ja sad ne bi mogao nazad isto kao shto ne bi mogao na Windows :d

Aaa, znaci upamtio si to... ha,ha... :D

Pa vidi, nikako da se nateram da zamenim ovu graficku. A nedavno sam zamenio tastaturu zbog 10.6-ce (stara geniusova nije bila kompatibilna) i DVD rezac koji je odradio svoje. A malo pre ovoga sam dokupio jos 2 GB rama tako da sada imam 4.

Pa doci ce i graficka na red... :p

Premda imao sam prilike da se zezam sa 10.6-com i nesto mi se bas ne trci za njom toliko. Ovo sto imam radi besprekorno, zavrsava mi posao i meni je to dovoljno u ovom momentu. Ustvari i intel Tigar bi mi zavrsio posao... ali dobro... Da budem iskren, pre bih uzeo u ovom momentu jedan mini 2.5 incni USB eksterni HDD pa da otkacim lepo krdo diskova koji samo sto nisu poceli da prelivaju i ispadaju iz fijoka u radnom stolu, samo kada bih mogao da nadjem kapaciteta 1T. Ove sad na koje sam nalazio su svi do 640GB a to mi nje dovoljno!

Nego ajde da vas castim sve ovde jednom finom apple temom za kameleona!
Zakacio sam link dole u potpisu pa ko voli nek izvoli, a mali tip bi bio da ko koristi wide monitor obavezno izgasi u com.apple.Boot.plist opciju Legacy Logo kako mu jabuka ne bi bila deformisana (citaj. razvucena).

pozz ;)

Prilozi

• Apple theme.png
    Apple theme.png
    8.5 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Ti nisi rupa samo za Guitar Hero i Gran Turismo. :D

Hehehe, gt5 nismo ni igrali, a gh si me dobio zbog vec razjasnjenih okolnosti ("zardjali" downstroke), a revans odbijas. I sta sad hoces? :sceptic: Dobra je fora prestati da igras dok vodis, i onda pricati po forumima kako su drugi rupe. :D
To bi ti trebao biti kompliment da ti hackintosh izgleda kao 27" iMac. ;)

Poslednja izmena:
Aj baci link ka tom wallpaperu ako ga ima u 1920x1080 ili vecem, hvala :)

Meni je monitor 16:10
Ova tri wallpaper-a su u 1920x1200 i 2560x1600
Inace, google images je majka. Imas tu jos dosta pozadina.
Pozz.

Prilozi

• Apple-Wallpaper-38.jpg
    Apple-Wallpaper-38.jpg
    310.9 KB · Pregleda: 67
  • Apple_Logo.jpg
    Apple_Logo.jpg
    378.2 KB · Pregleda: 70
  • X.jpg
    X.jpg
    496.3 KB · Pregleda: 66
Sad bas gledam za 1920x1080, i dosta je mrsava ponuda na google images.
Mada se i nadje ponesto.

Prilozi

• 1920x1080.jpg
    1920x1080.jpg
    250.6 KB · Pregleda: 63
  • 1920x1080 (2).jpg
    1920x1080 (2).jpg
    214.4 KB · Pregleda: 56
  • 1920x1080 (3).jpg
    1920x1080 (3).jpg
    138.2 KB · Pregleda: 63
  • 1920x1080 (4).jpeg
    1920x1080 (4).jpeg
    150.6 KB · Pregleda: 60
Aaa, znaci upamtio si to... ha,ha... :D

Pa vidi, nikako da se nateram da zamenim ovu graficku. A nedavno sam zamenio tastaturu zbog 10.6-ce (stara geniusova nije bila kompatibilna) i DVD rezac koji je odradio svoje. A malo pre ovoga sam dokupio jos 2 GB rama tako da sada imam 4.

Pa doci ce i graficka na red... :p

Premda imao sam prilike da se zezam sa 10.6-com i nesto mi se bas ne trci za njom toliko. Ovo sto imam radi besprekorno, zavrsava mi posao i meni je to dovoljno u ovom momentu. Ustvari i intel Tigar bi mi zavrsio posao... ali dobro... Da budem iskren, pre bih uzeo u ovom momentu jedan mini 2.5 incni USB eksterni HDD pa da otkacim lepo krdo diskova koji samo sto nisu poceli da prelivaju i ispadaju iz fijoka u radnom stolu, samo kada bih mogao da nadjem kapaciteta 1T. Ove sad na koje sam nalazio su svi do 640GB a to mi nje dovoljno!

Ne znam sad napamet da nabrojim shta je sve SL doneo, ali ima nekoliko sitnica koje non stop koristim i bez kojih ne bih mogao, recimo da mi minimize ide u ikonu na desktopu, ili preview videa u samoj ikoni. Ja sa SL nemam nikakvih problema, radi mi i brze od Leoparda, a chesto su mi sva 4 corea zakucana na 100%.

Nego ajde da vas castim sve ovde jednom finom apple temom za kameleona!
Zakacio sam link dole u potpisu pa ko voli nek izvoli, a mali tip bi bio da ko koristi wide monitor obavezno izgasi u com.apple.Boot.plist opciju Legacy Logo kako mu jabuka ne bi bila deformisana (citaj. razvucena).

Nikad se nisam zezao sa Chameleonom pa ne znam ni kako on funkcionishe, ja sam to iz "wizarda" instalirao i imam neki stariji, RC2 chini mi se. Gde se uopshte stavljaju ove silne slichnice ?

Poslednja izmena:
Nikad se nisam zezao sa Chameleonom pa ne znam ni kako on funkcionishe, ja sam to iz "wizarda" instalirao i imam neki stariji, RC2 chini mi se. Gde se uopshte stavljaju ove silne slichnice ?

Kopiraš u ovaj folder:

Screen%20shot%202010-09-30%20at%2014.50.13.png

I kažeš mu: "hoću ovu temu"

Screen%20shot%202010-09-30%20at%2014.50.31.png

Evo namestio i radi, i sad tek vidim da vec imam nekih 5-6 tema u Themes direktorijumu :) Nego, kada se koriste sve one ikone kada ja uvek imam samo ikonu HDDa da startujem SL, ranije sam imao i ikonu za Win dok sam ga josh imao i to je sve, shta je sa ostalim ikonama ?

I da nema reshenje neko da mi loading screen sa jabukom bude u full screenu kao shto je to na Macu, to bi mi vishe znachilo, poshto imam poshten crni ram okolo. Rezolucija te slike je mozda 1600xneshto i stoji po sred ekrana :)

I da nema reshenje neko da mi loading screen sa jabukom bude u full screenu kao shto je to na Macu, to bi mi vishe znachilo, poshto imam poshten crni ram okolo. Rezolucija te slike je mozda 1600xneshto i stoji po sred ekrana :)

Hmmmm...
Kod mene nije bilo crnog okvira, ali je jabuka bila razvučena i problem sam rešio ovako:
Screen%20shot%202010-09-30%20at%2018.00.34.png

Stavi tvoju rezoluciju umesto 1680x1050

Nego, kada se koriste sve one ikone kada ja uvek imam samo ikonu HDDa da startujem SL, ranije sam imao i ikonu za Win dok sam ga josh imao i to je sve, shta je sa ostalim ikonama ?

Ako nemas instaliran neki win onda neces ni imati ikonicu drajva koja to pokazuje. Win drajv ikonica se ukljucuje i kada je disk pod NTFS-om ili neka particija bez obzira na to da li je na njoj instaliran win ili ne. Ostale ikonice su za druge uredjaje tipa, eksterni ili usb mini drajvovi i tome sl, takodje unix os particije...

Ni ja nemam problem crnog okvira, ali to cenim da mozes podesiti na sledeci nacin.
U apple folderu ces naci theme.plist fajl i tu podesi u oba slucaja da rezolucija bude koliko zelis, napr. 1920x1280...

Ja sam ostavio tu 1440x900 jer meni nije trebalo vise od toga (iako je native rezolucija koju koristim na mom monitoru 1680x1050)...

Sto se razvucene jabuke tice za to je krivac opcija legacy logo koja treba da bude iskljucena, ili uklonjena iz com.apple.Boot.plist fajla (za wide monitore), takodje rezolucija mora biti dodeljena kao sto sam to vec ostavio gore u attacmentu a evo vidim i da je doyo to isto pokazao...

Sad bas gledam za 1920x1080, i dosta je mrsava ponuda na google images.
Mada se i nadje ponesto.

Apple teme i wallpapere bolje potrazite na deviantart-u. Ja sam takodje izradio jedno 20tak wallpapera za Mac ali bez ovog apple logoa, znaci totalno minimalisticki i to takodje mozete povuci dole iz postpisa. Ali naravno tu mozete traziti dalje i druge stvari vezano za apple.

Prilozi

• [10-09-30-203353]-theme.jpg
    [10-09-30-203353]-theme.jpg
    209.1 KB · Pregleda: 53
  • [10-09-30-203401]-theme.jpg
    [10-09-30-203401]-theme.jpg
    208.2 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Hmmmm...
Kod mene nije bilo crnog okvira, ali je jabuka bila razvučena i problem sam rešio ovako:
Screen%20shot%202010-09-30%20at%2018.00.34.png

Stavi tvoju rezoluciju umesto 1680x1050

Kada stavim to, Chameleon tema mi se vrati na default a SL se butuje u 1024x768 i nema izbora drugih rezolucija :) Kako ga skinem, sve je kao pre, i Apple tema je tu :)

posle 10 dana pokusaja, nasao sve sto mi treba za SL 10.6.4 da radi kako treba(DSDT, kextove, bootplist....), i zvuk i graficka, i mrezna, i sve ostale fixve sam instalirao, i jako mi se svidja OS, medjutm ne mogu da predjem preko jedne stvari, FONT RENDERING, kao na linuxu, tako lose uradjeno, da ne mogu da poverujem. Znaci upalis chrome, na jednoj web strani premali font (u odnosu na windows 7) na drugoj strani boldovan, nema ostrinu ni kontrast. to je jedina stvar koja me koci da predjem na SL, ili Ubuntu, svejedno.
pokusavao sam 100 stvari poslednjih nekoliko nedelja, ali nisam uspeo da namestim da bude kao u windowsu sa, e da i imam Samsung 2493HM minotor.

Pričano je već ranije. Nije OS X taj koji loše renderuje fontove već Windows. OS X ih renderuje pravilno onako kakvi su kad se odštampaju, a Windows pokušava svako slovo nekako da smesti u piksele na ekranu bez antialiasing-a. OS X radi AA za svaki tekst i to što vidiš je kako ti fontovi stvarno izgledaju.

Ali opet i to je subjektivno, a i stvar navike. Meni se nije nikako sviđao ClearType na Windows-u za nazive ikonica i menija(i sad ga držim isključenog u 7-ici), a i fontove na webu, a na OS X-u su mi se odmah svideli sistemski fontovi i lako sam se navikao na izgled fontova na web stranicama i sad mi ono Windows-ovo izgleda zamorno za oči.

BTW: ljudi, jel mi se čini ili je počela navala novih Apple-ovaca ovde.

Poslednja izmena:
Pričano je već ranije. Nije OS X taj koji loše renderuje fontove već Windows. OS X ih renderuje pravilno onako kakvi su kad se odštampaju, a Windows pokušava svako slovo nekako da smesti u piksele na ekranu bez antialiasing-a. OS X radi AA za svaki tekst i to što vidiš je kako ti fontovi stvarno izgledaju.

Ali opet i to je subjektivno, a i stvar navike. Meni se nije nikako sviđao ClearType na Windows-u za nazive ikonica i menija(i sad ga držim isključenog u 7-ici), a i fontove na webu, a na OS X-u su mi se odmah svideli sistemski fontovi i lako sam se navikao na izgled fontova na web stranicama i sad mi ono Windows-ovo izgleda zamorno za oči.

BTW: ljudi, jel mi se čini ili je počela navala novih Apple-ovaca ovde.

ne znam kako je pravilno, i kako treba da ih renderuje, samo znam da me bole oci od texta u SL, kao da je blurovano sve, u poredjenju sa windowspm, nebo i zemlja, u windowsu je izostren text, meni se tako svidja :type:.Koristio sam SL nekoliko nedelja, ali nisam uspeo da se naivknem na to, pa sam sad na Windowsu :mad:

da li neko moze da mi kaze kako u SL-u da mi delete i enter, na tastaturi, rade kao u windowsu, znaci enter da bude dvo klik, umesto rename, i delete da mogu da brisem dokumente ;o

Enter može samo za promenu imena. Možeš u System Preferences da dodeliš svoje prečice bilo kojoj stavci menija u bilo kojoj aplikaciji, ali to ne može da bude klot Enter. A ni Delete ne može, koliko sam probao, da se dodeli odgovarajućoj stavci.

Moraćeš da se prilagodiš Mac prečicama. :)

Enter može samo za promenu imena. Možeš u System Preferences da dodeliš svoje prečice bilo kojoj stavci menija u bilo kojoj aplikaciji, ali to ne može da bude klot Enter. A ni Delete ne može, koliko sam probao, da se dodeli odgovarajućoj stavci.

Moraćeš da se prilagodiš Mac prečicama. :)

=( namestio sam font, mislim nije bas kako mi odgovara, ali je priblizno =] nije mi graficka bila u full-u, expose i anmiacije su izgledale laggy, pa sam stavio nvenabler, pored efi stringa, sad radi lepo, ali sad sam se smorio kad sam video da mi zvuk nije kao u windowsu =S nema basa ;\ imam integrisanu zvucnu, na asus p5k e, AD1988B, imam kext za to, nista vise, ne znam dal treba jos neki kext, imam SL 10.6.4 btw, dal zna neko ?:cigar:

edit:
nasao sam ovo http://osx86.co/f57/how-to-snow-leopard-retail-10a432-on-p5k-t3380/post30994.html probacu pa sta bude

edit:
ah, to vec imam u DSDT-u =S

Poslednja izmena:
http://cartri.net/blog/downloads

Skinuo sam izmenjeni BIOS za moju ploču, felešnuo ga, kompletno obrisao Extra folder na particiji sa Snow Leopard-om, obrisao i boot fajl, instalirao modifikovani Chameleon za Catri BIOS na USB od 1GB i na njemu u Extra folder ubacio samo FakeSMC.kext i LegacyHDA.kext.

Znači nema više DSDT-a, SleepEnabler-a, Disabler-a, Extensions.mkext i ostalih hackintosh *******cija.

Sada mi radi Sleep, Restart, ShutDown, SpeedStep bez ijednog dodatog kext-a i bez Extra foldera na HDD-u.

Vreme odlaska u Sleep je podjednako brzo kao pre, restart i ShutDown takođe, ali je boot nešto brži. Malo, ali ipak primetno!

Nema više razmišljanja prilikom bilo kod update-a. Takođe HDD iz bilo kog Mac-a će da radi potpuno normalno kod mene, kao i moj HDD u bilo kom Mac-u.

Sistam sada koristi AppleIntelCPUPowerManagmentClient.kext i sve radi kao na pravom Mac-u.

I sada neka mi neko kaže za Hackintosh da "to nije to" :D

Da se pohvalim i u ovoj temi. Mislim da nije OFFTOPIC.

Kada stavim to, Chameleon tema mi se vrati na default a SL se butuje u 1024x768 i nema izbora drugih rezolucija :) Kako ga skinem, sve je kao pre, i Apple tema je tu :)
Povuci fajl ponovo! Zakacio sam upustvo unutra koje ce ti pojasniti sta treba tacno da ti pise i gde kako bi ti sve radilo iz prve!

ne znam kako je pravilno, i kako treba da ih renderuje, samo znam da me bole oci od texta u SL, kao da je blurovano sve, u poredjenju sa windowspm, nebo i zemlja, u windowsu je izostren text, meni se tako svidja :type:.Koristio sam SL nekoliko nedelja, ali nisam uspeo da se naivknem na to, pa sam sad na Windowsu :mad:

Bojim se da tu nema leka... Previse si dugo vremena proveo koristeci windows koji ovo zbilja losije i neprirodnije odradjuje! Moja supruga je imala isti problem neko vreme, ali se navikla... pa moraces i ti (sta drugo da ti kazem)! Inace navike su cudo, a glava te boli jer si se navikao da gledas slova koja imaju nerpirodno izostrene ivice, sto generealno predstavalja losije resenje jer prvo zamara vid citaoca posle nekog vremena zbog prevelikog kontrasta, a drugo medicinski gledano prakticno i ulenjuje oko jer fontove vidis ostrije nego sto bi trebalo pa se odatle i javlja taj da tako kazem, lazni osecaj prijatnosti. O ovome je svojevremeno bila izradjena vise nego opsirna studija na konto koje je Apple doneo odluku da fontove ispegla na ovaj nacin kako bi isti bili prikazani na ekranu na identican nacin kao sto su recimo stampana slova u knjigama.

Dakle kada se jednom budes navikao na fontove pod OS X-om, desice ti se da ce iznenada poceti da ti smetaju slova pod windowsom a mozda te i naprasno zaboli glava kada budes izcitavao tekst tamo...

I sada neka mi neko kaže za Hackintosh da "to nije to"

Da se pohvalim i u ovoj temi. Mislim da nije OFFTOPIC.

Odmah da ti kazem da znam barem jednog coveka koji bi te svakako demantovao. Ako nista drugo rekao bi ti da nemas lepo dizajniranu stvar na stolu koja je uz to sazdana od vrhunski izradjenih komponenti, kao i to da Apple koncept podrazumeva hardware i software zajedno i da je besmisleno uopste pricati na tu temu jer je to nesto sto svaki pravi jabukar zna... i tome slicno sto spada pod tipicnu trovacku apple politiku za koju uzgred nisam nimalo ubedjen vise da je iskljucivi prozivod samog Applea, vec pre cini mi se oronulih fanova za koje ne postoji nista drugo pod suncem osim jabuke!!! Aleluja! :p

Poslednja izmena:
Povuci fajl ponovo! Zakacio sam upustvo unutra koje ce ti pojasniti sta treba tacno da ti pise i gde kako bi ti sve radilo iz prve!

Upravo sam tako i u radio, ubacio te dve linije, stavio moju rezoluciju, a legacy logo liniju ni nemam, ali mi tako zeza...

Dakle kada se jednom budes navikao na fontove pod OS X-om, desice ti se da ce iznenada poceti da ti smetaju slova pod windowsom a mozda te i naprasno zaboli glava kada budes izcitavao tekst tamo...

Upravo tako. Kada odem u VMware, bole me ochi od veshtachki uoshtrenih fontova, moze se napraviti analogija sa fotoaparatima gde oni loshiji vishe oshtre fotografiju pa je ona "digitalno" i neprirodno oshtra. I ne znam da li je to zbog pravilnog prikaza, ali fontovi u SLu su daleko "lepshi", mnogo su im bolje proporcije i prijatniji su za chitanje.

Bojim se da tu nema leka... Previse si dugo vremena proveo koristeci windows koji ovo zbilja losije i neprirodnije odradjuje! Moja supruga je imala isti problem neko vreme, ali se navikla... pa moraces i ti (sta drugo da ti kazem)! Inace navike su cudo, a glava te boli jer si se navikao da gledas slova koja imaju nerpirodno izostrene ivice, sto generealno predstavalja losije resenje jer prvo zamara vid citaoca posle nekog vremena zbog prevelikog kontrasta, a drugo medicinski gledano prakticno i ulenjuje oko jer fontove vidis ostrije nego sto bi trebalo pa se odatle i javlja taj da tako kazem, lazni osecaj prijatnosti. O ovome je svojevremeno bila izradjena vise nego opsirna studija na konto koje je Apple doneo odluku da fontove ispegla na ovaj nacin kako bi isti bili prikazani na ekranu na identican nacin kao sto su recimo stampana slova u knjigama.

hmm, i dalje mislim da je cleartype dosta bolji od sl-ovog renderovanja, nisu cista slova i to je to ! nema tu dal sam se "navikao", mesec dana koristim sl, i kad bootujem windows, razlika ogromna, znaci nije do navike nego mi prija vise ona slika na windowsu, tj. text, malo sam podesavao monitor i color profile, sad je podnosljivije.

hmm, i dalje mislim da je cleartype dosta bolji od sl-ovog renderovanja, nisu cista slova i to je to ! nema tu dal sam se "navikao", mesec dana koristim sl, i kad bootujem windows, razlika ogromna, znaci nije do navike nego mi prija vise ona slika na windowsu, tj. text, malo sam podesavao monitor i color profile, sad je podnosljivije.

Ti si izgleda jedini kome vise prija slika na WINu. Cak je i meni sto nosim cvikere slika na SLu neizrecivo prirodnija i bolja nego li na WINu :d:d:d.

;)

Navika je cudo;) daj sebi malo vremena da se naviknes

Ja reko da je odvikavanje od Win-a (prelazak na OS X) isto kao ostavljanje cigareta, mesec dana je nevidjena frka a posle toga ti se gade :)

Ja reko da je odvikavanje od Win-a (prelazak na OS X) isto kao ostavljanje cigareta, mesec dana je nevidjena frka a posle toga ti se gade :)

Ja nikako da ostavim cigarete, ali sam se na OSX privikao bez problema. :)

@manfromearth
otvori terminal i copy/paste ovo:
defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 2

2 je medium smoothing, 1 - light, 3 - strong

Ti si izgleda jedini kome vise prija slika na WINu. Cak je i meni sto nosim cvikere slika na SLu neizrecivo prirodnija i bolja nego li na WINu :d:d:d.

;)
pola ES misli da je najveci crap na Mac OS Xu renderovanje fontova :D

Vrh Dno