Šta je novo?

Mac Book Pro pregrevanje

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Poznanica me zamolila da preinstaliram Windows na Mac-u koji joj je stajao nekoriscen godinama. Na sebi je imao fabricki instaliran Win 7 Home Premium. Inace je u pitanju Mac Book Pro A1278 (MacBookPro8,1 pise u system information). Prvobitna namera mi je bila da instaliram win 10, ali ne vidi zvuk tako da sam stavio win 8.1 prof).
To sad i nije neki problem nego glavna stvar koja me muci je veliko pregrevanje, nekada kad se pokrene aplikacija a nekada kada je i u leru odjednom ventilator ode na max, vidim u monitoringu da temp ode na +90C, obicno je u leru preko 60, nije greska posto laptop bude poprilcno vreo na dodir. Ja sam ga otvarao i ocistio ali ocigledno nije do toga. procesor je I7-2640M sa Intel HD3000 grafikom.
Inace da naglasim da sa samim Mac-ovima nemam skoro nikakvog iskustva.

Jesi li menjao termalnu pastu? Ne znam kako je kod samog Mac-a ali verujem da nisu nista drugaciji sto se tice hladnjaka od ostalih laptopova - sto znaci da je verovatno termalna pasta ili ti zvaka izgubila svoje dejstvo.

Nisam menjao malo je slozenije da se rasklopi ali hocu ako smatras da je tu problem. Nisam jer sam prethodno preko HD Sentinela otkrio da hard disk (samim tim i ceo laptop) ima samo 35 radnih dana. Jedino ako je termalna pasta od stajanja promenila svoja svojstva.

PS
Ima jos jedan karakteristican simptom a to je da displej sam od sebe u toku rada smanji stepen osvetljenja pa posle izvesnog vremena vrati na svetlije.

Poslednja izmena:
Vrlo verovatno da je pasta promenila svojstva usled starosti, ali mozes da probas da instaliras Macs Fan Control i da povecas brzinu ventilatorima.

Ako nije otvaran od izlaska iz fabrike pasta mora da se promeni, i da se ociste rebra kod ventilatora, vremenom se zapuse. Nije preterano tesko da se to uradi, manje vise kao i na svakom laptopu. Imas i detaljna upustva na yt!
Koristi neku kvalitetnu pastu, ne one sto mozes da kupis za 200 dinara. Savet kada vec otvaras predlozi da stavis ssd umesto harda, bice neuporedivo brzi. :)

Iz licnog iskustva mogu da potvrdim da je potrebno zameniti pastu i ocistiti prasinu. Pastu obavezno neku kvalitetnu i radice kao nov :)

Ekran se smanjuje po defaultu u skladu sa ambojentalnim svetlom. Imas to da iskljucis, negde u win pod display.

Drajvere za zvuk moras naknadno skinuti i instalirati jer win 10 nisi instalirao preko bootcamp gde on sam skine sve drajvere.

Iz licnog iskustva mogu da potvrdim da je potrebno zameniti pastu i ocistiti prasinu. Pastu obavezno neku kvalitetnu i radice kao nov :)

Ekran se smanjuje po defaultu u skladu sa ambojentalnim svetlom. Imas to da iskljucis, negde u win pod display.

Drajvere za zvuk moras naknadno skinuti i instalirati jer win 10 nisi instalirao preko bootcamp gde on sam skine sve drajvere.

Instalirao sam klasicno win 10 sa butabilnog uefi usb-a, ono sto mi je bio problem kod win 10 je da u device menageru uopste ne vidi nikakav uredjaj ni kao unknown hardware, uopste ga nema.
Ja sam sa ocistio rebarca hladnjaka od prasine, ali sam cooler je na nepristupacnijem mesto mora svasta da se skida, danas cu popodne da kupim neku kvalitetniju pastu pa ga otvaram i mazem pastu (imam majusnu teglicu neke sive koja mi sluzi za starije desktop racunare i nije neka kvalitetna).

Probaj butabilni linux pa vidi da li radi zvuk

Nisam menjao malo je slozenije da se rasklopi ali hocu ako smatras da je tu problem. Nisam jer sam prethodno preko HD Sentinela otkrio da hard disk (samim tim i ceo laptop) ima samo 35 radnih dana. Jedino ako je termalna pasta od stajanja promenila svoja svojstva.

PS
Ima jos jedan karakteristican simptom a to je da displej sam od sebe u toku rada smanji stepen osvetljenja pa posle izvesnog vremena vrati na svetlije.

To sto se vrte ventilatori znaci da se pregreva pa ventilatori pokusavaju da odrade svoj posao. Problem je 100% u termalnoj pasti, dobro procisti ceo hladnjak jos jednom od prasine i zameni neku kvalitetniju pastu. Ima da se ne cuje laptop.

Da, prevideo sam da si vec napisao, moja greska. Cudno je to. Sta kaze hwinfo za zvuk pod 8.1 a sta pod win10?

Poboljsanja posle promene paste ima ali ne previse , instalirao sam ovaj MacsFanControl program i on mi je od koristi koliko mi se cini. Mislim da ce ovako da radi ukoliko se previse ne maltretira. U medjuvremenu sam saznao da se laptop grejao ,,malo vise" od samog pogetka ali da su mislili da je to normalno. S obzirom da je makina stara oko 10g a delovi za jabuku su skupi mislim da dalje ne bi trebalo cackati ili sta menjati.

Previše je 60 stepeni u idle čak i za matori i7 druge generacije.

Ja bih samo ubacio ssd, jer hdd na tom laptopu ga sigurno urniše.

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

Ma oko 50C je u idle cak i 2-3 stepena nize., ssd bi stvar ucinio boljom ali on i ovako radi solidno. Furemarkom sam ga za kratko vreme podigao na preko 90C ali sam ubrzo ugasio da ga ne pregorim. Jednostavno nije ovo moglo da bude samo od stare paste na koliko da je izgubila svojstva. Elem nek radi ovako kako radi dok moze da se ne ulaze u njega pa da crkne.

Svi MacBook-ovi do neke 2013/2014 se toliko greju da na njima mozes slobodno posle 1h koriscenjea ispeci jaja na oku. Problem nije sa procesorima, problem je u samom hladnjaku i imbecilno dizajniranom hladjenju. Jednostavno uzmi i pogledaj kvalitet i velicinu hladnjaka u nekom ThinkPad-u i onda uzmi i pogldaj velicinu hlanjaka u tim mekovima i sve ce ti se samo reci. Jos na to dodaj venitlatore koji se konstatno vrte na 2000RPM kako bi laptop bio necujan i eto ti visokih temperatura (i kada dostigne 90 stepeni tek onda pocinju da ubrzavaju ventilatori, a u tom slucaju dolazi i do trotlovanja). Resenje za ovaj problem i nema, ili ces skinuti Macs Fan Control i u njemu podesiti da se temperatura krece 50-60 stepeni (citaj. bucan laptop) ili ces se pomiriti sa temepraturama od 100 stepeni (citaj necujan laptop). Ne znam kako je ovo na novijim laptopovima (2014+), ali ja najvise iskustva imam sa C2D i i procesorima do 2013 godina i to ti iz iskustva kazem da je tako, tako su napravljeni da rade i na to se moras navici. Moja sestra koristi Mid-2011 na kom je stavljena MX-4 pasta i isti je problem. Bez Macs Fan Conrola laptop se ne moze drzati na nogama od toplote.

Sto se tice zvuka i ostalih drajvera moras skinuti Bootcamp za taj tvoj mek. On sadrzi sve potrebne drajvere, a neki od bitnijih jesu drajveri za zvuk, grafiku, termalnu kontrolu, tecped, osvetljenje itd. Ako to sve ne instaliras mek ce raditi dosta lose sa Windowsom. Mekovi iz 2011 podrzavaju zvanicno samo Windows 7 x64 (samo za njega postoje zvanicni drajveri), a ako se odlucis na Win8 ili Win10 moraces da drajvere trazis na nekim drugim mestima jer postoji par drajvera od Win7 koji odbijaju da rade na Win10. I poslednje ne vidim poentu koriscenja meka sa Windowsom. Ako vec planiras koristi Mek sa Windowsom, onda ti je moj savet da taj mek prodas i uzmes krsteni laptop. Konkretno taj mek mozes da prodas za nekih 200e sa punjacem ako mu je baterija dobra, a onda za 200e mozes uzeti 10 puta bolji obican laptop koji ce biti hladan kao led i radice najnormalnije sa bilo kojim Windowsom.

Trotlovanje pocinje na 105c sto je i maksimumalna temperatura koju spominje intel. Sa dobrom pastom i bez prasine 95C je neki maksimum. Pomenuti menadzment ventilatora je podesen kako bi racunar bio sto tisi a verujem i da mu je na tim temperaturama i zivotni vek kraci te nike to tako slucajno Godinama koristim iStat (macos) gde sam napravio custom profil za ventilatore te je laptop malo bucniji ali ne predje 85c nikad. Na leru je oko 50-60c.

Svi MacBook-ovi do neke 2013/2014 se toliko greju da na njima mozes slobodno posle 1h koriscenjea ispeci jaja na oku. Problem nije sa procesorima, problem je u samom hladnjaku i imbecilno dizajniranom hladjenju. Jednostavno uzmi i pogledaj kvalitet i velicinu hladnjaka u nekom ThinkPad-u i onda uzmi i pogldaj velicinu hlanjaka u tim mekovima i sve ce ti se samo reci. Jos na to dodaj venitlatore koji se konstatno vrte na 2000RPM kako bi laptop bio necujan i eto ti visokih temperatura (i kada dostigne 90 stepeni tek onda pocinju da ubrzavaju ventilatori, a u tom slucaju dolazi i do trotlovanja). Resenje za ovaj problem i nema, ili ces skinuti Macs Fan Control i u njemu podesiti da se temperatura krece 50-60 stepeni (citaj. bucan laptop) ili ces se pomiriti sa temepraturama od 100 stepeni (citaj necujan laptop). Ne znam kako je ovo na novijim laptopovima (2014+), ali ja najvise iskustva imam sa C2D i i procesorima do 2013 godina i to ti iz iskustva kazem da je tako, tako su napravljeni da rade i na to se moras navici. Moja sestra koristi Mid-2011 na kom je stavljena MX-4 pasta i isti je problem. Bez Macs Fan Conrola laptop se ne moze drzati na nogama od toplote.

Sto se tice zvuka i ostalih drajvera moras skinuti Bootcamp za taj tvoj mek. On sadrzi sve potrebne drajvere, a neki od bitnijih jesu drajveri za zvuk, grafiku, termalnu kontrolu, tecped, osvetljenje itd. Ako to sve ne instaliras mek ce raditi dosta lose sa Windowsom. Mekovi iz 2011 podrzavaju zvanicno samo Windows 7 x64 (samo za njega postoje zvanicni drajveri), a ako se odlucis na Win8 ili Win10 moraces da drajvere trazis na nekim drugim mestima jer postoji par drajvera od Win7 koji odbijaju da rade na Win10. I poslednje ne vidim poentu koriscenja meka sa Windowsom. Ako vec planiras koristi Mek sa Windowsom, onda ti je moj savet da taj mek prodas i uzmes krsteni laptop. Konkretno taj mek mozes da prodas za nekih 200e sa punjacem ako mu je baterija dobra, a onda za 200e mozes uzeti 10 puta bolji obican laptop koji ce biti hladan kao led i radice najnormalnije sa bilo kojim Windowsom.

Nije moj laptop, ja licno sam navikao na Windows i kad bih imao ovakav Mac naravno da bih ga prodao i za iste pare kupio nesto mladje i jace ThinkPad ti je mozda i najbolji primer kvalitetnog laptopa. Inece ovaj Mac ima nalepnicu Win 7 Home Premium i radio je na Windowsu. Kad sam ga otvorio naisao sam na prilicno cist cooler sa malo prasine, ovde su me ubedjivali da je u pasti 100% problem e sad da bi dosao do mesta gde je procesor morao sam da se dobro pomucim i svasta poskidam (nasao sam detaljni tutorijal na youtubu), u tom poslu sam pokidao kablic za web kamericu (ali nije neka steta nece trebati) zamenio pastu i nisam dobio nista posebno time. Nisam imao pojma da za serije iz tih godina je uobicajna ta nenormalna temperatura. Pitanje : ukoliko bi ubacio novi SSD na kome nema nista koja bi bila procedura instalacije.

Nije moj laptop, ja licno sam navikao na Windows i kad bih imao ovakav Mac naravno da bih ga prodao i za iste pare kupio nesto mladje i jace ThinkPad ti je mozda i najbolji primer kvalitetnog laptopa. Inece ovaj Mac ima nalepnicu Win 7 Home Premium i radio je na Windowsu. Kad sam ga otvorio naisao sam na prilicno cist cooler sa malo prasine, ovde su me ubedjivali da je u pasti 100% problem e sad da bi dosao do mesta gde je procesor morao sam da se dobro pomucim i svasta poskidam (nasao sam detaljni tutorijal na youtubu), u tom poslu sam pokidao kablic za web kamericu (ali nije neka steta nece trebati) zamenio pastu i nisam dobio nista posebno time. Nisam imao pojma da za serije iz tih godina je uobicajna ta nenormalna temperatura. Pitanje : ukoliko bi ubacio novi SSD na kome nema nista koja bi bila procedura instalacije.

Svi su oni takvi. I sam si video koliki je heatsink u tom laptopu. Onakav minijaturan heatsink ne moze da drzi i7 druge generacije sa TDP-om od 45W na pristojnim temperaturama. Sto se tice reinstalacie mislim da je reinstalacija jednostavna, samo moras da napravis fles za UEFI sisteme.

Video sam da fles mora biti UEFI ili pak sa DVD-ja da ide instalacija klasicno kao i za Windows, primetio sam da ne konstatuje bootabilni usb ako nije UEFI.
Mislim da je 35W TDP ali svejedno ne mogu da zamislim da jedna tako renomirana firma sebi dopusti tako nesto.

Nazad
Vrh Dno