Šta je novo?

Mac alternative windows softveru

Mislio sam da kupim preko eBay-a jel bi mi doslo jeftinije i za tu razliku bi kupio jacu memoriju i adapter za moj monitor.

Ne bi bilo jeftinije jer bi morao da platis carinu i porez.

Bilo bi, i to poprilicno, ukoliko ima nekoga da mu donese. :)

si ti kutija cuo za sverc? garancija nema veze s ebay nego s apple care

Mislio sam da kupim preko eBay-a jel bi mi doslo jeftinije i za tu razliku bi kupio jacu memoriju i adapter za moj monitor.

Za tvoje potrebe ti je svaki sistem više manje isti, kao što rekoše ljudi. Mac Mini je super samo je malo poskup za to što nudi jer je lepo dizajniran i što na njemu piše Apple. Za duplo manje para imaš Gigabyte Brix koji nudi sve što i Mac Mini osim OSXa. OSX zameniš nekim Linuxom (recimo Ubuntu). Nećeš primetiti razliku u odnosu na Mac Mini što se tiče gledanja filmova, slušanja muzike i torrentovanja jer aplikacije koje ljudi ovde koriste za te namene postoje i na Linuxu (Transmission za torrent, Mplayer varijante za filmove, Clementine za muziku).

Dati 800-900e macmini,a sa njim surfovati i gledati filmove je besmisleno....
Za 180e mozes da uzmes neki IB i3,i h77,dignes osx (hackintosh) manje vise dobijas isto.

Kao sto rekoh nisam znao da postoji alternativa za Mac Mini. Greska je sto nisam otvorio temu tipa zamena ili nesto slicno MM-u. I tamo gde sam pominjao da zelim da zamenim moj pc sa nekim malim kucistem ili All On One niko mi nije ovo predlagao kao resenje. Hvala vam na ovom predlogu pa cu razmisliti.

Poslednja izmena:
Za sada postoje Intel NUC i Gigabyte Brix. Oba proizvoda su jako slična i dolaze u mnogo manjem kućištu nego Mac Mini (što je i prednost ali i mana). Mac Mini ima nešto jače performanse i baš je zaokružen proizvod dok su ova dva mini PC-ja kao neka mini barebone rešenja tj. možeš da dodaješ komponente. U Benchmark testu za Brix su pominjali cenu od 200 evra ali ne znam koliko je to pouzdano jer na Amazonu se kreće od 280 dolara pa na više (najskuplji model je kao najjeftiniji Mac Mini). Najavljen je i naslednik Gigabyte Brixa i to je malo veća kutija namenjena i za gejming (Intel Iris Pro grafika tj. HD5000).

Ono što znam da ima kod nas je neki Lenovo mini PC za 26k dinara ali je nažalost na bazi starog dual core Atoma a to je ipak presporo, pa čak i za skromnije potrebe kao što su tvoje.

Ako možeš da nađeš Intel NUC ili Brix za male pare (mislim da HDD moraš da dodaš posebno) onda su ti oni dobro rešenje. Ako su bliske cene kao Mac Mini gde ti gledaš onda je Mac Mini bolje rešenje jer je kompletan.

Najjeftinija opcija je Ouya od 99 dolara na koju namontiraš XBMC. Imaš i torrent i filmove i muziku a browser mislim da možeš da biraš jer ima linux distribucija koja pokreće XBMC.

Izvinjavam se Apple ekipi na oftopiku, samo pokušavam da pomognem čoveku da prođe što bolje za svoje novce. Mada kome tih 600 dolara nije neka suma a jako ceni svoje vreme onda je Mac Mini zaista najbolji izbor.

Ja sam u pocetku hteo Lenovo Q190 ali sam odustao. I ja se izvinjavam ne bi hteo da ova tema ode u drugu krajnost. Ako bi uzimao MM bio bi to ovaj najjeftiniji. Ali kao sto rekoh necu vise da smaram.

Poslednja izmena:
[youtube]oWbcV0KG_QM[/youtube]

[youtube]fe_MzSYjLP4[/youtube]

Imaš mini i za manje para, doduše second hand, ali je u pitanju dobra mašina, a prodavac je korektan:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=99997&catid=25
Ako si malo verziraniji možeš i da se igraš sklapanja hackintosh-a i zezanja sa kext-ovima, proćićeš znatno jeftinije, ali bez komfora koji pruža out-of-the-box proizvod kakav je minika.

Po meni, glavna prednost Apple mašina je OSX i njegova upeglanost da radi na datoj mašini bez greške, što nije mnogo teško kad imate dvocifren broj kombinacija, a ne beskonačno, kao u PC svetu.

Nisam do sada cuo da ima kompjutera koji rade bez greske:)

Hackintosh se danas sredjuje bez ikakve frke, instalacija prodje brze nego inastall Win7. Nema niakvog zezanja sa kexts, tu je MultiBeast.
Sve ovo stoji ako si bar malo u PC svetu i umes da sklopis konf sam.

Poslednja izmena:
@RingeRaja

Radi i na PC-u perfektno kad upasuješ sve kako treba. U mom slučaju jedini kext koji moram da modujem je AppleHDA, pored činjenice da još moram da mu pridodam nekoliko komada za Marvell SATA, Ethenet i USB3 koji su 3th party drajveri, što znači da kad ih instaliraš jednom to se više ne dira pošto ih Apple ne pravi. Međutim problem je upravo to što si rekao. Treba u moru različitog hardvera pronaći upravo one komponente sa kojima hack varijanta radi kako treba.

Poslednja izmena:
Nisam do sada cuo da ima kompjutera koji rade bez greske:)

Hackintosh se danas sredjuje bez ikakve frke, instalacija prodje brze nego inastall Win7. Nema niakvog zezanja sa kexts, tu je MultiBeast.
Sve ovo stoji ako si bar malo u PC svetu i umes da sklopis konf sam.

Ovo bez greške je bilo figurativno, jelte, pošto ništa nije savršeno, koliko god bilo dobro napravljeno.
Ipak, moj Macbook Pro od kad je kupljen radi praktično bez ijedne greške, sistem nijednom nije trokirao, a radio sam i upgrade i kloniranje. Sve radi kao i prvog dana pre 2 i po godine.
Ipak, ako neko hoće hackintosh prvo mora da sklopi konfiguraciju kako treba (nije teško kao pre, ali ima par finesa na koje mora da se pazi), pa onda da instalira OSX kako treba preko nekog od instalera. A kada se sve skocka kako treba to će raditi sve do narednog većeg update-a kada se može desiti da bude problema. Ne kažem da ovo ne treba raditi (i sam sam se zezao sa hackintoshima pre par godina), pogotovo ako se želi OSX, a finansije su ograničene, ali ovakva mašina ipak nije pouzdana kao Apple i ne bih je preporučio za profi upotrebu.

Ovo bez greške je bilo figurativno, jelte, pošto ništa nije savršeno, koliko god bilo dobro napravljeno.
Ipak, moj Macbook Pro od kad je kupljen radi praktično bez ijedne greške, sistem nijednom nije trokirao, a radio sam i upgrade i kloniranje. Sve radi kao i prvog dana pre 2 i po godine.
Ipak, ako neko hoće hackintosh prvo mora da sklopi konfiguraciju kako treba (nije teško kao pre, ali ima par finesa na koje mora da se pazi), pa onda da instalira OSX kako treba preko nekog od instalera. A kada se sve skocka kako treba to će raditi sve do narednog većeg update-a kada se može desiti da bude problema. Ne kažem da ovo ne treba raditi (i sam sam se zezao sa hackintoshima pre par godina), pogotovo ako se želi OSX, a finansije su ograničene, ali ovakva mašina ipak nije pouzdana kao Apple i ne bih je preporučio za profi upotrebu.

Jasno. Ako neko hoce sebe da postedi cimanja, kupice Apple, ako ima bar malo iskustva sa hardware/software, moze sebi da sklopi hack.

Meni Hack sljaka vec 4 god. od 10.6, pa evo do 10.8.5, konfiguracija je slicna onoj na koju sam jos 2009. instalirao SL. Od tada sam promenio CPU i GFX i to bez ikakvioh problema. Ista ta instalacija (upgraded, jelte) je radila do skoro dok mi nije pukao file system na HDD. Od tada sam odradio svez install OSX 10.8.

@RingeRaja

Heh, pa možda ga ti ne bi preporučio al mnogi ga koriste za profi upotrebu, jer kad se sve skocka kako treba nema problema ni sa najvećim izmenama koje Apple može da napravi, dok sa druge strane imaš porpilični benefit u perfomansama u odnosu na Apple. Kažem ponovo jedini kext koji mora da se moduje je AppleHDA... Ostalo je su sve originalni Applovi drajveri ili 3th party drajveri na koje Apple ne može da utiče previše.

I ono što je najbitnije, to je sledeće... Najviše problema sa Hackintosh mašinama ima u situacijama kad Apple izbaci novi OS za najnoviji Intelov chipset, a ti si kupio upravo to. Kako vreme prolazi sve je zapravo manje problema, jer se drajveri za starije konfiguracije skoro uopšte ne menjaju. Konkretno ja recimo izmam Sandy Bridge mašinu i nemam više nikakavih problema, a kada sam je kupio i kada je izašao Lion, stvari su malo drugačije stajale... Tačnije imao sam problema sa USB izlazima i Firewire na mojoj ploči nije radio propisno. Dakle reč je o sitnicama, ali eto to su bili neki problemi koji su sa prelaskom na ML i UEFI BIOS otklonjeni... A danas su sve ploče UEFI pa je samim time i veća kompatibilnost...

Poslednja izmena:
Upravo što kaže Vlada: ne kupovati najnoviji hardver već ono što provereno radi (a time se i uštedi). I ja imam Ajvi kombinaciju koja radi perfektno, instalirano za pola sata i sređeno Multibistom. Par nadogradnji OS X do sada sve prošlo kako treba bez ponovnog kekstovanja ili čega. Ljudi greše jer "dobitne" kombinacije koje postoje na sajtovima koji se bave Hekintošem krenu da modifikuju u smislu, probaću ovu "sličnu" ploču isto je Gigabajt, ovo je viša revizija ali sigurno će raditi, ova ima ovu zvučnu umesto ove, valjda ću napraviti da radi vidim da ljudi uspevaju, probaću ovu grafiku vidim da može i slično. Nije problem ni tako, ako ste na nivou Vlade pa znate šta radite. Ja kada sam ulazio u svet Hekintoša pre godinu dana uzeo sam ploču, procesor (i3, iako mnogi stave Celeron da bi uštedeli i kao "radiće") onako kako je bilo navedeno i VGA koja radi 100% i pored toga što posedujem ogromno hardversko znanje (ali Win i Linux tipa) jer nisam hteo da se zezam. Kada sam krenuo da se zezam pokvario sam Sleep mod pa sam morao ispočetka ali sam ispekao zanat. Sve zahtevnije aplikacije (Photoshop, InDesign, Final Cut i sl.) sam prebacio na Hekintoš i to radi perfektno bez ikakvih zezanja, računar je restartovan samo kada su apdejti to tražili i nikada više.

Znači, ako kombinacija za Hekintoš košta, na primer, 430 evra, kupite to, ne štedite 30-40-50 evra pa ni 100 ako nećete problema i zezanja. Ako hoćete da se igrate onda samo napred, ima ovde tema i za to :) Ali ne kukajte posle kao je OS X ili Hekintoš bezveze i kako je izneverilo vaša očekivanja.

Da, pored Hekintoša imam 3 godine i MacBook Pro 13" ali mi je na većem ekranu zgodnije, na MBP radim svoj pravi posao pošto ovo gore navedeno radim u slobodno vreme.

Poslednja izmena:
Tebi Vlado sigurno nije problem da sklopiš dobar hackintosh i da ga središ da sve radi kako treba, s obzirom da si sve, samo nisi laik kad je OSX u pitanju.
Za običnog korisnika to može da bude malkice teže, pogotovo što dobar deo zna samo da uključi comp i koristi softver, a više od toga ih ne interesuje.
Mene je skoro jedna devojka zamolila da joj uradim instalaciju OSX-a na novi hard disk, iako sam pokušavao da joj preko telefona objasnim kako je lagano uraditi kloniranje i onda ubaciti disk u MBP. Jednostavno me nije ni slušala, ne zanima je, hoće da to odradi neko ko zna, da bi ona nastavila da radi posao. Inače, radi reklame za jedan dizajn studio (dosta reklama gde je ona radila se vrti i kod nas po TV-u), a program Maya poznaje u prste, međutim hardver je ič ne interesuje i za nju je MBP jednostavno alat za rad, koji kad se pokvari nosi kod servisera.

@jopopo Auuu, što ti je dobra cifra za broj postova...:-devil-:

Poslednja izmena:
@RingeRaja
Onda da je pokvarimo :)

Tu si u pravu, postoje ljudi koji ne pitaju šta koliko košta jer im je to osnovno sredstvo za rad, zarađuju dobro i troškove kalkulišu u zaradu. Tj cena opreme, servis i ostalo je investicija vezana za posao. To je u redu i za takve i postoje Apple mašine i ovlašćeni servisi. I ja sam kupio moj MBP na tu foru, otvorio mi se "danas" posao, trebao mi brzo računar, ušao "sutra" u prodavnicu i dao 1000 evra jer sam "invenstirao" u posao. Ali kada me je klinac zamolio da dobije računar sa OS X, e onda sam napravio Hekintoš jer nema potrebe da se rasipam, za manje para sam dobio jaču mašinu, malo sam se igrao i naučio nešto, a iako povremeni ne radi ili "štuca" nije strašno, popraviću kada stignem :) Ali eto, sve radi savršeno tako da sve ima svoju namenu i svoju cenu.

Kad smo već kod toga, sviđa mi se ova Intel NUC varijanta, mislim da je prava stvar!!!

Poslednja izmena:
To je fensi rešenje za dnevnu sobu. Audio-video i malo neta. A može i poneka igrica tipa Machinarium, The Tiny Bang Story i tome sl. Taman za klince... :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno