Zeha
... ispod radara ...
- Učlanjen(a)
- 01.09.2007
- Poena
- 785
Moja oprema
- CPU & Cooler
- i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
- Matična ploča
- Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
- RAM
- Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
- GPU
- Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
- Storage
- Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
- Zvuk
- Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
- PSU
- FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
- Kućište
- Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
- Monitor
- Dell Alienware AW2723DF
- Miš & tastatura
- Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
- Ostale periferije
- HP LaserJet P1006
- Laptop
- Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
- Mobilni telefon
- Samsung Galaxy S21 Ultra
- Pametni uređaji
- LG 43UM7600PLB LED
- Pristup internetu
- Optički internet
Kako se mašine za sušenje veša i mašine za pranje veša ipak bitno razlikuju u radu i poslu koji obavljaju, zaključio sam da je najbolje da otvorimo zasebnu temu za sušare.
Evo šta su u drugim temema ljudi govorili o sušarama:
Odvojeno @bakara.
Nadam se na zadovoljstvo svih koje zanimaju samo mašine za pranje ili samo mašine za sušenje...
Ja sam isto u dilemi da li uzimati sušaru, da li samo kondenzacionu ili ipak ove sa toplotnom punmom.
@donmarkon-ova praksa o stavljnaju svega (sem peskira) na neki delikatni ili sintetika program radi manje temperature na koju zagrijava vazduh koji ubacuje u sušaru je dobra. Na taj način bi trebalo i da duže suši ali osuši valjano?
Kako rade ovi programi protiv guzvanja veša?
Valja li to čemu, koji je to princip rada, šta sušara i program čine pa da ne gužva ili manje gužva veš?
Evo šta su u drugim temema ljudi govorili o sušarama:
Smatram da je vazno znati šta je čije, ko je koga kupi, ko s kim sarađuje i ide u "paketu":
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
forum.benchmark.rs
Ovo su gore bili baš korisni linkovi:
Evo i direktno sa YT:
Rumun rasklapa i cisti Whirpool sa t.p.
Rumun sklapanje
Čeh (ili slovak) cisti Whirpool sušaru sa t.p. :
Čišćenje sušare samo sa kondezatorom:
forum.benchmark.rs
Sta god da krenes da kupujes od bele tehnike, skapiras da su skoro sva velika imena u tom svetu pokupovali kinezi.
Electrolux drzi AEG i Zanussi. Konkretno za ves masine, AEG je visa klasa, Electrolux srednja, a Zanussi niza klasa. Whirlpool ima Indesit, Hotpoint i Ignis. Bosch i Siemens su zajedno. Haier-u pripadaju Candy, Hoover. Savet jednog majstora za ves masine na jednom forumu je da treba odabrati proizvodjaca sa najboljom servisnom podrskom, a to su kod nas verovatno Gorenje i Beko.
Takođe sam u potrazi za mašinom za sušenje veša. Na osnovu pročitanog na netu na raznim mestima najbolja varijanta je klasična sušara sa kondenzatorom, bez toplotne pumpe jer su te mašine u suštini jako jednostavne i osnovna stvar je čišćenje kondenzatora sa vremena na vreme jer se zaprlja i začepi. Kod sušara sa toplotnom pumpom nije moguće izvući i očistiti kondenzator tako da one rade efikasno u početku, kasnije im učinak opada. Kod klasične sa kondenzatorom taj kondenzator se lako izvuče i očisti i sve radi kao novo. Takođe je zgodno uzeti sušaru sa displejom gde može da se vidi koliko još traje proces sušenja. Zgodno je i ako su vrata sušare providna, čisto zbog vizualne kontrole. Lično su mi favoriti Beko 8133 i 7133 jer ispunjavaju sve navedene uslove, ali ih nisam koristio pa ne mogu iz prve ruke da garantujem. Iskreno mislim da su sasvim ok i slični proizvodi iz ponude Vox, Tesla, Končar, Ariston, Whirlpool jer je sama kondenzaciona sušara relativno jednostavna spravica. Uz one uslove gore navedene gledaj da je i garancija što duža, Beko daje 5 godina, ali i ostali su slični tako da može da se probere. Meni ulogu igra i dubina same mašine zbog prostora u kupatilu stana koji je u izgradnji tako da i to treba uzeti u obzir ako je bitno nekom.
edit:
Sušare sa kondenzatorom su znatno jeftinije od ovih sa toplotnom pumpom. Mana je što troše više struje, ali ove sa top. pumpom rade duže pa na kraju to izađe na slično. Suština je u održavanju i na duži rok su bolja opcija.

Šporet, frižider i veš mašina kombo
M'da... ...gledaš funkcionalnost, garantni rok i podršku, žena neka gleda dizajn ako joj je bitno. Ostalo ne možeš proceniti. :trust: Ako praviš fancy kuhinju sa skupim frontovima, soft close okovima, lepiš italijanske pločice i slične kerefeke, sigurno nećeš uzeti kineski OEM frižider sa...

...
Mala napomena za mašine za sušenje veša,
ko je osetljiv na zvuk, BUČNE su.
I na to što su bučne, konstantno rade, ne kao mašina za veš, vrti levo, stane, vrti desno,
ne, ove rade non stop.
Ja sam skoro uzeo susaru sa toplotnom pumpom...
Bosch-ova serija 6 - WTW85461BY
Najbolja kupovina u zadnjih 5godina sigurno... Ne znam kako sam ziveo bez masine za susenje... Kad se samo setim da zimi u 2 dana mogu da operem max 1 masinu (sto je sa detetom u kuci malo) jer nemam gde da susim vise od toga... ovo sad je milina... po 3 masine mogu da operem dnevno...
Kao sto rekose iznad, jesu bucne...
Ove sa toplotnom pumpom manje ostecuju ves jer koriste nizu temperaturu...
Nema velike vlage u prostoriji dok radi susilica...
Ova moja ima i crevo za odvod vode - ja jos nisam namontirao jer nikako da kupim Y razvodnik za odvod (masina za pranje + susenje)
Sto se tice ciscenja, pored izbacivanja vode i ciscenja filtera vlakna, ne znam kako se cisti kondenzator... Ova moja ima samociscenje...

M'da... ...gledaš funkcionalnost, garantni rok i podršku, žena neka gleda dizajn ako joj je bitno. Ostalo ne možeš proceniti. :trust: Ako praviš fancy kuhinju sa skupim frontovima, soft close okovima, lepiš italijanske pločice i slične kerefeke, sigurno nećeš uzeti kineski OEM frižider sa...

Ovo su gore bili baš korisni linkovi:
Evo i direktno sa YT:
Rumun rasklapa i cisti Whirpool sa t.p.
Rumun sklapanje
Čeh (ili slovak) cisti Whirpool sušaru sa t.p. :
Čišćenje sušare samo sa kondezatorom:

Pre kupovine sam radio kalkulaciju, merio sam kod drugara koliko mu potrosi masina za pranje pa za susenje (klasicna sa grejacima)
Ispadalo je da potrosi u proseku 2.5 3.5kw zavisno od programa. Sa obzirom da ves susim u 90% slucajeva nocu ta potrosnja je smesna i moj proracun je bio da bi razlika koju platim sa toplotnom pumpm bi trebala da radi 8-10 godina da se ta razlika otplati...
Sto se tice habanja vesa tacno je da nize temperature manje unistavaju odecu ali tu je jedna velika zabluda i uglavnom ljudi ne kapiraju neke stvari.
Peskire susim na program za pamuk sve ostalo meni bitno na sintetiku. Zasto? Pa zato sto je niza temperatura i samim time je isti efekat kao i inverter koji zbog sam tehnologije susi na nizoj temperaturi.
Ukratko ko nema viska para za bacanje usteda struje sa inverter susilicama je promasaj, barem dok cene jos ne padnu pa razlika u cenama ne bude manja.
Nije potrebno tako cesto ciscenje tog dela ali vremenom ce se svakako zaprljati jer one sitne cestice pamuka prolaze svuda.
Zapravo prvo sto ces primetiti je da masina vise ne susi ves onako brzo kao kada je bila nova vec se umesto dva to oteze na 3,4,5 sati i onda je upitno da li ista stedi struje.
Majstor bi morao masinu da iznese napolje ili odnese da bi je posteno ocistio.
Onaj gore video je sasvim dobra ilustracija kako se cisti TP a kako kondenzatorska.
Imas na netu takodje i zalbe da taj bosch sistem zapravo i ne radi ono sto reklamiraju da radi.
Pre mi je verovatnije to sto miele navodi da se taj deo ne cisti jer ga korisnik sam zaista i ne moze cistiti, ocistice ga tek serviser kada se prijavi problem dugog susenja.
Svakako ste mirni prvih nekoliko godina.
Klasicne kondenzatorske susare takve probleme nemaju.
Mislim da bi moderatori trebali da odvoje postove o susarama u zasebnu temu?
Odvojeno @bakara.
Nadam se na zadovoljstvo svih koje zanimaju samo mašine za pranje ili samo mašine za sušenje...
Ja sam isto u dilemi da li uzimati sušaru, da li samo kondenzacionu ili ipak ove sa toplotnom punmom.
@donmarkon-ova praksa o stavljnaju svega (sem peskira) na neki delikatni ili sintetika program radi manje temperature na koju zagrijava vazduh koji ubacuje u sušaru je dobra. Na taj način bi trebalo i da duže suši ali osuši valjano?
Kako rade ovi programi protiv guzvanja veša?
Valja li to čemu, koji je to princip rada, šta sušara i program čine pa da ne gužva ili manje gužva veš?