Šta je novo?

m:ts roaming prevara!

Manuelno biranje mreze moze da pomogne u takvim situacijama (narocito u pogranicnim zonama gde se "oseca" uticaj inostranih mreza).
Donedavno (dok nije postavljen novi telenorov predajnik) u automatskom biranju mreze uvek bira HR Vip jer je signal dosta jaci od Telenora.

Ako recimo proveravate rezultete preko Livescore, svaki refresh ce vam biti naplacen sa 60 din jer podrazumeva uspostavu sesije.

Mislim da ukoliko stavite GPRS always connected, da onda nece racunati da se svaki put iznova povezujete na mrezu. Da li neko moze ovo da potvrdi?

I jos nesto, kolika je cena roaminga u CG za postpaid, finalno? Besplatni dolazni pozivi, 7din/min odlazni, i SMS kosta...?

Mislim da ukoliko stavite GPRS always connected, da onda nece racunati da se svaki put iznova povezujete na mrezu. Da li neko moze ovo da potvrdi?
Tačno tako. Svaki put kada diskonektuješ GPRS (ručno, ili, recimo, zbog gubitka mreže), sesija je okončana, i tarifira se. I ako je bila 1KB, naplatiće ti se 100KB (Telenor).
Najbolje je ne ukidati GPRS vezu. Dešava se i da se veza "zaglupi", tj protok potpuno stane, a polazuje da si konektovan. U tim situacijama, moraš reconnect, i kreće nova sesija. Izbegavati te provajdere (ako si siguran da nije do tebe).

@coperas Mozda si se kacio na drugu mrezu (hrvate)?

btw: Moj slucaj: otisao u cg- sms nekom salje nekom ne salje, gprs - xmm kad malo razmislim bolje i da ne probavam, kupio po navici promonte karticu, aktivirao gprs i super sve radi za male pare.

Do pre neki dan na sajtu m:ts-a je stajalo da je u toku veliki letnji popust na roaming usuge iz inostranstva i to npr. za Grčku u Cosmte mreži sa USSD call back pozivom 26din+PDV,a 20din+PDV poruka! Medjutim onda su preko noći izmenili sajt i napisali da je cena 50din+PDV,čak mnogo skuplja nego prošle godine,a kao u toku je veliki letnji popust!?Pa ko koga ovde laže i ko odgovara za ono što napiše,a posle izbriše?Da li postoji pravo žalbe,zamislite nekoga ko je otišao i telefonira,a račun do neba iako je on računao da koristi ,,veliki letnji roaming popust"!Istovremeno u Telenoru je i dalje na snazi popust, gde je minut razgovora iz Grčke 26.61+PDV,a poruka 17,9+PDV u cosmote i vodafone(panafon) mreži!Kod njih se ništa nije menjalo,kako je postavljeno na sajtu tako i stoji.Takodje i m:ts promocija za Crnu Goru ne pije vodu,m:tel mreže i nema,a u T-Mobile Crna Gora naplaćuju pozive po drugim cenama,a svi dolazni pozivi nisu potpuno besplatni kako piše na sajtu(trenutno mi je sestra tamo pa je morala zbog toga da uzme njihovu karticu,mnogo je jeftinije)!Znači bez obzira što su 3 operatera i dalje se krade i otima!

evo za CG da kazem: koliko znam, bar su za postpaid dolazni pozivi dz (jer je tako meni kad sam u SRB), m:tel je poceo sa radom, pokriven je jug i centar CG, sad polako idu i na sjever (potvrdjeni Berane i Nk, za ostale ne znam). Telenor cak moze da se dopunjava sa promonte vaucerima. Sto se tice naprasnog mijenjanja tarifa, ja sam se zalio kad je odjednom pocela naplata GPRS-a u SRB (bio neki promo period, sve free), jer su trebali da obavijeste korisnike, po zakonu, 8 dana prije mijenjanja bilo koje tarife. Posle zalbe, skinuli su mi tih 50ak eura sa racuna (mada je malo ili malo vise pogurao stvari i 1 moj poznanik, ne znam sta bi bilo bez njega).
A za turiste mislim da se sad najvise isplati m:tel helo paket:
Akcija: Hello prepaid kartica
U poslovnicama mtel-a od 9. jula u ponudi je prepaid kartica dobrodošlice.

Korisnici za 4 EUR-a dobijaju Hello prepaid karticu sa 4 EUR-a kredita.

I to nije sve! Promotivna kampanja Hello prepaid se zbog velikog interesovanja građana produžava. Svi korisnici koji aktiviraju Hello prepaid karticu do 30. avgusta 2007. godine dobiće 1000 besplatnih minuta za pozive u okviru 068 mreže i 1000 besplatnih SMS poruka koje mogu iskoristiti u naredna tri mjeseca.
Hello prepaid kartica se aktivira obavljanjem prvog poziva.
prema SRB i RS je 12 centi poziv. 1000 free poruka vaze i za te mreze!
http://www.mtel-cg.com/cn.php?act=s&s=13

Zar ima onih koji su ostali na MTSu :D

Ja sam se bahatio u Crnoj Gori, i stiglo mi je 220 dinara za 17 dana dole, preko uobičajene 100minutne pretplate na BEL100 od 550 dinara (+ 100 SMS).

GPRS nije pametno koristiti na roamingu na bilo kom operateru, tako da pljuvačina po bilo kom je bespredmetna. Ne verujem da je u pitanju krađa, nego da su jednostavno i jedni i drugi maksimalno nesposobni da naprave dobar kriterijum za računanje. Izbor je - ne koristiti GPRS, već one stvari koje su proverene.

Ja sam iz Crne Gore pozvao servisni centar i rečeno mi je da GPRS tarifiranje nije u njihovoj nadležnosti, već mreže na koju si nakačen, te da okrenem njihovog operatera. Da li je iko koga su isklepali po ušima u ovom threadu i uradio takvu stvar?

u povratku iz hrvatske sa mora nasli smo se sa drugarom u bosni koji opusteno koristi svoj 064 i kad proveri kredu sve je ok... kao kod kuce u novom sadu, e kako sam ja u kolima imao jednu 064 karticu koju sam dobio uz kartu za peperse sa 200 dindzi pokusam i ja, ALI nazvao sam novi sad i zamolio da me pozovu je imam malo kredita, pozvali su me, pricali smo manje od 2 minuta i ostalo mi je 40 dinara ! mts to malo selektivno....
p.s. bio sam na istoj mrezi kao i drugar (mobi s)

...isti taj vas bajni 063 vam naplacjuje smrdljivi call centar,pa se malo razmislite ko je gori;)
Na 064 jeste besplatno pozivanje call centra, zato dobijaju ogroman broj bezveznih poziva, npr. deca zovu iz zezanja i sl. Zbog toga su im operateri stalno na*rkani i kad nekome stvarno nesto treba uzasno su neljubazni...

Zar ima onih koji su ostali na MTSu :D
Izgleda da ljudi jako vole sado/mazo... posebno ovo drugo :D hehehehehe

Ja sam pre 2 god presao na 063, i mogu da kazem da od tada imam mobilni telefon. Pre toga imao sam nesto... ali bilo je prilicno neupotrebljivo :S:

Na 064 jeste besplatno pozivanje call centra, zato dobijaju ogroman broj bezveznih poziva, npr. deca zovu iz zezanja i sl. Zbog toga su im operateri stalno na*rkani i kad nekome stvarno nesto treba uzasno su neljubazni...
Pa jel su oni krivi zbog toga?to sto klinci imbecili zloupotrebljavaju tu uslugu to nije njihova krivica,skreno i ja bih bio nadrkan,mislim ko ne bi?

Poslednja izmena:
Pa jel su oni krivi zbog toga?to sto klinci imbecili zloupotrebljavaju tu uslugu to nije njihova krivica,skreno i ja bih bio nadrkan,mislim ko ne bi?
Pa ne kazem da su krivi, samo sam objasnio zasto se na 063 pozivanje call centra naplacuje 10 din (mislim da je toliko). Kada bi mts isto naplacivao npr. 5din, siguran sam da bi imali mnogo manje glupih poziva, i da bi samim tim call centar bolje funkcionisao.

Kada bi poziv naplacivali onda bi ja kao kupac bio nad*kan sto moram da placam sto ih zovem za nesto sto ne radi njihovom krivicom.

Mnogo je bolje besplatno a operateri ne bi smeli biti nad*kani, posto su jeli placeni da rade taj posao.

Poslednja izmena:
@joojant200
Ti onda lepo predjes na Telenor, pa nemas potrebe da zoves njihov call centar. Retko ima nekih problema, ako menjas aparat podesavanja za gprs,mms, mail mozes lepo sebi poslati sa neta... milina :) Ja za 2 god koliko imam 063, mislim da sam ih zvao svega 3 puta... ili cak 2, a znam da su operateri bili extra ljubazni i predusretljivi i da sam bas bio zadovoljan, tako da mi uopste nije zao tih 30ak din.
Da se razumemo, nemam ja neki poseban razlog da volim Teleor, osim sto sam extra zadovoljan njihovom uslugom, a bio sam extra nezadovoljan mts-ovom.

Previše kritikujete MTS, ja sam već gotovo deceniju kod njih, a od 2004. na postpaid paketu koji mi savršeno odgovara, a u svo to vreme nekih stvarno ozbiljnih problema i prigovora nikad nisam imao.

Neargumentovani hejt koji neki sa lakoćom izbacuju iz sebe, posebno ako su moderatori, ne bih da komentarišem - jednostavno sve govore o samom ovom forumu. Što se tiče roaminga i problema, ne mogu da pričam dalje od dešavanja u Crnoj Gori, jer sam tamo bio ove godine, a tamo su se samo žalili vlasnici 062 i 063 brojeva.

Prema tome, izbacite hejt, obe mreže bi mogle mnogo bolje da budu, ali ima dva bitna razloga: 1) zašto bi? 2) ko to da izvede?

Ko god se bavi ovde nečim iole ozbiljnim i odgovornim svakodnevno se sreće sa situacijama 1 i 2, a posebno 2. Prihvatite to gde ste, gde živite i kako je, i računajte da ni na zapadu u mnogim stvarima nije ama baš ništa bolje. I tamo je potrebno dobro se raspitati pre nego što ih pustite da vam gurnu prste u novčanik.

Sve je to ok, ali ne mogu da verujem da ne mogu da smisle svoj tarifni paket nego kopiraju tudje.
Evo male pomoci izracunavanja mt:s tarifa:
mtscalculatorjr7.png

Vrh mi je bila ona varijanta kad sam stigao do CG stizu mi poruke opustite se u CG, roming besplatan i to, i ja reko super(mada je vec nesto smrdelo), ali ajde. I drugara zovu na moj broj i ja reko pricaj kolko hoces, za dz je. I ONDA citam na plazi novine kada imam sta da vidim, dolazni poziv na moj postpaid telenor je 30 din bez PDV. Bilo mi je bas toplo oko srca. Naravno za prepaid su bili za dz dolazni pozivi pa su gospoda to izreklamirali kao nema rominga. Dok je ovaca bice i sisanja.

Poslednja izmena:
Za roming letnju kampanju, trajala je do 31.08 i za roming kod i za camel pozivanje. Sto se tice operatera u mts-u, ima likova stvarno koji size kada slusaju korisnike, ja sam vec navikao na decu koja traze 10 free sms poruka i zele da se nakace na internet. A da smo placeni za posao, nismo, 7 sati pricanja sa raznim klasama ljudi za 260e neto. Nadrkan, mozda...

Mislim da je popust važio za mreže koje su "gold partneri", ili kako već. Konkretno - Promonte za Telenor, M:TEL za MT:S. Čak sam i neku poruku dobio na tu temu, ne sećam se sad tačno ...

@frost: Malo je to para za toliko akanja ... raditi sa ljudima je najteži pos'o ... jesi se raspitivao kol'ko para za isti pos'o imaju VIP/Telenor operateri? Brate, slobodno tržište ... ako si "valuable asset" (dobro radiš svoj posao), zašto se ne prijaviš kod jednih ili drugih? Verujem da bi mnogo rađe prihvatili "pečenog" operatera, koji samo treba da nauči nove cene i usluge, nego nekoga koga moraju od početka da uče (kako da se predstavi, kako da vodi razgovor, kako da aktivno sluša). Malo-malo pa vidim da Telenor traži nove operatere, nove prodavce (to ti je valjda entry level zaduženje), a ti bi kao "veteran" mogao možda da pucaš i na nešto više. Drugar moj je skoro bio na razgovoru za VIP-ov CC, prošle nedelje čini mi se ...

Ne znam kakvi su uslovi ni kod jednih ni kod drugih, osim da si prijavljen na punu platu (kolika god ona bila) i da su uslovi rada stvarno vrhunski.

Poslednja izmena:
U telenoru kao pricaju da imaju 350 neto... Sto se tice rominga, u M:tel mrezama ostaje popust ali za ostale svetske operatere kampanja je zavrsena 31.08.!

ovo je tek prevara, iskustvo druga preneto sa drugog foruma:

e sad nesto ruzno sa putovanja, mora i toga da bude,pa evo, da podelim sa svima vama, da nebi kukali kao sto ja kukam 2 dana vec
posto sam putovao ceo jul i deo avgusta, stigao mi je racun za mobilni (MTS 064 mreza), 6000 i 11.500 respektivno.
prvi sam platio, a drugi kad mi je dosao, u nesvest samo sto nisam pao.
Naime, pricao sam malo,skoro nikako,proveo 10ak dana u romingu, sa mozda jednim ili dva poziva od po minut razgovora, i mozda 10ak poziva na koje sam se javio tj.odgovorio, isto u trajanju par minuta.
Namrgodjen, sacekao sam listing (koji sam uzeo preko sajta mts-a),koji je kasnio 2 dana, i poceo da kalkulisem,gledam,proveravam sta je u tim racunima toliko skupo da sam puko 11.500 soma
na kraju uvidim sledece "nepravilnosti", koje su se pojavile na 15ak mesta,a izgleda ovako:

06.08.2007. 20.45.52 011xxxxxxx 00:04:00 dolazni poziv 322 din
06.08.2007. 20.45.52 011xxxxxxx 00:04:00 dolazni poziv 635 din

ili

21.07.2007 16:56:46 064xxxxxx 00:01:39 dolazni poziv 254 din
21.07.2007 16:56:46 064xxxxxx 00:01:39 dolazni poziv 96 din

---
ovo se redovno pojavljivalo i za razgovore u rusiji kao i u Kini,kao i u Indiji.
neobjasnjivo, kako je moguce da sam napravio 2 potpuno identicna poziva u isto vreme koji isto traju, a da oni to naplacuju potpuno razlicito, i jos saberu!!! bezobrazluk!
nadjem na sajtu mtsa da su zemlje podeljene po zonama i da je rusija u 3.zoni i da je cena celog minuta kada primas poziv 36 dinara, a da je kina i indija u 5 zoni i da je tamo minut primljenog poziva 80 dinara. Na kraju krajeva kad sam i te cifre pogledao, opet mi se nije slagala racunica.
Em je mnogo vise para predstavljeno, em su uduplane cifre koje nisu iste, em se to pojavljuje na 20 mesta, pa nije ni cudo kako su mi nakarikali 11.500 dinara.
sa sve listingom odem jutros u poslovnicu, i trazim da mi izvade listing, na sta oni kazu da im jos nije stigao!?!? pa da, nemaju. a ja imam listing, skinuo sa interneta, i dam im da ono gledaju i da mi protumace zasto se na 20 mesta pojavljuje dupla cifra i kako mogu isti poziv da naplacuju razlicito!?
Jednostavno, resenje je prosto - nisu napisali svoj cenovnik, koji se daleko razlikuje od onoga sto je na sajtu, i ono sto oni poturaju kao cenovnik.
Sto je jos gore, i kad sam dosao kuci, opet sam potrazio gde je "taj" specijalni cenovnik, i opet ga nisam nasao. Jednostavno ga nisu objavili.
u cemu je caka?
e pa evo direktno sa papira koji su mi odstampali da imate informacije o lopovluku:

VAZNO OBAVESTENJE!!!
ovo su operateri koji dolazni poziv korisniku koji se nalazi u romingu u njihovoj mrezi tarifiraju na specifican nacin. (JOS JEDNOM NAPOMINJEM,POGLEDAJTE NA SAJTU, I ZA RUSIJU I ZA KINU I ZA INDIJU, NISTA O TOME NE PISE NEGO SU UREDNO SMESTENI U KATEGORIJU 3 ODNOSNO 5)
To rade na taj nacin sto se prvo vrsi NAPLATA INTERNACINALNIH POZIVA a zatim i ROAMING TARIFA.
*Ovo prakticno znaci da se korisnicima koji koriste usluge dole navedenih operatera 2 PUTA tarifira dolazni poziv i to na celoj teritoriji koju pokriva operater, odnosno teritoriji koja je navedena u napomeni.
U zemlje sa SPECIJALNIM TARIFIRANJEM , dragi drugari, spadaju:

Argentina, Banglades, bermuda, Kambodza, Kanada, Kina, Kuba, El Salvador, Gvatemala, Indija, Indonezija, Mauricijus, Meksiko, Nikaragva, Peru, Rusija, Singapur, Tajland, Tunis, Ukrajina, Amerika, Uzbekistan.

E sad ovde je mnogo zemalja, koje oni uopste nisu pobrojali i napisali posebno da se tamo roming koji je ionako SKUP placa 2 puta! Znaci, kad odgovoris na poziv, placas kao da ga zoves (internacionalni poziv) plus placas roming tarifu...

Ovo su precutali, al bitno je da na sva zvona kazu da je roming sa CG i BiH dzabe.
Cist bezobrazluk.
Mislim da ce VIP da radi isto, jer oni ce potpisati roming sa telekomom. jedino za Telenor nisam siguran, to bi neko mogao da vidi, da proveri.
Pozz svima, cuvajte se ovih domacih grabljivica

link ka originalnom postu

Vidi 'vako:

Pri sklapanju roaming ugovora, postoji jedan pooogolem dokumenAt, koji potpisuju obe strane. I jedna i druga strana su svesne da će onaj ko je "ugostio" roamera da ga šiša, ali po principu reciprociteta prihvataju uslove. Unilateralni roaming (ja kod tebe mogu, ali ti kod mene ne) je jaaako retka (pa čak i tada - privremena) stvar, tako da se svi vode logikom "ti šišaj moje, a ja ću tvoje". Nijedan operater nije na gubitku od roaming-a (jer sve što fakturiše Tunis ili Tajland, uredno biva prosleđeno korisniku), već samo na dobitku (šišanje kada Tunižanin ili Tajlanđanin dođe kod mene ...).

Nego, to nije bitno ... bitno je da u tom dokumentu postoje SVI detaljni podaci, do najsitnijih creva, o tome ko koliko plaća šta, kome, kada i kako. To što neko u Telekomu nije to pročitao do kraja i nije prosledio operaterima (ako si pitao operatera), ili to što si ti video u novinama "Bez roaminga u _________________", a nisi proverio koji su uslovi korišćenja - eee ... **** ga ...

Ako ti je operater dao pogrešnu informaciju (i ako imaš načina to da dokažeš/pokažeš) - ROKAJ! Ako nije, ili nisi ni zvao da proveriš - na tvom mestu bih prećutao sve ovo.

isao danas da se zali - salterusa nije imala pojma o takvom tarifiranju.
zvao korisnicki servis - i oni dali pogresnu informaciju.

inace, nisam ja u pitanju :)

Nije li roaming ugovor stvar poslovne tajne, između dva operatera? Uostalom, roaming ugovor, barem mislim, ne precizira cenu koju će ja platiti u kineskoj mreži, već precizira koliko iznos će kineski partner fakturisati Tele*o*u :). Meni taj podatak nije poznat, i vrlo je moguće da se, u ovom slučaju, Telekom, "kači" u cenu.

Svejedno: roaming ugovor te ne zanima. Zanima te roaming cenovnik tvog operatera (opet da pomenem da je Telenor tu mnogo pojedostavio stvari, formiranjem identične cene za određenu zemlju/region, nevezano od toga kojeg si operatera odabrao). A u tome friend ima full point!
Uopšte nije važno šta će reći korisnički servis, šalteruša, ovaj ili onaj direktor. Telekom (a i Telenor) upućuje korisnike na zvaničan cenovnik na sajtu.
Ukoliko su na sajtu, bilo gde, dvostruko naplaćivanje pomenuli, makar i fontom 5, onda možemo reći da je operater u pravu (iako je i dalje prevarant).
Jednosatvno, te stavke nema.

Izdali su račun koji ne odgovara cenovniku. Za to se odgovara, i plaća odšteta.

Chivitli, obaveštavaj nas :)

Vrh Dno