Šta je novo?

M-Audio + PCI IDE kontroler = problem... :(

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
905
Najzad sam pazario M-Audio Audiophile 2496 - definitivno je opasno dobra karta... :,,:

Medjutim, problem mi pravi to sto imam 4 PCI kartice i sto na magistrali "caruje" PCI IDE kontroler, pa mi se cuje pucketanje kad su aktivni hardovi zakaceni na taj kontroler. Isti problem imam i sa TV kartom - kada su aktivni hardovi, zezaju mi sliku. Probao sam da menjam slotove kartama, da se igram sa IRQ-ovima, al isto... I bez zvucne TV karta zeza. Kontroler pravi pravi dzumbus...

Znaci, kada se slusa lossless muzika sa tih particija cuje se povremeno "krckanje i pucketanje", dok je kod kopiranja fajlova zvuk sa totalnom distorzijom i kasnjenjem.

Zakljucak - nema slusanja mjuze sa tih hardova - mora prvo da se prekopira na neki drugi (na integrisanom kontroleru). Jes' da traje samo par sekundi, al' malo iritira...

Jel imao neko takvih problema i da li zna resenje?
Da li mozda neka druga karta iste klase nema ovih problema, npr. EMU 0404?

Na drugoj masini u Vrscu (isto EPOX 8RDA+ ploca samo revizija 2.2 + Barton 3200+) nemam tih problema sa drugim PCI kontrolerom (nije identican, ali sa istim cipom - SiliconImage Sil 0680)
i Audigy kartom, jedino su to tamo jedine PCI karte.

Ne mogu da eksperimentisem sa tom masinom zato sto mi je na samo 150km :D, a vrlo retko idem tamo...

Komponente od znacaja:
----------------------------------------------------
AMD Athlon t'bred B XP1700+, @2GHz, 10*200
EPOX 8RDA+ NForce2 rev1.1
512Mb CorsairVS + 1Gb PQI
2x Maxtor 300Gb + 5x Maxtor 250Gb PATA
Pioneer 108D

PCI karte:
----------------------------------------------------
1. PCI IDE UltraAta133 RAID, Silicon Image 0680
2. Terratec Cinergy 400 TV
3. Sweex LAN PCI sa Realtek chipom (zeza me integrisani LAN)
4. M-Audio Audiophile 2496

p.s. Karta se koristi za HiFi sistem, a ne za produkciju...

EDIT: Posto u BIOS-u nemam podesavanje latencije za PCI, uz pomoc programa PCI Latency Tool sam se igrao sa latencijama za M-Audio i nisam nista postigao... A taman sam se ponadao... :( Glupi kontroler... :wall::wall::wall:

Poslednja izmena:
Problem resen na najgluplji moguci nacin...

Posto podesavanje latencija nije davalo rezultate (tj. dolazilo je do poboljsanja u nekim kombinacijama, ali ne i do totalnog resenja problema), slucajno sam primetio da sada (sa poslednjim razmestajem PCI kartica u slotovima) nemam problema sa TV kartom pri kopiranju na hardove koji su na PCI kontroleru, tako da sam zamenio zvucnu i TV kartu i to je resilo problem. Izgleda da je to jedina kombinacija koju do sada nisam isprobao... :D

Dakle, dobitna kombinacija slotova je:
---------------------------------------------------
1. prazan (zbog Zalman-a VF-700)
2. TV karta
3. LAN
4. zvucna
5. IDE

p.s. Pa ako neki ludak kao ja sa 4 PCI karte i 7 hardova :D naidje na problem ovog tipa, moze da mu posluzi... ;)

eto, bas sam hteo da ti preporucim da zamenis slotove, a kad ono ti sam provalio :D

p.s. koliko si pladio audiofila?

Ma menjao sam slotove 4-5 puta (imam dosta iskustva sa ovakvim stvarima - sta god moze da zeza, to ce kod mene da zeza :wall: :d) - jedino, izgleda da iskljucivo ova kombinacija radi. Do sada mi je za zvucnu bio idealan 3. slot...

Izasla me je na ebay-u ukupno 80 evra (kljuc u ruke :D) uz pomoc drugara...

Poslednja izmena:
Hm, tja, to pucketanje pri kopiranju oznaka je kršenja PCI kontrolera, čipseta, matične ploče i svega toga međusobno. Imao sam istu kartu kao i ti, dobra je, solidna zapravo, ali je kod mene pravila veoma sličan problem sa starim VIA KT133 čipsetom (uf, valjda sam oznaku dobro upamtio), na (za moj ukus) veoma stabilnoj Chaintech AJA2 matičnoj ploči. Šta sve nisam radio... zamena pozicije nije davala rezultate. Dodatno sam se nervirao, jer sam identičan problem imao i sa bivšim "kršićem", Creative Live, na kojoj su se istovetni problemi manifestovali samo u mnogo goroj meri (krčanje pri maksimizovanju prozora, drljanju diska pri swap-ovanju itd).

Kada sam M-Audio prodao svom dobrom prijatelju koji je imao nešto malko drugačiji komp, sa Intelovim čipsetom, tamo je sve radilo iz prve i bez ijednog problema do dana današnjeg.

Nauk: treba proučiti problematiku odnosa čipsetova i zvučnih karti ili uzimati karte koje su imune na tipove čipsetova...

I muziku ne slušati sa kompa, gadno je...:bottle:

Poslednja izmena:
Ne bih se slozio sa poslednjom konstatacijom, pogotovo ako bi se nabacio neki opasan DAC...

A bogami, ovaj moj Harman Kardon i "necu da kazem koji zvucnici" :D (privremeno komercijalno resenje koje je BTW za divno cudo pocelo i da mi se svidja :p) se ne bune ni ovako... Pogotovo zato sto imam "skromnu" :d kolekciju lossless-a...

p.s. Pojacalo je vrlo blizu kompu, pa je povezano vrlo solidnim DIY (tj. Do-It-By-Timme :D) srebrnim kablovima, koje bi bio red i da platim coveku... :p

@Delija

Hm, kad sam rekao "gadno je" mislio sam na rešenja koji ljudi najčešće koriste.

Međutim, nema tih para koje bi platio da ne čujem ni jedan ventilator.

Mada, nemam tih para...:d

@mmilovan
VIA KT133 i 266 ploče su imale problem sa zahtevnijim PCI karticama, dolazilo je do zagušenja PCI magistrale, tako da kod tebe nije postojao način da se reši problem, koliko sam ja puta pokušavao u servisu da namestim da radi Live! 5.1 na KT 266, ali običan Sounblaster PCI128 je radio normalno.

@Delija
Tek sad sam video post, inače u uputstvu od ploče imaš raspodelu IRQ-a, tj spisak koji PCI slotovi dele IRQ (interrupt request), čisto informativno, ponekad to ne znači ništa, a ponekad puno, kažem da za ubuduće otprilike imaš u vidu kojim redosledom da popunjavaš slotove, to je individualno za svaku ploču.

@mmilovan
VIA KT133 i 266 ploče su imale problem sa zahtevnijim PCI karticama, dolazilo je do zagušenja PCI magistrale, tako da kod tebe nije postojao način da se reši problem, koliko sam ja puta pokušavao u servisu da namestim da radi Live! 5.1 na KT 266, ali običan Sounblaster PCI128 je radio normalno.

Ako se ne varam ova genijalnost se nastavila u EMU karticama i VIA čipsetom... Ne znam, nisam probao, pričam kako sam čuo.

Za nove stvarno ne znam - ja sam moju polovnu pazario preko eBay-a...

Nove u Lyra Style-u, ali cene odvaljuju samo tako... :-devil-:

Turbo

Uzmi Emu 0404-cena od 90 do 100 EUR ,zvuci jednako dobro kao 1212m:)

Ne bash (1212M ima jos ozbiljniji DAC), al' za te pare je odlicna karta...

Ne bash (1212M ima jos ozbiljniji DAC)

A razliku mozesh da primetish skoro iskljucivo na osciloskopu i eventualno na studijskim pojacalima i monitorima za xxxxx evra ;) Plus shto dati pare za 1212m da bi samo slushao kvalitetno muziku cisto bacanje para s obzirom da karta ima HW DSP koji placash a u tom slucaju ti ne treba ;)

Poslednja izmena:
Jasno mi je to da karta uopste ne sluzi za tu namenu, al' se gomila ljudi na netu kune u fantastican DAC, pogotovo na 1818M - sto ne znaci da je samo cip dobar, vec da je i realizacija PCB-a odlicna, a pogotovo napajanje koje je jako bitno za DAC. BTW, sve ove karte imaju jako dobre DAC-ove, koji se ugradjuju u A/V receivere koji kostaju i preko 2000€... :,,:

p.s. Cak se i 1212M i 1818M "budze" da budu jos bolje... :)

p.s. Cak se i 1212M i 1818M "budze" da budu jos bolje... :)

Isto i RME...

BTW, Delija, kako ti se dojmi karta za snimanje, čuh da ima dobar a/D konverter, takođe? Ima li šuma itd.? Jedan moj drugar se naložio da je nabavlja, pa... da pripomognem čoveku...

Poslednja izmena:
Nisam probao analogni ulaz za snimanje, tako da ti nisam od pomoci.

Koristim ga za ulaz sa TV kartice i "u leru" ima malo shuma (naravno, na vecoj glasnoci), medjutim, mislim da su TV kartica + kablovska odgovorne za to.

Nisam probao analogni ulaz za snimanje, tako da ti nisam od pomoci.

Koristim ga za ulaz sa TV kartice i "u leru" ima malo shuma (naravno, na vecoj glasnoci), medjutim, mislim da su TV kartica + kablovska odgovorne za to.

Ako te ne mrzi, 'aj probaj "u leru" (a bez utaknutih kablova u line in, i sa odabranim samo analognim ulazom) da snimiš stereo signal u Forge-u i saopštiš rezultat. Ako te ne mrzi okači sekund-dva takvog fajla, u full formatu (bez kompresije ili možda lossless kompresovan) da oslušnem i čujem kako zvuči na prazno...

Oko -90dB je "u leru" bez TV kartice, a sa TV karticom je dobranih -50dB.

BTW, shum od TV karte je identicnog intenziteta i "boje" pri snimanju i reprodukciji. Upravo sam Harmana odvrnuo do max-a...

Prilozi

• M-Audio.rar
    31.5 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Oko -90dB je "u leru" bez TV kartice, a sa TV karticom je dobranih -50dB.

BTW, shum od TV karte je identicnog intenziteta i "boje" pri snimanju i reprodukciji. Upravo sam Harmana odvrnuo do max-a...

Fino je, vrlo tiha.

Mislim da pride ima i pozlaćene konektore na ulazu ako se ne varam...

Pa "na papiru" je jos tisa, al' i ovo je sasvim OK...

Ima pozlacene chinch-eve i na ulazu i na izlazu.

Opasno deru... :S:

Vrh Dno