Šta je novo?

LowEnd Gaming CPU dvoboj

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Celeron 440 vs. Sempron 3600+

http://www.legionhardware.com/document.php?id=663&p=0

The new processors include the Celeron 420, 430 and 440 which operate at 1.6GHz, 1.8GHz and 2.0GHz respectively. The Celeron 440 has a recommended retail value of $59 US, though for now at least it will sell closer to $70 US. Clocked at 2.0GHz it is designed to take on the AMD Sempron 3600+, which is also clocked at 2.0GHz and comes at a bargain basement price.
kcel2.jpg

Therefore, as it stands the Sempron 3600+ is the fastest budget processor AMD has on offer at the moment and at just $55 US it is mighty cheap. The Sempron 3600+ is designed for the AM2 platform and features a small 256KB L2 cache operating on a 200MHz FSB
amdsempron3600_case.jpg

Rezultati testiranja

Gaming_01.png

Gaming_02.png

Gaming_03.png

Znam da ce sad svi odmah da zaskoce sa pitanjem overklokovanja, zato evo i Overklokerskih rezultata (maximalni O/C - koji je zanimljivo JEDNAK za oba CPU-a: 2.9 GHz)

http://www.legionhardware.com/document.php?id=663&p=5

Overclocking_01_8600.png

Overclocking_02_8600.png

A najlepse od svega je da je kod nas Athlon 64 3500+ JEFTINIJI od Celerona 440!
A tema za sebe je da se za cenu Celerona 440 moze kupiti X2 3800!
Ovo je verovatno najprecenjeniji Celeron do sada.

Poslednja izmena:
Vrlo zanimljivo. Za ovo vazi: nit manjih performansi, nit vise para! Bolje da su testirali X2 3600 i e2160!

Chudo celly nije hteo preko 3ghz?
Bas sam ocekivao da zvekne tako nekako, ovako bas nisam impresioniran, ovo dodje kao muzhenje iz imena/brenda, bash zgodno.

Vrlo zanimljivo. Za ovo vazi: nit manjih performansi, nit vise para! Bolje da su testirali X2 3600 i e2160!
ako bi se kao referenca uzela cena, onda bi E2160 trebalo porediti sa X2 4400, a ne X2 3600, koji kosta koliko i taj Cely!

Mislim da je celeron 2 kao i nortwood celeron bio precenjeniji od ovog celerona.

Poslednja izmena:
Ima li tog Semprona kod nas? Mada - suviše je mala razlika u ceni između njega i x2 3600+ da bi se isplatio. Mislim da singlecore procesori polako padaju u zaborav . . .
Ipak Sempron svetla obraz AMD u najjeftinijem segmentu.

Poslednja izmena:
Sempron 3000+ je sigurno najbolja i mogu slobodno reći jedina kupovina u tom rangu.
3600+ se nekako ne uklapa u hijerarhiju cena - mada je i on jeftin - ali kad se vidi koliko košta Athlon 3500+ ili x2 3600+ ili 3800+ , nisam siguran da je postojanje tog procesora opravdano. Ipak AMD je pokrio u tom jeftinom delu sve moguće kombinacije i cene. Od 30-60e moze se izabrati nekoliko Semprona, Athlona i x2 i AMD u tom cenovnom rangu i dalje ima primat.

Poslednja izmena:
Sklopicu za koji dan masinu sa celiem, a ti imas semprone Nedjo pa da vidimo ;)
Na primer:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=148382
:wave:
odlican primer za problem koji je postao hronican!

Naime, ljudi donose generalne zakljucke o sveukupnim performansama hardvera (u konkretnom slucaju procesora), na osnovu veoma malog broja specijalizovanih test programa!

Konkretno, ja sam veoma precizno u naslovu treda rekao u kom kontekstu (igrackom) su doticni procesori testirani.

Sintetika je na strani Cely-a, to prve strane na onom linku nedvosmisleno pokazuju. Medjutim, u realnom zivotu stvari bivaju malo drugacije i ta sinteticka nadmoc se ne preliva u bolji FPS skor.

Tamo na Xtremesysu imamo slucaju gde se na osnovu izuzetno specijalizovanih testova nastoji kreirati generalni zakljucak o performansama ovog procesor au svakodnevnom radu. SuperPi je apsolutno smesan test, za CPUMark 99 ne treba trositi preterano reci cinjenica da ono 99 u njegovom imenu znaci da je star osam godina dovoljno govori. i na kraju imamo Cinebench koji u obse ne odlazi u RAM, te otuda i takav skor.
E sad, ponavljam, ko je lood da ove procesore uzima za rendering kad za iste pare moze da kupi najjeftiniju X2-ku koja ce mu tu dalokeo vise pruziti.

Sve u svemu, to sto ovaj Cely vodi poreklo od "svetog" Corea neznaci automatski da je drugi povratak Celerona 300A, koji se kanda nikada nece desiti ;)

Sklopicu masinu bas za ovu priliku sa jeftinom plocom i RAM-om, pa da vidimo, svaka tebi cast i postovanje, ali Intel mi ne diraj :d
Ne stvarno ajde da vidimo, ja cu sklopiti Intel masinu, imamo obadvojica HD2900XT i da uporedimo :)
Ae master :)

Sklopicu masinu bas za ovu priliku sa jeftinom plocom i RAM-om, pa da vidimo, svaka tebi cast i postovanje, ali Intel mi ne diraj :d
Ne stvarno ajde da vidimo, ja cu sklopiti Intel masinu, imamo obadvojica HD2900XT i da uporedimo :)
Ae master :)

da uporedimo sta? pa eno ljudi su poredili i lepo se vidi sta koji cpu pruza u igrama

OK ako dve igre sve govore :) ali svako ce uz samo malo truda dobiti mnogo vise sa jeftinim Conroe-L 420 nego sto ovi na Legionu uradise sa 440-om :)
OK AMD je jeftin, i vreme je bilo posle onog bezobrazluka od prosle godine, sada imamo jeftine procesore za oba tabora, bez obzira na navedeno treba obuhvatiti tu malo vise igara, a i tih 20$ ne znaci mnogo, plus sto je sada AMD vuruna, *** ali tako je...
Ae da ne smaram, odoh. Kada sklopim masinicu stavicu rezove ako me ko ne pretekne.
edit:
:D
http://www.cons.org/cracauer/crabench/core2celeron.user.html

Poslednja izmena:
Nedjo da li si video da je neko tamo postovao da CPU radi i bez hladnjaka(ne samo bez ventilatora!), sto mi deluje prosto neverovatno.
Evo i linka za to

Sto samo znaci da za default takt moze i neki manji pasivac da posluzi tj. moze da posluzi za neku quiet masinu.Mada ako celi moze ovo, onda bi to isto mogao i sempron, barem prema onom testu na legionHW-u.

A i btw imas i malo boljih testova pri kraju threada na trecoj strani, znaci nije testirana samo sintetika, ali doduse nisu testirali semprona vec Opterona.Mada mogao je da nadje malo bolje testove.

Poslednja izmena:
Ovi drugari koriste ploce od 120 do 200e, nije bash budzet. Inace lepi rezultati, samo josh kad bi bilo rezultata bez azotnog hladjenja, suvoh leda i ostalih cuda, da se vidi kako to radi za svaki dan.

OK ako dve igre sve govore :)
Ima malo vise igara tamo od dve ;)
ali svako ce uz samo malo truda dobiti mnogo vise sa jeftinim Conroe-L 420 nego sto ovi na Legionu uradise sa 440-om :)
Vidis tu gresis. Gresis jer polazis od sebe. vecini ljudi koji kupe ove procesore sve dalje od pritiskanja power dugmeta na kucistu je VELIKI trud.
OK AMD je jeftin, i vreme je bilo posle onog bezobrazluka od prosle godine, sada imamo jeftine procesore za oba tabora, bez obzira na navedeno treba obuhvatiti tu malo vise igara, a i tih 20$ ne znaci mnogo, plus sto je sada AMD vuruna, *** ali tako je...
Jeftino je relativan pojam. Ovaj celeron za ono sto pruza nikako nije jeftin i to je poenta cele price. Sta vise cak i kada se stavi u overklokerski kontekst ovaj CPU je ne isplativ ako se uzmu u obzir jeftini Dual Core procesori.

Znas kako, koju god igru da obuhvate, stvari se nikako ne mogu promenuti na Sempronovu stetu. Igre za razliku od superpija i slinih programa zahtevaju podosta mem. bw-a, i zbog toga Sempron i postize konkurentne rezultate.

Kako je AMD sada "vuruna" 'leba ti? Pa po sve i jednom testu AMD-ovi 65nm procesori imaju bolje termalne karakteristike! Cak i pojedini 90nm modeli su bolji od Intelovih 65nm
Ae da ne smaram, odoh. Kada sklopim masinicu stavicu rezove ako me ko ne pretekne.
edit:
:D
http://www.cons.org/cracauer/crabench/core2celeron.user.html
Tri puta mi je nestajala struja (a nemam UPS) dok sam pisoa ovaj reply! Znaci popizdeo sam :mad:

Tri puta mi je nestajala struja (a nemam UPS) dok sam pisoa ovaj reply! Znaci popizdeo sam :mad:

Zar ti ne kuckaš na laptopu?:trust:
Pozdrav.:wave:
PS. Gde bre to živiš kada struja izbacije tri puta iste večeri? Otići će ti hardvare u ...aut. ;)

Master verujem da si za vecinu stvari u istini, ali hocu da vidim, pazi i ja obicno ako ljudi nemaju novca tj. natezu svaki dinar forsiram da spakujem masinu makar sa X2 3600+, ali stvarno je vruc, mada to i nije neki narociti problem!
Ae do pakovanja i postovanja reultata navedene LEP pozdrav iz ove teme :)

Poslednja izmena:
Yoti,nesto si ti tu pobrkao,3600+ X2 (Brisbane) je sve samo ne vruc CPU!
Znaci OCovan na 2.7Ghz pri full Orthos (prioritet 10) load-u sa HyperTx-om je temp oko 46C,a sam Hyper je mlak(bukvalno!).
A na 2.7Ghz ovaj CPU je sasvim dovoljan za bilo koju single GPU kombinaciju(nece biti bottleneck,osim mozda u Pacific Fighters :p).Za SLI bi mozda bio bottleneck ,ali kako se danasnje igre krecu,sve vise i vise su shader bound(znaci GPU) a sve manje i manje CPU bound.A pritom je ovo Dual Core pa i ako se pojave multithread. optimizovane igre drugo jezgro ce biti i vise nego dovoljan doprinos (fizika,sound process.,AI).Sve ovo ne vazi ako se naravno igras u 640*480 :d :).Onda si definitivno ogranicen procesorom :).

Poz :)

PS Po svim testovima na netu koje sam video do sada,Brisbane je ekonomicniji CPU od Conroe-a,znaci manje se greje pri istom kloku i manje energije trosi.Ima onaj THG test,zaboravio sam tacnu adresu,ali lepo su pokazali.

Poslednja izmena:
Ma ja sam brlja ne obracaj paznju na mene :p :bottle:

Celeron 440 ima cenu kao i AMD X2 3600+ a ne moze da mu pridje, jeste precenjen. Besmislena kupovina.

Sto ja napisah vec u prvom reply-u! :) :) :)

Celeron je ok za masu koja ne puca na performanse a dobice solidne ako ga uzme u svakom slucaju ....
ipak athlonu ne moze ni da pridje ni cenovno ni ....
Ne znam,posto su dual core i X2 dosta pristupacni zaista ne vidim scvhu uzimanja celerona ili nesto nize za osnovu.Jedino za office masinu ili server..

NEDJO MISLIM STA RECI za jednog (bivseg) odlicnog novinara a toliko SUBJEKTIVAN, pocenjem da sumljam da ti pisanje na bench forumu u opisu posla :)

Ovo je malo bez veze sto potenciras. Covek vise nego ranije meri i pazi sta govori, a kada kaze, bas zbog statusa "bivsi" to ima vecu tezinu.

Gde je pogresio sto se poredjenja novog Celerona tice? Cena, cena, cena, to je jedini argumenti za profil ljudi koji ce to kupovati. Mi svi ovde mozemo da sviramo koliko hocemo (ko NEMA dual core, da ga vidim), ali Pera "hocu cetvorku" Peric ce dati svojih 300€ za komp, Firma Firmic ce mu svakako ugraditi Sempron i tu nema sta da se doda ili oduzme. Nedjo ukazuje na ono sto ce biti, pa ako je Sempron konkurentan, a jeste, vidi za mesec ipo koliko ce novog Celerona biti u ponudi u Srbiji.

Conroe-L Celeroni se odlicno klokuju na recimo nekoj 965 ploci. Problem je u tome da 965 ploce jos uvek nisu budzet, a 945 ploce su jako lose za OC. S druge strane, za AMD ima jeftinih a dobrih ploca, tako da intel rula u srednjoj i visoj klasi, a u budzetu je AMD najpovoljniji upravo zbog jeftinih a kvalitetnih ploca sa integrisanom grafikom (NVIDIA i AMD chipseti). Ako bi postojala neka 965 ploca za 60tak evrica, prica bi bila drugacija.

Nazad
Vrh Dno