Šta je novo?

Low GPU usage 5850 i P2 X4 955

Zlatann

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2007
Poena
319
Imam problem za koji bi svi u samom startu rekli procesor ti je usko grlo , ali desava mi se u bad company2 da na def kloku graficke dobijam 99% gpu usage sa skoro full podesavanjima( 4AA bez HBAO), dalje , kada klokujem graficku ( sa 725 na 950 , jer dobijam oko 25% veci fps , sto se ne moze zanemariti ) gpu usage pada na 70-80% otprilike . Sad dolazi odgovor vecine pa procesor je usko grlo (radi stalno na 3,6ghz) !
Sledece sto uradim je da podignem grafiku na max (8AA i hbao) i gpu usage skoci na 99% !?
Nadam se da ste shvatili poentu , kako kad je gpu klokovana i kad stavim max podesavanja dobijem skoro 99% gpu usage a na manjim podesavanjima u igri usage pada na 70-80 % ako je procesor usko grlo . Valjda bi trebalo usage da jos vise padne podizanjem kloka grafike i stavljanjem svega na max .
A kad je usage manji onda dobijem neko ne bas tecno igranje a 5850 bez over kloka nije zver...
To mi se slicno desava i u Battlefield3 beti .

Poslednja izmena:
Jos na startu citanja sam znao da je u pitanju Battlefield... Procesor nije usko grlo. Koji driver koristis?

Ma opusti se, kakvo crno usko grlo.
Bad Company 2 je poznat po tim tripovima. Evo ja upravo igram, imam c2d na 3,6Ghz trenutno i 5850@ 850/1250Mhz i igra leti iako je gpu usage od 50-70 najcesce. Ok, ti imas quad ali ovaj battlefield definitivno ima neke tripove, boli te uvo sve dok je igrivo 😉

I meni se tako desavalo da sa budzenjem grafike i oc-om skoci gpu usage na 99% u nekim igrama.

A 5850 default i dalje nije za bacanje, a na tim tvojim klokovima je mozda brza kao 5870/gtx560ti.

Isto se desava sa zadnja 3-4 drajvera , sad koristim 11.10.
I da u pravu si hsv.stoned , bila je kod mene na probi 5870 vaporx koja ne moze da se klokuje ni blizu toliko vise od defaulta kloka koliko moja 5850 i dosli smo do rezultata da moja na max stabilnom kloku (950/1200) prelazi 5870 na def kloku u bf3 beti . Evo primera u jednoj istoj sceni:
5850 def klok 41fps
5870 def klok 50fps
5850 max overklok stabilan 52fps
5870 max overklok stabilan 55fps
Sa kartom sa prezadovoljan samo me muce ti padovi gpu usage i u bc2 a vidim da ima i u bf3 i jedna i druga karta ...
Jos sam nesto uradio i stavio ih u crossfire i dobio da kartice rade na 40-50% usage i ne daju nista bolji fps od single kartice...I opet isto, podignem graficka podesavanja na max , frejmovi ostanu isti ali gpu usage skoci na 70% od obe karte. Bas sam zbunjen i voleo bih da neko iz okoline ako ima neki i7 ili i5 probamo iste stvari sa mojom karticom da se uverim da li je do igre ili stvarno do procesora mada mislim da ovo gore navedeno nije slucaj da je proc slab jer bi se gpu usage svaki put smanjivao kako sve vise klokujem grafu i podizem zahtevne opcije u igrama.

Poslednja izmena:
Ma CF ne radi nikako, nemoj ni da pokusavas bezveze. Ja se nadam da ce sve to brzo ispraviti.

Da li i ti sa i5 imas slicnih problema ? Ne mislim na CF nego low gpu usage ...

Pa pazi, imas igre koje uvek bolje rade na nvidia kartama, a ima i onih koje bolje rade na amd.

Isto tako moze da se desi da je gpu usage malo bolji sa 5850 i nekim sb procesorom, u svakom slucaju graficka je odlicna a bc2 je dokazno bagovit sto se tice gpu usage, za bf3 cemo tek videti kada izadje.

My oh my...kad bi na gtx460 bilo const. 70-80% u svim testovima/igrama/benchevima, ja bih pevao...

U 3dm06 (DX9), Mafia benchu (physx medium) i jos nekim "biserima" GPU usage pada duboko ispod 50% na Fermiju sa AMD PhenomII X2 na 3.6 GHz na Win7

Nije to nista, ne beri brigu ;-)

Nazad
Vrh Dno