Šta je novo?

Low-end napajanje

J__

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Molim za malko pomocji, potrebno mi je neko `solidno` lowend napajanje da pogura e6300 na p35 ploci, 1gb, hdd i 8800gt. E sad budzet je takav da je limit 3.000din ili tek malo preko.

gledao sam malo ponude i nasao nesto sto se uklapa u zahtev:

http://emmi.rs/napajanja-i-dodatni-...0w-lc-power-lc600h-12.11.html?productId=12092

http://www.gigatronshop.com/napajanja/blueberry_power_supply_pro_atx_550w_-_psb550-14-9700

http://www.gigatronshop.com/napajanja/blueberry_power_supply_pro_atx_600w_-_psb600pro-v2.2bb-9702

u principu svestan sam kvaliteta istih ali situacija nalaze da se uzme nesto od navedenog :crash: Sta je po vasem misljenju best buy od navedenih? ili pak ako neko ima dodatnu sugestiju... :cigar:

dankeschon

@zeljko Ja pricam o vrlo konkretnom modelu napajanja LC Power 5550 dobijeno uz kuciste LC Power 914B. Radilo 2 godine (znaci elektroliti su izgubili makar promil snage), pa nakacena ATI5850 i radila na njemu. To napajanje pripada klasi Silent napajanja sa 12cm ventilatorom (konstantno radi, a ne cuje se jace od Noctua ventilatora, koje imam po kucistu)i klasa je V2.2, a ne V2.0: http://www.lc-power.de/index.php?id=213

Moja logika (ne-elektronicara) je sledeca:
- uredjaj 1: radi sa 80%-90% kapaciteta (jer je imeno i nemam para za jace, ali racunam da ce ovo da izdrzi), temperatura 60 stepeni
- uredjaj 2: radi na 50% kapaciteta, temperatura 35 stepeni
Nekako mi je logicno da ovaj sto radi sa pola snage i hladan je, da ce duze da traje. Jednostavno i jednom i drugom ce da pada "kapacitet" komponenti starenjem, ali ovaj losiji (kojem ce malo brze da pada) ima mnogo fore dok ne dodje do dana D (jer ovaj kvalitetniji biramo knap zbog love).

Sto se tice toga kakav komp kacim na kakvo napajanje - reci cu samo: moze mi se. Probao (znatizelja), pa se nije usrao. I stekao jedno veliko saznanje o realnim i naduvanim potrebama mog racunara.

Pozdrav.

@strela
Problem je taj sto pokusavas da opravdas nesto sto tacno neznas koliko snage ima, i tebi to sto radi OK ne znaci da ce drugom trajati vise od 2-3 meseca u slicnim okolnostima... za "brand" napajanja tacno znas sta pruzaju, za taj model LC neznas, takodje posto sam imao doticni LC 550W kod njega je stvarno tesko predpostaviti domet, jer se meni desavalo sa promenom opterecenja da naponi padaju a da sa jos vecim opterecenjem (gurao sam nedelju dana Q6600 i 8800GT) dolazi do skoka napona sto za mene licno ukazuje na zabrinitost a sve sugerise da vecina 550w modela LC se ne gase vec izgoru kad stignu do limita
podvlacim za 600w modele se nisam interesovao ali ja sam pre svega za sigurnost a ne za natezanje kad znas da posledice mogu biti lose

@zeljko u pravu si. Ne znam koliko tacno snage ima (ja sam racunao da daje 70% sigurno ~380W). Medjutim posle dve godine rada, ispostavilo se da ima vise snage nego sto treba jacoj konfiguraciji od one za koju je pitanje postavljeno ("...e6300 na p35 ploci, 1gb, hdd i 8800gt..."). Metod probe - uspeha/neuspeha (u ovom slucaju uspeha).

Evo da ubacim jos jednu nepoznatu u jednacinu: pored LC Power napajanja, koristim Mustek 600USB, koji maksimalno daje na izlazu 360W. I to sam hteo da proverim - da li ce u nedostatku propustene snage ugasiti komp. NIJE !!! I kad ga pustis da rade testovi (nekoliko njih paralelno) - sve ferceralo kao svajcarski sat. I dan danas uz Seasonic isti UPS radi za sve pare. (sad ce lavina - sto nisi uzeo APC...)

Pozdrav.

Serviser napajanja mi kaze da su se i njemu ta napajanja grejala - da jednostavno tako rade. Nema ono temperaturu 90 stepeni, ali je znacajno toplije od LC Powera 5550 - gornji lim kucista se omlaci koliko je napajanje toplo (sto se sa LC-om ne desava). Temperature komponenti su porasle sigurno 5-6 stepeni (core procesora sa recimo 27-28 na 33-34 u idle,...)
Sto se tice struje po granama, ako one zadovoljavaju traznju grafike, sta ima veze kolike struje daju druga napajanja? I da li je to u rangu Enermaxa od 150W ili 350W? Moje je po granama davalo 10A i 15A, pa je guralo ATI 5850.

Za 30 evra nema boljeg napajanja od novog LC Powera.
To da se Seasonic greje jednostavno nije tacno. Mozda postoje problematicni primerci, ali da se svaki greje jednostavno je daleko od istine.

Ajd jedno pitanje pa ocekujem iskren odgovor...
Da na napajanju pise Ultra LS600 da li bi i dalje pre uzeo GPA 400? Verovatno shvatas zasto te to pitam.
Inace ovo napajanje nema nikakve veze za Huntkeyom.
Ti znas da ja ne gledam nalepnice na napajanju niti da li pise 500 ili 600W. ;)
Smatram da je platforma u GPA seriji kvalitetnija od one u LC 600H, otuda moja preporuka.

@garson To da se Seasonic greje jednostavno nije tacno. Mozda postoje problematicni primerci, ali da se svaki greje jednostavno je daleko od istine.

Ajd' kad ste zapeli (najbolji poznavaoci mog napajanja -> znate koliko toplo duva, koliko treba da greje lim okolo,...), evo ga test bas mog napajanja:
"... The exhaust temperatures during the load tests were a bit warmer than what we have seen from previous Seasonic units, but given the high quality capacitors and other components used these peak values of 66C and 68C seem manageable. "

(http://www.hardocp.com/article/2010/05/18/seasonic_m12ii620_power_supply_review/9)

Ako je izlazna temperatura vazduha iz napajanja 66-68 stepeni, to znaci da su unutra komponente na 80 stepeni !!!

Sto ce reci - nije moje napajanje falshoka, nego je takvo kakvo je - radi kako je zamisljeno i nekome je to OK. Meni ne bas [das 90 evra za napajanje i shvatis da si trebao da das 140, da bi bilo i hladno (model X660)].
Al' sto su kondenzatori unutraaaaaa, ma mogu i 140 stepeni da izdrze. Al' ce zimus da se ustedi na grejanju :):):)

Pozdrav.

Poslednja izmena:
I ja imam Seasonic i 'ladan je ko spricer. :)
Al dobro, test koji pokazujes je hot load, gde je namerno napajanje u okruzenju sa vrelim vazduhom, da bi se testiralo na deklarisanih 50C.

Ti kako hoces, mozes i da ga zadrzis, a mozes i da ga vratis jer definitivno napajanje koje zagreva ostale komponente nije potpuno ispravno. ;)

A odakle ustvari potiče taj brend Seasonic,do pre godinu dana uopšte niko nije znao za njega. Kako si tako siguran da je to napajanje istinski dobro ? Iskreno,posle onih situacija sa tim napajanjem, nešto mi ne pije vodu da su ona baš tako kvalitetna kako se priča....

Ne ja imam Seasonic kao sto je opisan u testu (iscitaj malo materiju :):):)). I reklamiram ga bas onako kako/koliko mi se dopada. Da sam uzeo X660 bio bi zadovoljniji. Ovako je hladnoca LCa misaona imenica za napajanje 620GM (pri cemu moje ne postize temperature opisane na testu, ali izduvava neprijatno toplo - tj. navikao sam na hladnije).

Pozdrav.

Mislio sam da ga reklamiras kod prodavca, ne mislim na negativnu reklamu. Naravno da ne treba da hvalis proizvod kojim nisi zadovoljan. Ali s obzirom da si jedan od retkih koji je izuzetno nezadovoljan, skoro da je izvesno da si dobio proizvod sa greskom.

A odakle ustvari potiče taj brend Seasonic,do pre godinu dana uopšte niko nije znao za njega. Kako si tako siguran da je to napajanje istinski dobro ? Iskreno,posle onih situacija sa tim napajanjem, nešto mi ne pije vodu da su ona baš tako kvalitetna kako se priča....

Seasonic je pravio napajanja za IBM '80-ih godina a osnovan je jos davne '75-te, jedna od najkvalitetnijih marki napajanja na trzistu a i dobar deo kvalitetnih napajanja upravo nosi elektroniku Seasonica.... E sada to sto neko u Srbiji nije cuo dalje od kineskog LC Power-a (koji je za jednog kineza odlicno napajanje u odnosu na ostatak trzisne ponude) a pljuje po nekoj marki bez da je se informisao o istoj - to je druga stvar i direktno navodi da taj neko nema pojma :)

Ja nisam nezadovoljan kako radi, jer radi (rezultat rada je isti kao sa LC Power 5550 - racunar radi). Nezadovoljan sam temperaturom koju emituje u okolinu.

Nisam reklamirao prodavcu i necu, jer je to i moja greska, kupovao sam ad-hoc i nisam detaljnije prelistao testove pre kupovine (kao sto sam posle nasao navedeni test gde lepo ljudi pisu kolika temperatura "izduva" moze da bude). Posto je to vec tako kako je, sekao sam kuciste i ugradjivao dodatni ventilator da bih oborio temperaturu i sveo sve na razumnu meru (jer je kuciste 914B ipak malo za sve sto imam u njemu - ATI5850 sam jedva postavio na mesto i prikljucio strujne konektore).

Nisam izvadio napajanje i stavio ga u oglase i necu. Radice u ovoj konfiguraciji dok bude trajala/trajalo. Ali sledeci put - pamet u glavu.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Imas Seasonic 620GM i nije zagrejano?
Da, imam rebranded Seasonic 620, u izdanju Corsaira. Ne da nije zagrejano, vec prilicno hladno, ventilator je jedva i da se vrti.
Takodje jedna od stvari po kojima je Seasonic poznat, veoma tiha napajanja i odlicna kontrola ventilatora.
Ja nisam nezadovoljan kako radi, jer radi (rezultat rada je isti kao sa LC Power 5550 - racunar radi). Nezadovoljan sam temperaturom koju emituje u okolinu.

Nisam reklamirao prodavcu i necu, jer je to i moja greska, kupovao sam ad-hoc i nisam detaljnije prelistao testove pre kupovine (kao sto sam posle nasao navedeni test gde lepo ljudi pisu kolika temperatura "izduva" moze da bude). Posto je to vec tako kako je, sekao sam kuciste i ugradjivao dodatni ventilator da bih oborio temperaturu i sveo sve na razumnu meru (jer je kuciste 914B ipak malo za sve sto imam u njemu - ATI5850 sam jedva postavio na mesto i prikljucio strujne konektore).

Nisam izvadio napajanje i stavio ga u oglase i necu. Radice u ovoj konfiguraciji dok bude trajala/trajalo. Ali sledeci put - pamet u glavu.

Pozdrav.

Nije tvoja greska sto si dobio felerican primerak. ;)

@garsom

U pravu si, Seasonic = Corsair.

Jedino kod mene greje kuciste, dok kod ostalih hladi za jedno 10-15 stepeni minimum. ;)

Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno