Šta je novo?

Low budget za web programiranje - G3258

Dibidus

Cenjen
Učlanjen(a)
07.10.2013
Poena
170
Pozdrav,

Trebala bi mi mala pomoc u sklapanju budget konfiguracije za web programiranje. Neke komponente cu verovatno da pojurim polovne, neke nove na KP.
Najzahtevnije aplikacije koje ce se koristiti su Adobe Photoshop i Illustrator i eventualno browseri sa brdo otvorenih tabova.

Vec imam neku graficku koju bih iskoristio, kapiram da mi ne treba jaca
http://rs.msi.com/product/vga/R6450MD1GD3LP.html#hero-specification

Nemam iskustva sa overklokovanjem ali sa G3258 bih definitivno pokusao nesto koristeci box kuler, tu mi je maticna najveca nedoumica.

Otprilike mislio sam ovako nesto

Intel G3285 - 58e
SSD Samsung 840 EVO ssd 120gb - 60e
HDD WD Blue 1TB ili Black 500gb ~ 50e
RAM 4gb (mozda i 8gb) - ovo nemam pojma iskreno, kapiram da je bitno da bude na 1600 zbog upgrade-a procesora nekad kasnije, verovatno moze da se uzme za ~ 40-75e
Napajanje 500W Chieftec GPS-500A8 - u radnjama za oko ~ 40e
Maticna - najveca dilema i trebao bi mi vas savet. Pretpostavnjam da je H81 chipset dovoljan i logican izbor ako se updateuje BIOS, MSI H81M-P33 / ASUS H81M-C ~ 40-50e
Polovno kuciste ~ 20-30e

Sve zajedno bi izaslo od 310 do 360e u zavisnosti da li uzimam 4 ili 8 gb ram, koji HDD i koje kuciste uspem da nadjem.

Kasnije bih verovatno jurio neki i5 i jacu grafiku. Takodje i veci ram ako u startu uzmem samo 4gb.

Bilo bi super cuti vase sugestije ili komentare, hvala :)

Da ne otvaram novu temu pogotovu sto su komponente slicne :)

Trebalo bi mi par uputa, uzima rodbina neki komp.
Uglavnom ce to klinci (uzrasta osnovna skola) koristiti za neki surf. Nisu previse zahtevni, nece se igrate neke 3d glomazne igre vec pre neke obicne fles igre.
Idem sa proverenim komponentama od ranije, ali opet hocu da vidim sa vama da me spreciti da ne pogresim.

Budzet - nije odredjen, uglavnom gledam da ih postedim nepotrebnog troska a da opet imaju surf racunar za narednih ~4 god ili vise ako im ne porastu zahtevi.
Otprilike ovo dole racunajte kao veoma blizu gornje granice tj jurim jedino ako ima nesto bolje za iste pare. Jedino ako im je SSD suvisan pa da se on zrtvuje a uzme nesto bolje od drugih komponenti.
Mislili su da uzmu u radnji na G na rate, ja pokusavam da ih ubedim da pljunu kintu odmah i uzmu u radnji na E + SSD da se uzme od komsija sa severa.

CPU - Intel g3258

MB - ASUS H81M-C

HDD - 500GB WD Blue WD5000AAKX

RAM - 4GB 1600MHz Patriot Signature CL11 2500din ili 4GB 1600MHz Kingston HyperX Fury Red CL10 3000din?

Monitor - Benq GW2255, Za ovo nisam siguran vidim neke komentare da domace sajtu da brzo zamara oci a mislio sam da je VA panel upravo zbog toga dobar? S obzirom da ce klinci gledati bilo bi pozeljno da bude "eye-friendly" :)

Napajanje & Kuciste - Takodje nemam neku ideju. Za sebe sam uzeo ranije 600W LC Power Pro 925B i nemam zamerki. Njima bih jurio neko kuciste manjeg formata ali vidim da je mATX Cooler Master Elite 343 skuplji od ATX Elite 361.
Da li je rizicno uzimati neku od kombinacija kuciste + napajanje MS industrial, Rhino itd?

SSD - Samsung 850 EVO 120GB Ovo im je vise kao neki bonus predlog, znacajno utice na cenu konfiguracije ali cini mi se i da vredi ulaganja ma koliko casual bilo koriscenje tog racunara.

Kapiram da im je dovoljna integrisana graficka dovoljna za sada, ako bude bili potrebe lako ce se dokupiti.

Sta mislite?
Svaka sugestija i pomoc je dobro dosla :)

Kupi im vec sklopljenu konfiguraciju, neki G3250 ili core i3 (u tom slucaju sacekaj za ssd neko vreme ako nema love odmah). Ako nece da ga prze sa jakom grafikom dovoljan ti je i Spire i sl napajanja.
Koliko vidim u Uzicu imate WinWin, a mozes naruciti i preko Emmi-ja, ako bude problema u WinWin-u mozes da nosis na reklamaciju posto su ista firma u sustini.

cemu g3258?da nece da klokuju? :) za kuciste i napajanje nisam pametan,rekao bih raidmax hyperion ali sta ce to njima.mozda LC power excavator varijanta sa njihovim napajanjem?probaj da uglavis 8gb rama za sad,5k je 2x4gb sad novo,pale su cene.ssd obavezno pa po cenu da na kraju ako usfali para ganjas neki 60gb za tepsiju ribe ovde.

monitor cekaj nekog verziranijeg u tematici,to je u stvari tu i najbitnija stvar da klincima ne namuci oci.

@Kluzo

Nisam znao da se moze reklamirati preko WinWin-a ako se kupi u Emmi-u. Pazi, Čačak nije daleko pa mozemo direktno i u Alti :)
A nekako bih izbegao kupovinu gotove konfe, uvek sam kapirao da su one skuplje ili sa losijim izborom komponenti. Kao da kupujem flasiranu vodu pored samog izvora, tako nekako

Napajanje & Kuciste ovako nesto si mislio? - Spire Orbit 1401B
Jel ok sto napajanje ima fan od 8cm?

@umart

Pa sta znam, palo mi na pamet da ja to kloknem i ostavim im tako. Valjda ce im znaciti kasnije. Mislis da je overkil? Mozda onda G3250 ili G3220?

Na fazon Hyperion-a ima jeftiniji Elemental. Mada su oba onako muska kucista, a ovde se devojcice u pitanju. Ne mora da znaci da sad moram da jurim roze kuciste ali ono neko klasicno je sasvim ok. Mozda ipak uzmem neko standardne velicine, samo da skontam sa ili bez napajanja.

Verovatno mislis na ovaj RAM 2x4GB 1866MHz Patriot Viper 3 Black Mamba XMP? Mozda i pojurim neki ovde ili na KP.

Pa i ja kapiram da je mozda bolje od starta uzeti SSD, posle da se ne misli oko instalacije sistema.

EDIT:

Ipak cu da idem na 1TB WD Blue, tek sad vidim da je razlika u ceni od 500GB ~500-700din

Poslednja izmena:
nisam bas siguran kako ce klinkama da sedne IPS glow,a ako je argument da treba sto vernija reprodukcija boja jer ce nekad da se igraju sa fotkama za socijalne mreze,e nek' sve ide dodjavola.da,nema nikakve potrebe za g3258,ni u kom scenariju.bezi od napajanja sa 8cm ventom,pa po cenu da uzmes i onaj LC power ofis 420.ssd,obavezno,zbog sebe da te ne ubija hdd dok budes odrzavao racunar,ja sam danas seo 2 sata na racunar sa hdd-om,smucio mi se zivot a ne racunari.

ram bas taj,nema veze sto je 1866,radice to po SPD-u odmah iz kutije.sto se tice kucista,na kraju krajeva neka one izaberu.

Vrh Dno